εμπλεξε σε καυγά

skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Στη χθεσινή μας βόλτα,εκει που ειχαμε μαζευτει όλοι οι σκυλαδες και αυτα παιζανε,αρπάχτηκαν δυο θηλυκές και ο δικος μου(αρσενικό),σιγα μη χάσει,πήγε και μπλέχτηκε.Καλά, όλα πήγαν αλλά με νοιαζει ο δικος μου.Με το που τον άρπαξα(λυτά τα έχουμε),πήγε να ορμηξει σε ενα σκυλο που πάντα παιζουν πολύ καλά,επειδη ήταν κι αυτος στο καυγα.Τον πήρα κι έφυγα.Τι σημαίνει αυτο;όπου βλεπει καυγα θα χωνεται;στο φιλο του γιατι ορμηξε;παιζει να μου γινει επιθετικος ή ειναι φυσιολογικη η συμπεριφορα του εφοσον ειδε καυγα;Πως μπορω να τον μαθω να αγνοει τους καυγαδες;

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Δεν είναι τίποτα, εφηβεία είναι. Εγώ τους μαλώνω και τους ξαναφήνω ελεύθερους (αλλά παίζει μεγάλο ρόλο το timing σου, και το να τον μαλώσεις με σωστή ένταση).

Γενικώς όταν ανέβει η αδρεναλίνη να ξέρεις πως ο έφηβος θα την κάνει την μαλ@κία, και πρέπει να είσαι προετοιμασμένος. Όχι -γενικά με έφηβο αρσενικό καλά είναι να είσαι προετοιμασμένος.

Πρέπει να μάθεις να τον διαβάζεις καλά, έτσι ώστε να τον προλάβεις (και να τον μαλώσεις) ΠΡΙΝ αρπαχτεί. Καλό είναι να μην το λύνεις για λίγο καιρό με τόση άνεση (ή για παράδειγμα να τον λύνεις μόνο όταν είναι 1 σκύλος να παίξει μαζί του, ή μόνο θηλυκά).

Όπως κατάλαβες πολλά εξαρτιούνται από την δική σου αντίληψη και το πόσο καλά ξέρεις τον σκύλο σου (και μπορείς να τον ελέγχεις).

Καταλαβαίνω την ανησυχία σου πάντως. Έχεις πολύ μεγάλο σκύλο και η "δοκιμές" ή τα "μικροκαβγαδάκια" είναι πιο επικίνδυνα. Όχι μόνο για τους άλλους σκύλους που ίσως πληγώσει, αλλά και για τον ίδιο. Αποτελεί πια σοβαρή απειλή για τους άλλους αρσενικούς και υπάρχει περίπτωση να του επιτεθούν πολύ βίαια.

Προσπάθησε να επικοινωνείς μαζί του πολύ, επιβραβεύοντας την καλή συμπεριφορά του με πολλούς τρόπους (όχι μόνο όταν υπακούει σε εντολή, αλλά και όταν απλά είναι ΚΑΛΟΣ με τους άλλους σκύλους).

Πραλήλα να τον "βρίζεις χυδαία" όταν παρεκτρέπεται, ΑΜΕΣΑ και πολύ αυστηρά.
Και όπως προανέφερα, είναι ΠΙΟ αποτελεσματικό να τον μαλώνεις όταν βλέπεις πως ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ να κάνει καβγά. Και ΑΜΕΣΗ επιβράβευση μόλις χαλαρώσει ("ξεστραβώσει" τα μούτρα του!).

Μην του κρατάς κακία όμως, και μην τον πηγαίνεις σπίτι (για τιμωρία) είναι αντι-αποτελεσματικό. Θα διώχνει μετά προκαταβολικά όλους τους σκύλους για να μην του χαλάσουν την μέρα.

Καλή ΔΥΝΑΜΗ!:p

skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Γενικά είναι ήρεμο και υπάκουο:).Κάτι τέτοια μου κάνει (είναι η 2η φορά)όμως και αναθεωρώ:cool:.Α! από το τράβηγμα να τον ξεκολλήσω,είμαι με χάπια και αλοιφές για τον ώμο μου.Καλό;Στο σπίτι τον πήγα επειδή ήταν στην τσίτα και δεν ήθελα να συμβεί τίποτα άλλο.Δε το σκέφτηκα όπως το ερμήνευσες.Είδες γμτ;Κάνω κάτι για καλό και ίσως βγαίνει χειρότερο.Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου.Σ' ευχαριστώ.
Να ρωτήσω και κάτι άλλο:Να συνεχίσω να τον πηγαίνω σ' αυτό το πάρκο ή για λίγο να πηγαίνουμε αλλού;

Last edited:

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Να του βάλεις έναν πνίχτη με καρφιά (για τουλάχιστον 2 μήνες) και για λίγο να τον πηγαίνεις αλλού.

skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Δε θέλω να του βάλω πνίχτη.Πιστεύω ότι θα συνδέσει τον πόνο με την εικόνα του άλλου σκύλου,ή οτιδήποτε βλέπει εκείνη την ώρα και θα έχει χειρότερα αποτελέσματα.Προτιμώ να αλλάξουμε μέρος βόλτας και να κάνω περισότερο υπομονή και να δουλέψω με το χρόνο ,παρα να του βάλω πνίχτη.:cool:

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Δεν θα το συνδέσει, στο υπογράφω. Σκύλο δεν έχεις; Από αυτόν τον πλανήτη;
Αυτό το όμορφο εργαλείο βγήκε για τους σκύλους και δουλεύει με μεγάλη επιτυχία πολλές δεκαετίες. Εκμεταλεύσου το.

Βάλε πνίχτη (με καρφιά όμως). Ο πνίχτης με καρφιά ΔΕΝ πνίγει, και ούτε πονάει όσο νομίζεις. Απλά του θυμίζει πως ΥΠΑΡΧΕΙΣ κι εσύ στην άλλη άκρη του λουριού. Βοηθάει να σε υπολογίζει λίγο παραπάνω. Και είναι και πολύ πιο ασφαλές εργαλείο από τον κανονικό πνίχτη.

Αλλιώς, την επόμενη φορά η ζημιά στον ώμο σου θα είναι ΠΟΛΥ μεγαλύτερη.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Να ρωτησω κατι κι εγω?
Δεν μου αρεσει λογω εμφανισης ο πνιχτης αυτου του τυπου αλλα διαβαζοντας αρχισα να αναθεωρω.

Τι γινεται σε περιπτωση που πχ το δικο μου σκυλι που εχει ψυχολογικο με τις γατες, εκει που παμε ομορφα και ωραια ξαφνικα πεταχτει σαν ελατηριο κατω πανω τους?
Δεν κινδυνευει απο τα καρφια? Δεν πνιγει καθολου αυτο το πραγμα?
Δεν θα πονεσει με τετοια δυναμη που χυμαει? Να θυμησω οτι μιλαω για ξαφνικο τιναγμα και οχι προοδευτικο.

Στο τραβηγμα στην βολτα την χρηση την καταλαβαινω. Αλλα στις εντολες της βασικης υπακοης πώς μπορει να χρησιμευσει?

Ευχαριστω
Αρης

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Κανένας πνίχτης δεν πρέπει να χρησιμποιήται αν δεν ξέρεις να τον χρησιμοποιείς.

Ο συγκεκριμένος είναι ο πιο ακίνδυνος από όλους, δεν μπορεί να κάνει σχεδόν καμία ζημιά σε σκύλο - δεν πνίγει ακριβώς ούτε σοκάρει, και σίγουρα δεν τρυπάει, αν δεν επέμβουμε πάνω του ... βασίζεται σε μία αίσθηση δυσφορίας - κυκλικής πίεσης στον λαιμό - αν θές βάλε έναν εσύ και θα το καταλάβεις περίπου.

Το τράβηγμα στην βόλτα πρέπει να αντιμετωπίζεται με εκπαίδευση - να δίνεται εντολή την οποία ο σκύλος θα εκτελεί , όλοι οι πνίχτες είναι άχρηστοι αν χρησιμοποιηθούν ώς "κόλπο για να μην τραβάει" και όχι σαν εργαλείο εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση αυτή είναι κομμάτιτης βασικής εκπαίδευσης και εκεί χρησιμοποιούνται οι πνίχτες - το φαγητό - τα κολάρα και τα μπαλάκια (και άλλα πολλά) :)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ευχαριστω Denis.
Εξακολουθω ομως να εχω την απορια με το αποτομο βιαιο τραβηγμα που θα κανει ο ιδιος σκυλος σε καποιο ερεθισμα τυπου γατας.
Δεν μιλαω για την κακη χρηση απο τον ιδιοκτητη. Εκει οπως εχεις πει και το βελουδινο λουρι μπορει να κανει τεραστια ζημια.

Θα ηθελα να ρωτησω κατι ακομα.
Εχει διαφορά το απλο δερματινο περιλαιμιο απο το αλυσσιδενιο? Οχι πνιχτη αλλα απλο περιλαιμιο απο αλυσσιδα. Με νορμαλ λουρι και τα δυο, δερματινο ή νάυλον.

Ευχαριστω

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
Οχι ακόμα και σε αυτό το τράβηγμα γίνεται η λιγότερη δυνατή ζημιά ίδια με δερμάτινο περιλαίμιο. Αυτότο τράβηγμα πάντα είναι για τον σκύλο λιγότερο επιζήμιο από την κακή χρήση του πνίχτη που θα κάνει ο άνθρωπος.

Δεν έχουν διαφορά (αν εννοείς το αλυσιδένιο με τρείς σειρές λεπτή αλυσίδα φάρδους 5-6 πόντων) εκτός από το ότι καταστρέφει το τρίχωμα (η αλυσίδα σε αυτό το φάρδος)

Rocky

Active Member
15 Μαϊου 2009
32
0
Glyfada
Διαφωνώ με τη μέθοδο του πνίχτη καθώς και με το απλό κολάρο, ειδικά στους σκύλους που είναι λίγο ζωηροί στις βόλτες τους. Όπως ξέρουμε ο λαιμός είναι από τα πιο ευαίσθητα μέρη του σώματος, κάλο θα ήταν να μην υπάρχει πίεση ούτε πόνος σε αυτό το σημείο ιδιαίτερα στην βόλτα που είναι μία ώρα χαράς για τους σκύλους. Προτείνω λουράκι τύπου σαμαράκι και καλή εκπαίδευση+υπακοή.

Μια συμβουλή για να χωρίσεις τους σκύλους από καβγά με ασφάλεια είναι να αρπάξεις τον πιο επιθετικό από τα πίσω πόδια και να τον τραβάς σιγά-σιγά προς τα πίσω μέχρι να ηρεμήσει. Αν είναι και οι δύο επιθετικοί, καλύτερα να έχεις βοήθεια.

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Διαφωνώ με τη μέθοδο του πνίχτη καθώς και με το απλό κολάρο, ειδικά στους σκύλους που είναι λίγο ζωηροί στις βόλτες τους. Όπως ξέρουμε ο λαιμός είναι από τα πιο ευαίσθητα μέρη του σώματος, κάλο θα ήταν να μην υπάρχει πίεση ούτε πόνος σε αυτό το σημείο ιδιαίτερα στην βόλτα που είναι μία ώρα χαράς για τους σκύλους. Προτείνω λουράκι τύπου σαμαράκι και καλή εκπαίδευση+υπακοή.
Πληροφοριακά σου λέω ότι τα σαμαρακια, τα στηθολουρα και τα διαφορά περιλαιμια που φαίνονται «ακακα» (πχ halti), μπορούν να προκαλέσουν ΑΠΕΙΡΩΣ μεγαλύτερο πρόβλημα στο σκύλο από τον οποιονδήποτε πνίχτη. ;)

Rocky

Active Member
15 Μαϊου 2009
32
0
Glyfada
Τι μεγαλύτερο πρόβλημα μπορεί να προκαλέσει το σαμαράκι από τους πνίχτες?:confused:
Δεν καταλαβαίνω...

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
ναι, κ εγώ θα ήθελα να μάθω

(αν κ εγώ έχω από όλα: στηθόλουρο, δερμάτινο λουρί, υφασμάτινο λουρί + αλυσίδα... καθώς και 3 είδη λουριών, αλλά τέσπα)
:p

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Τι μεγαλύτερο πρόβλημα μπορεί να προκαλέσει το σαμαράκι από τους πνίχτες?:confused:
Δεν καταλαβαίνω...
Πρώτα απ’ όλα, αν χρησιμοποιείς σωστά τον πνίχτη, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να βλάψεις το σκύλο.
Σχετικά με τα στηθολουρα: Το στηθολουρο σε σκύλο που τραβάει προκαλεί τεράστια πίεση στο θώρακα του ζωου και προβλήματα στις μασχάλες λόγω τριβής.
Ρίξε μια ματιά σε ένα σχετικό θέμα: Περιλαίμια και λουριά

:)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Εγω δεν το καταλαβαινω.
Οπως ειπε και ο denis το προνγκ πρεπει να το χρησιμοποιεις μονο αν ξερεις.
Κατι αναλογο λεει και η rottie.
Αρα μπορει να ειναι επικινδυνο σε λαθος χερια πχ τα δικα μου γι αυτο και το εχω απορριψει.

Στο στηθολουρο/σαμαρι δεν υπαρχει ξερω - δεν ξερω. Το φορας και φευγεις.

Rocky

Active Member
15 Μαϊου 2009
32
0
Glyfada
Το στηθολουρο αμά το τοποθετήσεις σωστά δεν υπάρχει περίπτωση να πληγωσεις το σκύλο και αυτο το ξέρω καλά γιατί όταν έψαχνα να δω τι είναι καλύτερο, όλοι μου πρότειναν το στηθόλουρο και μιλάμε για κτηνίατρους, εκπαιδευτές που τους περισσότερους τους ξέρω. Εξάλου το είδα κιόλας, όταν του φορούσα για ένα διαστημα παλιά περιλαίμιο παρατήρησα πως του έπεφταν τρίχες γύρω από το λαιμό άσε που δε το γούσταρε και το έξυνε συνέχεια. Από την πρώτη μέρα που του φόρεσα στηθόλουρο δεν υπήρξε έκτοτε πρόβλημα.:cool:

Ούτε σιάλος ο πνίχτης δημιουργήθηκε για να προκαλεί πόνο και πίεση στο σκύλο ώστε να μην τραβάει.

Last edited:

Loukia

Well-Known Member
19 Ιουνίου 2008
1.462
14
50
Θεσσαλονίκη
marthathesharpei.blogspot.com
Αρκεί να μην πάρεις στηθόλουρο τύπου step in.

Σε αυτά όλη τη δύναμη και το ζόρι πάνε στους ώμους, που ειδικά για ένα σκυλί στην ανάπτυξη δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

Καλύτερα τα "κλασσικά" που μοιράζονται καλύτερα οι δυνάμεις.

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Εγώ πιστεύω πως πάει ανάλογα με τον σκύλο.

Αν ο σκύλος τραβάει πολύ και είναι πεισματάρης, πνίγεται και με κανονικό κολάρο (και μάλιστα περισσότερο από ότι με πνίχτη με καρφιά -ΠΟΛΥ περισσότερο). Το σαμαράκι το μισώ γιατί φθήρει ΠΟΛΥ πιο ευαίστητο σημείο από ότι είναι ο λαιμός (πραγματικά ο λαιμός του σκύλου ΔΕΝ είναι ευαίσθητο σημείο, καμία σχέση) εκτός αν είναι σαμαράκι των 100+ ευρώ για σκύλους έλξης. Σε μερικούς σκύλους δε, αν τους βάλεις σαμαράκι, σε κάνουν "χαρταετό".

Για ΠΟΛΛΕΣ περιπτώσεις ο πνίχτης με τα καρφιά είναι η πιο ΑΝΩΔΥΝΗ λύση, ακόμη και με αρχάριους χρήστες. Είναι το πιο δύσκολο από όλα τα εργαλεία, στο να πληγώσει το ζώο. Δεν είναι "όμορφος" αλλά δεν είναι κι απαραίτητο να το φοράς για πάντα. Έχει βοηθήσει πολλούς, πχ, να περάσουν κάποιες δύσκολες ηλικίες (εφηβεία) χωρίς αρνητικές επιπτώσεις (που θα ήταν πιο εύκολες με πνίχτη, σαμαράκι ή και κανονικό κολάρο).

Μερικοί έχουν σκύλους που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν διάθεση να τους κάνουν "χαρταετούς". Φυσικά μπορούν να επιλέξουν από την αρχή ένα εργαλείο με βάση την αισθητική. ΔΕΝ είναι όλοι οι σκύλοι έτσι όμως.

Κι επίσης δεν έχουν και της ίδιες απαιτήσεις όλα τ' αφεντικά. Εγώ πχ, δεν θα ανεχτώ να με τραβάει ούτε λίγο, κανένας σκύλος. Το ότι συνήθως "κάνω παρέα" με σκύλους άνω των 30 κιλών, το κάνει ακόμη πιο δύσκολο να το ανεχτώ. Η ηχητική διόρθωση του πνίχτη που μαθαίνει στον σκύλο: "αν θέλεις υπακούς με το καλό, αλλιώς θα υπάρξει μετά και πιο σκληρό" έχει βοηθήσει τους σκύλους μου να μην χρειάζονται ΚΑΘΟΛΟΥ σχεδόν διορθώσεις. Η βόλτα τους ως αποτέλεσμα είναι από τις πιο ανώδυνες που μπορείς να παρακολουθήσεις. ΚΑΙ για μένα φυσικά!:)
Το ότι με σέβονται απόλυτα στην βόλτα (χωρίς διορθώσεις πια) τους έχει βοηθήσει να με σέβονται γενικώς περισσότερο (ακόμη και χωρίς λουρί). Με υπολογίζουν περισσότερο γενικώς. Ευτυχώς, γιατί ο "μικρός" έχει ακριβώς τα ίδια κιλά με εμένα και μεγαλώνει ακόμα...

Στο τέλος, και εγώ ξέρω να χωρίζω σκύλους. Το θέμα είναι πως πρέπει να ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ τους καβγάδες ΠΡΙΝ αρχίσουν, αλλιώς σε πολλές περιπτώσεις θα έχουμε πολύ άσχημες και ΜΟΝΗΜΕΣ επιπτώσεις, σωματικές ΚΑΙ ψυχολογικές. Το αν αυτές οι επιπτώσεις είναι σε δικό μας σκύλο ή σε ξένο, πρέπει να μας απασχολεί το ΙΔΙΟ.

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
Ο λαιμός του σκύλου είναι ένα από τα πιο δυνατά σημεία όχι το πιο ευαίσθητο.

Το σαμαράκι που έβαλε η Loukia είναι χαρακτηριστικότατο παράδειγμα ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ του σώματος ενός νεαρού ζώου