Ψυλλοι- ψεκασμος- σημαδια δηλητηριασης

imichal

Well-Known Member
15 Δεκεμβρίου 2009
70
12
Χανια
Καλησπέρα.....
Εχω ένα ημίαιμο μαλτεζάκι 5,5 χρόνων. Το σκυλάκι ζει μαζί μας μέσα στο σπίτι και μόνο όταν χρειάζεται να κάνει την "ανάγκη" του μας χτυπάει την πόρτα και βγαίνει έξω σε ένα μεγάλο περιφραγμένο χώρο (χωραφι). Με το που τελειώσει κατευθείαν μας χτυπαέι την πόρτα αφού έξω γενικά δεν της αρέσει.....
Η συνήθης ρουτίνα για την αντιμετώπιση των εξωπαρασίτων (μέχρι και χθες δεν είχα δει ποτέ το σκυλάκι να έχει κάτι) είναι το κολάρο scalibor ανά 4 μήνες και αμπούλα advantix κάθε μήνα από Μάιο μέχρι και Οκτώβρη. Συνήθως έχω και ένα frontline σπρει για επείγοντα περιστατικά, και ένα cebasil για τον εξωτερικό χώρο. Πριν από 2 μέρες κατά την διάρκεια του χτενίσματος ανακάλυψα 4-5 ψύλλους. Δυστυχώς πέρα απο το κολάρο δεν είχα βάλει αμπούλα (ξεκινάω απο Μαιο συνήθως) και το frontline μου είχε τελειώσει. Επειδή το σκυλάκι είναι μέσα στο σπίτι με έπιασε πανικός. Του έβαλα μια αμπούλα advantix που είχα και μερικές ώρες αργότερα το ψέκασα με cebasil αραιωμένο. Έβαλα όμως υπερδοσολογία γιατί (συνηθισμένος στο να το χρησιμοποιώ για εξωτερικούς χώρους) με 1ml/lit. Οι ψύλλοι ψόφησαν όμως το σκυλάκι άρχισε να τρέμει και να κάνει εμετό. Έκανε εμετό 3-4 φορές, αφρό σκέτο, και κρύωνε μάλλον. Αυτό που σκέφτομαι είναι είτε ότι έγλειψε το φάρμακο απο πάνω του είτε το παράκανα με τον ψεκασμό. Εσείς πόσο ψεκάζεται τα σκυλιά σας? Σε μερικά συγκεκριμένα σημεία ή σχεδόν το βρέχεται σε όλο το σώμα πλην το κεφάλι ? Το έχω αγκαλιά συνέχεια και τυλιγμένο με μια κουβέρτα και μόνο τότε σταματάει να τρέμει. Κοιμάτε αρκετά και είναι υποτονικό..... Τι μπορώ να κάνω ? Θέλει ξανά ψέκασμα έπειτα από μια βδομάδα ή νωρίτερα ?

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.978
20.415
Είναι δυνατόν να ρωτάς, αν θέλει ξανά ψέκασμα [με cebasil!!!!!!!!], μετά από όλα αυτά τα συμπτώματα;
Επρεπε να έχεις ήδη πάρει τηλέφωνο τον γιατρό, να ρωτήσεις.
Επρεπε να του έχεις κάνει με το πρώτο σύμπτωμα, ένα καλό ζεστό μπάνιο, να βγάλεις από πάνω του, όσο φάρμακο δεν έχει προλάβει να απορροφηθεί. Μπορεί να το έγλυψε, αλλά μπορεί και να είναι δερματική η δηλητηρίαση.

Το σκυλάκι, βόλτες βγαίνει;

imichal

Well-Known Member
15 Δεκεμβρίου 2009
70
12
Χανια
ναι ομως λογω των ημερων η γιατρος αφαντη και το κινητο κλειστο....
Ο ψεκασμος εγινε σωστα ? ή μαλλον πως θα επρεπε να γινει ? Αν και αυριο λογικα θα μπορεσω να βρω την κτηνιατρο......
Καθημερινα ......

cebasil Μπορεις να βαλεις και μεσα στο σπιτι ? Στον καναπε, τα χαλια, το στρωμα του κρεβατιου κτλ ?

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.978
20.415
Θα ψεκάσεις βρε παιδί μου τον καναπέ, τα χαλιά, το στρώμα κλπ, με cebasil;
Τι να πω; Δεν ξέρω. Διάβασε τις οδηγίες του. Εχει πάνω στο μπουκάλι. Αλλιώς googlαρέ το.
Και βρες να έχεις πρόχειρα, τηλέφωνα γιατρών, που να ξέρεις ότι θα το σηκώσουν σε μια ώρα ανάγκης.

Μαρθα

Well-Known Member
9 Απριλίου 2014
199
29
επισης θα πρεπει να πλυνεις τα πραματα του(κουβερτακια,κρεβατακια κλπ)στους 60 βαθμους για σκοτωθουν οι ψυλλοι,τωρα οσο αφορα τα χαλια μπορεις να τα ψεκασεις με βιολογικο τροπο με λεμονια και μιλοξυδο(κοβεις σε 4/4 τα λεμονια τα βραζεις και τοποθετεις μηλοξυδο) οι ψυλλοι θα ψοφισουν στο αψε σβησε,τα αβγα των ψυλλων σκοτωνονται πολυ ευκολα με αλατι! στις οδηγιες του φαρμακου λεει τι προκαλει η υπερδοσολογια!

imichal

Well-Known Member
15 Δεκεμβρίου 2009
70
12
Χανια
τα κρεβατακια, τις κουβερτες κτλ του σκυλου τις επλυνα ηδη στο πλυντηριο...... Επλυνα επισης καλυμματα καναπέδων κτλ......Το κρεβάτι και τις κουβερτες τις δικες μου και τα χαλια ειναι ενα θεμα.... Πιο αναλυτικα για τα λεμονια που θα βρω ? Ποσα λεμονια, σε ποσο νερο κτλ ? Αλάτι δεν ειναι δυνατον να ριξω μεσα στο σπιτι.....

Μαρθα

Well-Known Member
9 Απριλίου 2014
199
29
τα κρεβατακια, τις κουβερτες κτλ του σκυλου τις επλυνα ηδη στο πλυντηριο...... Επλυνα επισης καλυμματα καναπέδων κτλ......Το κρεβάτι και τις κουβερτες τις δικες μου και τα χαλια ειναι ενα θεμα.... Πιο αναλυτικα για τα λεμονια που θα βρω ? Ποσα λεμονια, σε ποσο νερο κτλ ? Αλάτι δεν ειναι δυνατον να ριξω μεσα στο σπιτι.....

το αλατι το ριχνεις ετσι οπως ειναι πανω στο χαλι το αφηνεις για λιγο και μετα το σκουπιζεις(ειναι το μονο που σκοτωνει τα αυγα γιατι τα ψηνει,αλλα αν δεν μπορεις δεν πειραζει αστο) τι εννοεις που θα βρεις λεμονια? θα τα αγορασεις! περνεις ενα κατσαρολακι μικρρο το γεμιζεις λιγο πιο πανω απο την μεση και κοβεις δυο λεμονια στα 4/4 μολις βρασουν ριχνεις 5ml μηλοξυδο9το αφηνεις στο ψυγειο πριν την χρηση αλλα και μετα) και επειτα ψεκαζεις! για περισσοτερα πηγαινε στο http://www.adespoto.gr/index.php?op...n-psyllon&catid=141:ygeia-ton-zoon&Itemid=111

imichal

Well-Known Member
15 Δεκεμβρίου 2009
70
12
Χανια
Σε ευχαριστω....
Διαβαζοντας εδω μέσα είδα οτι το sebacil δεν κανει για ψυλλους αλλά μονο για τσιμπουρια ..... ή μηπως κανουν λαθος. Εμενα για ψυλλους μου το εδωσαν....
Επίσης διάβασα ότι θα πρεπει να ψεκαστει καλά ο σκύλος παντου.....να μουλιάσει... και όχι σε μερικα΄σημεια...

tasos malinoua

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2012
3.822
8.565
Σε ευχαριστω....
Διαβαζοντας εδω μέσα είδα οτι το sebacil δεν κανει για ψυλλους αλλά μονο για τσιμπουρια ..... ή μηπως κανουν λαθος. Εμενα για ψυλλους μου το εδωσαν....
Επίσης διάβασα ότι θα πρεπει να ψεκαστει καλά ο σκύλος παντου.....να μουλιάσει... και όχι σε μερικα΄σημεια...
ολο τον σκυλο σαν να τον κανεις μπανιο,να παει παντου.
ματια και τετοια δεν χρειαζετε να πουμε οτι δεν κανει ετσι.
εγω ετσι κανω και δεν εχουν τιποτα.

KaterinaSp

Well-Known Member
8 Ιουνίου 2012
390
174
Ηράκλειο
Νομίζω όμως ότι θελει μεγαλύτερη αραίωση όταν το βάζεις πάνω στον σκυλο, σε σύγκριση με όταν ψεκαζεις αντικείμενα ή χωρους. Εκεί θα απέδιδα την υπέρ δοσολογια. Τελικά πως ειναι το σκυλάκι; Μίλησες με κτηνίατρο;

imichal

Well-Known Member
15 Δεκεμβρίου 2009
70
12
Χανια
κτηνιατρο δεν βρηκα σημερα. Αυριο θα δοκιμασω που ειναι εργασιμη..... Το σκυλακι ειναι εμφανως καλυτερα πλεον.....Πινει νερο και τρωει και το τρεμουλο σταματησε.....
Ευτυχως....... Την επομενη φορα θα πρεπει να το αραιωσω περισσότερο......
Κάθε 5 μέρες δεν θέλει για να τους ξεκάνουμε *3 φορες ?

KaterinaSp

Well-Known Member
8 Ιουνίου 2012
390
174
Ηράκλειο
Εγω θα σου έλεγα να μην επαναλαβεις το cebacil, ειδικά αφού της έπεσε βαρύ. Πάρε μια αμπουλα frontline combo που σκοτώνει και τα αυγά και ρωτά τον κτηνίατρο ποτέ μπορείς να την βάλεις. Έν τω μεταξύ πλύνε όλα τα καλύμματα, υφάσματα, κρεβάτια και που πηγαίνει, και βάλε επανειλημμένα ηλεκτρική σκούπα σε πάτωμα και χάλια και μετα πετα αμέσως την σακούλα της σκούπας ( για να μην ξανά βγουν οι ψύλλοι έξω). Μην ξεχάσεις πατακια εισόδου και διάφορα χαλάκια που κρύβουν τα ζωυφια! Αυτα τα τελευταία μπορείς να τα ψεκαζεις και με αραιωμένο cebacil, αλλά ρωτά πρώτα τον κτηνίατρο, γιατί έχεις ήδη κάνει υπέρ δοσολογια και μπορεί να πρέπει να το αποφύγεις για λίγο καιρό αυτό το φάρμακο.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.870
8.083
Ούτε καν να σκέφτεσαι να ξαναβάλεις sebacil στον σκύλο. Καταρχάς λέει ότι είναι για τσιμπούρια, ψώρα, ψείρες κλπ και άλλα εξωπαράσιτα του σκύλου άρα μπορεί να δρα και κατά των ψύλλων.
1 ml ανά λίτρο δεν είναι υπερδοσολογία, άρα η αντίδραση του σημαίνει ότι το ζώο έπαθε δηλητηρίαση από αυτό ίσως επειδή δεν το δέχεται ο οργανισμός του.
Δεν θα του ξαναβάλεις εκτός αν μιλήσεις με κτηνίατρο του περιγράψεις τι συνέβη και σε διαβεβαιώσει ότι μπορείς να το ξαναχρησιμοποιήσεις πάνω του (εγώ ούτε σε αυτή την περίπτωση δεν θα το ξαναέβαζα).

Nizinny

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2011
3.208
927
Καναδάς
Για μεσα στο σπιτι υπαρχει το Pubex aerosol που κανει να ψεκαστει ακομη και σε στρωματα. Γιατι τετοιος πανικος ομως και για 2 ψυλλους δηλητηριασατε το σκυλακι? Αν εχω μαζεψει μεσα στο σπιτι κουταβια και γατια με ψυλλους κι επειδη ηταν τοσοδουλικα κι ασθενικα δεν τα ψεκασα αμεσως και ποτε δεν ειχα κανενα προβλημα. Η αμπουλα θα εκανε πιστευω καλα τη δουλεια της αν περιμενατε λιγο.

imichal

Well-Known Member
15 Δεκεμβρίου 2009
70
12
Χανια
Για μεσα στο σπιτι υπαρχει το Pubex aerosol που κανει να ψεκαστει ακομη και σε στρωματα.
απο που το αγοραζεις αυτο ? Δεν το εχω δει πουθενα.....

Nizinny

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2011
3.208
927
Καναδάς
απο που το αγοραζεις αυτο ? Δεν το εχω δει πουθενα.....
Γεωπονικα καταστηματα, κτηνιατρεια και φαρμακεια νομιζω πως το εχουν. Αυτο ειναι, περιεχει φυσικες πυρεθρινες που ειναι εντομοκτονες ουσιες http://www.zachospharmacy.gr/el/-ko...inew-cylloi-koynoypia-sknipew-flebotomoi.html ψεκαζεις και αεριζεις καλα πριν τα ξαναχρησιμοποιησεις, εγω θα τα εβαζα και πλυντηριο αυτα που πλενονται, σιγουρα τα μαξιλαρια και τα καλυμματα.

• Like
Reactions: mareco

ApostolisKarel

New Member
22 Απριλίου 2014
4
6
33
Με όλο το σεβασμό θα μείνω λιγο στο πρωτο σκελος του μηνυματος.Να τονίσω οτι δεν προσπαθώ να το παίξω έξυπνος αλλα μου δημιουργηθηκαν αποριες το σκυλί δεν θέλει να βγαίνει βόλτες??Δηλαδή δεν βγαίνει ποτε??