αγρια κατάσταση

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Ειναι καραμπας Φοιβο,δεν το λεει μονο φαινετε απο την μαυρη μασκα,Βερνα δεν μιλανε Γιουγκοσλαβικα στο βιντεο?και πεταει και μερικα τουρκικα,Σαρπλανινακ λεει ο σπηκερ,και Καραμπας.

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.920
5.310
patra
grdane.blogspot.com
σιγουρα κι ακριβως αυτό σε σχεση με τα προηγουμενα δείχνει την αγριοτητα του ανθρωπου κι οχι των ζωων....

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Το ξέρω οτι το είπε, αλλά σου λέω ότι σε όλες τις φυλές της ευρύτερης περιοχής τα σκυλιά με μαύρη μάσκα τα λένε Καραμπας...που όπως ξέρεις, στα Τουρκικά σημαίνει μαύρο κεφάλι, οπότε πιθανολογώ ότι ειναι κατάλοιπο της Τουρκοκρατίας!

Τα Σαρ με μαύρη μάσκα τα λενε καραμπας, πριν κάποια χρόνια και στην Ελλάδα τα τσομπανοσκυλά με μαύρη μάσκα τα λέγαν καραμπάτσικα, τα Κανγκαλ με μαύρη μάσκα, προφανώς και τα λένε και Καραμπας, ίδιο και Ανατολικότερα!

nikos_x

Well-Known Member
31 Μαρτίου 2008
2.117
11
...
To δευτερο σκυλι που χ3στηκε με τον λυκο να υποθεσω θεωρειται αχρηστο?

nikos_x

Well-Known Member
31 Μαρτίου 2008
2.117
11
...
nai .... προσεξες με τι" ατιμωτικό" τροπο του αφαιρεσαν το λουρί με τα καρφιά....
Αν δεν κανω λαθος το κολαρο αυτο το κερδιζουν τα σκυλια που ειναι αξια να τα βαλουν με λυκο μονο ,ετσι?

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Όσα σκυλιά δούλευαν με το κοπάδι φορούσαν κολάρο με καρφιά!
Τώρα πια, όλο και σπανιότερα το βλέπεις!

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Το κολαρο με τα καρφια ειναι κατι σαν τροπαιο/διάκριση ή για να προστατευεται ο λαιμος του απο τα δαγκωματα των λυκων?

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Προφανως εκανα ανοητη ερωτηση αλλά επηρεαστηκα που γραφτηκε οτι του βγαλανε το κολαρο σχεδον απαξιωτικά, σαν να μην το αξιζε δηλαδη.

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.920
5.310
patra
grdane.blogspot.com
ναι προσεξε το στο βιντεο.... σαν δεν αξιζει να το φορας.....
σαν... και σε φασαρια να μπλεξεις μακαρι να σε δαγκωσουν στο λαιμο να γλυτωσουμε....

και φυσικα δεν μπαινω στην νοοτροπια του τσοπανη εκεινα τα χρονια... απλα ειναι χαρακτηριστικη η κινηση.....

nikos_x

Well-Known Member
31 Μαρτίου 2008
2.117
11
...
Ποιος ειχε πει ρε παιδια σε αλλο τοπικ οτι το κολαρο αυτο το παιρνουν τα αξια σκυλια μονο??? Σαν δειγμα ανωτεροτητας,δυναμης.

Και σιγα μην κατσουν να ταιζουν ''αχρηστο'' σκυλι.Γι αυτους πιστευω ειναι απλα τα πραγματα. Δουλευεις - τρως.

yasemin

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2009
2.789
5.380
Υπαρχουν κολαρα με κοντα και πιο μακρυα καρφια.Τα πιο αξιομαχα φορουν αυτα με τα μεγαλυτερα.Οταν επιστρεφουν,στο σπιτι τους φορουν δερματινα με πολυχρωμες κλωστες και χαντρες που εχουν φτιαξει οι γυναικες τους.
Στην ετησια παρελαση στο Σιβας κατεβαινουν ολα με τα καρφια.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
yasemin, είσαι σίγουρη;
Γιατί έχω την εντύπωση ότι τα κολαρα με τα μεγάλα καρφιά είναι τα "εκθεσιακά" και τα φοράνε στα αξιόμαχα σκυλιά μεν αλλά μόνο στις επιδείξεις τους, ενώ όταν δουλεύουν φοράνε άλλα με μικρότερου μήκους καρφιά που είναι πιο λειτουργικά!

Τα παραδοσιακά κολάρα των Kangal με τις χάντρες πάντως είναι πανέμορφα!!!!

Όλα τα παραπάνω βέβαια αφορούν στις Τουρκικές φυλές, γιατί στα Βαλκάνια, αλλά και την δυτική Ευρώπη δεν υπάρχει τέτοια συνήθεια!
Τα κολάρα με τα καρφιά είναι απλά και μόνο εργαλεία της δουλειάς!Όσα σκυλιά δουλεύουν φοράνε!
Το μέγεθος και το σχήμα βέβαια τους διαφέρει από τόπο σε τόπο, πολλές φορές και από βοσκό σε βοσκό!

Μόλις βρω χρόνο θα ανεβάσω φωτογραφίες σε ένα θέμα με τέτοια κολάρα που χρησιμοποιούνται σε διάφορες περιοχές!Μερικά είναι κοσμήματα πραγματικά!!!!

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...γιατί στα Βαλκάνια, αλλά και την δυτική Ευρώπη δεν υπάρχει τέτοια συνήθεια!
Τα κολάρα με τα καρφιά είναι απλά και μόνο εργαλεία της δουλειάς!Όσα σκυλιά δουλεύουν φοράνε!
Το μέγεθος και το σχήμα βέβαια τους διαφέρει από τόπο σε τόπο, πολλές φορές και από βοσκό σε βοσκό!
Οπως η carlanca στα υπέροχα μαστίφ των Πυρηναίων...

yasemin

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2009
2.789
5.380
Αυτα που ειδα εγω φορουσαν με μεγαλα καρφια οταν δουλευαν.Κριμα που ειμαι τοσο τουβλο γιατι εχω απειρο φωτογραφικο υλικο αλλα δεν τα παω καλα με το ανεβασμα.
Ελπιζω αν παω τον Ιουλιο να βρω και να αγορασω αυτα με τις χαντρες.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Οπως η carlanca στα υπέροχα μαστίφ των Πυρηναίων...
Ναι!!!!
Ίσως μάλιστα η carlanca των ισπανών να υπάρχει στις ομορφότερες παραλλαγές τέτοιων κολάρων που έχω δει!

Να σου πω την αλήθεια έχω ζητήσει από γνωστό μου να μου φέρει έναν συγκεκριμένο τύπο τέτοιου περιλαίμιο από έναν που τα φτιάχνει σε ένα χωριό κοντά στην Πλασένθια για τα σκυλιά των κοπαδιών εκεί!