Χρόνια συμπτώματα με αδυναμία εύρεσης της αιτίας

charly_

Active Member
13 Απριλίου 2018
25
4
Καλησπέρα.. Είμαι νέο μέλος στο forum και ελπίζω να γράφω στη σωστή κατηγορία. Έχω ενα τσιουάουα 7,5 χρονών (αρσενικό ). Τα τελευταία 5 χρόνια ανά τακτά χρονικά διαστήματα μου εμφανίζει κάποια περίεργα συμπτώματα. Ξαφνικά ακούγονται έντονοι ήχοι απο τη κοιλιά του (βουρβουρητά), σταματάει τη κατανάλωση τροφής και νερού, δεν έχει διάθεση και μου δίνει την αίσθηση οτι πονάει καθώς κάποιες στιγμές τρέχει και κλαίει. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν λίγες ώρες και κάποιες φορές ίσως και 24ωρο. Έχουμε κάνει ολές τις απαραίτητες εξετάσεις γενική αίματος,βιοχημικές, υπερηχο κοιλίας και νεφρών, καλλιέργεια ούρων ακόμη και ακτινογραφίες με βάριο. όλα τα αποτελέσματα ήταν άψογα. Δε μπορουμε να καταλάβουμε που οφείλονται αυτα τα συμπτώματα που έχει. Το ψάχνω εδώ και πολλά χρόνια αλλά δυστυχώς δεν βρίσκω λύση. Οποιαδήποτε πληροφορία θα με βοηθούσε.. Ευχαριστώ πολύ.

Last edited:

Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Το δικό μου μυαλό θα πήγαινε στην ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο εντέρου που έχει 1002 μορφές και η εγγυημένη διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο μέσω βιοψίας. Αλλά συνήθως αυτή η ασθένεια συνοδεύεται και από παροδικές ή και μόνιμες διάρροιες, κάτι που δεν ανέφερες. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που οφείλεται κυρίως στο άγχος.

Και οι δυο ασθένειες αντιμετωπίζονται με επιτυχία με διάιτα και φαρμακευτική αγωγή παρόλο που η αιτία μπορεί να μην βρεθεί ποτέ, αλλά λίγο δύσκολα βρίσκεις στην Ελλάδα κτηνίατρο που θα πάει ο νους του εκεί. Οι "παλιοί" δεν ξέρουν καν ότι αυτές οι ασθένειες υπάρχουν και έχουν ερευνηθεί.

Αν ήμουν στη θέση σου μάλλον θα έκλεινα ραντεβού με έναν κτηνίατρο γαστρεντερολόγο (όπως και είχα κάνει στο παρελθόν όταν είχε γαστρεντερικό πρόβλημα η σκύλα μου) θα του έδειχνα τα αποτελέσματα των εξετάσεων για να τα αξιολογήσει και θα συζητούσα μαζί του και τις υποψίες μου.

Αν και πάλι δεν υπάρχει τέτοιος ειδικός στην πόλη σου, μπορείς απλά να βρείς καποιον άλλον έμπειρο (και καλύτερα νέο στην ηλικία) κτηνίατρο.

• Like
Reactions: vrmode

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.973
7.551
θα έκλεινα ραντεβού με έναν κτηνίατρο γαστρεντερολόγο (όπως και είχα κάνει στο παρελθόν όταν είχε γαστρεντερικό πρόβλημα η σκύλα μου)
Και πού τον βρήκες; Δώσε στοιχεία.

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.669
11.091
Athens
Μπορεί να έχει να κάνει με γαστρεντερικά προβλήματα - όπου όπως έγραψαν παραπάνω καλά είναι να το δεις με γιατρό εξειδικευμένο σε αυτά. Εξέταση κοπράνων έχετε κάνει?

Ωστόσο μου έχουν τύχει συμπτώματα που, ενώ παρέπεμπαν εμφανώς σε στομαχικά/γαστρεντερικά (τουμπανιασμένο στομάχι/αέρια), τελικά ήταν αποτελέσματα πόνου στη σπονδυλική στήλη. Δεν λέω ότι είναι κάτι τέτοιο, αλλά προσπάθησε να παρατηρήσεις μήπως έχει και άλλα συμπτώματα (τρέμουν τα πίσω πόδια, καμπουριάζει, δυσκολεύεται στην αφόδευση).

• Like
Reactions: spyv and mareco

charly_

Active Member
13 Απριλίου 2018
25
4
Το δικό μου μυαλό θα πήγαινε στην ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο εντέρου που έχει 1002 μορφές και η εγγυημένη διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο μέσω βιοψίας. Αλλά συνήθως αυτή η ασθένεια συνοδεύεται και από παροδικές ή και μόνιμες διάρροιες, κάτι που δεν ανέφερες. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που οφείλεται κυρίως στο άγχος.

Και οι δυο ασθένειες αντιμετωπίζονται με επιτυχία με διάιτα και φαρμακευτική αγωγή παρόλο που η αιτία μπορεί να μην βρεθεί ποτέ, αλλά λίγο δύσκολα βρίσκεις στην Ελλάδα κτηνίατρο που θα πάει ο νους του εκεί. Οι "παλιοί" δεν ξέρουν καν ότι αυτές οι ασθένειες υπάρχουν και έχουν ερευνηθεί.

Αν ήμουν στη θέση σου μάλλον θα έκλεινα ραντεβού με έναν κτηνίατρο γαστρεντερολόγο (όπως και είχα κάνει στο παρελθόν όταν είχε γαστρεντερικό πρόβλημα η σκύλα μου) θα του έδειχνα τα αποτελέσματα των εξετάσεων για να τα αξιολογήσει και θα συζητούσα μαζί του και τις υποψίες μου.

Αν και πάλι δεν υπάρχει τέτοιος ειδικός στην πόλη σου, μπορείς απλά να βρείς καποιον άλλον έμπειρο (και καλύτερα νέο στην ηλικία) κτηνίατρο.
Ίσως έχεις δίκιο για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου διότι τις περισσότερες φορές μου παρουσιάζει αυτά τα συμπτώματα όταν τον αφήνω κάποιες ώρες μόνο του. Βέβαια οι τελευταίες εξετάσεις γίνανε στο Πανεπιστήμιο και δε μου το αναφέρανε σαν ενδεχόμενο. Εκρεμμει μια μαγνητική σπονδυλικής (την οπόια θα κάνω στη κλινική που το παρακολουθούν διότι είχε θέμα ο μαγνητικός τομογράφος του Πανεπιστημίουκαι θα τους αποστείλω τα αποτελέσματα) . Θεωρούν οτι μπορεί κατα ενα μικρο ποσοστο να οφείλονται σε αυτό τα συμπωματα. Σε περίπτωση όμως που και αυτές οι εξετάσεις βγούνε καλές θα τους θέσω σαν ερώτημα αυτό που μου ειπες. Σε ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία.

Last edited:
  • Like
Reactions: Eroe

charly_

Active Member
13 Απριλίου 2018
25
4
Ωστόσο μου έχουν τύχει συμπτώματα που, ενώ παρέπεμπαν εμφανώς σε στομαχικά/γαστρεντερικά (τουμπανιασμένο στομάχι/αέρια), τελικά ήταν αποτελέσματα πόνου στη σπονδυλική στήλη. Δεν λέω ότι είναι κάτι τέτοιο, αλλά προσπάθησε να παρατηρήσεις μήπως έχει και άλλα συμπτώματα (τρέμουν τα πίσω πόδια, καμπουριάζει, δυσκολεύεται στην αφόδευση).[/QUOTE]

ίσως και να ισχύει. Εκρεμμεί η εξέταση της σπονδυλικής με μαγνητική τομομογραφία. Μου το αναφέρανε σαν την έσχατη πιθανή περίπτωση να ισχύει στο Πανεπιστήμιο.

charly_

Active Member
13 Απριλίου 2018
25
4
Μπορεί να έχει να κάνει με γαστρεντερικά προβλήματα - όπου όπως έγραψαν παραπάνω καλά είναι να το δεις με γιατρό εξειδικευμένο σε αυτά. Εξέταση κοπράνων έχετε κάνει?

Ωστόσο μου έχουν τύχει συμπτώματα που, ενώ παρέπεμπαν εμφανώς σε στομαχικά/γαστρεντερικά (τουμπανιασμένο στομάχι/αέρια), τελικά ήταν αποτελέσματα πόνου στη σπονδυλική στήλη. Δεν λέω ότι είναι κάτι τέτοιο, αλλά προσπάθησε να παρατηρήσεις μήπως έχει και άλλα συμπτώματα (τρέμουν τα πίσω πόδια, καμπουριάζει, δυσκολεύεται στην αφόδευση).
ίσως και να ισχύει. Εκρεμμεί η εξέταση της σπονδυλικής με μαγνητική τομομογραφία. Μου το αναφέρανε σαν την έσχατη πιθανή περίπτωση να ισχύει στο Πανεπιστήμιο.

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.669
11.091
Athens
Για ένα πρώτο τεστ/ένδειξη στη σπονδυλική στήλη μπορείς να κάνεις αυτό το απλό τεστ που δείχνει στο 1:08
Στήνεις το σκύλο και του γυρνάς πρώτα τη μία πατούσα όπως δείχνει στο video. Εάν δεν το επαναφέρει ή αργεί να το επαναφέρει είναι ένδειξη για πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη. Κάνεις το ίδιο και με το δεύτερο πόδι.

• Like
Reactions: spyv

charly_

Active Member
13 Απριλίου 2018
25
4
Για ένα πρώτο τεστ/ένδειξη στη σπονδυλική στήλη μπορείς να κάνεις αυτό το απλό τεστ που δείχνει στο 1:08
Στήνεις το σκύλο και του γυρνάς πρώτα τη μία πατούσα όπως δείχνει στο video. Εάν δεν το επαναφέρει ή αργεί να το επαναφέρει είναι ένδειξη για πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη. Κάνεις το ίδιο και με το δεύτερο πόδι.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη υπάρχει περίπτωση να μην είναι κάτι ιάσιμο? να ανησυχω?

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.669
11.091
Athens
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη υπάρχει περίπτωση να μην είναι κάτι ιάσιμο? να ανησυχω?
Καταρχήν μην πανικοβάλλεσαι - δεν έχεις ακόμη διαγνωση για κάτι τέτοιο. Δεύτερον, αν υπάρχει πρόβλημα στην αρχή του σημαίνει ακινησία και θεραπευτικό σχήμα με κορτιζόνες από το γιατρό. Η κορτιζόνη δεν λύνει το θέμα, το κουκουλώνει, η ακινησία είναι πολύ σημαντική. Η δικιά μου έκανε να βγει 2-3 εβδομάδες από το σπίτι, κατούρημα στο μπαλκόνι και πίσω, με εποπτεία και σε crate. Φυσικά απαγορεύονται τραβήγματα, όριο στα δύο πίσω πόδια, πηδήματα σε και από καναπέδες και ποτέ σκάλες.

Εάν το πρόβλημα είναι πιο ισχυρό και ανάλογα με τη φύση του μπορέι να επιδέχεται χειρουγικής επέμβασης σε εξειδικευμένο για αυτό κτηνίατρο.

Σε τι φάση είστε - τι έχετε διαγνώσει έως τώρα?

charly_

Active Member
13 Απριλίου 2018
25
4
Καταρχήν μην πανικοβάλλεσαι - δεν έχεις ακόμη διαγνωση για κάτι τέτοιο. Δεύτερον, αν υπάρχει πρόβλημα στην αρχή του σημαίνει ακινησία και θεραπευτικό σχήμα με κορτιζόνες από το γιατρό. Η κορτιζόνη δεν λύνει το θέμα, το κουκουλώνει, η ακινησία είναι πολύ σημαντική. Η δικιά μου έκανε να βγει 2-3 εβδομάδες από το σπίτι, κατούρημα στο μπαλκόνι και πίσω, με εποπτεία και σε crate. Φυσικά απαγορεύονται τραβήγματα, όριο στα δύο πίσω πόδια, πηδήματα σε και από καναπέδες και ποτέ σκάλες.

Εάν το πρόβλημα είναι πιο ισχυρό και ανάλογα με τη φύση του μπορέι να επιδέχεται χειρουγικής επέμβασης σε εξειδικευμένο για αυτό κτηνίατρο.

Σε τι φάση είστε - τι έχετε διαγνώσει έως τώρα?
Μέχρι στιγμής έχουμε αποκλέισει ολα τα υπόλοιπα παθολογικά. Ο κτηνίατρος μου είπε να προχωρήσουμε σε ακτινογραφίες στη σπονδυλική κ μετέπειτα σε μαγνητική. Αγχώνομαι βεβαια γιατί για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο κ να παρω αυτη την απαντηση πέρασαν 5 χρόνια. κ το τελευταίο καιρό διαπιστώνω ορισμένες φορές (οχι πάντα) να παρουσιάζει δυσαρέσκεια στο να ανέβει πεντε σκαλια κ τα συμπτώματα να εμφανίζονται λίγο πιο συχνά.

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.669
11.091
Athens
Μέχρι στιγμής έχουμε αποκλέισει ολα τα υπόλοιπα παθολογικά. Ο κτηνίατρος μου είπε να προχωρήσουμε σε ακτινογραφίες στη σπονδυλική κ μετέπειτα σε μαγνητική. Αγχώνομαι βεβαια γιατί για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο κ να παρω αυτη την απαντηση πέρασαν 5 χρόνια. κ το τελευταίο καιρό διαπιστώνω ορισμένες φορές (οχι πάντα) να παρουσιάζει δυσαρέσκεια στο να ανέβει πεντε σκαλια κ τα συμπτώματα να εμφανίζονται λίγο πιο συχνά.
Εφόσον καταλήγετε σε σπονδυλική στήλη, περιόρισε άμεσα το σκύλο: Όχι πηδήματα, όχι σκάλες, όχι καναπέδες πάνω κάτω, όχι παιχνίδι, ειδικά με τραβήγματα σκοινιών κλπ. Η ΑΚΙΝΗΣΙΑ είναι πολύ σημαντική και η μόνη μέθοδος να περιορίσεις το πρόβλημα, αν υπάρχει. Μόνο για κατούρημα μέχρι τη γωνία, ιδανικά αν μπορεί και στο μπαλκόνι γιατί δεν θέλουμε ούτε το πεζοδρόμιο να κατεβαίνει. Όσο ο σκύλος κινείται ατσούμπαλα και όσο ο χρόνος περνάει, τόσο χειρότερο γίνεται και τόσο πιο πολύ ζημιά μπορεί να κάνει.

dolly

Member
24 Μαρτίου 2018
22
1
33
να σας κανω μια ερωτηση μιας κι ετσι ξεκινησε το θεμα;;;τα βουρβουρητα που λετε ειναι φυσιολογικα σε εναν σκυλο;;;πχ δειχνει οτι πειναει;δειχνει οτι κανει πεψη;;