Μάλιστα...
Τι περιμένουμε εμείς μετά το πέρας των "εργασιών της ΒΥ" από τον σκύλο μας?
Περιμένουμε να μας ακούει τέλεια και αυτό είναι αρκετό?
Περιμένουμε να έχουμε τα ηνία της ιεραρχίας και αυτό είναι αρκετό?
Αν ο σκύλος δεν έχει ΒΥ, τι γίνεται? Δεν υπάρχει ιεραρχία? Δεν υπάρχουν βασικές άλλου τύπου εντολές?
Μέχρι στιγμής το 73% συμφωνεί για την εκπαίδευση σκύλου & ανθρώπου.
Ποια είναι η εκπαίδευση του ανθρώπου?
Ποια είναι η εκπαίδευση του σκύλου?
ΥΓ
Διαβάζω Νατάσσα...
Θεωρώ ότι η Βασική Υπακοή δεν είναι κάτι που γίνεται άπαξ... τι θέλω να πω, για να σου απαντήσω κατά την ταπεινή μου άποψη: Αυτό που περιμένουμε από από την εκπαίδευση είναι ο σκύλος να έχει κατανοήσει τι θέλουμε από αυτό και να το εκτελεί ως ένα βαθμό, να έχει αυξηθεί η αλληλοκατανόηση σε βαθμό που μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη βασική και τη σχέση που έχεις χτίσει στην καθημερινότητά σου και να μπορείς να παίξεις με αυτά τα δύο ώστε να την εμπλουτίσεις.
Από κει και πέρα ο ιδιοκτήτης δεν εφησυχάζει όυτε μένει σε ότι έκανε με τον εκπαιδευτή.... συνεχίζεινα δουλεύει και να επαναλαμβάνει αυτά που έμαθε και επιπλέον με τις γνώσεις που έλαβε απότον ιδιοκτήτη παλεύει για το καλύτερο και για το παραπάνω αν μπορεί και θέλει!
Θεωρώ ότι ιεραρχία και υποταγή μπορεί να υπάρξει και κάτω από άλλες συνθήκες χωρίς καμία εκπαίδευση... όπως π.χ. στη σχέση του μαρμπα Μήτσου που έχει σαπίσει τον Αζορ στο ξύλο και το σκυλί αναγκαστικά υποτάσεται και τίθεται έτσι η ιεραρχία ανθρώπου - σκύλου. Πιστεύω ότι η σχέση ιεραρχίας μέσω της βασική είναι υγιής, βασισμένη στο σεβασμό και όχι π.χ. τη βία ή το φόβο ή την υποτακτική φύση ενός ζώου με αδύναμο χαρακτήρα και είναι το θεμέλιο για όλα τα υπόλοιπα, η προυπόθεση αν θες όχι ο στόχος.
Για το θέμα τον εντολών δεν υπάρχει καλούπι. Η βασική χρησιμοποιεί κάποιες στάνταρ εντολές οι οποίες 1) έχουν αποδειχθεί χρήσιμες με την εξέλιξη του τομέα αυτού και 2) που συνδυάζονται με την ψυχολογία του σκύλου... π.χ. το down πέραν του ότι ο σκύλος ξαπλώνει, είναι θέση μειονεκτική και κυριαρχίας στο ζώο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διόρθωση για μία άλλη συμπεριφορά... π.χ. εγώ το χρησιμοποίησα στο θέμα του γαυγίσματος για να ενισχύσω την επιβολή μου (εντάξει chloe θέλει ακόμη δουλειά το ξέρω... αλλά μία α σιγουριά την αισθάνθηκες ομολόγησέ το!

).
Πέραν τούτου όμως ένας τσοπάνης πχ. μπορεί να μην έχει την ανάγκη ο σκύλος του να μάθει να κάθεται κατ' αντολήν... έχει ανάγκη να μάθει να μαζεύει με εντολή τα πρόβαλα όμως... οποτε το τι είναι βασική εντολή διαφέρει από το σκοπό χρήσης του σκύλου, το είδος της αρμονικής συμβίωσης που θέλουμε να πετύχουμε και προσαρμόζεται ανάλογα με τη φθορά της σχέσης στο χρόνο....
Τώρα για το θέμα εκπαίδευσης ανθρώπου και σκύλου:
Και οι δύο μαθαίνουν να συγκεντρώνονται όταν δουλεύουν μαζί, να διαβάζουν τον απέναντί τους και να κατανοούν ο ένας τον άλλο, κοινώς αναπτύσουν στο βέλτιστο την επικοινωνία τους.
Ο άνθρωπος μαθαίνει να "χειρίζεται" το σκύλο του, να κατανοεί συμπεριφορές του που δεν του ήταν μέχρι πρότινως οικείες και να δρα αναλόγος.
Ο σκύλος μαθαίνει να συντονίζεται με τον ιδιοκτήτη του, να προσέχει τον ιδιοκτήτη του, να εμπιστεύεται τον ιδιοκτήτη του και να επικοινωνεί μαζί του με τον νέο τρόπο που του μαθαίνει τη βασική...
Πολύ πολύ γρήγορα μαθαίνουν να συνεργάζονται...!!