Υπέργηρος σκύλος & νάρκωση

griffon

Member
21 Δεκεμβρίου 2011
6
0
Αθήνα
Καλησπέρα! έχω ένα αρσενικό ημίαιμο γκριφόν 17 ετών :) με κολάπσους τραχείας. νοσηλεύτηκε πριν 1 χρόνο για 1 εβδομάδα σε κλινική και έκτοτε είναι καλά χωρίς βήχα, έχει χάσει βάρος και συντηρείται έτσι με φαρμακευτική αγωγή (συγκεκριμένα παίρνει digoxin). Του έπεσε ένα δόντι πρόσφατα και όταν τον πήγα προληπτικά για εξετάσεις αίματος που βγήκαν μια χαρά, ο γιατρός του μου πρότεινε να κάνουμε εξαγωγή στα δόντια του αφού έχει προηγηθεί και υπέρηχος καρδιάς. Το ρίσκο και αυτό που με φοβίζει περισσότερο είναι η νάρκωση. Αν και αισιόδοξη είμαι σε πολύ δύσκολη θέση γιατί αν κάτι πάει στραβά...δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι. έχετε κάποια αντίστοιχη εμπειρία/πρόταση?

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.321
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Εμπειρία ναι, αλλά όχι με τόσο ηλικιωμένο σκύλο. Πάντως ο δικός μου έχει καρδιακή ανεπάρκεια και κάνει μέθη για καθαρισμό δοντιών. Έχουμε βγάλει και ένα δόντι.
Με μέθη μπορεί να γίνει?

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Προσωπικά θα έμπαινα στην διαδικασία νάρκωσης σε τέτοιας ηλικίας σκύλο, μόνο αν κρινόταν απαραίτητο.
Θα πρότεινα να πάρεις και 2η και 3η γνώμη.

Εύχομαι ότι κι αν γίνει, να πάνε όλα καλά, και πέρνα αν θέλεις και από τα νέα μέλη να μας πεις μερικά πράγματα για σένα και για τον σκυλάκο σου, είναι μεγάλη χαρά να γνωρίζουμε σκυλάκια τέτοιας ηλικία!!

Εύχομαι να ζήσει άλλα τόσα χρόνια :)

griffon

Member
21 Δεκεμβρίου 2011
6
0
Αθήνα
Ευχαριστώ πολύ για τις άμεσες απαντήσεις σας :) πώς θα κρίνει κάποιος αν είναι απαραίτητο? εννοώ μπορεί να γίνει πχ ακτινογραφία στα δόντια χωρίς νάρκωση? γιατί ο σκύλος είναι μεν ηλικιωμένος αλλά από νεύρο πάει μια χαρά και δεν είναι καθόλου συνεργάσιμος ούτε και μαζί μου σε τέτοια θέματα :) εντάξει πλέον το παίρνει απόφαση πιο εύκολα και ηρεμεί αλλά ειδικά για το στόμα να το πιάσουν και να το ανοίξουν το βλέπω πολύ δύσκολο...υπάρχει κάτι που να μπορεί να δαγκώσει για να εξετάσουν το στόμα του? πάντως του έδωσα να φάει μια λιχουδιά πιο σκληρή και την έφαγε χωρίς δεύτερη σκέψη.

griffon

Member
21 Δεκεμβρίου 2011
6
0
Αθήνα
δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με τα δόντια του σκύλου καθαρισμό κλπ...και πριν 4 χρόνια σε μια επέμβαση για καρκίνο που είχε κάνει, με την ευκαιρία του είχε βγάλει ο τότε γιατρός του μερικά....τώρα του δίνω σταγόνες καθημερινά για την αναπνοή και τα βακτήρια και είναι εντάξει....τα δόντια του όντως δεν είναι σε καλή κατάσταση και αυτό που του έπεσε τον ενοχλούσε πάνω από ένα μήνα γιατί καμιά φορά ανοιγόκλεινε το στόμα του γρήγορα σαν να έχει τικ αλλά δεν το είχα συνδυάσει με το δόντι...τον είχα ψάξει όσο με άφηνε και δεν είχα δει κάτι.... ο γιατρός του μου το πρότεινε γιατί δεν μπορώ να ξέρω αν τον ενοχλεί κάποιο άλλο δόντι και αν πονάει....-δεν θα ήθελα να πάω προς την εκδοχή ότι στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης κάνουμε ότι μπορούμε για να βγάλουμε κανένα φράγκο παραπάνω - τον πηγαίνω στο αττικό νοσοκομείο και μέχρι τώρα είμαι ευχαριστημένη...έχετε να μου προτείνετε κάποιον άλλο καλό γιατρό/κλινική στην Αθήνα προς βόρεια προάστεια για 2η και 3 γνώμη?

G.M.Z.K.

Well-Known Member
29 Οκτωβρίου 2010
192
0
Αλεξανδρούπολη, Έβρος
Καλημέρα, προσωπική μου γνώμη: Μην κάνεις νάρκωση σε σκυλί που παίρνει καρδιοτονωτικό γλυκοσίδη! Για ποιό λόγο να του ταράξεις την καρδούλα του? Δόντια ? Είναι καλύτερα να πονέσει από δόντια παρά να σου κάνει καμιά υπερκαλιαιμία και να πάθει χειρότερα η καρδούλα του! Ερώτηση: Κάνεις συχνά εξετάσεις για τοξικό δακτυλιδισμό? Είναι απαραίτητες διότι η διγοξίνη ή αλλιώς δακτυλίτιδα έχει στενό θεραπευτικό εύρος!

griffon

Member
21 Δεκεμβρίου 2011
6
0
Αθήνα
Καλημέρα,
στις εξετάσεις αίματος που κάνουμε μετράνε και την διγοξίνη. Πέρυσι που είχε χάσει βάρος γιατί έπρεπε και έπαιρνε την ίδια δόση digoxin έκανε εμετό 1-2 φορές την εβδομάδα για 2-3 εβδομάδες μέχρι που του έκανα πάλι εξετάσεις και τελικά του μείωσαν τη δόση. Υποτίθεται του την έχουν δώσει γιατί κάνει καλό και στο κολάπσους τραχείας. Έκλεισα ραντεβού για την επόμενη εβδομάδα για υπέρηχο καρδιάς που θα γίνει εντελώς προληπτικά τελικά και χαλάλι του γιατί αποφάσισα μετά από επικοινωνία που είχα και με άλλο κτηνίατρο εδώ και στο εξωτερικό να μην περάσει από τέτοια διαδικασία (εξαγωγή δοντιών/νάρκωση). Αυτό ακριβώς μου είπαν και άλλοι, να μην έχω τύψεις αν το σκυλί υποφέρει με τα δόντια του γιατί από την άλλη μπορεί να γίνουν σοβαρότερες βλάβες με την νάρκωση. Θα το ψάξω και με το digoxin γιατί όποιος ακούει για το φάρμακο αυτόματα υποθέτει ότι ο σκύλος έχει πρόβλημα με την καρδιά του ενώ μέχρι πέρυσι δεν ίσχυε κάτι τέτοιο. Σας ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια και εύχομαι σε όλους καλές γιορτές και υγεία για εσάς και τα σκυλάκια σας :)

griffon

Member
21 Δεκεμβρίου 2011
6
0
Αθήνα
Ευχαριστώ :) ο Δανούρδης είναι καλός, του βρήκε άμεσα το πρόβλημα που είχε πριν 3-4 χρόνια ( ο σκύλος μου είχε τον ένα όρχι μέσα στην κοιλιά του και εξελίχθηκε σε καρκίνο, του είχαν πέσει τα μαλλιά και τον είχα πάει σε άλλους 2 κτηνίατρους και έλεγαν άσχετα πράγματα) μετά από την εγχείριση ήταν μια χαρά. Απλά όταν έπαθε την κρίση με το κολάπσους τραχείας που εξελίχθηκε από ήπια σε άσχημα δεν ασχολήθηκε όσο έπρεπε οπότε και τον πήγα στο αττικό νοσοκομείο τρέχοντας που ήταν πιο πολλοί κτηνίατροι και πιο βαρβάτα περιστατικά και εξοπλισμός.
Με τον Λιαπή επικοινώνησα προχτές και συγκεκριμένα με μια κτηνίατρο για οδοντιατρικά θέματα. Μου είπε αυτό που άκουσα και από αλλού ότι έχουν ναρκώσει και σκυλιά μεγαλύτερης ηλικίας και μου εξήγησε την διαδικασία για εξετάσεις κλπ.

G.M.Z.K.

Well-Known Member
29 Οκτωβρίου 2010
192
0
Αλεξανδρούπολη, Έβρος
Η διγοξίνη χρησιμοποιείται μόνο για θέματα καρδιάς, ως καρδιοτονωτικό. Δηλαδή ως τί άλλο το χρησιμοποιείς griffon? Και τί εννοείς μέχρι πέρυσι δεν ίσχυε κάτι τέτοιο?

griffon

Member
21 Δεκεμβρίου 2011
6
0
Αθήνα
Στο αττικό νοσοκομείο είχε έρθει ένας καθηγητής από Θεσσαλονίκη πέρυσι και είχε πει ότι το digoxin εκτός από την καρδιά βοηθάει και στο κολάπσους τραχείας και γι αυτό του το έδωσαν. Ο σκύλος στον περσινό υπέρηχο καρδιάς που είχε κάνει δεν είχε κανένα πρόβλημα. Τώρα τί να πω? θα δούμε και τον υπέρηχο που θα κάνει και την επόμενη εβδομάδα (έχει περάσει πάνω από χρόνος από τον προηγούμενο). Καλά σε άλλο γιατρό που τον είχα πάει στο παρελθόν τον είχε βγάλει καρδιακό. Άλλος είχε πει ότι έχει θυροειδή και του είχε δώσει φάρμακο και τελικά μετά που έκανε πιο εξειδικευμένες εξετάσεις δεν είχε. Του έχω αλλάξει 4 γιατρούς. Πάντως τώρα με το digoxin αν όντως κάνει για την περίπτωση του καλάπσους....το σκυλί από τα συμπτώματα που είχε τότε...τώρα καμία σχέση...είναι καλύτερα

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.328
Μέλη
20.093
Νεότερο μέλος
Melenia78