Τσιμπούρι - πότε ελέγχουμε για ερλιχίωση?

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
αν το τσιμπούρι δεν προλάβει να εγκατασταθεί κανονικά και να γίνει ανταλλαγή υγρών μεταξύ του και του σκυλιού ,πως θα μεταδωθεί η ασθένεια?
Αυτό δεν μπορείς να το ξέρεις.. γιατί ποτέ δεν θα μάθεις αν πέθανε το τσιμπούρι (από τα αντιπαρασιτικά ) αφού δάγκωσε ή πριν.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Σιγά ρε παιδιά.... στα Βασιλικά κτήματα ήμασταν. Έχετε υπόψη πόσα ακόμα τσιμπούρια ζούν και βασιλεύουν εκεί στα χόρτα που μουσουδιάζουν τα βρωμόσκυλα (δίπλα από τις προβατοσκατούλες)?

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
17
earth
έτσι όπως τα λές
άρα ότι και να φοράμε στο σκυλί για τα τσιμπούρια είναι άχρηστο
μόνο αν το ψάχνουμε κάθε πέντε λεπτά μπορούμε να ελπίζουμε....
Δεν είναι έτσι όμως

το τσιμπουρι δεν μεταδίδει την νόσο με το άγγιγμα
και ούτε καν με το αρχικό τσίμπημα
αλλά αργότερα ,με ανταλλαγή υγρών
άρα αν φοράμε τα διάφορα και το τσιμπούρι ψοφήσει,αφού τσιμπήσει,κοιμόμαστε ήσυχοι

οι δε προβατοσκατούλες είναι μπίμπα στον εχινοκοκκο
μακριά απο τα βασιλικά κτήματα λοιπόν???

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Αυτό δεν μπορείς να το ξέρεις.. γιατί ποτέ δεν θα μάθεις αν πέθανε το τσιμπούρι (από τα αντιπαρασιτικά ) αφού δάγκωσε ή πριν.
Δεν έχει να κάνει με τα αντιπαρασιτικά. Και ζωντανό να είναι το τσιμπούρι, θέλει κάποιο χρόνο για να μεταδώσει ότι είναι να μεταδώσει. Όταν ζούσα στη Γερμανία ήταν θέμα τα τσιμπούρια και για τους ανθρώπους, γιατί εκτός από το Lyme disease μετέδιδαν κι εναν ιό εγκεφαλίτιδας....- ευτυχώς τα δικά μας δεν το΄χουν αυτό- και επειδή είχα βρει ένα πάνω μου μια φορά, μου είχαν πει τότε τις ώρες που χρειάζονταν για να γίνει η ζημιά.... αλλά δε θυμαμαι να σας πω... πάντως ακαριαία δεν είναι η μόλυνση.

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.664
11.082
Athens
Nα πω καταρχήν - για να να μην ακυρώνουμε τα αντιπαρασιτικά - ότι frontline δεν φορούσαμε. Γενικά το ψιλοαμελώ το χειμώνα - κακώς. Από αύριο με τον κηδεμόνα μου.

Θα περμένω 2-3 εβδομάδες και θα την πάω για εξετάσεις αίματος για να χω το κεφάλι μου ήσυχο, ελπίζω ότι το τσιμπουροβαμπίρ δεν πρόλαβε να κάνει καμιά ζημιά. Μάλλον το πιάσαμε στα προκαταρκτικά του.

Νικος

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2007
2.481
1
37
νεαπολη-νικαια
Ειχα παει κατασκηνωση και ειχα παρει και τον Παρη μαζι , τον εψαχνα καθε μερα 15 φορες τσιμπουρι δεν βρηκα κανενα , που σημαινει οτι αν τον τσιμπησε τσιμπουρι τοτε θα επεσε

Μετα απο εναν μηνα ηταν νωθρος και περπατουσε καπως , τον παω κτηνιατρο , ειχε 41 πυρετο καναμε εξετασεις καλααζαρ , ερλιχειας , αιματολογικες , ορμονικες βρεθηκε ερλιχεια 1/400 , οποτε , κανε καλου κακου σε κανα δυο εβδομαδες ή μηνα μια εξεταση

Last edited:

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Θυμάμαι ότι όταν βγήκε η δικιά μου θετική και διάβαζα διάφορα σχετικά με την ερλιχίωση, είδα αρκετές φορές να αναφέρεται ότι το τσιμπούρι πρέπει να μείνει τουλάχιστον 24 ώρες στον σκύλο για του τη μεταφέρει (κάποιοι έγραφαν 48 ώρες).
Έχω την εντύπωση ότι το ίδιο είχε αναφερθεί και στο σεμινάριο?

Εξετάσεις νομίζω ότι μπορείς να κάνεις σε κανένα μήνα και ότι τόσο είναι το maximum διάστημα στο οποίο θα φανούν τα πρώτα σημάδια. Δεν παίρνω όρκο όμως ότι το θυμάμαι σωστά γιατί αυτό το κομμάτι δεν με ενδιέφερε όταν τα διάβαζα, αφού ήξερα ήδη ότι έχει ερλιχίωση.

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
17
earth
Κι εγώ απο το σεμινάριο το παίζω έξυπνος :p:confused:

κι επειδή το τι ξετσιμπούριασμα ρίχνω κάθε χρόνο δεν λέγεται....
και δεν λέμε για αυτά που περπατάνε τα οποία πέφτουν δεκάδες
αλλά για τα εγκατεστημένα...
και βασικά είχα το κεφάλι μου ήσυχο ότι ρίχνω ένα τσέκ στο σκυλί μετά την βόλτα και είμαι ήσυχος
βέβαια εμένα είναι κυρίως άσπρο και μικρό
αμα ο σκύλος είναι μαλλιαρός και 30 κιλά όμως(ή και περισσότερα)
???
η ιστορία του Νίκου με εκπλήσσει γιατί με τόσα χημικά που ρίχνουμε,αν δεν έχουμε ούτε την ελάχιστη προστασία....τι τα ρίχνουμε?

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Δεν έχει να κάνει με τα αντιπαρασιτικά. Και ζωντανό να είναι το τσιμπούρι, θέλει κάποιο χρόνο για να μεταδώσει ότι είναι να μεταδώσει.
Θεωρητικά αν πέθανε με το που ακούμπησε τις τρίχες έχει να κάνει .. πρακτικά δεν έχουμε την πολυτέλεια να γνωρίζουμε τον χρόνο παραμονής που έμεινε ζωντανό.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Θεωρητικά αν πέθανε με το που ακούμπησε τις τρίχες έχει να κάνει .. πρακτικά δεν έχουμε την πολυτέλεια να γνωρίζουμε τον χρόνο παραμονής που έμεινε ζωντανό.
Αλλο λέω και δε με καταλαβαίνεις. :)

Συγκεκριμένα είναι τα ερωτήματα εδώ για τον κτηνίατρο της Βάσως:
1. Πόσο καιρό παίρνει για να φτιάξει ο σκύλος αντισώματα που να μπορούν να ανιχνευτούν στην εξέταση αίματος (μην την κάνει τζάμπα την εξέταση)
2. Πόσες ώρες θέλει το ζωντανό τσιμπούρι για να μεταδωσει την ερλίχεια στο σκύλο.

:)

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Αλλο λέω και δε με καταλαβαίνεις.
Mάλλον εσύ δεν με κατάλαβες! :)

Συγκεκριμένα είναι τα ερωτήματα εδώ για τον κτηνίατρο της Βάσως:
1. Πόσο καιρό παίρνει για να φτιάξει ο σκύλος αντισώματα που να μπορούν να ανιχνευτούν στην εξέταση αίματος (μην την κάνει τζάμπα την εξέταση)
2. Πόσες ώρες θέλει το ζωντανό τσιμπούρι για να μεταδωσει την ερλίχεια στο σκύλο.
Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, στην οξεία φάση κάποια υποψία δίνει πάντα..και μπορούμε να επέμβουμε νωρίς ειδικά από την στιγμή που γνωρίζουμε πως έχουμε βρει τσιμπούρι και παρατηρούμε το σκύλο μας προσεχτικά τις επόμενες ημέρες...

Νομίζω δε πως τσάμπα δεν θα την έκανε την εξέταση εφόσον ο ιατρός της θα κρίνει το πότε.., όπως και να έχει..

Το δεύτερο δεν νομίζω πως έχει κάποιο νόημα γιατί ξανά λέω.. δεν θα μάθουμε ποτέ τον συνολικό χρόνο παραμονής του τσιμπουριού στον σκύλο μας.

:)

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.331
Μέλη
20.102
Νεότερο μέλος
stavria87