Χειριστής σκύλου (Dog Handler)


DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Στην Ελλάδα, αλλά και στις περισσότερες χώρες τον ρόλο του ανθρώπου που παρουσιάζει και χειρίζεται τον σκύλο στον στίβο τον έχει ο ιδιοκτήτης ή ο εκτροφέας.



Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ιδιοκτήτης ή ο εκτροφέας είναι ικανός να βγάλει σε πέρας και αυτό τον ρόλο, της παρουσίασης, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που ο σκύλος αδικείται από την παρουσίαση του ιδιοκτήτη ή/και εκτροφέα του.

Στο εξωτερικό (ίσως πολύ περισσότερο στις Η.Π.Α.) είναι αρκετά διαδεμένο το φαινόμενο (επάγγελμα), ο σκύλος να παρουσιάζεται από κάποιον τρίτο, έναν επαγγελματία χειριστή.

[video=youtube;AGo1xwfFNmk]http://www.youtube.com/watch?v=AGo1xwfFNmk[/video]

Υπάρχουν, από όσο γνωρίζω και στην χώρα μας άνθρωποι που μπορούν ή και το κάνουν ήδη.Να αναλάβουν δηλαδή να παρουσιάσουν σκυλιά τρίτων, συνήθως έναντι κάποιας αμοιβής (ή απλά λόγω φιλίας).

Σίγουρα το να παρουσιάζεις ο ίδιος τον σκύλο σου είναι ή μπορεί να είναι μια ευχάριστη διαδικασία και άλλος ένας τρόπος να περάσεις καλά μαζί του.Τι γίνεται όμως αν δεν μπορείς ή δεν θες, για διάφορους λόγους;

Οι επαγγελματίες χειριστές μπορεί να είναι εξειδικευμένοι στην παρουσίαση μίας ή περισσότερων φυλών, αλλά, σε περιπτώσεις πολύ έμπειρων ανθρώπων, μπορεί να είναι ικανοί να χειριστούν όλες τις φυλές σκύλων και να τις παρουσιάσουν αξιόλογα.

Κάθε φυλή έχει τον δικό της τρόπο παρουσίασεις, τον δικό της τρόπο που κινείται, διαφορετικό τροχασμό, διαφορετικό ταμπεραμέντο.Σε κάποια σκυλιά πρέπει να δοθεί έμφαση σε συγκεκριμένα ανατομικά χαρακτηριστικά στην παρουσίαση και σε άλλα σε ιδιότητες του χαρακτήρα τους.

[video=youtube;WQk1zoCtv38]http://www.youtube.com/watch?v=WQk1zoCtv38[/video]

Οι επαγγελματίες χειριστές (dog handlers) μπορούν, ακόμα, να είναι υπεύθυνοι για το grooming (επιμέλεια εμφάνισης) του σκύλου ή ακόμα και να γίνουν εκπαιδευτές ή βοηθοί παρουσίασεις νέων ιδιοκτητών.

Πρέπει σίγουρα να γνωρίζουν το πρότυπο της φυλής που παρουσιάζουν και τις ιδιαιτερότητες παρουσίασεις της.

Πολλές φορές, οι άνθρωποι αυτοί παρουσιάζουν σκυλιά κάθε εβδομάδα και είναι διατεθειμένοι να παρουσιάσουν την αφοσίωση στις εκθέσεις μορφολογίας σκύλων που ένας κοινός ιδιοκτήτης δεν θα μπορούσε.

Ο επαγγελματίας χειριστής μπορεί να συνδράμει στο έργο του καλού ιδιοκτήτη και του σωστού εκτροφέα για την ανάδειξη ενός πολύ καλού δείγματος φυλής, ενός εξαίρετου σκύλου.

Πολλές φορές είναι η λεπτομέρεια που έλειπε, η "τελευταία πινελιά" που θα κάνει ένα σκύλο να ξεχωρίσει.

[video=youtube;MMyPVUFrV1U]http://www.youtube.com/watch?v=MMyPVUFrV1U[/video]

Εμείς, σαν έλληνες κυνόφιλοι, πόσο έτοιμοι είμαστε να δεχθούμε μια τέτοια "βοήθεια";

Θα χρησιμοποιούσαμε ποτέ τις υπηρεσίες ενός επαγγελματία χειριστή;

Το έχουμε κάνει;
 


Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Εμείς, σαν έλληνες κυνόφιλοι, πόσο έτοιμοι είμαστε να δεχθούμε μια τέτοια "βοήθεια";

Θα χρησιμοποιούσαμε ποτέ τις υπηρεσίες ενός επαγγελματία χειριστή;
Πιστευω πως εχει να κανει με το επιπεδο της εκθεσης (πχ αριθμο συμμετοχων) και το επιπεδο του σκυλου.

Σε μια εκθεση με πολλες συμμετοχες και εφοσον ο σκυλος εχει πραγματι αρετες που θα ηταν καλο να αναδειχθουν με τον καλυτερο δυνατο τροπο , τοτε οντως ενας επαγγελματιας dog handler αξιζει νομιζω....αν κατεβαινεις σε μια εκθεση και ειναι 4 σκυλια , το καθε ενα σε αλλη κλαση , τοτε δεν βλεπω το νοημα καν.

Επισης να συμπληρωσω πως ενας εμπειρος handler μπορει και να ''κρυψει'' ελαττωματα του σκυλου (το καταλαβα δυστηχως χθες αυτο:(:D)
 


sophie_5

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2009
140
1
Αυτό ακριβώς συζητούσα χτες στην έκθεση. Το Σάββατο έδειξα εγώ τον σκύλο μας και λόγο απειρίας στο στήσιμο και από μένα αλλα και από τον σκύλο ο κριτής μας έδωσε πολύ καλός. Χτες τον έδειξε η κόρη της εκτροφέας του και βγήκε καλύτερο junior φυλής..
Όπως καταλαβαίνετε πρέπει να κάνω προπόνηση με το σκύλο αλλα το σκέφτομαι την επομενη φορα να κανονίσω να τον δείξει κάποιος handler..
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.637
11.047
Athens
Εγώ είμαι κλασική περίπτωση του "καίω το σκύλο". Ομολογώ βέβαια πως στις εκθέσεις κατεβαίνουμε περισσότερο για να περάσουμε καλά με παρέα και λιγότερο για να διαπρέψουμε. Πάντως έχω χρησιμοποιήσει handler μία φορά (την coker fan :D ) που τα πήγε σαφώς καλύτερα από μένα, η Κάρλα ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολη περίπτωση στο στίβο (ακόμη και ο εκτροφέας τράβαγε τα μαλλιά του μια φορά...) διότι αρνείται πεισματικά με το που θα περάσει το σκοινί και κάνει λες και θα την σκοτώσουν...
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.326
Μηνύματα
900.012
Μέλη
20.093
Νεότερο μέλος
Melenia78