ΦΟΒΙΚΟ ΣΚΥΛΙ ΚΑΙ ΓΑΒΓΙΣΜΑ ΕΞΩ


dnassib

Well-Known Member
10 Μαϊου 2013
1.469
1.077
Παγκράτιους exoticus
Γεια σας και πάλι!

Αισίως κλείνουμε οσονούπω ένα χρόνο με την κυρία Τασία και, όπως έχουμε ξανασυζητήσει εδώ, έχει πραγματικά 'ανθίσει' και εξελιχθεί σε ένα πολύ πιο χαρούμενο και χαλαρό πλάσμα από ότι ήταν όταν την πήρα (για όσους δε γνωρίζουν, μιλάμε για αρκετά ταλαιπωρημένο ζωντανό που βρέθηκε σκελετωμένο και δεμένο με σκοινί από ένα δέντρο, θεωρητικά δεσποζόμενο από βοσκό σε μαντρί, πέρασε περίπου 9 μήνες σε καταφύγιο όπου φροντίστηκε και ουσιαστικά 'αναστήθηκε' και μετά ήρθε σ' εμένα! --> Αναστασία | Fazoo.gr)

Εντούτοις, πρόκειται για ένα σκυλί το οποίο είναι ακόμα φοβικό και επιφυλακτικό, κυρίως με τους ξένους και ιδιαίτερα με τους άντρες -- σε απείρως καλύτερη κατάσταση μεν και σαφώς πιο χαρούμενο και κοινωνικό δε, αλλά με τα 'θεματάκια' του ακόμα.

Και ενώ αρκετά έχουν αλλάξει προς το καλύτερο και τα έχουμε δουλέψει, παραμένει ένα θέμα το οποίο ακόμα με προβληματίζει και αυτό είναι το γάβγισμα όταν είμαστε έξω!! Γενικά, έρχεται συχνά μαζί μου σε βόλτες/καφέδες/εστιατόρια κτλ όταν έχει καλό καιρό -- μέχρι και θερινό σινεμά πήγαμε πέρυσι και ήταν κυρία!! -- αλλά έχει αυξηθεί κατά πολύ το θέμα του γαβγίσματος: όταν περνάνε 'περίεργοι' στάνταρ (λαχειοπώλες, έγχρωμοι αλλοδαποί με πραμάτιες, παπάδες, κτλ), αλλά και όταν περνάνε άντρες, παρέες με καροτσάκια/ποδήλατα/κτλ, άτομα με μούσια (ναι, οκ, στο 'άντρες' μπαίνει και αυτό), κουκούλες, μεγάλα αντικείμενα, κτλ κτλ. Φυσικά και όταν περνάνε διάφοροι, όλων των φύλων!, που ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ να τη χαϊδέψουν/να της μιλήσουν/να την τσιγκλίσουν γιατί ΕΤΣΙ θέλουν/ξέρουν από σκυλιά, κτλ κτλ (αυτή η κατηγορία ουδόλως με ενδιαφέρει για να είμαι ειλικρινής, μιας και δεν πιστεύω ότι πρέπει ΣΩΝΕΙ και καλά να υπόκειται στα καπρίτσια του καθενός με το 'στανιό' αλλά την αναφέρω ενδεικτικά) και άλλες φορές, απλά λυσσάει στο γάβγισμα χωρίς προφανή λόγο. Έχω μιλήσει με εκπαιδευτές στο παρελθόν οι οποίοι πρότειναν διόρθωση λεκτική, παλαμάκι, με τράνταγμα του λουριού, ταπ-ταπ στο κεφάλι - τα πάντα/όλα - πραγματικά, ΔΕΝ_ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ_ΧΡΙΣΤΟ. Γαβγίζει, βάζει ουρά κάτω από τα σκέλια, τρέμουν πόδια, μπαίνει κάτω από το τραπέζι και ΔΩΣ ΤΟΥ... στο σήμα της. Άντε να σταματήσει για ένα δευτερόλεπτο. Το ΜΟΝΟ που δεν έχω δοκιμάσει είναι να την μπουκώνω συνέχεια με λιχουδίτσες αλλά... δεν ξέρω αν συμφωνώ αφενώς με τέτοια τακτική και αφετέρου αμφιβάλλω αν θα δουλέψει. Είναι σα να είναι σε τρανς σε τέτοιες φάσεις.

Καμία ιδέα;
Είναι προφανές ότι δεν είναι επιθετικό γάβγισμα αλλά φόβος. Άμυνα; Προστασία απέναντι σε μένα;
Μη μου πείτε να μην την παίρνω μαζί, γιατί αυτό δεν παίζει. Ως επί το πλείστον περνάμε όμορφα και είναι εξαιρετική ευκαιρία να έχουμε χρόνο μαζί, ειδικά τώρα που ο καιρός είναι καλός. Επίσης, σε μεγάλο ποσοστό, όταν δεν παίζει θέμα περίεργων/άγνωστου άντρα να έρχεται πολύ κοντά/ατόμων που ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ενώ λέω 'αφήστε την', είναι σχετικά οκ.
 
Last edited:


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Πιστεύεις κάποια στιγμή αφού ξεπατωθεί στο γάβγισμα, θα τον προσέγγιζε όταν ο "εχθρός" δεν δείξει απειλή για αυτήν;

Γιατί αν προσέγγιζε θα δοκίμαζα να έρθει σε επαφή με έναν δικό μου άνθρωπο που να μην ξέρει, αλλά μιλημένο από πριν, "μεταμφιεσμένο" σε εχθρική φιγούρα. Οπλισμένο με λιχουδιές, μπριζόλες, παϊδάκια, ό,τι τραβάει η όρεξή της.
 


dnassib

Well-Known Member
10 Μαϊου 2013
1.469
1.077
Παγκράτιους exoticus
Γενικά, με τους 'δικούς μου' (και έχουμε και ψηλούς και με μούσια και περίεργους -- ό,τι θες!) ξεκινάει λίγο όταν τους βλέπει και μετά σταματάει, ακόμα και αν δε τους 'ξέρει'. Το κύριο πρόβλημα είναι με τους ξένους/περαστικούς...και ότι μπορεί, πχ, σε έναν καφέ της μιας ώρας να το κάνει και 10 φορές!
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Μεσολαβεί κάτι και σταματάει με τους δικούς σου; Μετά τί κάνει; Τους προσεγγίζει σαν να μην συμβαίνει τίποτα ή είναι ακόμα επιφυλακτική;
Και αν τους ξαναδεί, πάλι τα ίδια κάνει ή όλα είναι καλά;
 


dnassib

Well-Known Member
10 Μαϊου 2013
1.469
1.077
Παγκράτιους exoticus
Το τι μεσολαβεί ποικίλλει: πάντα την διορθώνω λεκτικά και μετά, αναλόγως, ή σταματάει μόνη της σε λίγο όταν την αγνοήσουν εντελώς ή, αν δε σταματήσει ψιλο-άμεσα της λέω μπες μέσα και πάει στο crate και της δίνω λιχουδιά, ή της αποσπάω την προσοχή με λιχουδιά και πάει μόνη της είτε στο crate είτε στο μαξιλάρι. Κάποιες φορές τους προσεγγίζει, τους μυρίζει και παίζει μέχρι και να την χαϊδέψουν στο τέλος και να τους τρίβεται (σπάνιο!), πιο συχνά απλά τους αγνοεί και μπαίνει στο crate ή κάθεται στο μαξιλάρι της και κάνει 'τα δικά της' (κοιμάται, παίζει με το κόκαλό της, κτλ). Γενικά, με εξαίρεση 2-3 άντρες φίλους που ξέρει και (κατά κάποιο τρόπο) αγαπά και μπορεί να τους κάνει μόνο ένα 'γουβ' όταν μπουν και μετά θα τους τριφτεί, με τους υπόλοιπους σταματάει μετά από λίγο, κάνει αυτά που είπα αλλά παραμένει επιφυλακτική -- πάντως δεν ενοχλεί και δε φαίνεται να ζορίζεται, απλά δεν κάνει και πάρτυ από τη χαρά της! Και όλα αυτά, όταν έρχονται σπίτι μας, έτσι; Αν είμαστε πχ βόλτα παρέα και ανεβούμε/μπούμε όλοι μαζί, δεν έχει θέμα (=βλέπε θέμα 'έρχεστε ξαφνικά στο χώρο μου'). Νομίζω όμως ότι κάποια διαφορά πρέπει να έχει το μέσα και το έξω -- αν και είναι, βέβαια, και τα δύο θέματα 'εισβολής' στο πεδίο της/μας.

Καταλαβαίνω λογικά, ότι πέρα από τη διόρθωση, έχει νόημα και η προσπάθεια απευαισθητοποίησης και συσχέτισης που μπορεί να γίνει με μεζεδάκια, απλά προσπαθώ αφενός να 'καταλάβω' καλύτερα τι συμβαίνει και αφετέρου να βρω έναν τρόπο που θα δουλέψει. Οπότε, μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι Yorkaddict!
 




Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Εγώ βρε Γιάννη δεν θα διόρθωνα. Ετσι νομίζω το κάνεις χειρότερο και επιβεβαιώνεις την φοβία. Είναι ίσως προτιμότερο να νοιώσει άνετα με αυτό που την φοβίζει, δείχνοντας πως είναι φιλικοί μαζί της (για αυτό αναφέρθηκα σε μιλημένους). Και έναν έναν "τύπο" την φορά. Ισως η έκθεσή της σε μέρη με πολλούς "εχθρούς" να την στρεσάρει περισσότερο. Θέλει σιγά σιγά, είναι της υπομονής.
Η επιβράβευση, με ένα χάδι, ένα μπράβο κορίτσι μου ή κάτι λαχταριστό και ζουμερό, χρειάζεται να έρθει την κατάλληλη στιγμή για να γίνει ο συσχετισμός στο μυαλουδάκι της. Ετσι τουλάχιστον θα το χειριζόμουν εγώ.
 


Giannis_Rottie

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2013
1.207
1.243
Brakhami,Athens,Greece
Ειναι και αυτο μια λυση yorkaddict...υπαρχει και η εκμαθηση της εντολης..."σιωπη..σσσουτ..παψε" τελοσπαντων η εντολη να μην γαβγιζει....αλλα οπως ειπα...θελει χρονο να πιασει το νοημα ο σκυλος...ποσο μαλλον οταν ειναι και φοβικος....!
 


ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Εμας μας βοηθησε το off....που στην ουσια ειναι για να κοβει συγκεκριμένης στιγμης συμπεριφορά. Δεν ειναι σαν το ΜΗ που ειναι γενικό απαγορευτικό, αλλά "ΤΩΡΑ, δεν θελω να γαυγισεις αλλο"
Και το επιασε και γρηγορα το νόημα γιατι με το που ελεγα off και συνέχιζε, την πηγαινα μεσα σε δωματιο χωρις επαφή με το ερεθισμα. Σιγά σιγά το επιασε και στο off ερχεται διπλα μου και το βουλώνει.
 


HolywoodBrn

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2013
2.286
3.224
Αμπελοgarden
Η Αναστασία, παράλληλα με το γαβγισμα, δείχνει φανερά ότι φοβάται. Κάνει βήματα προς τα πίσω, βάζει την ουρά στα σκέλια και κατεβάζει τ αφτάκια της. Οπότε ναι μεν, θα μπορούσε να κόψει το γαβγισμα με την εντολή αυτή, αλλά ο φόβος θα παρέμενε. Θεωρώ πως αυτό είναι και το βασικό μέλημα της Δήμητρας. Να μπορέσει το σκυλί να ξεπεράσει τη φοβία της σιγά σιγά και όχι μόνο να σταματήσει να γαβγίζει.

Πάντως κι εγω πιστεύω ότι πρέπει να δώσεις λίγο ακόμα χρόνο, ειδικά απο τη στιγμή που βλέπεις κάποια πρόοδο, και να συνεχίσεις να την φέρνεις σε επαφή με ερεθίσματα, όπως και τώρα.
 




ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Η Αναστασία, παράλληλα με το γαβγισμα, δείχνει φανερά ότι φοβάται. Κάνει βήματα προς τα πίσω, βάζει την ουρά στα σκέλια και κατεβάζει τ αφτάκια της. Οπότε ναι μεν, θα μπορούσε να κόψει το γαβγισμα με την εντολή αυτή, αλλά ο φόβος θα παρέμενε. Θεωρώ πως αυτό είναι και το βασικό μέλημα της Δήμητρας. Να μπορέσει το σκυλί να ξεπεράσει τη φοβία της σιγά σιγά και όχι μόνο να σταματήσει να γαβγίζει.

Πάντως κι εγω πιστεύω ότι πρέπει να δώσεις λίγο ακόμα χρόνο, ειδικά απο τη στιγμή που βλέπεις κάποια πρόοδο, και να συνεχίσεις να την φέρνεις σε επαφή με ερεθίσματα, όπως και τώρα.
για εμενα όπς το περιγράφει δνε ειναι θέμα να ξεπεράσει τη φοβία, γιατι υπάρχει ποικιλομορφία ερεθισμάτων, αλλάνα δώσει απολυτη εμπιστοσύνη στη Δήμητρα. Τι θέλω να πω....
Η δικιά μου γαύγιζε ΚΑΘΕ φορά ου εβλεπε γέρο άνθρωπο. Πηγα λοιπόν σε σημείο που υπήρχαν αρκετοι, ακινητοι σε παγκάκι. Μειναμε στα 10 μετρα μακρυα, και καναμε λιγα λιγα βηματα προς αυτους... οποτε εβλεπα σε τι αποσταση θεωρούσε "αυτο ήταν, αρκετα" και αρχιζε το γαύγισμα. Την επαιρνα πισω και απομακρυνόμασταν λίγο ακομα. Αφου στην απομάκρυνση μετά γυρναγε και ηταν ησυχη, την επιβράβευα. Αυτο σταδιακά την εκανε εκει που γαύγιζε, να μένει σε υπερένταση να τους κοιτάει και οταν ηθελε να μου πει that's enough, γυρναγε με κοιτουσε, οποτε και την απομακρυνα. Σιγά σιγά φτάσαμε να περνάμε από διπλα τους και η μικρή να μην αντιδρά (γιατι είχα "πιασει" το σινιάλο της ότι θέλει να φύγει από το ερέθισμα οταν με κοιτουσε) Αφού μας περασαν για τρελες, πλέον το εχει ξεπεράσει και αδιαφορει
 


Ran Tan Plan

Well-Known Member
5 Φεβρουαρίου 2011
515
292
Αθήνα
Γενικά όπως τα περιγράφεις, ακούγονται φυσιολογικά!! Είναι ένα σκυλί πού κουτάβι και τα κρίσιμα χρόνια της νεότητας του,όπου γίνεται βασικά και η διαμόρφωση του χαρακτήρα,δεν πέρασε καλά,να το πω ήπια! Εχει συσωρεύσει πλήθος από φοβίες, που το κάνουν αντικοινωνικό σήμερα. Για να τα ξεπεράσει σε μεγαλύτερη ηλικία,φυσικά και γίνεται,αλλά θέλει περισσότερη προσπάθεια και χρόνο και προπαντώς όχι βία ή φωνές. Το γαύγισμα σε ξένους, είναι από δικό του φόβο και οχι εκδήλωση επιθετικότητας. Για την συμπεριφορά του σε "περίεργους" (κατ' αυτό) ανθρώπους, είναι απόλυτα φυσιολογική και θα βελτιωθεί με την συνεχή κοινωνικοποίηση του. Πολύ θετικό,το ότι το παίρνεις μαζί σου συχνά. Μην νομίζεις ότι σε οποιοδήποτε καταφύγιο, έχουν τον χρόνο η το προσωπικό να εκπαιδεύσουν-κοινωνοικοποιήσουν τα σκυλιά. Εκεί και λογικά,προέχει η επιβίωση τους. Αν το είχες εσυ από πχ 3 μηνών, θα ήταν πολύ πιο άνετο στην συμπεριφορά του σήμερα.
 


IrAr

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2012
208
5
Θα προσπαθήσω να μεταφέρω αυτά που μου είχε πει μια εκπαιδεύτρια όταν απευθύνθηκα σε αυτή για ένα φοβικό σκυλάκι που φιλοξενούσα. Σίγουρα δε σημαίνει οτι μπορείς άμεσα να το εφαρμόσεις στη δική σου μιας και οι οδηγίες "από μακριά" σπάνια έχουν αποτέλεσμα αλλά ίσως σε κάνει να δεις και μια άλλη οπτική του θέματος.

Μου είχε πει λοιπόν οτι ο σκύλος σε κάθε "ερέθισμα - απειλή" φανταστική ή πραγματική έχει 3 πιθανές αντιδράσεις. Την επίθεση, την φυγή και την αποδοχή - αδιαφορία.

Όταν έφτασα στο χώρο της η μικρή μου αρνιόταν πεισματικά να εισέλθει μέσα. Άρχισε να τρέμει και να έχει σιελόρροια. Εγώ αρχικά την "παρακάλεσα" με λιχουδιές γλυκόλογα κτλ και επειδή δεν έκανε βήμα με αυτά είπα να βάλω τα μεγάλα μέσα και να την σύρω μέσα ή να την σηκώσω στα χέρια μου.

Εκεί ξεκίνησε η εκπαίδευσή μου.

Παίρνει η εκπαιδεύτρια το λουρί, μου εξηγεί τους πιθανούς τρόπους αντίδρασης ενός σκυλιού και στέκεται λίγο πιο μπροστά απο τη μικρή κοιτώντας το εσωτερικό του σπιτιού έχοντας το λουρί τόσο τεντωμένο όσο να την τραβάει ελαφρά αλλά χωρίς να την μετακινεί. Στην ουσία της έλεγε "Κοπελιά μου φοβάσαι το σπίτι. Οκ.. Αλλά εμένα δε με νοιάζει αυτό. Δε μπορείς να επιτεθείς. Δε μπορείς να φύγεις. Πρέπει να το αποδεχθείς. Εμείς πάμε μέσα." Σας πληροφορώ οτι η μικρή σε λιγότερο από ένα λεπτό σταμάτησε να τρέμει. Κοίταξε την εκπαιδεύτρια (γενικά πάντα απέφευγε να κοιτάει ανθρώπους, πάντα απέστρεφε το βλέμμα) και μπήκε στο σπίτι.

Αυτό ένα παράδειγμα για να καταλάβεις την φιλοσοφία.

Όταν μπήκαμε μέσα η μικρή πήγε να κρυφτεί κάτω από ένα έπιπλο. Η εκπαιδεύτρια της "απαγόρευσε" να κρύβεται. Με την ίδια μέθοδο μετακίνησης (τεντωμένο λουρί, μόνο προς τα εδώ μπορείς να έρθεις την έφερε σε ένα χαλάκι μέσα στο δωμάτιο που καθόμασταν). Ήθελε να την πει οτι "απαγορεύεται" να κρυφτείς, "απαγορεύεται" να μας φοβάσαι. Άρα πρέπει να μας αποδεχτείς. Με το να την βάζει στο χαλάκι ήθελε να της δώσει το μήνυμα "εγώ θα σου δείξω οτι εδώ σε αυτό το σημείο είσαι ασφαλής και μπορείς να κάθεσαι. Δε θα κάνεις ότι θέλεις εσύ. Βλέπεις οτι κανείς δε σε πειράζει όταν είσαι εδώ?"

Μου είχε πει οτι το κρέιτ / κλουβί δεν είναι καλό για αυτή την άσκηση γιατί την προστατεύει περισσότερο από ότι θέλουμε. Πρέπει να έχει καθαρή οπτική επαφή με την "φανταστική απειλή της" Δούλεψα αρχικά με αυτό μέσα στο σπίτι.

Όταν ερχόταν κόσμος στο σπίτι. Της "απαγόρευα" να κρυφτεί. Δεν την καλόπιανα, δεν της μιλούσα καθόλου, δεν τις έδινα λιχουδιές. Την πήγαινα στο κρεβάτι της με τη μέθοδο τεντωμένο λουρί, την "ανάγκαζα να αποδεχτεί τους ξένους μου. Φυσικά οι οδηγίες προς τους γνωστούς ήταν δεν της μιλάτε, δεν την κοιτάτε καθόλου, δεν υπάρχει σκυλί εδώ μέσα. Το μήνυμα που μπήκε στο μυαλό της ήταν δεν χρειάζεται να κρύβεσαι, ούτε να φεύγεις δε σε βλέπει κανείς, δε σε πειράζει κανείς.

Στο δρόμο όταν κάτι την τρόμαζε χωρίς παρακάλια, επιβραβευσεις ή μάλωμα την "ανάγκαζα" να μείνει κοντά σε αυτό που την τρόμαξε μέχρι να το αποδεκτεί.

Παράδειγμα: φοβόταν πάρα πολύ τους κάδους σκουπιδιών. Περνούσαμε από μπροστά συνέχεια με τη μέθοδο τεντωμένο λουρί. Εγώ έπαιρνα τη στάση σώματος "δε με νοιάζει που φοβάσαι γιατί είναι παράλογος ο φόβος σου. Πρέπει να έρθεις απο εδώ. Δεν μπορείς να διώξεις τον κάδο. Δεν μπορείς να φύγεις. Αργά η γρήγορα θα το αποδεχτείς.

Τα αποτελέσματα που είδα ήταν θεαματικά και πάρα πολύ γρήγορα.

Μετά δουλέψαμε με τους ανθρώπους που φοβόταν με τον ίδιο τρόπο.

Βέβαια όλο αυτό μπορεί να δουλέψει μόνο αν το γάβγισμα είναι φόβος. Δε θέλεις να σταματήσεις το γάβγισμα αλλά τον φόβο.

Ελπίζω να είναι λίγο κατανοητά όπως τα γράφω... Σίγουρα η βοήθεια από την εκπαιδεύτρια θα σε βοηθούσε περισσότερο. Εγώ σου μεταφέρω μόνο τη δική μου εμπειρία.

Και για να μην παρεξηγηθώ, μιας και όλη η στάση μου απέναντι στη μικρή μοιάζει πολύ ψυχρή. Η μικρούλα είχε πολλά πολλά χάδια και αγάπη αλλά όχι όταν φοβόταν.
 


IrAr

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2012
208
5
Και κάτι ακόμη. Εγώ γενικά της μιλούσα στη βόλτα....
Πάμε, έλα, μη, όλα καλά (εντολή που ξέρει ο δικός μου).. Ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα καταλάβει τι σημαίνουν οι εντολές μια και οι βόλτες ήταν πάντα μαζί με τον δικό μου που αντέγραφε σε όλα.

Μου είπε λοιπόν η εκπαιδεύτρια ότι έτσι την αγχώνω ακόμη περισσότερο μιας και από τη μία έχει τα δικά της άγχοι και απο την άλλη εμένα να της μιλάω σε μια άγνωστη γλώσσα. Μου είπε οτι μέχρι να ξεπεράσει τους φόβους της πρέπει να της "μιλάω" μόνο με τη στάση του σώματος που είναι ευκολότερο για αυτ'η να καταλάβει.
 


dnassib

Well-Known Member
10 Μαϊου 2013
1.469
1.077
Παγκράτιους exoticus
Παιδιά σας ευχαριστώ όλους -- νομίζω δεν απέχουν πολύ όσα μου λέτε.
ΣΙΓΟΥΡΑ η πηγή του γαβγίσματος είναι ο φόβος, δεν έχω καμία αμφιβολία! Όσο μπορώ, προσπαθώ να μη της τον 'ταϊζω'/επιβραβεύω, εστιάζοντας στο να βρω με ποιούς άλλους τρόπους θα 'ξεκολλήσει', ξε-φοβηθεί, αποδεχθεί. Σίγουρα δε το έχω βρει ακόμα αλλά το παλεύω και, φυσικά, πιστεύω και εγώ ότι θέλει χρόνο, όπως λέει και ο/η (;) Ran Tan Plan, καθώς και ο Giannis και η Holywoodbrn που την ξέρουν καλά και δια ζώσης τη μικρή! -- ο Giannis της έχει κάνει ακόμη και baby(/dog!) sitting ας πούμε :)
IrAr αυτό με το 'πάψε να της μιλάς', 'κάνε τη να νιώσει ότι δεν έχει επιλογή άλλη πέρα από το να ακούσει εσένα' και 'δείξε της οτι είναι ασφαλής μαζί σου και ο φόβος της δεν ανταποκρίνεται σε πραγματική απειλή' είναι πολύτιμες συμβουλές και τις έχω πάρει και εγώ από εκπαιδευτή που σέβομαι απόλυτα. ΦΥΣΙΚΑ σε εκείνον έκατσε κλαρίνο, δεν γάβγισε, κτλ κτλ, φυσικά και το προσπάθησα και φυσικά εμένα με σύνδεσε με Κάιρο :p Συνεχίζω όμως να εφαρμόζω το να μη της μιλάω συνέχεια με τον τρόπο που περιγράφεις, να μην την αφήνω να κρύβεται ΟΣΟ μπορώ (είναι και γρήγορη και ευλύγιστη και συλφίδα η π(*@()νίτσα!' και γλιστράει κάτω από τραπέζια κτλ) και γενικά, όπως ξέρουν τα παιδιά, κάνουμε μεγάλη προσπάθεια κοινωνικοποίησης. Δε θα έλεγα ότι το σκυλί είναι αντικοινωνικό per se, απλά δε θέλει πολλά-πολλά με όλον τον κόσμο: αυτό καθαυτό δε με ενοχλεί, δε χρειάζεται να είναι η miss κοινωνικότητα (!) άλλωστε, αλλά προφανώς θα ήθελα να δουλέψουμε τους φόβους της και να χαλαρώσει ακόμη περισσότερο ώστε να χαιρόμαστε και οι 2 τις εξόδους μας πιο πολύ!
 
Last edited:


blanca

Active Member
27 Μαρτίου 2014
36
1
Εμας μας βοηθησε το off....που στην ουσια ειναι για να κοβει συγκεκριμένης στιγμης συμπεριφορά. Δεν ειναι σαν το ΜΗ που ειναι γενικό απαγορευτικό, αλλά "ΤΩΡΑ, δεν θελω να γαυγισεις αλλο"
Και το επιασε και γρηγορα το νόημα γιατι με το που ελεγα off και συνέχιζε, την πηγαινα μεσα σε δωματιο χωρις επαφή με το ερεθισμα. Σιγά σιγά το επιασε και στο off ερχεται διπλα μου και το βουλώνει.
μας λες το κολπο εκπαιδευσης για την εντολη off???
 


l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.642
7.753
Έχω έναν σκύλο (διαολο μεταμορφωμένο ) Dnassib, τον επονομαζόμενο Τζιμάκο.
Κάνει κάτι παρόμοιο με την δικιά σου αλλά σε επιθετική μορφή. Στην δική μας περίπτωση έχω καταλήξει ότι ξεκινάει από φοβία και νευρολογικής φύσης πρόβλημα. Για το δεύτερο είμαι σίγουρη γιατί όταν βρίσκεται σε ήρεμη ψυχική κατάσταση δεν γαυγίζει σε κανέναν. Όταν όμως φορτώσει από κάτι που τον έχει εξιτάρει (επίμονο γαύγισμα σκύλου από μπαλκόνι, θέα άλλου σκύλου στην βόλτα κλπ κλπ) τότε ξεκινάει να γαυγίζει-επιτίθεται σε ότι περνάει (άνθρωπο,αυτοκίνητο, γάτα, σκύλο είναι δεδομένο).

Δεν στο λέω για να σε βοηθήσω ουσιαστικά παρά μόνο ψυχολογικά. Υπάρχουν και χειρότερα!!!
 




Ran Tan Plan

Well-Known Member
5 Φεβρουαρίου 2011
515
292
Αθήνα
Έχω έναν σκύλο (διαολο μεταμορφωμένο ) Dnassib, τον επονομαζόμενο Τζιμάκο.
Κάνει κάτι παρόμοιο με την δικιά σου αλλά σε επιθετική μορφή. Στην δική μας περίπτωση έχω καταλήξει ότι ξεκινάει από φοβία και νευρολογικής φύσης πρόβλημα. Για το δεύτερο είμαι σίγουρη γιατί όταν βρίσκεται σε ήρεμη ψυχική κατάσταση δεν γαυγίζει σε κανέναν. Όταν όμως φορτώσει από κάτι που τον έχει εξιτάρει (επίμονο γαύγισμα σκύλου από μπαλκόνι, θέα άλλου σκύλου στην βόλτα κλπ κλπ) τότε ξεκινάει να γαυγίζει-επιτίθεται σε ότι περνάει (άνθρωπο,αυτοκίνητο, γάτα, σκύλο είναι δεδομένο).

Δεν στο λέω για να σε βοηθήσω ουσιαστικά παρά μόνο ψυχολογικά. Υπάρχουν και χειρότερα!!!
Μου αρέσει ο Τζιμάκος!! Αρκεί να μην "φορτώνει" πολύ συχνά!!
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.116
Μηνύματα
895.852
Μέλη
19.925
Νεότερο μέλος
vicky1981