Υπονατριαιμια


ntoulis

Well-Known Member
19 Ιουλίου 2013
3.217
2.434
Λαχανάκια Βρυξελλών
το νατριο αποτελει το κυριοτερο κατιον του εξωκυτταριου υγρου.Η συγκεντρωση νατριου μαζι με τα ανιοντα που το εξουδετερωνουν καθοριζει την οσμωτικοτητα(osmolarity) του πλασματος,γιαυτο και οι διαταραχες του ιοντος αυτου συνοδευονται απο μεταβολες της οσμωτικης πιεσεως.

η οσμωτικοτητα εκφραζεται σε χιλιοστοωσμολια ανα kg νερου του πλασματος (mOsm/kg).
η οσμωτικη πιεση των υγρων(ΩΠ) μετριεται με τα ωσμομετρα.

διαφορα μορια με σημαντικοτερο την ουρια συμμετεχουν στη διαμορφωση της ΩΠ πλασματος.
παραδειγμα στη ΧΝΑ η αυξημενη ουρια δεν επηρεαζει τη διακινηση υγρων μεταξυ εξω-ενδο-κυτταριου χωρου,επειδη δεν διαπερνα ελευθερα τις κυτταρικες μεμβρανες.

το νερο και επομενως και το νατριο βρισκεται περισσοτερο στο μυικο και λιγοτερο στο λιπωδη ιστο.

αναλογα με τις συνηθειες διατροφης,ποσης υγρων και τη σωματικη διαπλαση γινεται και η διηθηση νερου και Na στα νεφρικα σπειραματα,η απορροφηση στα σωληναρια και η αππεκριση στα ουρα.

η υπονατριαιμια προκαλειται απο αυξημενη απωλεια νατριου η αραιωση απο κατακρατηση υδατος.

τα συμπτωματα της υπονατριαιμιας οφειλονται στην υποτονικοτητα του πλασματος.η υψηλοτερη ΩΠ στα κυτταρα προκαλει εισοδο υποτονου υγρου και εξοιδηση..τα εγκεφαλικα κυτταρα υποφερουν πρωτα και λογω του εγκεφαλικου οιδηματος υπαρχει κεφαλαλγια,συγχυση,ψευδαισθησεις,ναυτια,εμετος,απωλεια προσανατολισμου,σπασμους,η και αιφνιδιο θανατο.

υπαρχουν και περιπτωσεις που η υπονατριαιμια δεν εχει καποια σχεση με την υποωσμωτικοτητα π.χ οταν ειναι παθολογικα αυξημενα τα λιπιδια η τα λευκωματα του πλασματος(ψευδουπονατριαιμια),και οταν υπαρχει αλλο οσμωτικα δρων φορτιο στο πλασμα (μανιτολη,σορβιτολη,γλυκοζη κτλ) δηλαδη σε υπεργλυκαιμια απο αρρυθμιστο σακχαρωδη διαβητη(υπερωσμωτικο κωμα)

#

υποωσμωτικες η υποτονες υπονατριαιμιες:

η υπονατριαιμια μπορει να συνοδευεται απο υποογκαιμια η απο φυσιολογικο η αυξημενο εξωκυτταριο χωρο.

στη χρονια χρηση διουρητικων υπαρχει ενεργοποιηση συμπαθητικου νευρικου συστηματος και αγγειοτενσινης ΙΙ (διψα,ελαττωση νεφρικης αιματωσης κ.α),και εμφανιζεται η υπονατριαιμια,το ιδιο οταν υπαρχουν συνεχεις εμετοι,διαρροιες και νεφροπαθειες με απωλειες νατριου.

συχνες ειναι και οι καταστασεις σε κιρρωση ηπατος,βαρια καρδιακη ανεπαρκεια(γεια σου Scalpel :)),νεφρωσικο συνδρομο,και σοβαρη υπολευκωματιναιμια.

η στερηση υγρων ελαττωνει την αποβολη και ανεβαζει την ΩΠ των ουρων.

υπονατριαιμια παρατηρειται και σε επινεφριδικη(γλυκοκορτικοειδικη) ανεπαρκεια,βαθυ υποθυρεοειδισμο(μυξοιδημα),απωλειες γαστρεντερικου,δερματικες απωλειες,χαμηλα επιπεδα καλιου,και στην απροσφορη εκκριση αντιδιουρητικης ορμονης SIADH..συχνοτερα εμφανιζεται μετεγχειρητικα,ενδοεγκεφαλικη νοσο,καρκινο,διαφορα φαρμακα,πνευμονιες.

#

κλινικες εκδηλωσεις: ληθαργος,αδυναμια,συγχυση,ναυτια,εμετος,κωμα,αυξηση και στη συνεχεια καταργηση των αντανακλαστικων,σπασμους και μεταβολες του καρδιακου ρυθμου και της πιεσεως,οιδημα και εντυπωμα κατα την πιεση,δακρυρροια.

#

διαγνωστικη προσεγγιση: να επιβεβαιωθει η υποτονικοτητα του πλασματος και να αποκλειστους διαφορες καταστασεις (υπερλιπιδαιμια,μανιτολη,γλυκοζη κ.α)

να προσδιορισθει η ΩΠ των ουρων για νεφρικη ανεπαρκεια.

ιστορικο και κλινικη εικονα καρδιακης ανεπαρκειας,ηπατικης νοσου,υπολευκωματιναιμιας,νεφρωσικου συνδρομου,ελεγχος φλοιοεπινεφριδικης ανεπαρκειας και υποθυρεοειδισμου.

αν αποκλεισθουν ολα μενει το SIADH με μεγαλη αιτιολογια( νεοπλασματα,πνευμονικα νοσηματα,φαρμακα,νοσοι ΚΝΣ,κ.α)

#

θεραπεια: αναλογα την σοβαροτητα της καταστασης και η εναρξη της.. μεγαλη σημασια εχει η αναγνωριση απο τον κτηνιατρο της χρονιοτητας της υπονατριαιμιας.
η ταχεια διορθωση της μπορει να προκαλεσει μεγαλη βλαβη.

χορηγηση φυσιολογικου ορου,διουρητικα(αναλογα),και ειδικη προσοχη σε υπονατριαιμια απο κατακρατηση υδατος οπου δεν ειναι απαραιτητη η χορηγηση νατριου,αφου το ολικο ποσο νατριου του οργανισμου ειναι φυσιολογικο η και αυξημενο.

διορθωση υποκειμενης νοσου(υποθυρεοειδισμο π.χ)

#


πηγες: γενικη χειρουργικη Σμπαρουνη ,εσωτερικη παθολογια α.π.θ ,petmd.com,ενα αρθρο(επινεφριδια) της Ε.Κ.Ε (ελληνικης κτηνιατρικης εταιρειας)
 
  • Like
Reactions: marlei


stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
ntoulis εφόσον σου αρέσει να γράφεις τέτοια αρθράκια ...φτιάξε και ένα για τις ομάδες αίματος και τις μεταγγίσεις :) (είχα σκεφτεί να το γράψω αλλά δεν υπάρχει χρόνος και βλέπω ότι σου αρέσει εσένα να γράφεις)
 


ntoulis

Well-Known Member
19 Ιουλίου 2013
3.217
2.434
Λαχανάκια Βρυξελλών
ntoulis εφόσον σου αρέσει να γράφεις τέτοια αρθράκια ...φτιάξε και ένα για τις ομάδες αίματος και τις μεταγγίσεις :) (είχα σκεφτεί να το γράψω αλλά δεν υπάρχει χρόνος και βλέπω ότι σου αρέσει εσένα να γράφεις)
οκ,2morrow :)
ωραιο θεμα :x:
 


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Ρε Ντούλη, γράψε και μερικές πρακτικες συμβουλές για τέτοια θέματα.
Πχ, αν ο αθλητής έχει κάνει τα άντερα του από άσκηση, δεν πρέπει να πιεί όλο το ποτάμι μετά σε νερό , γιατί κινδυνεύει από υπονατριαιμία. Πρέπει να πιει κάτι που να περιέχει και νάτριο (πχ ισοτονικά ποτά).
Ο άνθρωπος όμως χάνει νάτριο απ τον ιδρώτα. Ισχύει κάτι αντίστοιχο για τα σκυλιά που πρέπει να προσέξουμε?
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.112
Μηνύματα
895.792
Μέλη
19.923
Νεότερο μέλος
micknaf