Χαμηλά αιμοπετάλια, υψηλό MPV


PanosΒ

New Member
4 Μαρτίου 2021
2
0
32
Καλησπέρα σας,

Πριν 3 βδομάδες που κάναμε αιματολογικό έλεγχο πριν γίνει η στείρωση στην σκυλίτσα μου, ο γιατρός παρατήρησε πολύ χαμηλά αιμοπετάλια. Ενώ οι φυσιολογικές τιμές είναι ανάμεσα σε 143.000 με 400.000, στα δικά της αποτελέσματα έβγαλε 83.000.

Ο γιατρός μου είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να έχει λεισμανίωση ή ερλιχίωση. Διαφορετικά δεν έγινε καλά η φυγοκέντριση από το μηχάνημα και είναι λάθος η ένδειξη. Οι εξετάσεις και για τις 2 είναι ακριβές και λόγω το εξόδων για την στείρωση κάναμε μόνο την μία εξέταση (για λεισμανίωση) στην οποία ήταν ευτυχώς αρνητική.

Επίσης στις εξετάσεις είχε και πολύ υψηλό MPV (Mean Platelet Volume) στα 14,7 ενώ το φυσιολογικό είναι 7 με 11. Που σημαίνει ότι έχει λίγα αιμοπετάλια αλλά είναι μεγάλα σε μέγεθος.

Το σκυλί δεν έχει κανένα σύμπτωμα (βέβαια με την ερλιχίωση τα συμπτώματα δεν είναι και τόσο εμφανή) και δεν έχω δει ποτέ τσιμπούρι πάνω του. Την έχουμε 1,5 χρόνο από κουτάβι και λόγω COVID δεν έχει πάει καθόλου σε πάρκα ή σε σημεία που θα μπορούσε να μαζέψει τσιμπούρι.

Ο γιατρός μας είπε να την ξαναπάμε σε 1 μήνα να κάνουμε παλι μια απλή αίματος να δούμε αν θα βγάλει τα ίδια αποτελέσματα.

Αν όμως έχει ερλιχίωση δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα πριν περάσει στην χρόνια φάση? Η θεραπεία είναι σχετικά απλή από ότι είδα με vibramycin.

Έχετε συναντήσει κάτι παρόμοιο και συμφωνείτε με τον γιατρό που κατά την γνώμη του δεν είναι τίποτα και μάλλον είναι το μηχάνημα?
 


dimitris-skg

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2012
844
2.851
Ισχύει αυτό που σου είπε ο γιατρός, μας έχει συμβεί δύο φορές σε αιματολογικές, κάτι με την συγκέντρωση των αιμοπεταλίων γίνεται. Στο ΜPV από πρόσφατες εξετάσεις μας επίσης βλέπω φυσιολογικές τιμές αναφοράς 6-17, διαφορετικές δηλαδή από τις δικές σας, αλλά νομίζω τέτοιες διαφορές παίζουν από εργαστήριο σε εργαστήριο. Συνεπώς δεν θα ανησυχούσα και θα έκανα αυτό που λέει ο γιατρός.
Στο μεσοδιάστημα και μέχρι να κάνετε επαναληπτικές έχε το νου σου για πεσμένη διάθεση, μειωμένη όρεξη κλπ (όχι δικιά σου, του σκύλου :)). Μαζί με τον πυρετό είναι μερικά από τα συμπτώματα ότι ο σκύλος ασθενεί (αν θες πες και στον γιατρό να σου δείξει πώς να χρησιμοποιείς θερμόμετρο). Καλό είναι επίσης η αιμοληψία να γίνεται από τον λαιμό και όχι από το πόδι.
Όσον αφορά στο τσιμπούρι επίσης συμβαίνει να μην βρεις πάνω στον σκύλο, αλλά να έχει δαγκώσει. Θέλει καλό ψάξιμο, ειδικά σε σημεία που δεν πάει εύκολα το μάτι, αυτιά, δάκτυλα κλπ. Η ερλιχίωση πάντως δεν είναι από τις ασθένειες που τρομοκρατούν (δεδομένου ότι την ανακαλύπτεις σε αρχικό στάδιο), με μια αντιβίωση με vibramycin όπως είπες ο σκύλος ανακάμπτει σχετικά γρήγορα.
 


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.518
6.950
Αν τα αιμοπετάλια είναι όντως τόσο χαμηλά, το σκυλί θα έχει αδυναμία, δλδ θα αρχίσει να μην έχει αντοχές ούτε στο λίγο περπάτημα, να κουράζεται πάρα πολύ εύκολα.

Δεν ξέρω αν πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα η ερλιχίωση κ χάνετε χρόνο αν περιμένετε ένα μήνα, είναι κάτι που πρέπει να το ψάξεις/ρωτήσεις. Ξέρω ότι 1) τα σναπ τεστ δεν είναι να τα εμπιστεύεσαι, 2) με λανθασμένα αποτελέσματα σναπ τεστ για ερλιχίωση σε παρόμοια περίπτωση (χαμηλότερα ακόμα αιμοπετάλια), ο σκύλος μου πήρε (χωρίς λογο τελικά) vibramycin για όσο ήταν η θεραπεία κ του διέλυσε το στομάχι. Δεν είναι απλές οι αντιβιώσεις. Άσε που τα θυμάμαι τώρα που σερνότανε λόγω των αιμοπεταλίων κ άρχισε να τον πηγαίνει κ αίμα από πάνω λόγω της αντιβίωσης κ τσατίζομαι...

Αν πιστεύει ότι έγινε λάθος η φυγοκέντριση γιατί θέλει να περάσει ένας μήνας για να κάνετε επαναληπτικό; Εγώ προς τα κει θα έτεινα, αλλά πιο νωρίς - ειδικά στη σκέψη ότι είναι απλά λάθος του μηχανήματος, τι θα αλλάξει στο μήνα;

Εμένα είχε κάποτε όντως χαμηλά αιμοπετάλια, αλλά όχι ερλιχίωση τελικά όπως προείπα. Αλλά για το MPV δε θυμάμαι κάτι. Δεν θα επεκταθώ, γιατί αν είναι όντως πρόβλημα του μηχανήματος, ή όντως ερλίχεια, τζάμπα θα μπεις σε εικασίες.

Εγώ προτείνω, αν αντέχεις οικονομικά:
1. Κάντε επαναληπτικές αίματος. Ίσως κ σε άλλο εργαστήριο.
2. Αν από το (1) προκύπτουν πάλι χαμηλά αιμοπετάλια, κάντε PCR (ΟΧΙ σναπ) για ερλιχίωση. Άσε τη λεισμάνια προς ώρας, χαμηλά αιμοπετάλια + ερλίχεια είναι πακέτο. Δεν θα πρότεινα να πάρει για καιρό vibramycin αν δεν επιβεβαιωθεί από το PCR, λόγω της εμπειρίας που είπα πάνω. Ζήτα κ κάτι για το στομάχι αν έχει όντως ερλίχεια.
3. Αν είναι κ το PCR αρνητικό ξαναμιλας με γιατρό - ξαναέλα κ από δω μια βόλτα να μας τα πεις.
 


PanosΒ

New Member
4 Μαρτίου 2021
2
0
32
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.

Δεν έγινε καποιο σναπ τεστ. Ήταν πλήρης αιματολογικός έλεγχος αν και όντως της πήρε αίμα από το πόδι, γιατί από τον λαιμό δεν θα καθόταν ποτέ να της πάρει.

Νομίζω ότι μας είπε να περιμένουμε ένα μήνα ίσως για να αναρρώσει από το χειρουργείο. Δεν ξέρω, ίσως να μην βγουν σωστά τα αποτελέσματα αν της έκανε ξανά την εξέταση αμέσως μετά την στείρωση.

Ευτυχώς δεν έχει καλαζαρ το επιβεβαιώσαμε.

Το σκυλί πάντως από όρεξη είναι μια χαρά. Παίζει, τρέχει, καταστρέφει όπως πάντα. Όρεξη για φαγητό ποτέ δεν είχε και ιδιαίτερη αν και για λιχουδιές κτλ πάντα έχει.
 


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.518
6.950
Όχι σναπ εννοώ για ερλίχεια-καλααζαρ. Αν βγουν θετικά, δεν είναι κ πολύ εμπιστοσύνης. Οι αιματολογικές δεν έχουν σναπ, είναι μπαμ κ κάτω :p

Α σωστά είχε κ χειρουργείο, δεν το πρόσεξα. Ε τότε γι'αυτό είπε να περιμένετε όντως. Τι να σου πω, καταλαβαίνω τον προβληματισμό για το αν έχει ερλίχεια μη χάσετε πολύτιμο χρόνο. Αλλά κι εγώ προς του γιατρού σου την άποψη τείνω. Πες του τον προβληματισμό σου, τι έχεις να χάσεις.
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.095
Μηνύματα
895.465
Μέλη
19.910
Νεότερο μέλος
MochiandEmma