Γεια σας,
Είναι πρώτη φορά που απευθύνομαι σε εξειδικευμένο στα σκυλιά forum γιατί ποτέ δεν υπήρξα ιδιοκτήτης σκύλου.
Ο λόγος που βρίσκομαι εδώ είναι γιατί εδώ και 1 εβδομάδα φιλοξενώ (μαζί με την σύντροφό μου) έναν εγκαταλελειμμένο Γερμανικό Ποιμενικό. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αυτή την πράξη επ' αφορμή του πρόσφατου χιονιά ώστε να μην μείνει το ζώο έξω και μάλιστα μπροστά σε κεντρικό δρόμο με τέτοιες συνθήκες.
Το πρόβλημα ξεκινά από εδώ και πέρα. Δεν έχουμε καμία εμπειρία ειδικά με τέτοια σκυλιά. Ο Σκύλος έχει προσκολληθεί ασφυκτικά πάνω μας κάτι που προσωπικά με κουράζει υπερβολικά. Δεν ήμουν έτοιμος για κάτι τέτοιο. Υπάρχει συνεννόηση με εθελοντές της περιοχής μου και κάποια βοήθεια από μέρους τους μέχρι να δούμε τι θα γίνει.
Θα ήθελα να τον κρατήσω αλλά δυστυχώς το ζώο εκτός από την προσκόλληση πάνω μας εμφανίζει και υπερβολικά επιθετική συμπεριφορά με οποιονδήποτε άλλον (ανθρώπους, γάτες, σκύλους). Δεν γνωρίζω τίποτα για το παρελθόν του για την όποια εκπαίδευσή του (αν έχει υπάρξει) και πως/που ζούσε. Το κάθαρμα που τον παράτησε δεν άφησε καν ένα name tag για ξέρουμε πως θα τον φωνάζουμε (θα βοηθούσε αρκετά στην επικοινωνία με τον σκύλο). Καταφέραμε με τα 1000 ζόρια και με βοήθεια εθελοντών να τον πάμε μέχρι ένα κτηνιατρείο της περιοχής όπου έγινε ο κακός χαμός. Δεν κατάφερε να τον πλησιάσει η κτηνίατρος ούτε και κανείς άλλος εκτός από εμάς. Φίμωτρο ούτε για αστείο. Εξ όψεως πιθανόν να πρόκειται για σκύλο ηλικίας 3-4 ετών ίσως και μικρότερο. Δεν φαίνεται στειρωμένος και δεν έχει chip (τουλάχιστον όσο μπορούμε να γνωρίζουμε μια και το σκανάρισμα το κάναμε εμείς αφού δεν τολμούσε να πλησιάσει άλλος). Την ημέρα που τον πήραμε από τον δρόμο αλλά και τις προηγούμενες ημέρες είχαν προσπαθήσει αρκετοί εθελοντές να τον πάρουν αλλά γρύλιζε σε όλους και γενικά εμφάνιζε επιθετική συμπεριφορά. Με εμάς ήταν υπόθεση 10 λεπτών να "αφεθεί". Δεν ξέρω γιατί και πως.
Μοιάζει να ζούσε μέσα σε σπίτι γιατί θέλει με κάθε τρόπο να μπει στο σπίτι. Προσωπικά δεν το θέλω μέσα γιατί είναι μεγάλο ζώο και πολύ ενεργητικό. Τον έχουμε στο κλιμακοστάσιο που είναι αρκετά μεγάλο αλλά πάντα είναι μπροστά στην πόρτα του διαμερίσματος και προσπαθεί με την πρώτη ευκαιρία να μπει μέσα. Τρώει κυρίως κονσέρβες αλλά χθες μετά από μια μακρά βόλτα στο βουνό έφαγε με όρεξη και ξηρή τροφή.
Γράφω όλα αυτά για να αποκτήσετε μια εικόνα του ζώου ώστε να μπορέσετε να μου δώσετε κάποιες συμβουλές για το τι να κάνω. Πόσο δύσκολο θα ήταν για κάποιους που δεν έχουν απολύτως καμία εμπειρία με την συγκεκριμένη ράτσα αλλά και γενικά με σκύλους να καταφέρουν να συνυπάρξουν με ένα τέτοιο σκύλο με τα προβλήματα που εμφανίζει στην συμπεριφορά του; Τι θα με συμβουλεύατε ;
Παρακαλώ οι απαντήσεις να μην βασίζονται στο συναίσθημα αλλά στην λογική. Κατανοώ πως και αυτά νιώθουν, πονάνε, έχουν ανάγκες για αυτό και τον πήραμε από τον δρόμο αλλά εκτός από την δική του ευημερία, προσπαθώ και για την δική μας. Ίσως να χρειάζεται κάποιους ποιο έμπειρους ιδιοκτήτες και κυρίως κάποιους που θα είχαν χώρο, χρήμα και διάθεση να ασχοληθούν με το ζώο. Κατανοώ πως με την συμπεριφορά που εμφανίζει ενδεχομένως είναι κακομαθημένος και πρόχειρα εκπαιδευμένος οπότε μάλλον πρέπει να πάει σε εκπαιδευτή. Εγώ όμως και η σύντροφός μου είμαστε άνεργοι αυτή την περίοδο και γενικά υπάρχουν άλλες προτεραιότητες στα οικονομικά μας.
Παρακαλώ για τις συμβουλές/υποδείξεις σας.
Ευχαριστώ.