Φιλικούς χαιρετισμούς, από την μαμά ενός yorkie!


roudou

New Member
21 Απριλίου 2011
3
0
Θεσσαλονίκη
Γεια και χαρά σας, και καλό Πάσχα σε όλους! Σας ανακάλυψα εντελώς τυχαία, googliζοντας για τον Βικτωράκο μου! (Α ναι! Δεν συστηθηκαμε! Εγώ είμαι η Ρούλα, και ο Βίκτωρας το γιόρκι μου)
Επειδή από ότι είδα, γνωρίζετε πολλά από συμπεριφορές, θα ήθελα, αν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει σε 'ενα προβληματάκι με τον Βίτο (το χαιδευτικό μας) Πριν όμως σας πω ποιο είναι το πρόβλημα, να σας πω την μικρη-πικρή ιστορία του Βίτο!
Ο Βίτο είναι τώρα 8 χρονών. Τον έχω πέντε χρόνια. Κατέληξε σε μας, μετά από μια τεράστια περιοδία από σπίτι σε σπίτι, από την ημέρα που γεννήθηκε. Έχω μάθει για 4 διαφορετικά σπίτια. Στο τελευταίο του σπίτι, συνκατοικούσε σε μία αυλή με καμμιά 6-7 γάτους και έτρωγε γατοτροφές. Ίσως γι αυτό να έχει αποκτήσει φοβία με τις γάτες. Τέλος πάντων, ήρθε στα χέρια μου, ένα σκυλί τρομοκρατημένο, που αρνιόταν -όπως είναι φυσικό- να δεθεί μαζί μας. Με υπομονή και επιμονή, ο Βίκτωρας, άρχισε να "λυνεται" και να μας εμπιστεύεται. Από τότε, έχει μπει πολύ νερό στο αυλάκι, και ο μικρούλης μας, έχει γίνει η ουρά μας. Είναι πραγματικά συναισθηματικά εξαρτημένος από εμάς, και το καταλαβαίνω βέβαια, γιατί βρήκε την αγάπη και την θαλπωρή που του έλειπε. Βέβαια, καμμία σχέση δεν έχει με το κλασσικό yorkie, το ζωηρο, παιχνιδιάρικο, ζουζουνιάρικο. Είναι ο "αγκαλίτσας" της οικογένειας, και μάλλον νωθρός.
Το πρόβλημα είναι, ότι αν αργήσουμε να γυρίσουμε στο σπίτι από την δουλειά, κατουράει μέσα! (Μόνο όποιος έχει αρσενικό yorkie μπορεί να καταλάβει για τι μυρωδιά μιλάμε) Τον έχω περιορίσει εκτός δωματίων και σαλονιού, γιατί είχε κατουρήσει όλες τις κουρτίνες, αλλά και πάλι, βρίσκει μέρος και τα κάνει. Όταν γυρίζουμε στο σπίτι στην ώρα μας, είναι κύριος, και τα κάνει μόνο στο μπαλκόνι. Έχω δοκιμάσει τα πάντα! Από ειδικά προιόντα, μέχρι να βάζω το κρεββάτι του και τα παιχνίδια του, στα σημεία που συνήθως κατουράει, αλλα αυτός βρίσκει άλλο σημείο. Θέλουμε να βγούμε έξω για καφέ και το σκεφτόμαστε.
Συγνώμμη για το μακροσκελές post μου, αλλά είναι το πρώτο!
Καμμιά ιδέα, καμμιά βοήθεια;:confused:
 


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.737
1.479
Illinois, USA
Καλημέρα από Καλαμποκιστάν, ΟΥΣΑ! Να σου ζήσει ο Βίτο και μπράβο σας που τον σώσατε. :) Αυτό που έπρεπε να είχατε κάνει είναι να τον είχατε στειρώσει. Δεν έχω ιδέα αν θα σταματήσει να σας "μαρκάρει" αν τον στειρώσετε τώρα, γι' αυτό θα σας διαφωτίσουν οι υπόλοιποι. Μερικοί θα σου πουν για πάρκο (ΟΚ, καλή ιδέα) ή crate, αλλά εγώ δεν τρελλαίνομαι για crate. Από την άλλη έχω και μεγαλούτσικο σκύλο, το Μουφ, το οποίο κυκλοφορεί ελεύθερο στο σπίτι, πλην των μπάνιων φυσικά διότι έχει μια τάση το απαίσιο να τρώει το σαπούνι! Αλλά πράματα δεν χαλάει, ούτε κατουράει καθότι στειρωμένο.
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.652
19.886
roudou καλώς ήρθατε στο φόρουμ :)
Ειλικρινά δεν ξέρω αν η στείρωση παίζει ρόλο στο κατούρημα...:rolleyes:
Θα σου έλεγα με σιγουριά, όχι πια, σ' αυτή την ηλικία. Επίσης, φαντάζομαι ότι τα τσισάκια ενός αρσενικού yorkie θα έχουν την ίδια πάνω-κάτω μυρωδιά με όλων των σκύλων. Οποιουδήποτε φύλου/ηλικίας/ράτσας :p
Αντιθέτως όμως με την φίλη Sara, θα σου έλεγα ότι αξίζει τον κόπο, να δοκιμάσετε την λύση του crate. Νομίζω ότι θα βρείτε την υγειά σας και θα πηγαίνετε για καφέ με την ησυχία σας ;):)
 


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.737
1.479
Illinois, USA
Η κτηνίατρος του Μουφ λέει ότι η στείρωση κόβει το κατούρημα, δηλαδή το μαρκάρισμα. Προσωπικά κτηνίατρος πάντως δεν είμαι. Σχετικά με το crate, εγώ προσωπικά είμαι κατά, αλλά είμαι μειονότητα και δεν το θεωρώ κακό αφού κτηνίατροι και άλλοι δεν το θεωρούν κακό. Απλώς επιλέγω να μη μαντρώνω το Μουφ.:)
 


EVI.T

Well-Known Member
13 Ιανουαρίου 2008
455
5
ATHENS
www.afghanhounds.gr
στειρωμενο η αστειρωτο παλι θα μαρκαρει..τα γιορκι ιδιως τα αγορια εχουν θεμα με την τουαλετα τους..πανα ειναι η μονη λυση
οταν εννοω πανα εννοω γυρω γυρω απ το πουλι του
 




Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.737
1.479
Illinois, USA
Έχω μια ερώτηση: θα μπορούσε να βγάλει την πάνα από μόνο του και να κατουρήσει έτσι κι αλλιώς?
 


Veronica

Well-Known Member
7 Δεκεμβρίου 2010
3.213
6
Always somewhere
www.youtube.com
Καλό είναι να το μάθεις να κρατιέται. Της σπιτονοικοκυράς μου ο Γολιάθ :p 16 χρόνια δεν έχει αφήσει τίποτα ορθιο κι ας έχουν κήπο και εύκολη πρόσβαση εκεί!

Λατρεύω το όνομα του σκύλου σου!!! :D
 


EVI.T

Well-Known Member
13 Ιανουαρίου 2008
455
5
ATHENS
www.afghanhounds.gr
Έχω μια ερώτηση: θα μπορούσε να βγάλει την πάνα από μόνο του και να κατουρήσει έτσι κι αλλιώς?
εμενα παντως δεν την εχει βγαλει ποτε! δεν ειναι τοσο ευκολο να την βγαλουν..
εχω ποοολλα χρονια αρσενικο γιορκι..ΠΟΤΕ δεν εμαθε να κρατιεται κανενα τους δυστυχως..οταν μου ειπαν για την πανα απλα σωθηκα!!!!
 






l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.642
7.753
Yπάρχει η εντύπωση γενικότερα ότι τα στειρωμένα αρσενικά σταματούν να μαρκάρουν και δεν κατουράνε μέσα στο σπίτι γι'αυτό το λόγο. Είναι όμως αλήθεια ή άλλος ένας αστικός μύθος ; Εμένα με απασχολεί τελευταία γιατί έχω και θηλυκιά στο σπίτι (στειρωμένη) αλλά δεν ξέρω όταν ο Ελβις μεγαλώσει πως θα του φαίνεται και τρεμω στην σκέψη ότι μπορεί να αρχίσει να τα κάνει όπου βρει..Από την άλλη δεν θέλω να τον στειρώσω ,οπότε πραγματικά δεν ξέρω μάλλον ο χρόνος θα δείξει.
 


Veronica

Well-Known Member
7 Δεκεμβρίου 2010
3.213
6
Always somewhere
www.youtube.com
εμενα παντως δεν την εχει βγαλει ποτε! δεν ειναι τοσο ευκολο να την βγαλουν..
εχω ποοολλα χρονια αρσενικο γιορκι..ΠΟΤΕ δεν εμαθε να κρατιεται κανενα τους δυστυχως..οταν μου ειπαν για την πανα απλα σωθηκα!!!!
Αυτό, ε; :D:D
 


roudou

New Member
21 Απριλίου 2011
3
0
Θεσσαλονίκη
Λοιπόν. κατ'αρχήν να σας ευχαριστήσω όλους, για τις απαντήσεις σας, και να σας απαντήσω επίσης και στις απορ'ιες σας.
Ο Βίκτωρας, σπάνια βγαίνει βόλτα, κατόπην εντολής του γιατρού, γιατί έχει κάποια....κουσούρια, τα οποία, δεν ξέρω αν τα έχει εκ γενετής, ή του δημιουργήθηκαν στην πορεία με όλα όσα τράβηξε, γιατι -ξεχασα να σας το πω, έχει φάει και πολύ ξύλο από αυτούς που το είχαν!!!!
Τα κουσούρια αυτά, είναι μια αλυσιδωτή αντίδραση! Δηλαδή: Έχει ένα πρόβλημα με την τραχεία του. Όταν αναστατώνεται, και αναστατώνεται όταν βλέπει αγνώστους, ή γάτες, ή σκυλιά κλπ, δυσκοέύεται να αναπνεύσει. Κοκκινίζουν τα μάτια του και η γλωσσα του γίνεται μπλε, επειδή δεν οξυγονώνεται σωστά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αγχώνεται ακόμη περισσότερο και όλο αυτό το πακέτο, τον οδηγεί σε κρίσεις επιληψιίας. Πέφτει κάτω σαν νεκρός και δεν κουνάει, ούτε τους βολβούς των ματιών του. Αυτό κρατάει από 5-15 λεοτά, και υπάρχει κίνδυνος να σταματήσει η καρδούλα του. Αυτό που τον επαναφέρει, είναι η αγκαλιά μου, η καθησυχαστική φωνή μου, και τα τρυφερά χάδια. (Όπως κάνουμε στα παιδιά μας, όταν χτυπούν, ή βλέπουν εφιάλτη). ως εκ τούτου, ο γιατρός μου είπε να μην τον βγάζω έξω, ακόμη και να μην τον ζευγαρώσω, γιατί μπορεί να μας μείνει πάνω στην πράξη!!!!!! Οπότε για crate, ο'υτε κουβέντα.
Αυτό με την πάνα, είναι πολύ ενδιαφέρον. Για πείτε μου κι άλλα! Που τη βρίσκω, πως την χρησιμοποιώ, πόσο κοστίζει κλπ.
Και πάλι σας ευχαριστ'ω πολ'υ!
 


Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
42
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Όπως τα περιγράφεις στο σκυλάκι αυτό έχει πολύ σοβαρότερα προβλήματα απ' αυτό για το οποίο αρχικά μας ρώτησες.

Κατ' αρχήν δεν καταλαβαίνω τι κρίσεις επιληψίας είναι αυτές που σταματούν όταν τον χαϊδολογάτε αλλά νομίζω ότι το όλο θέμα επιβάλλει σοβαρή ιατρική διερεύνηση. Όσο για την κοινωνικοποίηση, για την οποία ποτέ δεν είναι αργά, έστω για να μπορεί να βγαίνει το έρμο μια μικρή, χαλαρή βόλτα κάθε μέρα, νομίζω ότι πρέπει να απευθυνθείτε σε σοβαρό εκπαιδευτή που θα κάνει τη δουλειά του σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο.

Μπορεί να σου λέω και βλακείες... αλλά δεν είναι ζωή αυτή που κάνει ο σκύλος σου με τόσο μα τόσο στρες, κλεισμένος στο σπίτι πάντα... Αν υπάρχει τρόπος να τον βοηθήσεις, πάλεψέ το :(

Κάτι ακόμα: Ο κτηνίατρός σου που έχει ως μόνη λύση "μην βγει γιατί μπορεί να μείνει και μην ζευγαρώσει γιατί μπορεί να μείνει" (φυσικά υπάρχου ΑΛΛΟΙ λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να ζευγαρώσει) δεν μου αρέσει. Μπορεί και να τον αδικώ, αλλά αυτά είναι πρωτάκουστα πράγματα, για μένα τουλάχιστον.
 
Last edited:


roudou

New Member
21 Απριλίου 2011
3
0
Θεσσαλονίκη
Δεν ξέρω, ίσως και να έχεις δίκιο.... Αλλά είναι τόσο μικροσκοπικός και τον αγαπάμε τόσο πολύ, που κανένας μας στην οικογένεια δεν θέλει να διακινδυνεύσει . Συμβουλευτήκαμε και κάποιον εκπαιδευτή, που μας είπε πως είναι δύσκολη περίπτωση και λόγω ηλικίας, και λόγω φυλής αλλά και χαρακτήρα.
Βόλτες, πηγαίνει. Όχι βέβαια τόσο συχνά. όσο άλλα σκυλιά, απλά προτιμάμε, όταν υπάρχει χρόνος, να τον πηγαίνουμε σε μέρη που μπορεί να τρέξει χωρίς να αγχωθεί από παρουσίες αγνώστων. Π.χ. στην εξοχη.
Όσο για το "κλεισμένος στο σπίτι" είναι μάλλον κάτι που δεν τον ενοχλεί, μάλλον τον ευχαριστεί, γιατί δεν πολυ-θέλει το έξω.....
Όσο για το ιατρικό μέρος, το έχουμε ψάξει. Οι κρίσεις του, οφείλονται στο υπερβολικό άγχος, που πολλές φορές του φέρνουν και κολικούς στο έντερο. Είναι κάτι σαν κρίσεις πανικού, που εξελίσονται σε τύπου επιληπτικές.
 


EVI.T

Well-Known Member
13 Ιανουαρίου 2008
455
5
ATHENS
www.afghanhounds.gr
τα γιορκι ιδιως τα αγορια εχουν "προβλημα" με την ουρηθρα τους ..
η πανα ειναι κατι σαν αυτο που εβαλε η βερονικα..εγω ομως την φτιαχνω απο κανονικο παμπερς μωρου, οποτε δεν στοιχιζει ακριβα,δεν ξερω ποσο ευκολο ειναι να στο εξηγησω γραπτα ομως