Το πρώτο μας αδέσποτο η Λούντι


rossi

Well-Known Member
15 Ιουλίου 2012
181
0
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Γειά σας παιδία
Σήμερα ήρθε στο σπίτι η Λούντι, μια αδεσποτούλα που βρήκαμε με τον rossi μου.
Την βρήκαμε την Πέμπτη το πρωί, γαύγιζε το μικρό και της τραβίξαμε την προσοχή. Ηταν κουλουριασμένη στο πάρκο, που πάμε κάθε μέρα, σε μια γωνία, αν δεν σήκωνε το κεφάλι της δεν θα την βλέπαμε, ήταν κρυμένη πίσω από κάτι χόρτα, δεν μας έδωσε και πολύ σημασία μόνο μας κοίταζε. Την πλησιάσαμε, δεν αντέδρασε σχεδόν καθόλου. Της πήγα νερό και φαγητό, έφαγε χωρίς πολύ όρεξη και μετά ξανακουλουριάστηκε, προσπάθησα να την σηκώσω αλλά τίποτα.
Το μεσημέρι την πήγαμε στο γιατρό, της κάναμε εξετάσεις, ο γιατρός την κράτησε μέχρι και σήμερα, στις 4,30 την παρέλαβα, θα την φιλοξενήσω για κάποιο διάστημα.
Ευτυχώς δεν έχει ούτε καλαζάρ, ούτε ερλιχίωση, περιμένουμε και του αίματος.
Από εβδομάδα αν όλα πάνε καλά θα στειρωθεί.
Πρέπει να είναι 5-6 χρονών, 25 κιλά, δεν φαίνεται να έχει γεννήσει, έχει μια πληγή κάτω από τον λαιμό που έχει μισοεπουλωθεί και έχει φύγει και λίγο δερματάκι στα δακτυλάκια της, στην κάτω πλευρά. Η γιατρός είπε ότι είναι στο τελείωμα του οίστρου και μάλλον ήταν τόσο αδύναμη γιατί μπορεί να την κυνηγούσαν αρσενικά.
Όταν ήρθε σπίτι η Λούντι ο μικρός την καβαλούσε συνέχεια γι'αυτό και τον έστειλα διακοπές στην πεθερά μου.

Τώρα, θέλω την βοήθεια σας στα εξής

1. Έχω την τροφή του μικρού, acana small breed, κάνει να της δίνω από αυτήν και αν ναι πόση ποσότητα? Στο site δεν δίνει δοσολογιές.
2. Πως πρέπει να την συμπεριφερθώ για να νίωσει καλά?
3. Θα προσπαθήσει να το σκάσει?

Ήδη έκανε την πρώτη ζημιά με το που μπήκε σπίτι, έριξε με την ουρά της ένα γυάλινο μπουκάλι με νερό που ήταν πάνω στο τραπεζάκι του σαλονιού και έσπασε το τζάμι του τραπεζιού και επίσης έκανε και το μπάνιο χάλια γιατί φοβόταν το νερό.

Έχω κι' άλλα να ρωτήσω αλλά σιγά σιγά, πολλά έγραψα τώρα....
 




ilektra_ilie

Well-Known Member
31 Ιανουαρίου 2012
1.834
61
Hollywood
pawpix.wix.com
1. Έχω την τροφή του μικρού, acana small breed, κάνει να της δίνω από αυτήν και αν ναι πόση ποσότητα? Στο site δεν δίνει δοσολογιές.
2. Πως πρέπει να την συμπεριφερθώ για να νίωσει καλά?
3. Θα προσπαθήσει να το σκάσει?
Πολυ ομορφη, μπραβο γι αυτο που εκανες-κανεις.

1. Πισω η τροφη δεν λεει πανω κατω ποσο πρεπει να δινεις σε εναν 25κιλο σκυλο? Ειναι παρα πολυ μικρες οι κροκετες? Γιατι αν ειναι απλα μικρες δεν υπαρχει προβλημα.

2. Αστην μονη της να σε συνηθησει. Μην την κυνηγας απο πισω κλπ κλπ. Βαζε της να φαει, να πιει νερακι, πηγενε την τις βολτες της και σιγα σιγα θα μπει σε προγραμμα και θα αρχισει να ξεδιπλωνει τον χαρακτηρα της. Μην ξεχνας οτι ηταν αδεσποτο και δεν ξερουμε τι εχει περασει στο παρελθον. Οποτε αστην στην ησυχια της να κανει εκεινη τα βηματα να ερθει κοντα σου :)

3. Αν ειναι μεσα στο σπιτι και οταν παει βολτα ειναι με το λουρι τοτε δεν νομιζω να υπαρχει τροπος να το σκασει. Οκ μπορει να μην εχει μαθει ποτε το λουρι οποτε να τρεχει και να κανει. Απο την αλλη ισως να μην θελει να βγει και βολτα γιατι μπορει να φοβαται μην ξαναβρεθει στο δρομο.

Παντως εσυ να εισαι ηρεμη και να ακολουθεις το προγραμμα που θα της εχεις φτιαξει και θα πανε ολα καλα. Σιγα σιγα θα μαθετε η μια την αλλη. :)
 


io maria

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2010
1.322
28
Γέρακας
καλως την δεχτηκατε λοιπον

1. αφου θα την φιλοξενησεις καποιο διαστημα πηγαινε παρε τροφη για τα κιλα γιατι σιγουρα η ποσοτητα που θα θελει απο την small breed θα σου βγει πιο ακριβα
2. χαλαρα. Δωστης χρονο να σε γνωρισει αλλα και να την γνωρισετε. Μην κανεις το λαθος ομως και την αφησεις πολυ χαλαρη γιατι ηταν αδεσποτη κτλ κτλ. Μπορει να μην θελει πιεση αλλα η σταθεροτητα θα την βοηθησει να προσαρμοστει πιο ευκολα. Σαν να εχεις αλλο ενα κουταβι ενα πραγμα. Πολυ αγαπη, οχι πιεση και ορια.
3. πολυ πιθανο. Τις πρωτες μερες μπορει να ειναι λιγο μουδιασμενη γιατι της ηρθαν τα πανω κατω αλλα μολις ξεθαρεψει δεν μπορει κανεις να ξερει τι θα κανει. Η Baroque το εσκασε και τρεχαμε κανα μηνα μετα που ηρθε σπιτι. Θελει λιιιιιιιιιγο παραπανω προσοχη γιατι δεν ειναι λιγες οι φορες που πρωην αδεσποτα υιοθετημενα ή φιλοξενουμενα το σκανε.

Κατα τα αλλα εκτος και αν ειναι γεροπαραξενη σαν την δικια μου που δεν θελει κανεναν η συντροφια του Rossi θα της κανει καλο (και του Rossi επισης) οταν φυσικα ξεμπερδεψει με τα μεταοιστρου.
Απο οσο ξερω οταν η στειρωση γινεται πολυ κοντα χρονικα με το τελειωμα του οιστρου υπαρχει κινδυνος αιμοραγιας κατα το χειρουργειο. Το χερι μου στην φωτια δεν το βαζω στα σιγουρα αλλα καλο ειναι να μιλησετε διεξοδικα με τον κτηνιατρο σας επι του θεματος.

Φανταζομαι οτι για τσιπακι την ελενξατε και δεν εχει, αλλα δεν χανει και τιποτα να ανεβασεις μερικες αγγελιες μηπως και καποιος την εχει χασει (πχ λογω οιστρου)
 


rossi

Well-Known Member
15 Ιουλίου 2012
181
0
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
1. Η τροφή από πίσω λέει τις δοσολογίες για σκυλιά μέχρι 10 κιλών. Αυτή είναι 25, μπήκα στο site της acana και δεν γράφει τις δοσολογίες γενικά για τις τροφές. Υπάρχει κάποιος που να έχει τόσα κιλά σκύλο και να δίνει acana?? να με ενημερώσει??? Οι κροκέτες στην acana έχουν νομίζω όλες το ίδιο μέγεθος ασχέτως κωδικού

Αυτό που έγινε με βρήκε απροετοίμαστη, έχω πολύ άγχος γιατί δεν την ξέρω,πάντως μέχρι τώρα ήταν ύσηχη και ανεκτική, εκτός από όταν προσπαθούσαμε να την κάνουμε μπάνιο. Τι βρώμα ήταν αυτή!!!!!!!!! μύριζε λές και ήταν στην στάνη με τα πρόβατα.
Έχω ταίσει αδέσποτα, αλλά μετά εξαφανιζόντουσαν, αυτή δεν μπορούσε να κουνηθεί, νόμιζα ότι ήταν χτυπημένη ή πολύ άρρωστη ή πολύ μεγάλης ηλικίας. Μού θύμιζε τον σκύλο στο εξώφυλο του περιοδικού ΣΚΥΛΟΣ ΚΑΙ ΓΑΤΑ του φεβρουαρίου που είχε θέμα τα ηλικιωμένα ζώα.
 


ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Δεν εχω γνώσεις να σε συμβουλεύσω πώς να της φερθεις κλπ. αλλά μπράβο για την δύναμη που βρηκες να την πάρεις μαζι σου σπιτι.
Αυτό που εχω απορια, ειναι τα μάτια της. Είναι εντάξει η οραση της? Στην τελευταία φωτο φαίνονται θολα, μπορεί ομως να φταίει και η ποιοτητα της φωτογραφίας. Και το ότι ενώ δεν ειναι χτυπημένη, ήταν κουλουριασμένη, με εβαλε σε σκέψεις για το αν βλέπει καλα και καθαρα!
 


rossi

Well-Known Member
15 Ιουλίου 2012
181
0
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Θα της πάρω τροφή σε λίγες μέρες, θα δώ πως θα της κάτσει η acana αλλά μάλλον θα της πάρω μια πιο φτηνή.

Τον rossi τον ανεχόταν, δεν έκανε καμία κίνηση διαμαρτυρίας, παρόλο που είχε καβαλήσει το πόδι της και την παρενοχλούσε, φοβάμαι μετά τι θα γίνει, μήπως τώρα δεν είχε κουράγιο και μετά τον αρχίσει στις γρήγορες:D?????

Και εγώ ξέρω ότι η στείρωση γίνεται στην μέση του κύκλου, τώρα δεν ξέρω, θα μιλήσω με την γιατρό την δευτέρα για τα αποτελέσματα των εξετάσεων και θα το ρωτήσω και αυτό.

Όταν τελείωσουμε και με τα εμβόλια θα κάνουμε προώθηση για να βρεί κανονικό σπίτι αλλά ξέρουμε ότι θα είναι πολύ δύσκολο.
 


rossi

Well-Known Member
15 Ιουλίου 2012
181
0
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Αυτό που εχω απορια, ειναι τα μάτια της. Είναι εντάξει η οραση της? Στην τελευταία φωτο φαίνονται θολα, μπορεί ομως να φταίει και η ποιοτητα της φωτογραφίας. Και το ότι ενώ δεν ειναι χτυπημένη, ήταν κουλουριασμένη, με εβαλε σε σκέψεις για το αν βλέπει καλα και καθαρα!
Η τελευταία είναι όντως λίγο θολή, τα μάτια της είναι οκ
 


aouimbae

Well-Known Member
7 Μαϊου 2011
1.753
26
Ε απ τη στιγμη που ειναι για μικροσωμα σκυλια λογικο να μην γραφει δοσολογια για τοσα κιλα. Δε θα παθει τιποτα αν τη τρωει, αλλα θα θελει μεγαλυτερη ποσοτητα και θα σου ρχεται ακριβα.
Ηδη, ειδικα αν δεν εχει ξαναφαει ξηρα τροφη, η ακανα μπορει να της πεσει βαρια.

Μπραβο που τη μαζεψες!


Sent from my iPad using Tapatalk HD
 


k4ileb

Well-Known Member
25 Ιανουαρίου 2013
288
1
ΑΘΗΝΑ
Πρωτα απο ολα μπραβο για την κινηση σου!

1. πηγαινε παρε ενα τσουβαλακι για medium size dog
2. οταν ειναι αγχωμενη/φοβισμενη/στρεσαρισμενη μην της κανεις χαδια γιατι ειναι σαν να της λες οτι ειναι καλο να νιωθει ετσι. οταν μπει σε ρουτινα και σε συνηθισει θα αρχισει να νιωθει πιο ανετα κτλ. σε καθε κινηση της που φαινεται να ειναι χαλαρη και οχι αγχωμενη να τις κανεις χαδια.
3. θα μπει σε ρουτινα, θα σε αγαπησει και δεν θα θελει να σε αποχωριστει ποτε. μεχρι τοτε ομως ΛΟΥΡΙ.

edit: για οικονομικη τροφη σου προτεινω την Brit Premium Adult Medium, 30€ τα 15 κιλα. και απο ποιοτητα μια χαρα.
 
Last edited:




ferozasea

Well-Known Member
19 Σεπτεμβρίου 2012
1.961
124
και με ενα ευρω το κιλο ξηρα τροφη να της παρεις ειναι πολυ καλυτερη απο την τροφη που ευρησκε ευκαιριακα εξω στα σκουπιδια και ετρωγε,,,,,,,,, και λογω κρισης εδω στα μερη μου παιρνουν για το σκυλο τους 16 ευρω το 20κιλο,,, μια χαρα τα βλεπω τα σκυλια τους...
 


Lara_kouklara

Well-Known Member
11 Ιανουαρίου 2011
4.722
457
Μπράβο γι'αυτό που έκανες!
Με τις συμβουλές που σου έδωσαν συμφωνώ, δεν έχω να προσθέσω κάτι :)
 


rossi

Well-Known Member
15 Ιουλίου 2012
181
0
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Καλημέρα, σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις

Εχθές το βράδυ, στην πρώτη μας βόλτα, τα πήγε πολύ καλά, περπατούσε δίπλα μου χωρίς να τραβάει και όταν είδαμε τους φίλους μας, σκύλους και ανθρώπους, ήταν πολύ φιλική κουνούσε ουρά και μετά κάθησε κάτω ήρεμη όσο μιλούσαμε.
Το βράδυ ενώ κοιμόταν, σηκώθηκε πήγαινε πέρα δόθε, κοιτούσε στις πόρτες, αφού μάλλον είδε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βγεί πήγε και ξαναξάπλωσε, τώρα τι άλλο έκανε το βράδυ δεν ξέρω, το πρωί την βρήκα στη θέση της και έκανε πολλές χαρές όταν άρχισα να τις μιλάω.
Φοβάται απ΄ότι κατάλαβα τα στενά περάσματα και τους θορύβους.
Σήμερα ένα αρσενικό την μύρισε έντονα και την έγλειφε και αυτή του γαύγιζε. (αρχίζει να πάρνει τα πάνω της????)
Επίσης της έβαλα να φάει, ξηρά μαζί με λίγη κονσέρβα, μου την έδωσαν από το ιατρείο, η κυριά έφαγε την κοσνερβα και λίγη ξηρά και το υπόλοιπο το άφησε. Επίσης δεν πίνει μόνη της νερό, γυρίσαμε από την βόλτα και δεν πήγε να πιεί, ούτε μετά το φαγητό, έβρεξα το χέρι μου και το έγλυφε μετά τις έβαλα το νερό μες την μούρη και ήπιε λίγο. Γιατί δεν πίνει?????
 


ferozasea

Well-Known Member
19 Σεπτεμβρίου 2012
1.961
124
αν ετρωγε μονο ξηρα τροφη θα επινε αναγκαστικα νερο,,, η κονσερβα εχει πολλα υγρα αρα ενυδατονεται απο εκει... αν τρεξει παλι θα θελει να πιει νερο,, αν θες να πιει παραπανω νερο βαλε μεσα στο νερο λιγο ζουμι απο κρεας αν το βρει νοστιμο θα το πιει ολο... αν δεις οτι με διαφορα κολπα δεν θελει να πιει νερο βαλτης τροφες με μπολικο ζουμι για να μην αφυδατοθει,, παντως ολα τα σκυλια τωρα το χειμωνα πινουν ελαχιστο νερο εκτος απο αυτα που ασκουνται εντονα και απο αυτα που τρεφονται αποκλειστηκα με ξηρα τροφη.....
 


rossi

Well-Known Member
15 Ιουλίου 2012
181
0
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
βαλε μεσα στο νερο λιγο ζουμι απο κρεας αν το βρει νοστιμο θα το πιει ολο... ....
Θα το δοκιμάσω αυτό, θα βράσω κοτόπουλο σήμερα και θα της βάλω λίγο ζωμό μέσα στο νερό, ελπίζω να το πιεί, φοβάμαι μην αφηδατωθεί.
Τα ούρα της το πρωί ήταν πολύ κίτρινα και έκανε μόνο μια φόρα αυτό είναι φυσιολογικό?
 


ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
βαλε μεσα στο νερο λιγο ζουμι απο κρεας αν το βρει νοστιμο θα το πιει ολο... ....
Θα το δοκιμάσω αυτό, θα βράσω κοτόπουλο σήμερα και θα της βάλω λίγο ζωμό μέσα στο νερό, ελπίζω να το πιεί, φοβάμαι μην αφηδατωθεί.
Τα ούρα της το πρωί ήταν πολύ κίτρινα και έκανε μόνο μια φόρα αυτό είναι φυσιολογικό?
το χρώμα στα ουρα εχει να κάνει με το πόσο νερο εχει πιει. Αν ειναι κατακίτρινα, εχει πιει πολύ λιγο, αν είναι πιο ανοιχτοχρωμα εχει πιει περισσότερο. Το ιδιο οπως και σε εμας!
Μην αναμειξεις το ζωμό με το νερο. Βαλε χωριστά τον ζωμό αν θελει να πιει. Ουτως ή αλλως ο ζωμός βάση το νερό εχει, δεν θα προσφέρει τπτ να το νερώσεις κι αλλο
 




io maria

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2010
1.322
28
Γέρακας
Τα θυληκα συνηθως τα κανουν μια και εξω. Επομενως ειναι απολυτως φυσιολογικο να ουρισει μια φορα. Αντε στο τσακιρ κεφι 2 φορες στην βολτα.
Για το χρωμα τους συμφωνω με αυτο που ειπε η Ghelly.
Το οτι σηκωθηκε το βραδυ δεν σημαινει κατι. Μπορει κατι να ακουσε ή θα ηθελε πιπι ή να πιει νερο.
Στο αρσενικο γαυγισε γιατι την ενοχλουσε και τον διορθωσε. Μπορει ακομα να τραβαει το ενδιαφερον των αρσενικων αλλα εφοσον ο οιστρος εχει τελειωσει δεν εχει διαθεση για "πειραγματα". Το δικο σου πολυ πιθανο να μην τον διορθωσε αφενος λογο μεγεθους αλλα και γιατι ηταν κουμπωμενη μιας και ηταν σε ξενο περιβαλλον.
Αμφιβαλλω αν θα αρχισει τον Rossi στην γρηγορες αλλα αν την παραζαλιζει την διορθωση του θα την φαει.
Για την acana που λες ειναι μικροτερες οι κροκετες για small breed απο οτι για medium. Γυρω στα 230 γραμμαρια την ημερα ειναι μια χαρα να της δινεις. Και λιγοτερο να της δωσεις δεν πειραζει. Προσωπικα θα εδινα 200 γρ και θα προσαρμοζα αναλογα την δοσολογια αργοτερα. Αλλα αφου θα παρεις αλλη τροφη δωσε οσο θες.
Μην κανεις το λαθος και βαζεις κονσερβες, ζαμπονακια και εγω δεν ξερω τι αλλο στην τροφη γιατι χαζη δεν ειναι σιγα που θα την φαει την ξηρα οταν μπορει να φαει το κατι πιο ενδιαφερον. Αν δεν τρωει αστης την τροφη ολη μερα για να τρωει οποτε θελει. Μετα που θα παρει τα πανω της την βαζεις σε προγραμμα.
Οσον αφορα το νερο δεν πινουν ολα τα σκυλια αμεσως μετα την βολτα ή αμεσως μολις φανε. Εφοσον ξερει που ειναι το νερο οταν θελησει θα πιει. Απλα εχε το νου σου να δεις οτι πινει μεσα στην ημερα.

Οντως η υιοθεσια της θα ειναι πιο δυσκολη απο οτι αν ηταν κουταβι αλλα εχοντας υιοθετησει σκυλο στην ιδια ηλικια (ή και μεγαλυτερη γιατι δεν ειμαστε και σιγουροι) μπορω να πω οτι ειναι σαφως πιο ευκολη η συμβιωση απο οτι με κουταβι και σιγουρα δεν κανει κανει καμμια διαφορα με το να ηταν 2 χρονων. Η μονη διαφορα ειναι οτι σε αυτη την ηλικια δεν θελει να παιζει με σκυλια αλλα σιγα το πραγμα.


Πεθαινω που εχει και μαξιλαρακι για το κεφαλι της!
 


east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Πολλες φορες τα καταμαυρα σκυλια, οταν ασπριζουνε στην μουσουδα τους -οπως βλεπω στην φωτο, ειναι σε μεγαλη ηλικια.
Ισως γι αυτο να ειναι υποτονικη κ να τρωει λιγο.
Ο κτηνιατρος εκτιμησε την ηλικια της η εσεις κατα προσεγγιση??