Φτέρνισμα, δύσπνοια, πνίξιμο

mairoula

Well-Known Member
19 Απριλίου 2011
438
32
34
Zografou, Greece
Καλησπέρα, χρειάζομαι τη βοήθειά σας!
Ο μικρός είναι κάπου 6μιση μηνών τώρα και πριν από 20 μέρες περίπου κάναμε το εμβόλιο για την τραχειοβρογχίτιδα. Δυο μέρες πριν (είχαμε κλείσει ήδη το ραντεβού) άρχισε να βήχει έντονα και να φτερνίζεται. Πήγαμε κανονικά στο γιατρό, του το είπα και μου είπε ότι είναι πιθανό να έχει κολλήσει αν και με ψηλάφηση της τραχείας δε φάνηκε κάτι και να προχωρήσουμε στο εμβόλιο γιατί θα τον βοηθήσει κιόλας. Με προειδοποίησε ότι είναι βαρύ και ότι τις επόμενες μέρες θα έχει συμπτώματα σα να νοσεί, πράγμα που έγινε. Φτέρνισμα φουλ, κρίσεις δύσπνοιας και βήχας που τον έπνιγε. Δεν είχε όρεξη για τίποτα, δεν έτρωγε καν τη 2η μέρα, μόνο κούρνιαζε στην αγκαλιά μου και γκρίνιαζε. Πήρα το γιατρό καλού κακού, μου λέει είναι φυσιολογικό και να περιμένω κανα 2 μέρες ακόμα. Την επόμενη μέρα έτρωγε κανονικά και άρχισε να βρίσκει την όρεξή του και 4η μέρα ήταν εμφανώς καλύτερα. Συνέχιζε όμως να φτερνίζεται πού και πού και να έχει κρίσεις δύσπνοιας με πολύ μικρή διάρκεια, μια τη μέρα ή στις 2 μέρες.
Δυο εβδομάδες μετά το εμβόλιο και με τα συμπτώματα στην ίδια φάση ξαναπήγαμε στο πάρκο (δε τον πήγαινα για να μην κολλήσει και την υπόλοιπη σκυλοπαρέα) όπου μου λένε ότι όλα τα σκυλάκια έχουν τα ίδια συμπτώματα και μάλιστα το ένα ήταν πολύ χάλια και έχουν μέρες να το δουν. Παίρνουν τηλ. τη σκυλομαμά του και τους λέει ότι ενώ αρχικά της είπαν kennel cough τελικά η μικρή έχει αλλεργική βρογχίτιδα ή ρινίτιδα δεν είμαι σίγουρη, όπως και ένα άλλο σκυλάκι της παρέας.
Γενικά οι άλλοι "γονείς" δε φαίνονται να ανησυχούν και μου λένε πως μάλλον τα πειράζει η γύρη ε και λέω οκ αυτό θα είναι, μιας που και ο δικός μου κυρίως στη βόλτα φτερνίζεται, στο σπίτι σχεδόν ποτέ. Σήμερα όμως χειροτέρεψε, πράγμα αδικαιολόγητο αν ήταν όντως η γύρη γιατί έβρεχε! Ακούγεται σα "μπουκωμένος", έχει μύξες, φτερνίζεται συχνά και τον έχει πιάσει κρίση 2- 3 φορές από το απόγευμα..
Έχω μπερδευτεί! Στην αρχή ήμουν σίγουρη ότι κολλήσανε το ένα το άλλο kennel cough αλλά κοντά μήνας με τα συμπτώματα δεν παραπάει? Τι έγινε τα έπιασε όλα η άνοιξη? Και ο δικός μου γιατί χειροτερεύει?
Καμιά ιδέα? Φυσικά Τρίτη θα τον πάω γιατρό αν είναι ακόμα έτσι,...

vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
Πάρε μια γνώμη απο εναν δεύτερο γιατρό. Προσωπικά ποτε δε μου εχει κανει εμβόλιο αν το σκυλί δεν ειναι καλα (για οποιοδήποτε λογο).

mairoula

Well-Known Member
19 Απριλίου 2011
438
32
34
Zografou, Greece
Θα τον πάω την Τρίτη... Ελπίζω να βγάλουμε άκρη!
Ξέρει κανείς αν μπορεί να έχει kennel cough κι ας κάναμε το εμβόλιο? Κι αν είναι δυνατόν να κρατάνε τόσο καιρό τα συμπτώματα?

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.930
5.321
patra
grdane.blogspot.com
εχμ... ειναι και η φυλη τετοια... αν κρινω απο την φωτο του προφιλ....
ισως τα συμπτωματα κρατανε περισσοτερο ...
εγω θ απηγαινα και σε αλλο γιατρο..
επισης στα σκυλια μου οταν ειναι αρρωστα δεν μου κανουν κανενα εμβολιο..
περιμενουν να γινουν καλα πρωτα...

• Like
Reactions: vrmode

mairoula

Well-Known Member
19 Απριλίου 2011
438
32
34
Zografou, Greece
Η φυλή είναι γουεστοειδές μπομπιράκι, δεν είναι ο εικονιζόμενος κύριος :p
Ο γιατρός μου είπε να το κάνουμε από την άποψη ότι εάν όντως έχει προσβληθεί από kennel cough το εμβόλιο θα τον βοηθήσει να το ξεπεράσει... Τώρα δεν ξέρω κατά πόσο στέκει αλλά ναι σίγουρα θα πάρω και μια 2η γνώμη γιατί πολλές "συμπτώσεις" πέσανε...

• Like
Reactions: GRDANE

vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
Το εμβόλιο δουλεύει ως εξής, μπαίνει το μικρόβιο στο σωμα του σκύλου αλλα σε κατάσταση που να μη μπορεί να τον βλάψει (αρκετα εξασθενημένο ή χωρις να του προσφέρεται η απαραίτητη θρεπτική ουσία που χρειάζεται για να αναπαραχθεί/γίνει επικίνδυνο για τον σκυλο), ετσι ο οργανισμός δημιουργεί αντισώματα για το συγκεκριμένο αντίγονο (μικρόβιο) και τα εχει έτοιμα ετσι ώστε να τα στειλει στο "πεδίο της μαχης" σε πιθανή επόμενη προσβολή απο το συγκεκριμένο αντίγονο και να το διαλύσει (στην κυριολεξία) πριν προλάβει ο σκύλος να δείξει συμπτώματα.

Οταν ο οργανισμός του σκύλου εχει ηδη να "παλέψει" με κατι αλλο(αναφέρεις μικροπροβλήματα πριν το εμβόλιο), επόμενο ειναι να μη μπορέσει να ανταπεξέλθει όπως θα έπρεπε στο εμβόλιο γιατι απο κει που ηταν υπόθεση ρουτίνας να το αντιμετωπίσει και να μη νοσήσει, εχει απλα ενα ακομα μέτωπο ανοιχτό. Αυτα για καθε ασθένεια ισχύουν, πάρε γνώμη απο εναν δεύτερο γιατρό, ξαναλέω. Ίσως χρειάζεται θεραπεία το σκυλί.

• Like
Reactions: Brave and mairoula

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.973
7.551
Ξέρει κανείς αν μπορεί να έχει kennel cough κι ας κάναμε το εμβόλιο?
Ναι. Εξάλλου το εμβόλιο δεν είναι αποδοτικό σε όλα τα σκυλιά. Ο δικός μου κόλλησε 3-4 μήνες αφού το χε κάνει για 2η φορά (+χρονιά) και από τότε σταμάτησα να του το κάνω. Δε θυμάμαι όμως πόσο κράτησε. Επίσης έχω την εντύπωση ότι κάποιο φάρμακο πήρε για θεραπεία, αλλά δε θυμάμαι τι.

• Like
Reactions: mairoula

mairoula

Well-Known Member
19 Απριλίου 2011
438
32
34
Zografou, Greece
Μάλιστα... Τσάμπα το εμβόλιο και η ταλαιπωρία του μωρού σα να λέμε... Ελπίζω μόνο μη του δημιούργησε πρόβλημα... Και σήμερα φτερνίζεται όλη μέρα (χωρίς να τον πάω στο πάρκο) και ακούγεται μπουκωμένος... :(

Μαρια&Ηρα

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2013
2.513
3.753
39
Στην θεση σου θα επισκεπτομουν αμεσα ΑΛΛΟΝ κτηνιατρο...

κ γενικα θα το σκεφτομουν παρα πολυ εαν θα ξαναπηγαινα στον συγκεκριμενο,(καλα,ναμαι κ ειλικρινης δεν θα ξαναπαταγα) που σου κανε εμβολιο ενω ηταν ηδη αρρωστος ο μικρος...κατι τετοιες κινησεις σε βαζουν σε σκεψεις...ειδικοτερα οταν ο καθε ενας μπορει να διαβασει αυτο " it is important to realize that neither form of the kennel cough vaccination will treat active infections",αλλα ο κτηνιατρος που σπουδασε ποσα χρονια να σου λεει "μου είπε ότι είναι πιθανό να έχει κολλήσει αν και με ψηλάφηση της τραχείας δε φάνηκε κάτι και να προχωρήσουμε στο εμβόλιο γιατί θα τον βοηθήσει κιόλας"....:cautious:o_O:cautious: SERIOUSLY???

Ειναι καποια πραγματα...που ταχουμε ως δεδομενα,ως κατι το απλο
εμβολια,αντιβιωσεις,αποπαρασιτωσεις κλπ κλπ
αλλα ΔΕΝ ειναι...
δεν ειναι καραμελιτσες,εχουν τις παρενεργειες τους,ειναι φαρμακα...κ πρεπει να το συνειδητοποιησουμε ολοι μας αυτο!

Αυτο που συμβουλευω ειναι,πριν πας στον γιατρο,σε οποιονδηποτε γιατρο,δεν ξεχωριζω,να κανεις κ συ την ερευνα σου,να ξερεις τι να περιμενεις να ακουσεις (πανω κατω) κ να εισαι σε θεση να ΚΑΝΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ κ να απαιτεις απαντησεις...τις οποιες θα τις συγκρινεις με οσα ηδη γνωριζεις,κ ετσι θα βγαλεις τα συμπερασματα σου...για πολλα!

mairoula

Well-Known Member
19 Απριλίου 2011
438
32
34
Zografou, Greece
Έχεις απόλυτο δίκιο... Φέρθηκα κι εγώ ηλίθια και με το να εμπιστεύομαι απόλυτα ένα γιατρό και με το να ακούω τους γείτονες που δεν ανησυχούν για τα δικά τους... Btw άμα ξέρει κανένας κάποιον καλό κτηνίατρο σε Γαλάτσι-Περισσό-Νέα Ιωνία, θα το εκτιμούσα πολύ :)

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.973
7.551
Τσαμπα γενικα δε μπορω να σου πω ότι παει το εμβολιο, απλα οταν κολλησε ο δικος μου απορησα κ το ψαξα κ ειδα αυτο με την αποτελεσματικοτητα, που παει ανα οργανισμο.
Τωρα στην περιπτωση σας ειδικα, ειναι αυτο που σου λενε τα παιδια. Να νοσει ηδη κ να του κανει το εμβολιο... Ε...

• Like

Μαρια&Ηρα

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2013
2.513
3.753
39
Οταν τσουρουφλιζεσαι κ ψαχνεις απεγνωσμενα μια λυση,εναν καταρτισμενο ανθρωπο να ρθει να σε σωσει...
να σου πει de facto,ειναι αυτο κ αυτο,θα κανουμε εκεινο κ θα περιμενουμε να δουμε το ταδε...δεν σκεφτεσαι...τουλαχιστον οχι καθαρα...ειναι σαν να εκτελεις εντολες...μηχανικα...
γιατι τοχεις αναγκη...γιατι εχεις μηδενικες γνωσεις...κ αφηνεσαι εξολοκληρου στον "επιστημονα"...
ελα μου που κυκλοφορουν πολλοι κομπογιανιτες...
Νομιζω ολοι με τα πρωτα κουταβια στις αρχες μας ετσι ημασταν,
ψαρωμενοι,φοβισμενοι,πνιγμενοι...
δεν εισαι ουτε η πρωτη ουτε η τελευταια δλδ...ηλιθια δεν φερθηκες εσυ,ηλιθια φερθηκε ο κτηνιατρος που επισκεφτηκες!

Τωρα επειδη το σκυλακι σου ειναι πολυ μικρο ακομη,κ επειδη εχει τραβηξει καιρο αυτη η ιστορια...σου επαναλαμβανω,να ψαξεις να βρεις αμεσα εναν αλλον κτηνιατρο να επισκεφτεις
δυστυχως δεν γνωριζω να σου συστησω για τις περιοχες που σε εξυπηρετουν
ευελπιστω συντομα να δουν το ποστ σου "κοντοχωριανοι" σου κ να σε κατευθυνουν.

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.973
7.551
Παρεμπιπτοντως, κατι ακομα. Τα συμπτωματα που περιγραφεις δε θυμιζουν τα τυπικα συμπτωματα του kennel cough. Δε βλεπεις τι θα σου πει ο αλλος γιατρος καλυτερα; :)

Kennel cough:

mairoula

Well-Known Member
19 Απριλίου 2011
438
32
34
Zografou, Greece
Ο λόγος που νιώθω ηλίθια είναι ακριβώς επειδή δεν είναι το 1ο μου κουτάβι.. Απλά με τον μεγάλο δεν είχα ποτέ ιδιαίτερα προβλήματα, οπότε δεν έχουμε κάποιο κτηνίατρο να τον εμπιστευόμαστε... Ελπίζω να σταθούμε τυχεροί αυτή τη φορά!

Estranged είδα το βιντεάκι και όντως ο δικός μου δε βήχει έτσι... Κάπως έτσι έβηχε τη μέρα πριν το εμβόλιο και μέχρι και 3-4 μέρες μετά έκανε έντονα αυτό το σα να πάει να κάνει εμετό. Αλλά μαζί είχε και το φτέρνισμα και το μπούκωμα που έχει ακόμα... Τι να πω μπορεί να ήταν άσχετα μεταξύ τους! Απλά μου έχει κάνει εντύπωση που σχεδόν όλα τα σκυλάκια στο πάρκο είναι έτσι!

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.973
7.551
Ε αμα το κανε τοτε κ εχουν ολα τα σκυλια στο παρκο λογικα αυτο ειναι. Ειναι κολλητικοτατο.

mairoula

Well-Known Member
19 Απριλίου 2011
438
32
34
Zografou, Greece
Λάθος μου, δε το διατύπωσα σωστά. Όλα τα σκυλάκια στο πάρκο φτερνίζονται και ακούγονται μπουκωμένα, δε βήχουν απ'ότι ξέρω. Όπως έγραψα και πιο πάνω, το ένα που ήταν πιο σοβαρά και πήγε στο γιατρό διαγνώστηκε με αλλεργική βρογχίτιδα ή ρινίτιδα δε θυμάμαι, όπως και ένα σκυλάκι ακόμα που κάνουμε παρέα.

Ioanna93

Well-Known Member
15 Φεβρουαρίου 2016
238
65
Καλημερα..!! :) Η κυνοειδης γριπη ή λοιμωδης τραχειοβρογχιτιδα οπως σου ειπαν και οι απο πανω ειναι κολλητικη μεταξυ σκυλων .. τα σκυλια που εχουν προδιαθεση ειναι τα ηλικιωμενα ,τα κουταβια, οι βραχυκεφαλικες φυλες, αλλα και αυτα που εχουν στο ιστορικο τους αναπνευστικες η καρδιακες ασθενιες ... χωρις ομως αυτο να σημαινει οτι δεν μπορει να κολλησει και καποιο αλλο σκυλι ... τα συμπτωματα ειναι πυρετος ,συχνος και ξηρος βηχας,βραχναδα,καταρροη απο την μυτη και τα ματια.. και σε πιο σοβαρες περιπτωσεις παρατηρουμε δυσπνοια και απαθεια .. οτι θεραπευεται παντως θεραπευεται ... βεβαια μου εκανε και εμενα εντυπωση το γεγονος οτι ο κτηνιατρος εκανε το εμβολιο διοτι ενα σκυλι το οποιο εχει ηδη νοσησει δεν πιανει .. ολα τα εμβολια γινονται προληπτικα .... και μαλιστα γινεται σε σκυλια που εχουν προδιαθεση και σε αυτα που θα μεινουν σε κυνοκομεια εξου και το ονομα ... γενικα πρεπει να θεραπευτει γιατι αν δεν κανουμε κατι υπαρχει περιπτωση να γινει χρόνια ... και εγω θα σου προτεινα να παρεις και 2η μην σου πω και 3η γνωμη ... ελπιζω να πανε ολα καλα :)

• Like