Φήμη (κρούσμα λύσσας στην Ελλάδα;)

sevah

Well-Known Member
29 Μαϊου 2009
1.543
4
Ιωαννινα
Κυκλοφόρησε μια φήμη ότι εμφανίστηκαν κρούσματα λύσσας σε αλεπούδες στην Βόρεια Ελλάδα.

Έχει ακούσει τίποτα για αυτό κανένα μέλος από τα Βόρεια;;

Last edited:

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Eγώ διάβασα κάπου για 1 κρούσμα, αλλά τίποτα επίσημο, οπότε μέχρι να ανακοινωθεί επίσημα δεν πιστεύω τίποτα ;)

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
Υπάρχουν αλεπούδες στην Ελλάδα?Και τις πρόλαβε η λύσσα πριν τις προλάβει κανα αυτοκίνητο/κυνηγός/εξαφάνιση κτλ?

Τι λες βρε παιδί μου!!!Να πάω να εμβολιάσω τον σκύλο μου αν είναι γιατί 2 χρόνια δεν έχει κάνει αντιλυσσικό εμβόλιο!

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
φυσικα και υπαρχουν αλεπουδες και μαλιστα πολλες.
για κρουσματα λυσσας δεν εχω ακουσει κατι,
σε βορειες περιοχες ομως δεν εχουμε να κανουμε μονο με τις συνθηκες που επικρατουν στην ελλαδα.
οταν ειχα ποιντερ και ζουσα για χρονια στην ξανθη,ειχα κανει εμβολιο λυσσας στο σκυλι.
στα υπολοιπα σκυλια μου που ζουσαν αττικη δεν εκανα.
αναλογα το που ζει,πως ζει ο σκυλος λοιπον,εαν εργαζεται,εαν βγαινει χωρις λουρι σε δαση κλπ,αποφασιζουμε αναλογως.

tomsitas

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2011
783
48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΚΑΘΟΛΟΥ ΦΗΜΗ ....ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Κρουσματα εκτος συνορων (Αλβανια και Σκοπια) - πολυ κοντα ομως σε ακτινα 500 μετρων.
Προβλεπετε δειγματολυπτικος ελεγχος στις περιοχες μας για πιθανη (..καθολου απιθανη προσωπικα )
εξαπλωση στην εντος συνορων αγρια πανιδα.
Αποτελεσματα θα εχουμε ( ....ελπιζω) συντομα ,και ελπιζω να εχουμε και εξησου ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ,γιατι αλλιως ......

sofos_vet

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2010
79
1
34
Έχω διαβάσει ότι έχουν παρθεί κάποια δείγματα συγκεκριμένα από αλεπούδες και αναμένονται αποτελέσματα...Μακάρι σε αυτό το διάστημα που μεσολαβεί να μην υπάρξουν θύματα...Πάντως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία....

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Αλεπουδες υπαρχουν παντου σε ολη την Ελλαδα ακομα και στην νοτια. Εγω βλεπω πολυ συχνα.
Μετα την παγκοσμια ''λύσσα'' που υπεστη το οικονομικο συστημα, τωρα μετα απο εμας κινδυνευουν και τα ζωα...

ChilliJRT

Well-Known Member
21 Αυγούστου 2011
1.970
139
Πάτρα

Κρουσματα εκτος συνορων (Αλβανια και Σκοπια) - πολυ κοντα ομως σε ακτινα 500 μετρων.
Προβλεπετε δειγματολυπτικος ελεγχος στις περιοχες μας για πιθανη (..καθολου απιθανη προσωπικα )
Αποτελεσματα θα εχουμε ( ....ελπιζω) συντομα ,και ελπιζω να εχουμε και εξησου ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ,γιατι αλλιως ......
Βάζουν δολώματα με το εμβόλιο αν δεν κάνω λάθος ε?

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.704
330
Lund, SE

εσύ μπορείς να το επιβεβαιώσεις αν ισχύει ή όχι, εγώ δεν ξέρω με σιγουριά. Είχε ακουστεί παρόμοια φήμη για αλεπούδες και ορισμένα σκυλιά όταν ήμουν φοιτητής πως είχαν υπάρξει έξω απ' την Ανατολή.

tomsitas

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2011
783
48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
εσύ μπορείς να το επιβεβαιώσεις αν ισχύει ή όχι, εγώ δεν ξέρω με σιγουριά. Είχε ακουστεί παρόμοια φήμη για αλεπούδες και ορισμένα σκυλιά όταν ήμουν φοιτητής πως είχαν υπάρξει έξω απ' την Ανατολή.
Ειδικη συσκεψη εγινε για το θεμα στην Περιφερεια Ηπειρου
με παρουσια του ιδιου του Περιφεριαρχη ..... (την περιοδο των γιορτων!!!!)

Αυτο και μονο επιβεβαιωνει οτι δεν ειναι "μια απλη φημη" αλλα κατι συμβαινει .....
Αποφασιστηκαν ,οπως ανεφερα σε προηγουμενο post ,δειγματολειπτικοι ελεγχοι
κοντα στα συνορα και στην ευριττερη περιοχη .
Αποτελεσματα , οπως λενε ,θα εχουμε συντομα,ΕΛΠΙΖΩ αρνητικα ...
Προσωπικα δεν εχω αλλα στοιχεια εκτος απο καποια δημοσιευματα σε τοπικες εφημεριδες
( σε καποια αν θυμαμαι καλα ηταν και πρωτοσελιδο )

Last edited:

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Ωχ, ωχ, ωχ, ωχ, ωχ! Έτσι και τ' ακούσουν οι Αμερικάνοι αλίμονό μου, μετά θα με πρήζουν με καραντίνες έτσι και θελήσω ποτέ να φέρω κουτάβι από Ελλάδα...

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
17
earth
οι αλεπούδες στην χώρα μας είναι περισσότερες απο όσες θα έπρεπε-οι άναρχοι σκουπιδότοποι προσφέρουν μεγάλη (για άγρια ζώα) και εύκολη(για άγρια ζώα) πηγή τροφής. πλέον η γούνα τους δεν χρησιμεύει-και δεν είναι και επικηρυγμένες πιά όπως κάποτε-δεν έχουν κάποιον εχθρό στο οικοσύστημά μας και είναι πάρα πολλές ζωή νά χουν
απο προσωπική εμπειρία συναντάω καθημερινά σε διάφορα μέρη-το σκυλί όταν ιχνηλατεί μαρκάρει ανελέητα (και αυτό το κάνει μόνο για αλεπούδες ένα λαγόσκυλο) κόπρανα αλεπούς συναντάς περισσότερα απο λαγού......

και την δευτέρα πάω να εμβολιάσω και τα κοκόνια (γιατί το λαγόσκυλο το έχω εννοείται εμβολιασμένο κανονικά)
είπαμε να αποφεύγουμε τα πολλά χημικά-αλλά η λύσσα όταν είναι υπαρκτή πιθανότητα είναι πολύ βαριά και αμετάκλητη,δυστυχώς.

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.704
330
Lund, SE
Ειδικη συσκεψη εγινε για το θεμα στην Περιφερεια Ηπειρου
με παρουσια του ιδιου του Περιφεριαρχη ..... (την περιοδο των γιορτων!!!!)

Αυτο και μονο επιβεβαιωνει οτι δεν ειναι "μια απλη φημη" αλλα κατι συμβαινει .....
Αποφασιστηκαν ,οπως ανεφερα σε προηγουμενο post ,δειγματολειπτικοι ελεγχοι
κοντα στα συνορα και στην ευριττερη περιοχη .
Αποτελεσματα , οπως λενε ,θα εχουμε συντομα,ΕΛΠΙΖΩ αρνητικα ...
Προσωπικα δεν εχω αλλα στοιχεια εκτος απο καποια δημοσιευματα σε τοπικες εφημεριδες
( σε καποια αν θυμαμαι καλα ηταν και πρωτοσελιδο )
sorry, βιαζόμουν να φύγω και ξέχασα να γράψω την περίοδο, αναφέρομαι στο 2002 ή 2003 δεν είμαι σίγουρος, πάντως χειμώνα.

George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Αλεπούδες υπάρχουν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, στην Αττική και άλλες αστικές περιοχές. Ακόμα και στα περίχωρα μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, όπως το Λονδίνο, υπάρχουν, και μάλιστα έχουν προσαρμοστεί να αναζητούν την τροφή τους σε χώρους με ανθρώπινα απορρίματα.

Στην βορειο-ανατολική Ελλάδα υπάρχει πάντα κίνδυνος, αφού τα άγρια ζώα δε γνωρίζουν σύνορα, μετακινούνται. Ένα πιθανό κρούσμα σε αλεπού στη Βουλγαρία, φυσικά σημαίνει συναγερμό στις γειτονικές περιοχές.

Το 2009, αναφέρθηκε πιθανό κρούσμα στο Βέλγιο, και στην βόρεια Ισπανία. Δεν είναι απίθανο, δεν είναι και απόλυτα σίγουρο.

Εν κατακλείδι, ας μην υποκύπτουμε σε τρομολαγνείες, αλλά ας τηρούμε το πρόγραμμα εμβολιών των σκυλιών μας. Έχει ακουστεί/γραφεί αρκετές φορές ότι το εμβόλιο κατά της λύσσας επιβαρύνει την καρδιά, όπως κάθε εμβόλιο πιθανότατα να έχει κάποιες βραχυχρόνιες ή μακροχρόνιες παρενέργειες, αλλά απο την άλλη πλευρά, είναι το μόνο μέσο προστασίας. Επίσημα ελεύθερες λύσσας είναι μόνο κάποιες χώρες της Ωκεανίας.

Νικος

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2007
2.481
1
37
νεαπολη-νικαια
Εγω παντως το καλοκαιρι αφηνω νερο εξω απο το σπιτι για μια αλεπου που μενει καπου στο βουνο απεναντι , τωρα να σταματησω ; δεν νομιζω

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Επίσημα ελεύθερες λύσσας είναι μόνο κάποιες χώρες της Ωκεανίας.
Επίσημα όμως σύμφωνα με ποιον; Οι ίδιες το λένε, αλλά οι Αμερικάνοι έχουνε λίστες με περισσότερες χώρες ελεύθερες λύσσας, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα. Αντίθετα η Ολλανδία, λέει, δεν είναι ελεύθερη λύσσας!

Ερώτησης άσχετης περί την ζωολογίαν: πώς μπορεί να εμφανιστεί λύσσα στις αλεπούδες, κυρίως αφού ζουν σε χώρα ελεύθερη λύσσας; Πώς δημιουργείται δηλαδή η ασθένεια;

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.338
Μέλη
20.109
Νεότερο μέλος
DarthVader3