Χαλαρό δέρμα

DogzLover

Well-Known Member
16 Μαϊου 2010
384
0
Neverland
Καλησπέρα σε όλους!Και καλή χρονιά!!!:D

Ανοίγω αυτό το θέμα για να μιλήσουμε για κάποιες απορίες που μου έχουν δημιουργηθεί σχετικά με το χαλαρό δέρμα σε διάφορες ράτσες.
Καταρχάς ας αρχίσω με το αν η χαλαρότητα είναι "κληρονομική" κατά κάποιο τρόπο, και κατά συνέπεια θέμα εκτροφείου(?)
Το λέω αυτό γιατί σε σκύλους ίδιας ράτσας που γενικά έχουν χαλαρό δέρμα, υπάρχουν κάποιοι των οποίων το δέρμα είναι πολύ χαλαρό, σε σημείο αηδίας, και κάποιοι άλλοι που έχουν ελάχιστα χαλαρό δέρμα.
Επίσης η χαλαρότητα αυτή μπορεί να οφείλεται σε άλλους παράγοντες?Για παράδειγμα διατροφή, άθληση, ηλικία ίσως?
Και κάτι ακόμα, η χαλαρότητα στο πρόσωπο είναι η αιτία που κάποιες ράτσες για παράδειγμα τα bloodhound, αλλά και πολλές άλλες, το δέρμα κάτω από τα μάτια τους κρέμεται και φαίνεται αυτό το κόκκινο τμήμα του ματιού?Δεν ξέρω πως ακριβώς να το εξηγήσω...
Πάντως κατά την άποψη μου η χαλαρότητα αυτή γενικά χαλάει την εικόνα ενός σκύλου...Και να υποθέσω ότι είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας να κάνουν κάποιες ράτσες πιο ελκυστικές, πιο γλυκούλια???Ή ήταν έτσι από το αρχικό πρότυπο?

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Ναι έχει να κάνει με την φυλή..αλλά τι εννοείς χαλαρό δέρμα?
Γενικά έχει να κάνει με την φυλή και την εκτροφή..

Στο σώμα π.χ. στην κοιλιά έχει να κάνει με την γενικότερη συντήρηση του ζώου..π.χ. εγκυμοσύνες, διατροφή..άσκηση..κλπ..

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Είναι κατά βάση γονιδιακό!
Αυξάνονται και με την ηλικία!
Από κει και πέρα εξαρτάται ποια στιγμή βλέπεις τον σκύλο!Δηλαδή όταν είναι σε εγγρηγορση μαζεύονται λίγο κάποια κρεμάσματα....όταν είναι χαλαρός τότε φαίνονται εντονότερα....

DogzLover

Well-Known Member
16 Μαϊου 2010
384
0
Neverland
Δλδ κάποιος εκτροφέας μπορεί επιλεκτικά να εκτρέφει μια ράτσα, η οποία αν και γενικά έχει χαλαρό δέρμα, τα σκυλιά των δικών του γραμμών να μην έχουν τόσο χαλαρό δέρμα?

DogzLover

Well-Known Member
16 Μαϊου 2010
384
0
Neverland
Μάλιστα...
Και στα μάτια που κρέμεται το δέρμα από κάτω, οφείλεται στην χαλαρότητα στο πρόσωπο?

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Nαι!

Δεν νομίζω ότι έχω ξαναδώσει τόσο σύντομες απαντήσεις σε άλλο θέμα....

Nizinny

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2011
3.208
927
Καναδάς
...
Πάντως κατά την άποψη μου η χαλαρότητα αυτή γενικά χαλάει την εικόνα ενός σκύλου...

Προσωπικα μ'αρεσει να τραβαω τις διπλες, τα προγουλια κτλ. :D

Aναφερεσαι μονο σε καθαροαιμες φυλες?

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Συγκεκριμένα για το Bloodhound, δεν είμαι "ειδικός"... και δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί ειδικοί στην Ελλάδα...:confused:
Αλλά, υπάρχει πιθανότητα, οι "δίπλες" στο πρόσωπό του, τα προγούλια του, ακόμα και τα τεράστια (κρεμαστά) αυτιά του, να συμβάλλουν (με κάποιο τρόπο που δεν γνωρίζω) στην απαράμιλλη όσφρησή του... και, ίσως, για το λόγο αυτόν να εκτράφηκε έτσι...

Αλλά, σε σχέση με τις φυλές της "ειδικότητας" του foibos, όπως και, γενικά, για τις μολοσσοειδείς φυλές...
Τα προγούλια και τα μάγουλα (και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μεγάλα χείλη) είχαν (και έχουν) τη χρησιμότητα της "θωράκισης"... το άλλο ζώο (το αρπακτικό - ο θηρευτής) δεν μπορεί να δαγκώσει εύκολα το λαιμό του σκύλου και δεν μπορεί να επιφέρει εύκολα αποφασιστικό - μοιραίο τραύμα... αν προσέξουμε, γενικότερα και το δέρμα (στη ράχη και στα πλευρά) των φυλών αυτών έχει "σεβαστό" πάχος και σκληρότητα...

Τώρα, αν αυτά τα χαρακτηριστικά χαλάνε το "image" του σκύλου...
Κάποιοι, ίσως θα συμφωνούσαν (γι' αυτό υπάρχουν, για παράδειγμα, τα retrievers, ή τα teriers)...:)
Και κάποιοι (όπως εγώ) όχι... όχι μόνο για την χρησιμότητα που ανέφερα, αλλά και γιατί "there is a lot to love"... πολύ πράγμα να χαϊδεύεις και να "τσιμπολογάς"...;):p

Nizinny

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2011
3.208
927
Καναδάς
Συγκεκριμένα για το Bloodhound, δεν είμαι "ειδικός"... και δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί ειδικοί στην Ελλάδα...:confused:
Αλλά, υπάρχει πιθανότητα, οι "δίπλες" στο πρόσωπό του, τα προγούλια του, ακόμα και τα τεράστια (κρεμαστά) αυτιά του, να συμβάλλουν (με κάποιο τρόπο που δεν γνωρίζω) στην απαράμιλλη όσφρησή του... και, ίσως, για το λόγο αυτόν να εκτράφηκε έτσι...
...
Ετσι ειναι. Το περισσιο δερμα γυρω απο τα ματια δημιουργει φυσικες παρωπιδες αφου πεφτει οταν ο σκυλος σκυβει και μυριζει στο εδαφος ωστε να κραταει το 100% της προσοχης του σγκεντρωμενο εκει. Τα τεραστια αυτια και τα πλαδαρα μαγουλα χαιδευουν το εδαφος και σηκωνουν καλυτερα τις οποιες οσμες. Αυτα εχω ακουσει σε ντοκυμαντερ.

Για τα αλλα τυπου σαρ πει ειναι οπως το ειπες. Για να μπορουν να στριφογυριζουν σχεδον μεσα στο ιδιο τους το δερμα αν δεχθουν επιθεση μιας και δημιουργηθηκε η φυλη για φυλαξη.

DogzLover

Well-Known Member
16 Μαϊου 2010
384
0
Neverland
Εεεε οκ και το δικό μου σκυλάκι έχει το προγουλάκι του και τα μαγουλάκια του...:p
Αλλα σε κάποιες κάποιες ράτσες δεν φαίνεται καθόλου ωραίο.Τα mastino μου αρέσουν πάρα πολύ αλλά αυτά τα μάγουλα που κρέμονται μέχρι το πάτωμα μου χαλάνε λίγο την εικόνα...
Ναι, αναφέρομαι σε καθαρόαιμα.
Edit: Μέχρι να απαντήσω στο πρώτο του Nizinny γράψατε και άλλα...

Last edited:

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...Για τα αλλα τυπου σαρ πει ειναι οπως το ειπες. Για να μπορουν να στριφογυριζουν σχεδον μεσα στο ιδιο τους το δερμα αν δεχθουν επιθεση μιας και δημιουργηθηκε η φυλη για φυλαξη.
Πολύ σωστά!

Αν και δεν είχα στο μυαλό μου τα "τύπου σαρ πεϊ"...:);)

Είχα στο μυαλό μου τα Ορεινά Ποιμενικά (όλα), καθώς και τα "τύπου" bullmastiff (για να μην ξεχνιόμαστε, έτσι?)...:cool:

DogzLover

Well-Known Member
16 Μαϊου 2010
384
0
Neverland
...έ, τι νόμιζες? μπρίκια κολάμε?:D
Χααχαααχααα σε καμία περίπτωση....
Για να μην "παρεξηγηθώ" κ εμένα μ αρέσουν τα ''σεβαστά'' παχάκια αλλά μέχρι ενός σημείου....τα πολλά πολλά περίσσια δεν τα θέλω......!

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.140
4.852
Δυστυχως ομως για πολλες απο τις προαναφερθησες φυλες εχουμε δει τον υπερτυπισμο σε ολο του το μεγαλειο...

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...Για να μην "παρεξηγηθώ" κ εμένα μ αρέσουν τα ''σεβαστά'' παχάκια αλλά μέχρι ενός σημείου....τα πολλά πολλά περίσσια δεν τα θέλω......!
Οπως ο κούταβός μου: Εχει πολύ αδύνατο σώμα... σφιχτά (σχετικά) χείλη... "αξιοπρεπή" μάγουλα... αλλά, κάτι προγούλια στο λαιμό!!!
Τα τσιμπολογάς επί ώρες!!!

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.870
8.082
Πάντως και ο δικός μου αν και λάμπραντορ έχει μεγάλες μαγούλες..Τις τσιμπάω συνέχεια και δεν χορταίνω να τις φιλάω. Τα περισσότερα λαμπ που έχω δει δεν έχουν τόσες μαγούλες και τόσο μεγάλα χείλια ούτε καν κάνουν λιμνούλες όταν πίνουν νερό. Εμένα όμως αυτό μαρέσει και τον λέω φατσάρα! Αφού στον Τζιμάκο τον καημένο του τραβάω τα μαγουλά του αλλά αυτός είναι λεπτοπρόσωπος..
Δεν το βρίσκω άσχημο αυτό που αναφέρεις αρχικά εκτός αν μιλάμε για υπερτυπισμό.