Τροφη και κορτιζονη (ατοπική δερματίτιδα)


dimitris-leo

Active Member
10 Μαϊου 2009
36
0
Athens
Καλησπερα,αν αποφασισω να χορηγησω μια θεραπεια με χαπια κορτιζονης στον σκυλο μου (εχει ατοπικη δερματιτιδα) η οποια θα ειναι συνεχομενη η εστω ανα 15θημερα τοτε τι τροφη καλυτερα να τρωει ο σκυλος μου???Εχω ακουσει οτι η τροφη πρεπει να εχει πολυ υγρασια ωστε να μην αφυδατωθει...Ενω αυτη που του δινω δεν εχει καθολου υγρασια...
 


Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
AYTO κι αν είναι ερώτηση για τον κτηνίατρο...

Πως διαγνώστηκε η Α.Δ. ; Πως εξακριβώσατε πως δεν είναι αλεργία ας πούμε;
Από τι προκλήθικε το πρόβλημα; Το έχει πολύ καιρό;

Η κορτιζόνη είναι ΠΟΛΥ επικίνδυνο φάρμακο (προκαλεί ακόμη και επιληψία). Φαντάζομαι το έχεις ψάξει λίγο (και έχεις πάρει και 2-3 γνώμες άλλων γιατρών).
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Να ρωτήσω πως διαγνώστηκε η ατοπική δερματίτιδα?
Τι εξετάσεις έγιναν?
 


dimitris-leo

Active Member
10 Μαϊου 2009
36
0
Athens
Πηρα τον σκυλο μου 55 ημερων ηταν χοντρουλικο με χοντρα ποδαρακια κ υγιες τριχωμα,οταν το σκυλι εγινε 3 με 3.5 μηνων αρχισε να βγαζει κοκκινιλες σε ευαισθητα σημεια π.χ κοιλια,μασχαλες γυρω απο τα ματια γυρω απο το στομα εσωτερικα στα αφτια (δεν ειναι κομμενα) αρχισα να τρεχω σε γιατρους κ να ξοδευω πολλα λεφτα,για δοκιμες με τροφες με καποια φαρμακα κ.τ.λ μετα απο 6 μηνες ταλαιπωριας κ αλλαγης 4 κτηνιατρων εκανα βιοψια δερματος,κοψαμε ενα κομματι δερμα με τις κοκκινιλες αυτες κ τα αποτελεσματα μας εδειξαν οτι το σκυλι εχει "ατοπικη δερματιτιδα"
θεραπια μου ειπαν δεν υπαρχει για αυτο,απο τοτε δεν ξαναπηγα σε γιατρους.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ.
Εντονες κοκκινιλες σε κοιλια,ορχεις,αναμεσα απο τα νυχια,γυρω απο τα ματια,στα αφτια,μασχαλες.
Το προβλημα χειροτρευει τους καλοκαιρινους μηνες,οι κοκκινιλες αυτες το καλοκαιρι γινονται φουσκαλες με ασπρο-κιτρινο υγρο μεσα.
Το τριχωμα πεφτει σε διαφορετικα σημεια κυριως στην ραχη αλλα κ στα μπουτια κ τα αφτια.
Τα αφτια ειναι πρησμενα.
Αν κατσει στον ηλιο για 10 λεπτα το προβλημα επειδινωνεται πολυ,ενω μερες που ειναι βροχερος ο καιρος κ δεν εχει καθολου ηλιο δεν εχει καθολου κοκκινιλες.
Ξερενεται το δερμα γυρω γυρω στα αφτια,χανει τριχωμα απο την ραχη κ τα μπουτια.
κ αναμεσα απο δαχτυλα βγαινουν κατι φουσκαλες σε μεγεθος νυχιου με ασπρο-κιτρινο υγρο,το οποιο το γλυφει κ το σκαει κ γινεται πιο εντονο το προβλημα...

το ιδιο εχω γραψει στο pitbull.gr

επισης διαβαζωντας αρθρα ειδα οτι ολα ειναι ακριβως τα ιδια συμπτωματα με ενα σκυλι που πασχει απο demodex...αλλα μου ειπε ο κτηνιατρος οτι του εχει κανει εξεταση κ για αυτο κ δεν ειναι...
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Στέλλα με πρόλαβες! :)
Ήθελα να ρωτήσω αν έγιναν ενδοδερμικές ενέσεις αλλεργιογόνων στο σκύλο.
 


dimitris-leo

Active Member
10 Μαϊου 2009
36
0
Athens
Ενδοδερμικές ενέσεις αλλεργιογόνων,δεν ξερω καν τι ειναι,υποθετω οτι ειναι ενεσεις που γινονται στο δερμα του σκυλου με συγκεκριμενο συστατικο μεσα για να δουνε σε τι ακριβως ειναι αλεργικο το σκυλι?

Παντως μεχρι στιγμης μονο λεφτα δινω κ δεν με βοηθαει κανενας,το σκυλι βασανιζεται κ οι αλλοι (κτηνιατροι) μου πουλανε τις τροφες τους,ηθελα να ηξερα υπαρχει καποιος απο αυτους που να αγαπαει τα σκυλια?
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Ενδοδερμικές ενέσεις αλλεργιογόνων,δεν ξερω καν τι ειναι,υποθετω οτι ειναι ενεσεις που γινονται στο δερμα του σκυλου με συγκεκριμενο συστατικο μεσα για να δουνε σε τι ακριβως ειναι αλεργικο το σκυλι?
Ναι. Εντοπίζεται το αλλεργιογονο και απομακρύνεται, στο μέτρο του δυνατού, από το περιβάλλον του σκύλου.
 


dimitris-leo

Active Member
10 Μαϊου 2009
36
0
Athens
Δεν τα γνωριζω καλα αυτα,μου εχει πει η ιδια η κτηνιατρος μου να με παροτρεινει σε εναν κτηνιατρο-δερματολογο να κανω αυτες τις εξετασεις κ κατι αλλες εξετασεις που κοστιζουν κ στελνουν δειγματα αιματος Αγγλια,αλλα ταυτοχρονα μου ειπε πως μονο λεφτα θα ξοδεψω κ το ποσοστο επιτυχιας ειναι 50% ...κ οτι φετος το σκυλι μπορει να ειναι αλλεργικο στην γυρη του χρονου μπορει να ειναι στην σκονη του παραχρονου στο γρασιδι κ παει λεγοντας...Ακρη με λιγα λογια δεν θα βγαλω,αυτο μου ειπε...

Κατακαιρους μου λενε να παω κ σε αλλους κτηνιατρους,ποσους ακομα?Με ποσους ακομα θα κανω μια "ΝΕΑ ΑΡΧΗ" με ΕΛΠΙΔΕΣ οτι το σκυλι θα γινει καλα?
 


ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
εγω με την σειρα μου να ρωτησω τι ειναι η ατοπικη δερματιτιδα ???????
 


Loukia

Well-Known Member
19 Ιουνίου 2008
1.462
14
49
Θεσσαλονίκη
marthathesharpei.blogspot.com
Κατακαιρους μου λενε να παω κ σε αλλους κτηνιατρους,ποσους ακομα?Με ποσους ακομα θα κανω μια "ΝΕΑ ΑΡΧΗ" με ΕΛΠΙΔΕΣ οτι το σκυλι θα γινει καλα?
Δεν είναι ότι δε σε καταλαβαίνω, αλλά το θέμα δεν είναι σε πόσους έχεις πάει αλλά σε ποιούς. ;)
 


kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Επίσης εξαρτάται από το πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα..... πόσο ενοχλεί το σκύλο.... (πχ ξύνεται συνέχεια, γλύφεται κτλ)..... Πάντως η κορτιζόνη δεν είναι φάρμακο... μόνο κουκουλώνει τα συμπτώματα..... και έχει και σοβαρές παρενέργειες..... αν δεν έχει άμεσο κίνδυνο (πχ αλλεργικό σοκ ή κάτι τέτοιο), εγώ θα το σκεφτόμουν πάρα πολύ σοβαρά αν θα'πρεπε να του δώσω κορτιζόνη.....
 


dimitris-leo

Active Member
10 Μαϊου 2009
36
0
Athens
ΕΚΘΕΣΗ ΙΣΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ.

ΥΛΙΚΟ ΠΡΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗ.
Ενα ιστοτεμαχιο δερματος.

ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ.
Δεν παρατηρηθηκαν αξιολογα ευρηματα.

ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ.
Κατα την ιστοπαθολογικη εξεταση διαπιστωθηκε ελαφρα επιπολης περιγγειακη δερματιτιδα με διηθησεις λιγων ιστιοκυτταρων,λεμφοκυτταρων και σιτευτικων κυτταρων.
Στο χοριο του δερματος αγγειοδιαστολη,συμφορηση των αιμοφορων αγγειων.Οι κολλαγονες ινες του χοριου ειχαν καθετβ διαταξη προς την επιφανεια της επιδερμιδας.
Η επιδερμιδα εμφανιζε ανωμαλη υπερπλασια και μικρες εστιες σπογγιωσης με διηθησεις μονοπυρηνων
Τελος διαπιστωθηκε ελαφρα μη λευκοκυτταροκλαστικη αγγειτιδα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ.
Ατοπικη δερματιτιδα σε υφεση λογο της χορηγησης γλυκοκορτικοειδων.

Αυτο μου βρηκαν,δεν ξερω αν πρεπει να βασιστω σε αυτην την εξεταση,δεν ξερω αν το ιστοτεμαχιο κοπηκε απο το σωστο μερος (κατω απο το σαγονι) γιατι μπορει ολα αυτα να προηλθαν απο το ξυσιμο με τα νυχια κ τα μικροβια που μετεφερε με αυτα,δεν ξερω αν ο γιατρος που ασχοληθηκε με το σκυλι ηταν ο καταλληλος...

Οπως ολοι σας αγαπαω τον σκυλο μου κ ΕΛΠΙΖΩ ακομα κ τωρα οτι θα θεραπευτει το σκυλι μου...Δεν ξερω αν ελπιζω ματαια αλλα δεν μπορω να πω "αυτο ηταν δεν ξανασχολουμαι με αυτο το θεμα"
 


dimitris-leo

Active Member
10 Μαϊου 2009
36
0
Athens
Δεν γνωριζω πολλα για την χορηγηση κορτιζονης,εχω σκοπο μεσα στην εβδομαδα να παω να μιλησω με τον κτηνιατρο μου,οταν ηταν μικρος του εδινα που κ που κορτιζονη,μολις εγινε 12 μηνων δεν του ξαναεδωσα,τωρα ειναι 3 ετων κ τα 2 καλοκαιρια που περασε ηταν μαρτυριο,με ξυσιμο κικκινιλες κ εχανε κ τριχωμα πολυ,αραιωνε η ραχη του...γιαυτο σκεφτομαι να του δωσω κορτιζονη...Πολλοι μου προτεινουν να το κανω,μπορει λενε να μειωθει η ζωη του σκυλου σε χρονια (2,3,4,5) αλλα οσα χρονια θα ζησει (8,9,10,11) θα τα ζησει χωρις το προβλημμα.Επισης μου λενε οτι με μια πολυ μικρη ποσοτητα κορτιζονης μπορει το σκυλι να ειναι καλα κ οτι μπορει να μην παθει ακομα κ τιποτα απο την κορτιζονη...Δεν ξερω τι να κανω..
 


Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Είναι αυτό που ακούγεται.. Δερματίτιδα άγνωστης προέλευσης.

Πιάσ' τ' αβγό και κούρευε...

Εγώ θα δοκίμαζα μαγειρευτό φαγητό (ΑΥΣΤΗΡΑ) αρχικά ΜΟΝΟ κρέας (μία εβδομάδα) και μετά κρέας με ρύζι αναποφλύωτο (3 εβδομάδες) και μετά τα ποηγούμενα + ωμά λαχανικά. Θα τα έβαζα με σειρά για να δω μήπως τον πειράξουν.

Θα υποπτευόμουν πως ο σκύλος είναι αλεργικός στο σιτάρι (απλά γιατί στατιστικά είναι η πιο συνηθισμένη αλεργία). Έχεις δοκιμάσει τροφή χωρίς καθόλου σιτάρι (ή παράγωγα) για 4 εβδομάδες; Ποιές τροφές έχεις δοκιμάσει;

Θα έβγαζα ότι μοιάζει με χαλί από το σπίτι (τα περισσότερα έχουν χημικά που προκαλούν αλεργικές αντιδράσεις σε κάποια ζώα) και θα ξέπλενα πολύ καλά το πάτωμα με νερό, αφού το καθάριζα συχνά.

Μετά από όλα αυτά, ΙΣΩΣ να σκεφτόμουν να δώσω κορτιζόνη στον σκύλο.

Υπάρχει πιθανότητα να έχει γενικώς πεσμένο ανοσοποιητικο; Οι αιματολογικές του πως είναι;
 


dimitris-leo

Active Member
10 Μαϊου 2009
36
0
Athens
ΑΥΣΤΗΡΑ το σκυλι ετρωγε απαχο μοσχαρισιο κρεας βραστο,με ρυζι για 1 μηνα...Σκεφτηκαμε μηπως τον ενοχλουν ολες οι ξηρες τροφες,αλλα κ με το κρεας τα ιδια συμπτωματα ειχε...

Χαλια δεν βαζουμε σπιτι,στο σπιτακι του τον χειμωνα εχει μεσα σεντονι η πετσετες,οχι μαλινα κ διαφορα τετοια,το σπιτι ειναι καθαρο...

Εχω κανει κ αιματολογικες εξετασεις κ ειναι ενταξε κ αυτες...

Πφφ απο τροφες κ τιποτε αλλο.!

Ξεκινησα με Pro Plan γιατι αυτος που ειχε την σκυλα με αυτη την τροφη ταιζε τα κουταβια,κ την σκυλα του,αυτην μου προτεινε με λιγα λογια το παιδι αυτο.
Μολις βρηκαμε το προβλημα αρχισαμε να αλλαζουμε τροφες ανα 3 μηνες,οχι μονο μαρκες αλλα κ ποικιλιες (αρνι,μοσχαρι,ψαρι).
Για 3 μηνες του εδινα την Hills αλλα παλι τα ιδια.
Μετα ξεκινησα την Eukanuba για 3 μηνες αλλα παλι τα ιδια.
Μετα του επαιρνα για 6-8 μηνες την Royall Canin (skin suport) πιο ακριβη τροφη δεν εχω ξαναδει σε σχεση ποσοτητας με λεφτα...(75 ευρω τα 10 κιλα) μου εφτανε για 20 μερες το σακι...αλλα παλι τα ιδια το σκυλι
Μετα ξαναπηγα στην Pro Plan για μερικους μηνες κ τωρα του παιρνω την Orijen 6 fish,αλλη αυτη η τροφη 87 ευρω τα 13,5 κιλα αλλα ουτε με αυτην βλεπω βελτιωση,ταυτοχρονα του δινω κ χαπια απο φαρμακειο με Ω3 λιπαρα οξεα,εδω κ 1 μηνα κ κατι...Τιποτα ομως...Τι αλλο να κανω περι τροφων?Δεν νομιζω να ειναι σε τροφικη αλεργεια...
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Και εγώ με αλλαγή τροφής θα ξεκινούσα διότι εκτός το σιτάρι που ανέφερε η Dr.Zhivago, για πρόκληση αλλεργιών ενοχοποιούνται και αλλά συστατικά των ξηρών τροφών όπως το καλαμπόκι και τα διαφορα πρόσθετα φυτικής ίνας όπως το ξηρό υπόλειμμα από πούλπα σακχαρότευτλων (beet pulp).

Έχεις σκεφτεί τη λύση του μαγειρευτού ή της Barf?

Edit: Τώρα είδα ότι τα ίδια συμπτώματα είχε και στο μοσχάρι. Άλλο είδος κρέατος δοκίμασες να του δώσεις?
 


Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Πω, πω βρε Δημήτρη. Έχεις τραβήξε ΠΟΛΛΑ!
Όντως μάλλον δεν είναι διατροφική αλεργία...

Αυτός ο "ειδικός δερματολόγος-κτηνίατρος" στην γλυφάδα, λέει τίποτα;
Τον ξέρετε παιδιά; (εγώ καθόλου)
 


dimitris-leo

Active Member
10 Μαϊου 2009
36
0
Athens
Ναι το ιδιο εχω κανει κ με το κοτοπουλο...
Αλλα οχι διατροφη BARF,οχι με ωμα κρεατα...Εχω μιλησει με την FrenchienFan στο msn αλλα το σκεφτομαι ακομα για αυτου του ειδους την διατροφη...

Εκτος την διατροφη,τι αλλο μπορω να κανω?

Δωσατε σημασια σε αυτο που ειπα για τον ηλιο?Οτι με τον ηλιο βγαζει πιο πολλες κ πιο εντονες κοκκινιλες,ειδικα τα ματια του αν λιαστουν στον ηλιο γινονται κοκκινα γυρω-γυρω...

Καλοκαιρι εχει πολυ εντονο προβλημα κ χειμωνα κοπιαζει,δεν εξαφανιζεται τελειως το προβλημα αλλα δεν τον ενοχλει ιδιαιτερα..
 


kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Ατοπικη δερματιτιδα σε υφεση λογο της χορηγησης γλυκοκορτικοειδων.
Δεν κατάλαβα.... είχες αρχίσει ήδη την κορτιζονη όταν έγινε η βιοψία?

Επίσης, τα συμπτώματα υποχωρούν το χειμώνα? (είπες οτι το καλοκαίρι ήταν δραμα....)


Edit: τώρα είδα την απάντησή σου στο δεύτερο.... συγνώμη....
 


dimitris-leo

Active Member
10 Μαϊου 2009
36
0
Athens
Εχω τηλεφωνα απο κτηνιατρους-δερματολογους απο ολη την Ελλαδα κ αν πω κ στην κτηνιατρο μου να μου βρει καποιον θα το κανει,ειναι καλη,αλλα πλεον ολους τους βλεπω σαν απατεωνες...Παλι θα μου πουν αν κανουμε μια αρχη,παλι θα ξεκινησω με εναλαγες τροφων,κ ολα τα γνωστα...Γιατι μια σωστη διαγνωση θελει τα βηματα να γινουν ενα-ενα κ για μενα το ενα-ενα πλεον σημαινει εκμεταλευση...Γιαυτο κ "κλινω" προς την κορτιζονη...

Δεν ξερω αν πρεπει να παω κ σε αλλον κτηνιατρο.Μου το λενε πολυ αυτο,αλλα φοβαμαι να ξεκινησω παλι τα ιδια,δεν ξερω αν με καταλαβαινετε...

Ναι ειχα αρχισει ηδη την κορτιζονη οταν εγινε η βιοψια.Μαλλον ηθελε πολυ ο κτηνιατρος αυτα τα 150 ευρω κ βιαζοταν να την κανουμε.Τι να πω φιλε?τα εχω χαμενα....