Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο ή μήπως όχι?

PrincePapillon

Well-Known Member
9 Ιανουαρίου 2013
142
1
12
Τελικά ο σκύλος μαθαίνει με ξύλο ή όχι?
Μέχρι στιγμής όταν ο Prince κάνει κάτι κακό τον μαλώνω φωνάζοντας κι αν με αγνοεί συνεχίζω να φωνάζω πιο έντονα. Σταματάει κι αρχίζει να τρέχει σε όλο το σπίτι με μεγάλη ταχύτητα 2-3 λεπτά ασταμάτητα λες και τον κυνηγάνε! Κάθε φορά που τον μαλώνω το ίδιο πράγμα... Η κτηνίατρος μου είπε ότι μια χαρά ακούει απλά με γράφει και ότι είναι κυρίαρχος για αυτό το κάνει, νευριάζει λέει που δεν περνάει το δικό του και τρέχει να εκτονωθεί!

Ο άντρας μου πρότεινε όταν πια δεν ακούει (μετά την 1 ώρα εκτός πάρκου) με τίποτα και μας αγνοεί επιτόπου και είναι άτακτος εκτός εαυτού να πέφτει ξύλο! Ξύλο πάλι λέγοντας εννοεί το ακούμπηγμα στο πλάι με 1-2 δάχτυλα απαλά ή με όλο το χέρι (σαν να δίνεις μπάτσα ένα πράγμα) φωνάζωντας σουτ, μη, όχι ώστε να ξεκολλά από αυτό που έκανε και να τον συνεφέρει.

Από την άλλη παρατήρησα πως όταν παίζουμε για πάνω από μία ώρα, αρχίζει να είναι άτακτος και εκτός εαυτού τον πιάνω (μετά από αρκετό τρέξιμο θα έλεγα μιας και δεν τον προλαβαίνω) και τον βάζω μέσα στο πάρκο, στέκεται με κοιτάζει, πίνει νερό και πέφτει για νανάκια.

Τι να κάνουμε οέο?
Η βία δεν μου αρέσει.

mildecoy

Well-Known Member
14 Φεβρουαρίου 2009
294
3
Βγεθι, Κερατεα
Ο σκυλος μαθαινει απο τις συνεπειες αρνητικες κ θετικες. Συνηθως οι αρνητικες καταγραφονται κ εδραιώνονται στον εγκεφαλο του πιο γρηγορα απο οτι οι θετικες. Αυτος φυσικα δεν ειναι λογος να χτυπατε τον σκυλο σας.
Ποιο ειναι το προγραμμα του κ ποσο χρονο περνατε μαζι του; Εχετε καποιο κλουβι (crate) για την διαμονη του εντος σπιτιου; Ολα αυτα σιγουρα θα σας οδηγησουν σε καποιον ειδικο γιατι δεν μπορουν να δοθουν μαγικες συμβουλες για μια ιδιαιτερη εικονα του σκυλου σας. Για να μην παρεξηγηθω κ να προλαβω τους λοιπους ειδημονες λεγοντας αρνητικες συνεπειες μιας πραξης δεν εννοώ σωματικο πονο αλλα την κρατηση μιας θετικης εικονας πχ την στερηση επιβραβευτικου σνακ για μια καλη πραξη.

PrincePapillon

Well-Known Member
9 Ιανουαρίου 2013
142
1
12
Το ημερήσιο πρόγραμμα μας:

8:30 Μας περιμένει να τον βγάλουμε από το πάρκο για αγκαλίτσες και παιχνίδι.
9:00 Ώρα για πρωινό!
11:00 Τον βγάζω από το πάρκο για να παίξουμε.
12:00 Στο πάρκο για νανάκια.
14:00 Ώρα για παιχνίδι και αγκαλίτσες!
15:00 Μεσημεριανό και ξεκούραση!
18:00 Παιχνίδι!
20:00 Νανάκια!
21:00 Βραδινό!
22:00 Αγκαλίτσες και παιχνίδι για περισσότερη ώρα και αυτή την ώρα τρελαίνεται και κάνει τα δικά του!
24:00 Νανάκια!

Τον έχουμε σε πάρκο και κοιμάται στο crate του, είναι 81 ημερών. Επισυνάπτω σχετική φωτογραφία.

Last edited:

ghost girl

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2007
1.073
185
το έχω δίπορτο...
φανταζομαι οτι ξερεις τι ειναι το papillon. ιδιαιτερα αθλητικο σκυλι με μπολικη ενεργεια και ταπεραμεντο.
απο κει και περα και εφοσον καλυπτεις την αναγκη του για μαμ, κακα, παιχνιδι, εκτονωση ενεργειας, χαδια, νανι (που υποψην για ενα κουταβι ειναι ενας κυκλος που επαναλαμβανεται αρκετες φορες μεσα στη μερα) μπορεις να ασχοληθεις και πιο δημιουργικα μαζι του με εκπαιδευση καποιων ευκολων και διασκεδαστικων τρικ παντα με θετικη ενισχυση και επιβραβευση, να εφαρμοσεις την τεχνικη Ν.Ι.L.I.F οπου ο σκυλος πρεπει να δουλεψει για να κερδισει αυτο που θελει.
επουδενει μην χρησιμοποιησεις βια στο σκυλακι σου, ομως χρειαζεται οριοθετηση. Αν θες να "τιμωρησεις" μια συμπεριφορα για να στο πω απλα μπορεις να σταματας την ενισχυση. πχ αν σου γρυλιζει επιμονα τραβοντας το μπατζακι σου, κοφτον λεγοντας μια λεξη και βαλτον μονο του στο μπανιο (ή σε καποιον αλλο χωρο ασφαλη για το κουταβι ΟΧΙ στο παρκο του) για 1 λεπτο. αν μετα απο το time out συνεχισει την ιδια συμπεριφορα θα πρεπει να επαναλαβεις και μαλιστα οσες φορες χρειαστει μεχρι να σταματησει. χρειαζεται επιμονη και υπομονη. πρεπει να κερδισεις το παιχνιδι.
Επισης τωρα ειναι για τον μικρο η πολυ σημαντικη περιοδος κοινωνικοποιησης. Δημιουργησε καταστασεις οπου καινουρια προσωπα, πραγματα, ηχοι, εικονες, κινησεις, ζωα και μερη (εστω και στην αγκαλια σου αν δεν βγαινετε εξω ακομα) θα του εντυπωνονται ως θετικες προσλαμβανουσες στο μυαλουδακι του. η πνευματικη εκτονωση ειναι εξισου σημαντικη με την σωματικη.

Blade57HRC

Banned
Banned
2 Ιανουαρίου 2013
800
0
Αθηνα
www.facebook.com
Σκουντηγμα (ωστε να τραβηξεις την προσοχη του και να σε κοιταξει, οχι ως τιμωρια...και οχι φαπες) με 1-2 δαχτυλα και ταυτοχρονο ''ΟΧΙ'' ειναι οκ!

Βασικο το timing ,δλδ να γινει ακριβως την ωρα που το κανει! οχι 5sec η 10λεπτα μετα, γτ δεν θα καταλαβει γτ πραγμα διορθωθηκε!
Και ακομα ποιο βασικο ομως να μην τον μπερδεψεις! (κοινως αν δεν πρεπει να ανεβει καπου, δεν τον διορθωνουμε τη μια και την αλλη τον αφηνουμε!)

PrincePapillon

Well-Known Member
9 Ιανουαρίου 2013
142
1
12
ghost girl Τα δοκιμάσαμε πολλές φορές αυτά που λες αλλά δεν καταλαβαίνει ο σκύλος. Δεν κερδίζουμε το παιχνίδι, συνεχίζει την ίδια συμπεριφορά ξανά και ξανά και ξανά και ξανά... Τις προάλλες από την σύγχυση έτρεχε η μύτη του άντρα μου αίμα... Από την πλευρά μας είμαστε τακτικοί, ακολουθούμε το πρόγραμμα και την ρουτίνα, δίκαιοι και έντιμοι ως προς τον Prince. Βόλτες βγαίνουμε σύντομες με την τσάντα μετφοράς επειδή δεν έχει κάνει τα εμβόλια του όλα ακόμη. Όταν τον πιάνει ο κακός του εαυτός πηδάει πάνω μας και δαγκώνει με μανία σαν κροκόδειλος τσακ-τσακ-τσακ τα σαγόνια του ακατάπαυστα και ότι και να λέμε και να κάνουμε συνεχίζει την επίθεση. Τώρα που "τις τρώει" πάντως φαίνεται το μυαλό του να ξεκολλά από την κακιά του κατάσταση και να επανέρχεται στο πριν. Το θέμα είναι ότι πάντα το κάνει αφού έχουμε παίξει και έχει εκτονωθεί και σκέφτομαι μήπως το κάνει από την κούραση ή την δίψα και δεν ξέρει τι του φταίει? Με το που τον βάζω στο πάρκο πίνει νερό και πέφτει νανάκια.

cathy93 Σε ευχαριστώ καλή μου κι εσύ ό,τι επιθυμείς! Χαζομαμά εντελώς!!! Που να δεις και τον χαζομπαμπά!!!

Blade57HRC Επιτόπου τον διορθώνουμε και τον μαλώνουμε την ώρα που κάνει τη "ζημιά" και το "ξύλο" φυσικά είναι απαλό σκούντηγμα-άγγιγμα με αυστηρή φωνή, 1 κιλό είναι το κουτάβι και εκτός αυτού είμαι κατά της βίας. Ακόμη κι αυτό που γίνεται εμένα με πληγώνει αλλά ο άντρας μου με διαβεβαιώνει πως γίνεται για το καλό του, για να μάθει και ότι αν είχε την μαμά του θα τον άρπαζε με το στόμα της, με τα δόντια της πίσω από το κεφάλι του για να τον συμμορφώσει, και να τον μεταφέρει και ότι αφού εξαντλήσαμε τα υπόλοιπα όταν είναι σε αυτήν την κατάσταση θα εφαρμόζουμε αυτό το πράγμα. Όταν είναι στα νορμάλ του ακούει και συμμορφώνετε με 1-2 επαναλήψεις αλλά όταν το πιάνει ο κακός του εαυτός κάνει σαν παλαβός...
Από την πλευρά μας είμαστε τακτικοί, ακολουθούμε το πρόγραμμα και την ρουτίνα, δίκαιοι και έντιμοι ως προς τον Prince. Αυτά μας τα έμαθε ο εκτροφέας και τα τηρούμε. Όχι τώρα που είναι μικρούλης να ανέβει πχ στον καναπέ και μετά που θα μεγαλώσει να μην τον αφήνουμε, ή κάτι πχ για μία φορά μόνο και μετά να περιμένουμε πως δεν θα το κάνει, είμαστε έντιμοι και του φερόμαστε δίκαια. Οι κανόνες ισχύουν πάντα χωρίς εξαιρέσεις και έχουμε την ίδια γραμμή με τον άντρα μου.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.836
8.036
Ωραία αλλά επειδή αυτό που κάνετε δεν λέγεται ξύλο, και ξύλο σε κουτάβι ένα κιλό θα ήταν εγκληματικό , εννοείς προφανώς ένα είδος διόρθωσης με το χέρι σας.
Το ξύλο λοιπόν δεν βγήκε απο τον παράδεισο , έχει αποδειχθεί χρόνια πριν και για τα παιδιά και για τα σκυλιά, και καλό θα ήταν να μην μείνει το μήνυμα αυτό σε κάποιον που θα διαβάσει αργότερα. :)

ferozasea

Well-Known Member
19 Σεπτεμβρίου 2012
1.961
124
ολα αυτα ειναι ημιμετρα,,, την αλλα φορα που θα ανεβει στο καναπε,, χωρις να χασετε χρονο,,, θα σηκωσεται οσο πιο ψηλα μπορειται τον καναπε και θα του τον φερεται κολλαρο,,,, δεν προκειται να το ξανακανει ==))

aliki_s

Well-Known Member
27 Μαϊου 2011
3.279
1.797
Αθήνα
ολα αυτα ειναι ημιμετρα,,, την αλλα φορα που θα ανεβει στο καναπε,, χωρις να χασετε χρονο,,, θα σηκωσεται οσο πιο ψηλα μπορειται τον καναπε και θα του τον φερεται κολλαρο,,,, δεν προκειται να το ξανακανει ==))
και γιατί να μη το πετάξουν κατευθείαν απο το μπαλκόνι? Τι λες???? :bull:

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.836
8.036
και γιατί να μη το πετάξουν κατευθείαν απο το μπαλκόνι? Τι λες???? :bull:
Μπορούν επίσης να το κάνουν και χαλκομανία έτσι όμορφο που είναι!

mildecoy

Well-Known Member
14 Φεβρουαρίου 2009
294
3
Βγεθι, Κερατεα
Ο χωρος που του εχετε ειναι μεγαλυτερος κ τα παιχνιδια του παρα πολλα. Πρεπει να μαθει οτι εσεις εχετε τον ελεγχο των παντων γυρω απο την ζωη του. Ενα παιχνιδι λοιπον στο παρκο του κ τακτικες ωρες βολτας. Αγνοήστε οποιαδηποτε συμπεριφορα αρνητικη κ επιβραβευστε οποιαδηποτε θετικη. Αλλαξτε τους τονους της φωνης σας στην επιβραβευση κ την διορθωση(παντα πρεπει να υπαρχει). Με τον δεικτη του χεριου σας μπορειτε να του κανετε ενα "Software Reset" πανω στην μυτη του. Επισης το αραιωμενο ξυδι βοηθα στην διορθωση συμπεριφορας με την μορφη σπρεϊ σαν τιμωρια(κανει κ ωραιο τριχωμα).Δυο πολυ βασικες αρχες: Δεν τιμωρουμε-διορθωνουμε τον σκυλο ετεροχρονισμένα(πανω απο 2-3"). Ο σωστος συντονισμος επιβραβευσης-διορθωσης ειναι πολυ σημαντικος. Και πανω απο ολα υπομονη.

PrincePapillon

Well-Known Member
9 Ιανουαρίου 2013
142
1
12
Μόλις γυρίσαμε από την κτηνίατρο. Μίλησα στη γιατρό για το πρόβλημα και μου είπε το τελευταίο του γεύμα να είναι στις 19:00 για να μην έχει ενέργεια και ότι είναι λάθος να το διορθώνουμε με το χέρι γιατί του δημιουργείται σύγχυση, μια με το χέρι του δίνουμε φαγητό, μια παίζουμε, μια τον μαλώνουμε και στην τελική τον μπερδεύουμε έτσι! Επίσης να κάνουμε βόλτες σε καθαρά μέρη γιατί έχει υπερβολική ενέργεια και σπίτι βλέπει όλο τα ίδια. Για λύση στο πρόβλημα μου είπε λοιπόν να διπλώσω σε ρολλό 2 φύλλα Α4 με κολλητική ταινία και να είναι σε θέση που να το βλέπει αλλά να μην το φτάνει ο σκύλος. Όταν είναι να τον "δείρουμε" να κάνουμε με το ρολλό, να ακούγεται ο ήχος και να το συνδέσει ως τιμωρία για κάτι κακό που έκανε. Αυτό μόνο όταν είναι εκτός εαυτού γιατί κατά τα άλλα συμμορφώνεται.

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.968
7.541
Μόλις γυρίσαμε από την κτηνίατρο. Μίλησα στη γιατρό για το πρόβλημα και μου είπε το τελευταίο του γεύμα να είναι στις 19:00 για να μην έχει ενέργεια και ότι είναι λάθος να το διορθώνουμε με το χέρι γιατί του δημιουργείται σύγχυση, μια με το χέρι του δίνουμε φαγητό, μια παίζουμε, μια τον μαλώνουμε και στην τελική τον μπερδεύουμε έτσι! Επίσης να κάνουμε βόλτες σε καθαρά μέρη γιατί έχει υπερβολική ενέργεια και σπίτι βλέπει όλο τα ίδια. Για λύση στο πρόβλημα μου είπε λοιπόν να διπλώσω σε ρολλό 2 φύλλα Α4 με κολλητική ταινία και να είναι σε θέση που να το βλέπει αλλά να μην το φτάνει ο σκύλος. Όταν είναι να τον "δείρουμε" να κάνουμε με το ρολλό, να ακούγεται ο ήχος και να το συνδέσει ως τιμωρία για κάτι κακό που έκανε. Αυτό μόνο όταν είναι εκτός εαυτού γιατί κατά τα άλλα συμμορφώνεται.
Αν κατάλαβα καλά το πρόβλημα είναι ότι εκεί που παίζει φυσιολογικά δαιμονίζεται κι αρχίζει και τρέχει πάνω κάτω, κάνει σβούρες, ανεβαίνει όπου βρει και γενικά για 2-3 λεπτά κάνει σαν το κοριτσάκι του εξορκιστή?
Αν είναι αυτό ας πω κι εγώ το μακρύ και το κοντό μου. Σε άλλο σκύλο, αυτό με το Α4 (αν και δεν έψαξα να βρω Α4, ένα διπλό φύλλο εφημερίδας πήρα) το έκανα στο άλλο σκυλί της οικογενείας όταν ήταν κουτάβι αλλά όχι για αυτό το λόγο (να τον σταματήσω), αλλά για να του τραβήξω την προσοχή. Κι επειδή δεν ένιωθα άνετα να βλέπει μια απειλητική κίνηση προς το μέρος του άσχετα που το χαρτί όχι απλά δεν τον πονούσε αλλά ουδόλως το ένιωθε το μοσχαράκι που ήταν τέρας, απλά ξαφνιαζόταν από τον ήχο όπως πολύ σωστά σου είπε η κτηνίατρος, κατέληξα να διπλώνω 5-6 φύλλα εφημερίδας και να τα βαράω στο πόδι μου ίσα για τον ήχο (μπλε μαρέν το πόδι μετά :p)
Τώρα για το συγκεκριμένο πρόβλημά σου, αν το κατάλαβα καλά, επειδή το κάνει ακριβώς και ο δικός μου και είναι τρομερά αντιδραστικός, αν τον διορθώσεις, του πεις όχι-μη, του κουνήσεις κάτι προς το μέρος του τρελαίνεται ακόμα πιο πολύ. Οπότε αυτό που κάνω είναι να μένω όρθια, να ηρεμώ εντελώς από το excitement του παιχνιδιού που το χω κι εγώ, να σταματάω το παιχνίδι και να του πω κανά δυο φορές με τις παλάμες κατά κάτω σε θέση ήρεμα "φτάνει, ηρέμησε", χωρίς όμως να του το λέω συνέχεια και μ'ακούει ότι του δίνω σημασία, μόνο όταν έρθει και με κοιτάξει στα μάτια σα να μου λέει "join the fun". Mετά από λιγότερο από ένα λεπτό ηρεμεί και πάω και κάθομαι χωρίς να του δώσω ιδιαίτερη σημασία, καθόμενη δε και μην κοιτώντας τον directly του λέω "φτάνει, τέλος για τώρα". Δεν κάθομαι αν δεν ηρεμήσει καθώς συνήθως έρχεται πάνω μου με την ιδια τρέλα σα να μου λέει "εεεέι, παίζουμε τώρα, τι έκατσες?". Εμένα αυτό έπιασε, δε λέω ότι είναι το σωστό, λέω μήπως σε βοηθήσει.

PrincePapillon

Well-Known Member
9 Ιανουαρίου 2013
142
1
12
Ενώ παίζουμε όμορφα όλα καλά και ωραία ξαφνικά βγαίνει ο άλλος του εαυτός (πάντα βράδυ) και αυτό που κάνει, είναι να ορμάει ασταμάτητα να μας δαγκώνει με μανία, με άχτι, δεν ακούει εκείνη τη στιγμή τίποτα, δεν καταλαβαίνει καμία κίνηση, σαν κροκόδειλος τσακ-τσακ-τσακ ανοιγοκλείνει το στόμα του να μας αρπάξει, να μας φάει λες και μας έχει απωθημένα!!! Και τι δεν δοκιμάσαμε, με επανάληψη, υπομονή και επιμονή αλλά τίποτα, δεν ηρεμεί! Αυτό μπορεί να κρατήσει και μία ώρα αλλά αν κάνει πως του δίνει μια μπατσούλα στο πωπουδάκι συνέρχεται ή όταν τον βάλω στο πάρκο. Μόλις μπει στο πάρκο άγγελος, πίνει νερό και πάει για νάνι. Μήπως να τον έχουμε λιγότερη ώρα εκτός πάρκου τις βραδινές ώρες (πριν τον ύπνο εννοώ) μπας και βοηθήσει?

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.968
7.541
Μπορεί και να πιάνει, αλλά δυστυχώς για τη χρήση του πάρκου και του κρέιτ δε μπορώ να δώσω τα φώτα μου καθώς δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Για αυτό μπορούν να σε διαφωτίσουν άλλοι. Στην περίπτωση που σας δαγκώνει κιόλας το κροκοδειλάκι τότε η λύση που σας πρότεινε η κτηνίατρος στα αυτιά μου ακούγεται καλή, με ένα πράγμα κατά νου: τη χρήση της ως distraction και όχι ως διόρθωση και συνεπώς μια παραλλαγή: θα προσπαθούσα πρώτα να δω τι γίνεται αν χτυπάω τα χαρτιά δυνατά στο πόδι μου, να κάνει τον ήχο, να σταματήσει λόγω του ήχου και να του πω όχι. Αυτά για να σταματήσει το δάγκωμα. Για όλες τις υπόλοιπες τρέλες πάλι τη μέθοδο να προσπαθήσω να τον ηρεμήσω θα ακολουθούσα.

PrincePapillon

Well-Known Member
9 Ιανουαρίου 2013
142
1
12
Σε ευχαριστώ πολύ! Και η γιατρός αυτό μου είπε, δεν είναι το θέμα να χτυπήσουμε το ζωάκι αλλά να τον αιφνιδιάσουμε και να ακούσει το θόρυβο. Να δώσω μια στο πάτωμα πλάι από εκεί που είναι για να ξεκολλήσει το μυαλουδάκι από την μανία του να μας φάει. Και να πω ότι πεινάει, ότι έχει όρεξη, 20 γραμμάρια με το στανιό να φάει όλη μέρα. Ευτυχώς είμαστε 1.600γρ. που τον ζύγισε σήμερα η γιατρός! Μεγαλώνει το ανταρτούλι μου!!!

matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.431
1.022
Prince το κουταβι σου ποτε δαιμονιζεται? Στο 10λεπτο, στο μισαωρο, στη 1ωρα, ή ειναι εντελως απροβλεπτο?

kyriakos91

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2011
1.237
0
Νίκαια
Μιλα με ενα εκπαιδευτη ωστε να μπορεσετε να εφαρμοσετε μια συγκεκριμενη τακτικη και προγραμμα πανω στον δικο σου σκυλο.Ειναι η πιο σιγουρη λυση!

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.968
7.541
Να δώσω μια στο πάτωμα πλάι από εκεί που είναι για να ξεκολλήσει το μυαλουδάκι από την μανία του να μας φάει.
Στο πάτωμα δίπλα του πιθανότερα μετά από λίγο να το περάσει ως νέο παιχνίδι και να πάει να το πιάσει.

Μιλα με ενα εκπαιδευτη ωστε να μπορεσετε να εφαρμοσετε μια συγκεκριμενη τακτικη και προγραμμα πανω στον δικο σου σκυλο.Ειναι η πιο σιγουρη λυση!
Αν έχεις τη δυνατότητα και βρεις κάποιον που να εμπιστεύεσαι, έχει δίκιο ο Κυριάκος.