Τι είναι η εκπαίδευση της Βασικής Υπακοής (ΒΥ)

Τι είναι η εκπαίδευση Βασικής Υπακοής (ΒΥ)?

  • 4-5-6-7 εντολές?

    Votes: 6 10,5%
  • Τυφλή υπακοή του σκύλου προς τον άνθρωπο?

    Votes: 1 1,8%
  • Προθυμία του σκύλου να ακούσει τον άνθρωπο?

    Votes: 7 12,3%
  • Υποταγή του σκύλου προς τον άνθρωπο?

    Votes: 1 1,8%
  • Κάτι άλλο

    Votes: 2 3,5%
  • Κάτι παραπάνω από 4-5-6-7 εντολές?

    Votes: 7 12,3%
  • Χρόνος που χρειάζεται ο εκπαιδευτής για να του μάθει εντολές

    Votes: 0 0,0%
  • Δεν ξέρω

    Votes: 1 1,8%
  • Μαθαίνει ο σκύλος να συμπεριφέρεται

    Votes: 11 19,3%
  • Μαθαίνει ο σκύλος να σκέφτεται

    Votes: 8 14,0%
  • Τίποτα από τα παραπάνω

    Votes: 1 1,8%
  • Όλα από τα παραπάνω

    Votes: 1 1,8%
  • Εκπαίδευση του σκύλου μονο

    Votes: 0 0,0%
  • Εκπαίδευση σκύλου & ανθρώπου

    Votes: 40 70,2%
  • Απαραίτητη εκπαίδευση

    Votes: 19 33,3%

  • Total voters
    57

Vasbar

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2010
964
0
Πολύς λόγος για την εκπαίδευση της βασικής υπακοής του σκύλου …

Αν πρέπει, αν είναι απαραίτητο, σε τι ηλικία, κλπ... ... .. . .


Τι είναι όμως τελικά η ΒΥ?
 


Christosp

Well-Known Member
25 Απριλίου 2011
822
6
ΑΙΓΑΛΕΩ . ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑ
καλημέρα

Θα σου πως το βλέπω εγώ

Βασική υπακοή είναι και χρειάζεται για μένα σε όλα τα σκυλιά και ανθρώπους ( ουσιαστικά εγώ εκπαιδεύομαι) για να έχουμε μία ωραία συμβιωση εγώ και ο σύντροφος μου ( σκύλος μου ... έχω και γυναίκα που δεν εκπαιδεύεται :) )

Το σε ποια Ηληκία : χμ λίγο ποιο δύσκολο ερώτημα για μένα πάντα υπάρχει εκπαίδευση από την πρώτη στιγμή που μπαίνει ο σκύλος μέσα στο σπίτι πρώτα με την πάνα του , με την τροφή του , με το να μαθει πως θα κυκλοφορεί στο σπίτι και αργότερα με εντολές εγώ ξεκίνησα με εκπαιδευτή από 4 μηνών για παραδειγμα ( είναι ημίαιμη η Λίζα μου ) και έχω δει μεγάλη διαφορά σε εμένα και στον σκύλο μέσα σε σχεδόν 2 μηνες ....

Αν εννοείς τρόπο θετική εκπαιδευση με βία κτλ κτλ εξαρτάτε από πολλούς παράγοντες που θα το αναλύσουν καλύτερα οι επαγγελματίες του φόρουμ . Θα σου φέρω όμως ένα παράδειγμα πως γίνεται η εκπαίδευση σε εμένα για τον σκύλο μου στην εντολή "κάτσε" ο εκπαιδευτής ( που είναι και ξάδερφος μου :) ) μου έδειξε τον τρόπο με την τροφή ( θετική ) αλλά και με το τράβηγμα του λουριού και με πίεση στα πίσω πόδια ( ποιο επιθετική) φυσικά δεν μιλάμε για βία με επαφή με το χέρι μας με ξύλο αυτό απαγορεύεται δια ροπάλου τώρα κολάρα κτλ κτλ δεν μπορώ να τα κρίνω γιατί μπορεί για κάποια σκυλιά μεγάλα με σοβαρά προβλήματα να δουλεύουν αυτά τα εργαλεία σε χέρια επαγγελματιών που ξέρουν τι κάνουν .... . Να φέρω ένα παράδειγμα από την δουλειά μου για τις 2 μεθόδους που σου έφερα σαν παράδειγμα στο κάτσε . Εχεις ένα πωλητή που πρέπει να πιάσει ένα στόχο πωλήσεων αν τον πιάσει θα πάρει μπόνους ( θετική μέθοδος του κάτσε ) ο πωλητής αυτός όμως έχει και μία υποχρέωση να βλέπει για παραδειγμα 5 πελάτες την μέρα ( στόχος φυσικά λογικός, και επιτεύξιμος ) αν δεν το κάνει ( και δεν μιλάμε για μερικές φορές που για χ λόγους δεν μπόρεσε) εκεί θα πρέπει να του κάνω παρατήρησει ( η ποιο "επιθετική" εντολή του κάτσε με την πίεση με το λουρί και πίεση στα πόδια.....

Σε ποιον εκπαιδευτή πιστεύω τα θέματα που έχει το φόρουμ μπορεί να σου δωσουν απάντησει αλλά σημαντικό είναι να δεις αν ταιριάζει στον δικό σου χακτήρα και του σκύλου σου

Σαν συμπέρασμα δικό μου κάντε βασική υπακοή στο σκύλο σας το κόστος είναι τίποτα με τα οφέλη που προσφέρει για όλη την ζωή που θα είστε με τον φίλος σας και σύντροφο σας .

Ολα τα παραπάνω δεν είναι προτροπή σε κανέναν και είναι από την σκοπιά ενός χομπίστα
 






Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Βασικά, με τη ΒΥ ξεκινά ένας τρόπος επικοινωνίας με το σκύλο, τον οποίο μαθαίνουμε σιγά-σιγά, εξοικειωνόμαστε κ έτσι αρχίζουμε να περνάμε τα όποια μνμ στο σκύλο μας με επιτυχία.

Περνώντας αυτά τα μνμ σωστά, η σχέση μας δυναμώνει (διότι υπάρχει επικοινωνία), με αποτέλεσμα κ η συμβίωσή μας να γίνεται καλύτερη μέρα με τη μέρα.

Με τη Λώρα ενασχολήθηκαμε με τα παραπάνω από 4,5 μηνών που την πήρα από το εκτροφείο (με ελαχιστότατες διορθώσεις -κ μόνο με αλλαγή τόνου φωνής- με επιβράβευση/παιχνίδι, όπως κάνουμε κ τώρα άλλωστε) κ φυσικά με την καθοδήγηση της εκπαιδεύτριάς της (Νoela).

Αργά κ σταθερά βήματα, ουσιαστική ενασχόληση, φυσικά υπομονή κ να αρχίζεις να γνωρίζεις τα κίνητρα του σκύλου ώστε να δουλεύει με προθυμία ;-)
Η εκπαιδεύτριά μας, μας βοήθησε στον τρόπο με τον οποίο θα περνώ τα μνμ στο σκύλο μου ώστε να τα κατανοεί, καθώς κ για τυχόν συμπεριφορές που δεν μπορούσα να επιλύσω μόνη μου, λόγω έλλειψης εμπειρίας.


ΒΥ έκανα μόνη μου στον άλλο σκύλο μου, που ζει μόνιμα Αγρίνιο, τη Λίλλυ, κάνοντας πράξη όλα όσα είχα μάθει παραπάνω, αν κ κάθε σκύλος έχει το δικό του κίνητρο κ ταμπεραμέντο. Παρ' όλα αυτά δε δυσκολεύτηκα αρκετά.
 
Last edited:


Vasbar

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2010
964
0
ChristosP: Πως μαθαίνεις τα όρια του σκύλου σου καλύτερα με την ΒΥ και αυτός τα δικά σου?

Νατάσσα: Δυναμώνει η σχέση ή μπαίνει ιεραρχία στην σχέση ανθρώπου/σκύλου?
 




Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Νατάσσα: Δυναμώνει η σχέση ή μπαίνει ιεραρχία στην σχέση ανθρώπου/σκύλου?
Εσύ το λες ιεραρχία, εγώ ενδυνάμωση ;-) Το ένα εξάλλου, δεν αναιρεί το άλλο, ίσα-ίσα που τα βρίσκω αλληλένδετα υπό σωστές συνθήκες.
 


Vasbar

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2010
964
0
Άρα πάμε-απευθυνόμαστε στον ΧΥΖ επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων για:
Christosp: Να μας πει πως μπορούμε να επικοινωνήσουμε καλύτερα με τον σκύλο και να δούμε τα όρια του
Νατάσσα: Να μας ενδυναμώσει τη σχέση μας με τον σκύλο και να τεθεί η ιεραρχία

?
 


Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Άρα πάμε-απευθυνόμαστε στον ΧΥΖ επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων για: Νατάσσα: Να μας ενδυναμώσει τη σχέση μας με τον σκύλο και να τεθεί η ιεραρχία?
Έχω απαντήσει ήδη Vasbar σε προηγούμενο ποστ μου:

ΒΥ έκανα μόνη μου στη λώρα. Στην εκπαιδεύτριά μου απευθύνθηκα για να με βοηθήσει στον τρόπο με τον οποίο θα περνώ τα μνμ στο σκύλο μου ώστε να τα κατανοεί, καθώς κ για τυχόν συμπεριφορές που δεν μπορούσα εγώ να επιλύσω, λόγω έλλειψης εμπειρίας.
Μήπως δε με διαβάζεις;:D
 


Christosp

Well-Known Member
25 Απριλίου 2011
822
6
ΑΙΓΑΛΕΩ . ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑ
Τώρα τι να σου πω εγώ .... το βλέπω στο πως καταλαβαινει τις εντολές , την διάθεση της οταν εκτελή εντολές καποιες φορές έχει όρεξη κάποιες όχι
Εκεί βλέπεις ποια είναι τα όρια για παραδειγμα καποιες μέρες μπορεί να δεχεται εντολές και να περναει καλά 5 λεπτά και άλλες 15 λεπτά .

Να πω ότι είναι δικές μου παρατηρήσεις και δεν είμαι επαγγελαμτίας του χώρου έτσι και μπορεί να μην μπορώ να τα μεταφέρω και καλά αυτά που βλέπω και νιώθω


Α και κάτι άλλο μου αρέσει ο τρόπος που γράφεις "Christosp: Να μας πει πως μπορούμε να επικοινωνήσουμε καλύτερα με τον σκύλο και να δούμε τα όρια του" νιώθω σαν να είμαι σε ανάκριση ή στο μαθημα στο σχολείο :)
 


vasgial

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2011
3.531
1.729
49
Μαραθώνας-Κάτω Σούλι
Το τι ειναι βασικη εκπαιδευση εχει να κανει με την εμπειρια του ανθρωπου. Αν καποιος ειναι αρχαριος σκυλογονεας τοτε πρεπει και αυτος να εκπαιδευτει. Στην πορεια και με την παροδο των χρονων αφου εχει πλεον μαθει τους κωδικες επικοινωνιας με τα σκυλια και αφου εχον περασει καποια σκυλια απο τα χερια του θα ελεγα οτι τη βασικη εκπαιδευση την περναει ο σκυλος και οτι ειναι η εκμαθηση καποιον βασικων εντολων και κανονων συμπεριφορας που θα κανουν πιο ευκολη τη συμβιωση με αποτελεσμα να ειναι ευτυχισμενοι και οι δυο.
 


chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Για μένα η Βασική Υπακοή είναι δύο πράγματα...

Πρώτον αυτή που κάνεις μόνο σου ή με τη βοήθεια του εκπαιδευτή από τη πρώτη μέρα που το κουτάβι έρχεται στο σπίτι και περιλαμβάνει τις εντολές τύπου "έλα", "τσίσα", το ονομά του, τη διόρθωση και τα όριά του... πχ. καναπές επιτρέπεται ή όχι, κρεβάτι, επιτρέπεται ή όχι, δαγκώνω επιτρέπεται ή όχι...

Και κατά δεύτερον και κύριο λόγο τη Β.Υ. εν στενή εννοία δηλ. με τη βοήθεια εκπασιδευτή αρχικά ή με την ανάλογη εμπειρία μόνος του την εκμάθηση στο σκύλο βασικών εντολών και τρόπου συμπεριφοράς, με την οποία ξεκινά μια πιο στενή επικοινωνία μεταξύ σκύλου και ιδιοκτήτη, προσπάθεια αμφότερη να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον, ενισχύεται η κυριαρχία διότι είναι βασικό κομάτι στο χτίσιμο σωστής και ξεκάθαρης σχέσης, και μπαίνουν οι βάσεις για περαιτέρω εκπαίδευση ... π.χ. εντολών και συμπεριφορών που δημιουργούνται από τη δική μας προσωπική επαφή και συμβίωση με το σκύλο και διευκολύνουν την καθυμερινότητά μας διότι αμφότεροι γνωρίζουν τι να περιμένουν από τον άλλο και ξεφεύγουν από το κλισέ των εντολών της βασικής κάτσε, κάτω, μείνε κ.ο.κ... στο αυτοκίνητο, για να μπει ο σκύλος μέσα, στο μαξιλάρι σου...

Κατά τα άλλα είναι εκπαίδευση ανθρώπου και ζώου, όχι μόνο εκμάθηση εντολών στο σκύλο μιας και το κλειδί για μία σωστή εκπαίδευση είναι η αλληλεπίδραση...!!
 


Vasbar

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2010
964
0
Μάλιστα...

Τι περιμένουμε εμείς μετά το πέρας των "εργασιών της ΒΥ" από τον σκύλο μας?
Περιμένουμε να μας ακούει τέλεια και αυτό είναι αρκετό?
Περιμένουμε να έχουμε τα ηνία της ιεραρχίας και αυτό είναι αρκετό?
Αν ο σκύλος δεν έχει ΒΥ, τι γίνεται? Δεν υπάρχει ιεραρχία? Δεν υπάρχουν βασικές άλλου τύπου εντολές?

Μέχρι στιγμής το 73% συμφωνεί για την εκπαίδευση σκύλου & ανθρώπου.
Ποια είναι η εκπαίδευση του ανθρώπου?
Ποια είναι η εκπαίδευση του σκύλου?




ΥΓ
Διαβάζω Νατάσσα... :)
 


Christosp

Well-Known Member
25 Απριλίου 2011
822
6
ΑΙΓΑΛΕΩ . ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑ
παντως στο παρκο που παω εγώ την μικρή φαίνονται τα σκυλιά που είναι δουλεμένα και σε αυτά που δεν είναι για παραδειγμα αν ακουνε αν φευγουν και τα κυνηγας πως είναι με τα παιδιά κτλ κτλ
 


chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Μάλιστα...

Τι περιμένουμε εμείς μετά το πέρας των "εργασιών της ΒΥ" από τον σκύλο μας?
Περιμένουμε να μας ακούει τέλεια και αυτό είναι αρκετό?
Περιμένουμε να έχουμε τα ηνία της ιεραρχίας και αυτό είναι αρκετό?
Αν ο σκύλος δεν έχει ΒΥ, τι γίνεται? Δεν υπάρχει ιεραρχία? Δεν υπάρχουν βασικές άλλου τύπου εντολές?

Μέχρι στιγμής το 73% συμφωνεί για την εκπαίδευση σκύλου & ανθρώπου.
Ποια είναι η εκπαίδευση του ανθρώπου?
Ποια είναι η εκπαίδευση του σκύλου?




ΥΓ
Διαβάζω Νατάσσα... :)
Θεωρώ ότι η Βασική Υπακοή δεν είναι κάτι που γίνεται άπαξ... τι θέλω να πω, για να σου απαντήσω κατά την ταπεινή μου άποψη: Αυτό που περιμένουμε από από την εκπαίδευση είναι ο σκύλος να έχει κατανοήσει τι θέλουμε από αυτό και να το εκτελεί ως ένα βαθμό, να έχει αυξηθεί η αλληλοκατανόηση σε βαθμό που μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη βασική και τη σχέση που έχεις χτίσει στην καθημερινότητά σου και να μπορείς να παίξεις με αυτά τα δύο ώστε να την εμπλουτίσεις.
Από κει και πέρα ο ιδιοκτήτης δεν εφησυχάζει όυτε μένει σε ότι έκανε με τον εκπαιδευτή.... συνεχίζεινα δουλεύει και να επαναλαμβάνει αυτά που έμαθε και επιπλέον με τις γνώσεις που έλαβε απότον ιδιοκτήτη παλεύει για το καλύτερο και για το παραπάνω αν μπορεί και θέλει!
Θεωρώ ότι ιεραρχία και υποταγή μπορεί να υπάρξει και κάτω από άλλες συνθήκες χωρίς καμία εκπαίδευση... όπως π.χ. στη σχέση του μαρμπα Μήτσου που έχει σαπίσει τον Αζορ στο ξύλο και το σκυλί αναγκαστικά υποτάσεται και τίθεται έτσι η ιεραρχία ανθρώπου - σκύλου. Πιστεύω ότι η σχέση ιεραρχίας μέσω της βασική είναι υγιής, βασισμένη στο σεβασμό και όχι π.χ. τη βία ή το φόβο ή την υποτακτική φύση ενός ζώου με αδύναμο χαρακτήρα και είναι το θεμέλιο για όλα τα υπόλοιπα, η προυπόθεση αν θες όχι ο στόχος.

Για το θέμα τον εντολών δεν υπάρχει καλούπι. Η βασική χρησιμοποιεί κάποιες στάνταρ εντολές οι οποίες 1) έχουν αποδειχθεί χρήσιμες με την εξέλιξη του τομέα αυτού και 2) που συνδυάζονται με την ψυχολογία του σκύλου... π.χ. το down πέραν του ότι ο σκύλος ξαπλώνει, είναι θέση μειονεκτική και κυριαρχίας στο ζώο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διόρθωση για μία άλλη συμπεριφορά... π.χ. εγώ το χρησιμοποίησα στο θέμα του γαυγίσματος για να ενισχύσω την επιβολή μου (εντάξει chloe θέλει ακόμη δουλειά το ξέρω... αλλά μία α σιγουριά την αισθάνθηκες ομολόγησέ το! :D ).
Πέραν τούτου όμως ένας τσοπάνης πχ. μπορεί να μην έχει την ανάγκη ο σκύλος του να μάθει να κάθεται κατ' αντολήν... έχει ανάγκη να μάθει να μαζεύει με εντολή τα πρόβαλα όμως... οποτε το τι είναι βασική εντολή διαφέρει από το σκοπό χρήσης του σκύλου, το είδος της αρμονικής συμβίωσης που θέλουμε να πετύχουμε και προσαρμόζεται ανάλογα με τη φθορά της σχέσης στο χρόνο....

Τώρα για το θέμα εκπαίδευσης ανθρώπου και σκύλου:
Και οι δύο μαθαίνουν να συγκεντρώνονται όταν δουλεύουν μαζί, να διαβάζουν τον απέναντί τους και να κατανοούν ο ένας τον άλλο, κοινώς αναπτύσουν στο βέλτιστο την επικοινωνία τους.
Ο άνθρωπος μαθαίνει να "χειρίζεται" το σκύλο του, να κατανοεί συμπεριφορές του που δεν του ήταν μέχρι πρότινως οικείες και να δρα αναλόγος.
Ο σκύλος μαθαίνει να συντονίζεται με τον ιδιοκτήτη του, να προσέχει τον ιδιοκτήτη του, να εμπιστεύεται τον ιδιοκτήτη του και να επικοινωνεί μαζί του με τον νέο τρόπο που του μαθαίνει τη βασική...

Πολύ πολύ γρήγορα μαθαίνουν να συνεργάζονται...!!
 


giannnis

Well-Known Member
30 Μαρτίου 2011
242
0
Ειναι μια διαδικασια προσαρμογης και επικοινωνιας ιδιοκτητη-κουταβιου κατα την οποια θετονται κανονες και ορια.
Το κουταβι συνηδητοποιει την ενταξη του στο ανθρωπινω περιβαλον και λαμβανει θεση στην ιεραρχια της αγελης του.Οι αναγκες του κουταβιου και οι επιθυμιες του ιδιοκτητη συναντουν κοινο "γεωμετρικο τοπο" και με την χρηση εντολων αποκωδικοποιουνται αντιστοιχα.

Ο ιδιοκτητης εχει τον ελεγχο του σκυλου του και (αρα) την δυνατοτητα να κανει δραστηριοτητες μαζι του.
Ο σκυλος μπαινει στην διαδικασια "κατανοησης" διαφορων ανθρωπινων συμπεριφορων και ενεργειων και προσαρμοζεται ετσι απολυτα στο ανθρωπινο περοβαλον.

Η βασικη υπακοη λοιπον, ειναι επισης απαραιτητη για την ομαλη καθιερωση και ενταξη του σκυλου στην κοινωνια.

Προκειται δε, για απαραιτητο προθαλαμο ανωτερων σταδιων εκπαιδευσης.
 
Last edited:


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Βασική υπακοή για μένα είναι η διαδικασία που ακολουθείται ώστε ο σκύλος να έχει την δυνατότητα να θεωρείται ελεύθερος σε μια κοινωνία ανθρώπων.

Ψήφησα το "κάτι άλλο"
θα μπορούσα να απαντήσω το "Μαθαίνει ο σκύλος να συμπεριφέρεται" αλλά ο σκύλος ξέρει να συμπεριφέρεται σαν σκύλος. Το να του ζητάμε να συμπεριφέρεται σαν άνθρωπος είναι παράλογο ;)
 


Vasbar

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2010
964
0
Καλημέρα.

Π.χ., πάμε σε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων... Ο σκύλος μαθαίνει να εκτελεί άψογα τις εντολές (όσες είναι αυτές), επίσης ο άνθρωπος του μαθαίνει πως να τις λέει για να τις εκτελεί άψογα ο σκύλος. Ο σκύλος έχει μάθει να εκτελεί τις εντολές με και χωρίς οδηγό.

Ο άνθρωπος συνεχίζει και κάνει πράξη όσα έμαθε από τον επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων, χωρίς πρόβλημα.
Ο σκύλος εκτελεί πάντα όπως έχει μάθει.

Αυτό είναι ΒΥ?
Αυτό είναι που ζητάμε? Αυτό είναι που θέλουμε?
Φτάσαμε εκεί που θέλαμε?
 


chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Αν πας μόνο και μόνο για να προσαρμόσεις τις εντολές σαν κουμπιά στο σκύλο για να εκτελεί σαν ρομποτάκι αλλά δεν τις χρησιμοποιείς για να εξελίξεις και να αναπτύξεις κώδικες επικοινωνίας με το σκύλο νομίζω ότι η ΒΥ είναι ημιτελης.

Φυσικά και πρακτικά βοηθάνε στο να μπορεί η ζωή σου να είναι πιο εύκολη με το σκύλο αν μείνεις μόνο σε αυτές... π.χ. ένα παρατεταμένο πλατσ έξω από ένα κατάστημα ή το σωστό περπάτημα κοντά σου σε ένα μέρος με αρκετό κόσμο μπορεί να φαίνονται χρήσιμα από μόνα τους, αλλά για μένα υπάρχει κάτι πολύ περισσότερο από αυτό.
Ανακαλύπτεις ότι η δυνατότητες επικοινωνίας και εκμάθησης εντολών είναι απεριόριστες ... δε σου μαθαίνει κανένας το ανέβα π.χ.