εκτόνωση στη βόλτα


druna

Well-Known Member
19 Νοεμβρίου 2015
125
107
47
Καλησπέρα, θα ήθελα τη βοήθεια σας σχετικά με το θέμα. Με δεδομένο οτι δεν μπορούμε να αφήνουμε τα σκυλιά μας ελεύθερα, τι μπορούμε να κάνουμε για να εκτονωθεί καλύτερα το σκυλάκι μας στη βόλτα.
Συγκεκριμένα, ο δικός μας τρέχει ελεύθερος σε ασφαλής χώρους, περίπου μια φορά τη βδομάδα. Ενδιάμεσα τον αφήνω σε κάνα πάρκο άμα βρει άλλο σκυλάκι και παίζουν ωραία, αλλά ξέρω ότι δεν είναι και η πιο ασφαλής λύση. Όταν είμαστε οι δυο μας, το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να τρέξει και να μυρίσει. Σε παιχνίδια δεν δίνει πολύ σημασία.... Ακόμα και όταν τον αφήνω στο δάσος, τρέχει σαν παλαβό, χωρίς να απομακρύνεται πολύ, και μυρίζει. Ε, το ίδιο θέλει να κάνει και με το λουρί, αλλά δεν γίνεται. Δεν είναι οτι δεν ξέρει να περπατάει με λουρί, απλά αυτό δεν του αρκεί σαν εκτόνωση. Του κουνάω το σκοινί του να παίξουμε όπως στο σπίτι, τίποτα...
Καμιά ιδέα?
Μπορείς να τον κάνεις να ενδιαφερθεί για κάποιο παιχνίδι "με το ζόρι", δηλαδή με κάποιον τρόπο να τον κάνεις να κολλήσει?
 


myEnzo

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2015
1.444
4.640
Άρτα
Δεν υπάρχει η δυνατότητα να εκτονώνεται σε ασφαλή χώρο περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα;
 


druna

Well-Known Member
19 Νοεμβρίου 2015
125
107
47
όχι, δυστυχώς, ωράρια και αποστάσεις δεν εξυπηρετούν.
αλλά ακόμα και να υπήρχε, δεν θεωρώ το ιδανικό το οτι ο σκύλος τρέχει δεξιά αριστερά απλά είναι σε ασφαλή χώρο! θέλω να παίξει μαζί μου. θέλω να μπορεί να είναι η βόλτα πιο ενδιαφέρουσα και για τους δυο μας.
και όταν λέω ασφαλή χώρο, εννοώ τον κήπο κάποιου φίλου πχ όπου απλά είναι ελεύθερος, δεν έχει όμως κάτι ενδιαφέρον, όπως άλλα σκυλάκια, απλά μπορεί να τρέξει... σκυλοπαρκο περιφραγμένο δεν έχουμε...
 


myEnzo

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2015
1.444
4.640
Άρτα
Εννοείται να παίζετε μαζί... Όταν τον πάω σε περιφραγμένο χώρο παίζω μαζί του αφού τον αφήσω λίγο να τρέξει και να μυρίσει. Στην καθημερινή βόλτα κι εμείς δεν έχουμε την ευκαιρία να παίξει ελεύθερος, οπότε προσπαθώ να είναι έστω η μία βόλτα της μέρας μεγάλη και να αλλάζω διαδρομές για να μη βαριέται όλο τα ίδια και τα ίδια. Όταν τον πάω στο μεγάλο πάρκο της πόλης δεν τον λύνω αλλά τον έχω με ένα λουρί 5 μέτρα περίπου κι έχω μαζί και κάτι να παίξουμε tug. Και τις μέρες που βρέχει και οι βόλτες είναι αναγκαστικά μικρές κάνουμε διάφορα στο σπίτι.
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.652
19.887
@druna σωστά το σκέφτεσαι, να χτίσεις ποιοτικό χρόνο με τον σκύλο σου και να θέλει να δραστηριοποιείται μαζί σου. Σου λύνει πολλά μελλοντικά προβλήματα. Είναι όμως όντως δυσκολάκι. Θα πρέπει να δοκιμάσεις διάφορα πράγματα, να δεις, τι του κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον.
Η επαρκής εκτόνωσή τους, είναι ακόμη πιο δύσκολη δυστυχώς.
Το ενδεχόμενο ποδηλατάδας, υπάρχει;
 
  • Like
Reactions: Kanga


druna

Well-Known Member
19 Νοεμβρίου 2015
125
107
47
ε και εγώ αυτά προσπαθώ να κάνω, αλλά καμιά ανταπόκριση! όταν τον έχω με το μεγάλο το λουρί, τον αφήνω λίγο να μυρίσει και μετά προσπαθώ να του τραβήξω την προσοχή. Αυτός κάθεται και κοιτάει στο βαααθος οτι κάθε φορά έχει βάλει στο μάτι (άγνωστο σε εμένα τις πιο πολλές φορές, γιατί αυτός μάλλον το μυρίζει και εγώ δεν το βλέπω)
Σε περιφραγμένο μέρος, το πολύ πολύ να κυνηγήσει καμιά μπάλα...
τι να πω... πρέπει να του βρω ενα σκυλοφιλο και ενα μέρος να παίζει....

το ποδήλατο θα ήταν το ιδανικό για μένα, ακόμα όμως δεν του έχω εμπιστοσύνη στο λουρί..... 14 μηνών είναι. Άσε που μικρός που είχα δοκιμάσει το φοβόταν...
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.652
19.887
Κάνε μια αναζήτηση στο φόρουμ
Υπάρχει θέμα, σχετικό με το ποδήλατο
Μπορεί να σου λύσει απορίες και να σε βοηθήσει, να το ξεκινήσεις σιγά-σιγά

Αν καταλαβαίνω, δεν έχει το retrieving ε; Δηλαδή να του πετάξεις μπαλάκι, και να στο φέρει και να το ξαναπετάξεις κ.ο.κ.;
Παιχνίδι τύπου tag;
Η συνδιασμό των δύο; Οπως πχ:

 


JIM GAR

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2015
195
819
32
ΚΕΡΚΥΡΑ
λοιπον αγορασε του ενα dog backpack !!!!!!!πολυ δημοφιλες στην αμερικη .......με αυτον τον τροπο ειναι σαν να του δινεις μια αποστολη ,μια δουλεια .......φυσικα βαζοντας μεσα μεχρι 25% του βαρους του το πολυ ...εγω θα σ προτεινα γυρω στο 10%...για οποιαδηποτε απορεια ειμαι διαθεσιμος
 


druna

Well-Known Member
19 Νοεμβρίου 2015
125
107
47
Να τον βγάζω βόλτα με το backpack? λίγο κουλό μου φαίνεται... Απλά θα κουράζεται πιο πολύ με το περπάτημα, τίποτα παραπάνω...
Εσείς που χρησιμοποιείται μακρύ λουρί, το κρατάτε διαρκώς με το ένα χέρι, ή το έχετε ελεύθερο απλά για να το πιάσετε αν πάει να φύγει?
Τα θέματα με το ποδήλατο τα έχω δει. Δεν έχω ακόμα εμπιστοσύνη στον δικό μου ότι δεν θα τραβήξει απότομα αν δει κάτι. Η ποδηλατοβολτα γίνεται στα ίδια μέρη με τη σκυλοβολτα και οι πειρασμοί είναι πόλοι!!!
Θα δοκιμάσω κάτι σαν το παράδειγμα στο βιντεο και ελπίζω να δω προκοπή...
Σας ευχαριστώ όλους!
 
  • Like
Reactions: JIM GAR and mareco


JIM GAR

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2015
195
819
32
ΚΕΡΚΥΡΑ
το περπατημα με το backpack εχει το νοημα να καταναλωνει ο σκυλος περισσοτερη ενεργεια στον ιδιο χρονο .....δηλαδη 15 λεπτα με το backpack ειναι σαν μια ωρα χωρις ...απαραιτητη προυποθεση ειναι ο σκυλος να ειναι μεγαλυτερος απο 18 μηνων για να εχουν αναπτυχθει οι αρθρωσεις του , και να προσθετεις σταδιακα βαρος ....στην αρχη μισο κιλο μετα ενα κλπ ...(αναλογα το βαρος του σκυλου σου ) ειναι μια ευκολη μεθοδος με μονο αρνητικο τα χρηματα που πρεπει να διαθεσεις στην αρχη για την αγορα και οτι πρεπει να εξοικειωθει με αυτο .........δεν ειναι κατι εξωφρενικο δημιουργηθηκε με σκοπο ο σκυλος να μεταφερει τα δικα του πραγματα σε περιπτωσεις μακροσκελων πεζοποριων camping κτλπ οσα αφορα αν μπορεις να ποδηλατεις να τρεχεις να περπατας και ο σκυλος σου να ειναι χωρις λουρι η δικη μου η γνωμη ειναι οτι δεν ειναι κατι ανεφικτο αλλα ειναι κατι που απαιτει αρκετη ενασχοληση στην εκαπιδευση του σκυλου .....παντως φυσικα και γινεται αν εχεις το χρονο κυριως να αχοληθεις (τη διαθεση ειμαι σιγουρος οτι την εχεις ) καλη επιτυχια σε οτι και αν επιλεξεις
 
  • Like
Reactions: LaCat and mareco


sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Η κύρια χρήση που έχει για εμάς ο μακρύς ιμάντας είναι να τον αφήνω να σέρνεται για να προλάβω να τον πιάσω. Έχω ένα δεκάμετρο, και φροντίζω να είμαι τουλάχιστον στη μέση. Δε με βοηθάει να τον δέσω σε κάποιο σημείο, γιατί ο σκύλος μου δεν έχει καθόλου την επαναφορά. Επίσης βοηθάει να δουλεύουμε εντολές με απόσταση (και να συνειδητοποιώ πόσο δεν έχει μάθει ό,τι ηθελα να πιστεύω ότι ξέρει).

Θέλει πολλή προσοχή σε κάποια σημεία: υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού, αν ο σκύλος έχει πάρει φόρα και τρανταχτεί απότομα είτε γιατί πιάσεις τον ιμάντα είτε γιατί σκαλώσει κάπου. Δεν έχεις άμεσο έλεγχο στο κεφάλι/στόμα του σκύλου για να αποτρέψεις οτιδήποτε θέλει να καταπιεί/δαγκώσει. Χρειάζεται πολλαπλάσια δύναμη για να συγκρατήσεις τον σκύλο, ανάλογα με το βάρος, την απόσταση, την ορμή κλπ. Εννοείται ότι θα τον πετύχει σε κάποιο μαρκάρισμα, θα συρθεί μέσα σε βρωμιές, και όλα αυτά θα καταλήξουν στα χέρια και στα ρούχα μου.
Πάντα έχω μαζί ένα δεύτερο οδηγό, για λόγους πρακτικότητας και αντοχής (ο μακρύς ιμάντας που έχω εγώ τουλάχιστον είναι μονής ραφής, και δεν του έχω μεγάλη εμπιστοσύνη). Τον χρησιμοποιώ κυρίως όταν είμαστε μόνοι ή σε ανώμαλο έδαφος, που σημαίνει ότι πρέπει να μπορώ να σκαρφαλώσω/τρέξω κι εγώ για να είμαι κοντά του. Σε πολυσύχναστα μέρη δε με βολεύει, ούτε τον αφήνω να σέρνεται για να παίξει με άλλα σκυλιά (φοβάμαι ότι κάποιος θα τραυματιστεί).

Ο μακρύς ιμάντας έχει αρκετά πλεονεκτήματα, απλά δεν είναι για όλα τα μέρη ούτε για όλα τα σκυλιά. Για τον σκύλο μου είναι η αγαπημένη του εκτόνωση στη βόλτα, καθώς δεν παίζει με παιχνίδια, δεν τρελλαίνεται να παίζει μαζί μου έξω, κυρίως λατρεύει να σκαρφαλώνει και να μυρίζει. Βάρη δε χρησιμοποιώ γιατί έχει κάποια θέματα και δε θέλω να καταπονείται, ποδήλατο δεν ξέρω (και να ήξερα θα με απογείωνε σαν τον Ε.Τ.), οπότε μέχρι στιγμής ο ιμάντας μας βοηθάει πολύ.
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.652
19.887
Εγώ, αν χρησιμοποιούσα ιμάντα, που δεν, για όλους τους άνωθεν λόγους και ακόμη περισσότερους, θα έβαζα σαμαράκι. Ακριβώς, γιατί φοβάμαι πολύ, το τόσο απότομο τράνταγμα από τον λαιμό.
 




vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
Κανένα κατάστημα με -δοκιμασμένους- ανθεκτικούς ιμάντες ή συγκεκριμένη μάρκα έχουμε;

Οταν το ζήτησα στο πετ σοπ μου πρότειναν εναν συρμάτινο με πλαστικό απο πάνω που ειναι για να δένεις τον σκυλο σε σταθερό σημείο αλλα είπαμε να κρατάει, μη μου σκίσει και τα χέρια. Τοτε ειχα κανει μια "πατέντα" και ειχα αγοράσει σχοινί απο κατάστημα με χρώματα αλλα πλεον το φοβάμαι μη σκιστεί/ανοίξει το σημείο που εχω βάλει το κλιπακι.
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.652
19.887
Το συρμάτινο που λες, δεν είναι για βόλτες. Είναι για σταθερή χρήση και είναι πολύ ανθεκτικό.
Οποιοδήποτε άλλο υλικό, από αυτά που συνήθως χρησιμοποιούνται στις βόλτες, υπό συνθήκες ναι, μπορεί να σου κάψουν και χέρι και πόδι. Στην καλύτερη.
 


druna

Well-Known Member
19 Νοεμβρίου 2015
125
107
47
@JIM GAR , δε διαφωνώ με την ιδέα του backpack γενικά. Αργότερα, που θα μεγαλώσει και θα τον παίρνουμε και σε πιο εξτριμ καταστάσεις μια χαρά ιδέα είναι, να κουβαλάει και το νερό του που πίνει το Νιαγάρα κάθε φορά! Αλλά να κάνω βόλτα μέσα στην πόλη με το backpack, δεν είναι αυτό που ψάχνω.
Θέλω να μπορώ για παράδειγμα να πάμε εδώ πιο πάνω στον πεζόδρομο και να μπορούμε να παίξουμε. Καλή και η βόλτα με το λουρί, αλλά ψάχνω για κάτι παραπάνω.

Φυσικά, υπάρχουν οι μεγάλες βόλτες, το παιχνίδι με άλλα σκυλάκια στο πάρκο (με όλα τα ρίσκα που αυτό συνεπάγεται) αλλά όταν δεν υπάρχει χρόνος για αυτό, η δεν βρω άλλο βολικό σκυλάκι, τι θα κάνω? Θα βγαίνω ρομαντικά ραντεβού με το σκύλο μου? Να περπατάμε νωχελικά αγναντεύοντας τη θάλασσα?

Είναι πολύ ήσυχος στο σπίτι, ακόμα και τις μέρες που δεν έχουμε προλάβει να ασχοληθούμε όσο πρέπει. Και αυτό μου δημιουργεί ακόμα περισσότερες τύψεις, γιατί περιμένει με πολύ υπομονή χωρίς γκρίνιες....
Με βοηθήσατε πολύ με τις συμβουλές για τον ιμάντα. Το οτι θα με κάνει χάλια το ξέρω, αλλά δεν με πειράζει.
 
  • Like
Reactions: LaCat and mareco


vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
Το συρμάτινο που λες, δεν είναι για βόλτες. Είναι για σταθερή χρήση και είναι πολύ ανθεκτικό.
Οποιοδήποτε άλλο υλικό, από αυτά που συνήθως χρησιμοποιούνται στις βόλτες, υπό συνθήκες ναι, μπορεί να σου κάψουν και χέρι και πόδι. Στην καλύτερη.
Το ανέφερα και παραπανω οτι το συρμάτινο ειναι για να δένεις το σκυλο σε σταθερό σημείο.

Επίσης, δυστυχώς, το γνωριζω απο πρωτο χέρι οτι μπορούν και τα αλλα υλικά να σου κανουν ζημιά αλλα αλλο ειναι να πιέζει το χέρι σου σκοινί και αλλο σύρμα. Επιπλέον το σύρμα αν σέρνεται κάτω και το πατήσεις πιο πολλές πιθανότητες εχεις να πέσεις κάτω παρα να σταματήσεις το σκυλί.
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.652
19.887
Που να δεις, αν σου τυλιχτεί στο πόδι και δεν προλάβεις να το βγάλεις, τι μπορεί να πάθεις...:confused:
 


druna

Well-Known Member
19 Νοεμβρίου 2015
125
107
47
Εμείς χρησιμοποιούμε σκοινί. Ποτέ κοντά σε άλλους είτε σκυλιά είτε ανθρώπους. Το βρίσκω πολύ επικίνδυνο.
Επίσης, αν πάρει φόρα, σε έχει ρίξει κάτω χαλαρά....
Το έχουμε μόνο σε ίσωμα, άνοιγμα που μπορούμε να τσεκάρουμε υπακοή και να νοιώθει αυτός λίγο πιο ελεύθερος, να πάει και δυο μέτρα πιο κει...

Έχει τύχει να βρεθώ με άλλο σκυλάκι που φορούσε ιμάντα και παίζανε, επίσης πολύ επικίνδυνο το θεώρησα.
 


sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Τι αξία έχουν μερικά κόκκαλα μπροστά στο γέλιο που σκορπίζεις απλόχερα στους περαστικούς :mad:... Όντως πολλή προσοχή σε χέρια και πόδια.

Δεν έχω βρει ακόμα ιμάντα που να μου φαίνεται ανθεκτικός. Η μόνη άλλη ασφαλής επιλογή που έχω βρει είναι σκοινί ιστιοπλοϊας, αλλά λόγω πάχους ακόμα και τα πιο λεπτά είναι πολύ δύσχρηστα όταν προσπαθώ να τα κρατήσω τυλιγμένα (σε σχέση με τον ιμάντα που είναι επίπεδος και λεπτός).
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.117
Μηνύματα
895.868
Μέλη
19.929
Νεότερο μέλος
mariamaraki