Τι πρέπει να γνωρίζουμε ΠΡΙΝ αποκτήσουμε ένα Yorkshire Terrier


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Κάθε φυλή έχει την ιστορία της. Το ίδιο και η δική μας, τα αγαπημένα μας γιορκάκια.

Η συνέχεια και η διατήρησή της, όπως τη θαυμάζουμε σήμερα, είναι αποτέλεσμα της αφοσίωσης και της αγάπης κάποιων ανθρώπων που κατάφεραν από το 1865, να την κρατήσουν ζωντανή. Δίχως αυτούς, αυτά τα υπέροχα πλάσματα θα τα βλέπαμε μόνον σε φωτογραφίες από το μακρινό παρελθόν.



Βλέποντας ένα γιόρκι, το πρώτο πράγμα που σε εντυπωσιάζει είναι ο υπέροχος μανδύας του. Έπειτα το βλέμμα σου πέφτει στο κεφάλι του, τα αυτιά του, τη μουσουδίτσα του.
Εντυπωσιάζεσαι από το οξυδερκές, γεμάτο σκανταλιά βλέμμα του, παρατηρείς τον σωματότυπό του, την περηφάνια στην κίνησή του.
Και έπειτα έρχεται ο χαρακτήρας…
Ψυχή γίγαντα σε περιτύλιγμα τσέπης…

Έτσι δεν θέλετε να είναι και το δικό σας γιορκάκι?




Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, κάποιοι άνθρωποι, θεώρησαν σκόπιμο να τα καταγράψουν και να τα συγκεκριμενοποιήσουν ώστε να γίνουν όσο πιο σαφή γίνεται για να περιγράψουν αυτό που έβλεπαν.
Αυτό είναι το πρότυπο. Είναι η περιγραφή μιας φυλής και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της. Χαρακτηριστικών που κάνουν ένα γιόρκι να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες φυλές.
Το πρότυπο λοιπόν, αναφέρει τη συνολική εικόνα - το περίγραμμα του σκύλου, το πως πρέπει να είναι το σώμα του, το χρώμα του, τα αυτιά του, τα πόδια του, οι αναλογίες του και γενικά όλα όσα κάνουν ένα γιόρκι… γιόρκι!!

Η εκτροφή γίνεται με βάση αυτό το πρότυπο. Πρέπει κάπου να βασίζεται, αλλιώς δε θα υπήρχε ομοιογένεια στη φυλή. Δε θα υπήρχε καν φυλή…
Θα υπήρχε πλήρης ασυδοσία και ο καθένας θα έκανε ό,τι ήθελε. Οι εκτροφείς ψάχνουν να βρουν το κατάλληλο γενετικό υλικό με σκοπό τη συνέχιση αλλά και τη βελτίωση της φυλής στην οποία είναι αφοσιωμένοι. Επισκέπτονται διεθνής εκθέσεις, επικοινωνούν με άλλους εκτροφείς, μελετούν pedigrees ξετυλίγοντας το παρελθόν μέχρι να βρουν αυτό που ψάχνουν.






Τι είναι όμως το pedigree?

Είναι πρακτικά η ταυτότητα του σκύλου μας, η ληξιαρχική πράξη γέννησής του. Το γενεαλογικό του δέντρο, με τους προγόνους του, που πιστοποιεί ότι ο σκύλος μας ανήκει επίσημα στη φυλή του. Αρμόδιος για την έκδοση pedigree είναι ο Κυνολογικός Όμιλος της χώρας γέννησής του. Στη χώρα μας, αρμόδιος είναι ο ΚΟΕ.

Πολλοί θεωρούν πως το pedigree είναι ένα χαρτί για εκθεσιακά σκυλάκια. Ένα χαρτί που για ένα "απλό" κατοικίδιο είναι περιττό. Ταυτόχρονα επιδιώκουν να αποκτήσουν ένα καθαρόαιμο σκυλάκι. Πόσο αντιφατικό είναι αυτό?
Δεν νοείται καθαρόαιμος σκύλος χωρίς pedigree. Ένα γιόρκι χωρίς pedigree, πολύ απλά δεν είναι γιόρκι. Μπορεί να μοιάζει με γιόρκι, αλλά δεν είναι.

Φυσικά δεν είναι πανάκεια το pedigree. Δεν πιστοποιεί ούτε την υγεία ούτε τον χαρακτήρα, ούτε τη μορφολογία του σκύλου μας.
Είναι απλά μια απόδειξη πως το σκυλάκι μας ανήκει επίσημα στη φυλή του.


Την υγεία και τη μορφολογία τα αφήνουμε στους ειδικούς.

Η υγεία είναι κάτι αρκετά σύνθετο. Κάθε φυλή έχει και τις δικές της ιδιαιτερότητες. Σε κάποιες ασθένειες έχει προδιάθεση και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και εξετάσεις από τους εκτροφείς. Κάποιες άλλες απλά μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους σε οποιοδήποτε σκυλάκι, σε όποια φυλή και αν ανήκει. Γι’ αυτό είναι επιβεβλημένο η εκτροφή να γίνεται από ανθρώπους που έχουν πολύ καλή γνώση της φυλής και των ιδιαιτεροτήτων της, αλλά ταυτόχρονα να έχουν την αγάπη, το μεράκι αλλά και την οικονομική δυνατότητα, ώστε να είναι όσο γίνεται πιο σίγουροι ότι οι γεννήτορες που επέλεξαν είναι υγιείς και απαλλαγμένοι από κληρονομικές ασθένειες.

Η μορφολογία από την άλλη, είναι κάτι που βασίζεται στο πρότυπο. Η εκτροφή Yorkshire Τerrier είναι μια αρκετά δύσκολη υπόθεση. Όλα βασίζονται στο αρχικό υλικό, στους γεννήτορες δηλαδή και στα γονίδια που κουβαλάνε. Το μεταξένιο τρίχωμα, τα χρώματα που περιγράφονται στο πρότυπο, η θέση και το μέγεθος των αυτιών, το κεφάλι, οι αναλογίες, η ίσια πλάτη, η θέση της ουράς, το καμαρωτό περπάτημα, το στόμα, τα δόντια, ο χαρακτήρας, είναι μόνο μερικά από τα κομμάτια του παζλ που καλείται να ενώσει ο εκτροφέας, ψάχνοντας τους ιδανικούς γεννήτορες. Ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να κοιτάξουν, αλλά και πώς να τα συνδυάσουν για να δημιουργήσουν τον επόμενό τους πρωταθλητή. Το σκυλάκι εκείνο που όχι μόνο θα ανταποκρίνεται στο πρότυπο της φυλής αλλά που με τα χαρακτηριστικά του και τον τύπο του, θα έχει να προσφέρει στη φυλή και τις επόμενες γενιές.



Εδώ χρειάζεται να αναφερθούμε στις εκθέσεις. Εκθέσεις Μορφολογίας όπως ονομάζονται, γιατί πολύ απλά αυτό που εξετάζεται είναι η μορφολογία ενός σκύλου και κατά πόσο ανταποκρίνεται στο πρότυπο της φυλής που εκπροσωπεί. Όσο πιο κοντά στο πρότυπο είναι, τόσο υψηλότερη θέση καταλαμβάνει.

Δε θα εμβαθύνω, ούτε θα μπω σε λεπτομέρειες με τίτλους και διακρίσεις.
Αυτό όμως που πρέπει να ξέρουμε είναι πως ένας εκτροφέας, θέλει να πάει τα σκυλιά του σε εκθέσεις μορφολογίας. Είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτόν. Είναι αναπόσπαστο μέρος της εκτροφής. Και αυτό γιατί θέλει να επιβεβαιώσει την μορφολογία των σκύλων του από έμπειρους κριτές.




Όλα αυτά έχουν μεγάλη σχέση και με τα δικά μας σκυλάκια. Γιατί κουτάβια από τέτοιους εκτροφείς, προέρχονται από άριστα μορφολογικά γονείς, κουβαλάνε σωστά γονίδια και έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να είναι τυπικά για την φυλή τους. Γιορκάκια που μεγάλωσαν με αγάπη και κοινωνικοποιήθηκαν σωστά

Όταν λοιπόν επιλέξουμε να αποκτήσουμε ένα Yorkshire Terrier, ας έχουμε όλα τα παραπάνω υπόψη μας.
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πόσο συνυφασμένες είναι μεταξύ τους οι έννοιες εκτροφέας – έκθεση - πρότυπο – καθαρόαιμος σκύλος. Θα μας βοηθήσουν να απευθυνθούμε στους σωστούς ανθρώπους!
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.594
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3