Εγώ πιστεύω πως πάει ανάλογα με τον σκύλο.
Αν ο σκύλος τραβάει πολύ και είναι πεισματάρης, πνίγεται και με κανονικό κολάρο (και μάλιστα περισσότερο από ότι με πνίχτη με καρφιά -ΠΟΛΥ περισσότερο). Το σαμαράκι το μισώ γιατί φθήρει ΠΟΛΥ πιο ευαίστητο σημείο από ότι είναι ο λαιμός (πραγματικά ο λαιμός του σκύλου ΔΕΝ είναι ευαίσθητο σημείο, καμία σχέση) εκτός αν είναι σαμαράκι των 100+ ευρώ για σκύλους έλξης. Σε μερικούς σκύλους δε, αν τους βάλεις σαμαράκι, σε κάνουν "χαρταετό".
Για ΠΟΛΛΕΣ περιπτώσεις ο πνίχτης με τα καρφιά είναι η πιο ΑΝΩΔΥΝΗ λύση, ακόμη και με αρχάριους χρήστες. Είναι το πιο δύσκολο από όλα τα εργαλεία, στο να πληγώσει το ζώο. Δεν είναι "όμορφος" αλλά δεν είναι κι απαραίτητο να το φοράς για πάντα. Έχει βοηθήσει πολλούς, πχ, να περάσουν κάποιες δύσκολες ηλικίες (εφηβεία) χωρίς αρνητικές επιπτώσεις (που θα ήταν πιο εύκολες με πνίχτη, σαμαράκι ή και κανονικό κολάρο).
Μερικοί έχουν σκύλους που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν διάθεση να τους κάνουν "χαρταετούς". Φυσικά μπορούν να επιλέξουν από την αρχή ένα εργαλείο με βάση την αισθητική. ΔΕΝ είναι όλοι οι σκύλοι έτσι όμως.
Κι επίσης δεν έχουν και της ίδιες απαιτήσεις όλα τ' αφεντικά. Εγώ πχ, δεν θα ανεχτώ να με τραβάει ούτε λίγο, κανένας σκύλος. Το ότι συνήθως "κάνω παρέα" με σκύλους άνω των 30 κιλών, το κάνει ακόμη πιο δύσκολο να το ανεχτώ. Η ηχητική διόρθωση του πνίχτη που μαθαίνει στον σκύλο: "αν θέλεις υπακούς με το καλό, αλλιώς θα υπάρξει μετά και πιο σκληρό" έχει βοηθήσει τους σκύλους μου να μην χρειάζονται ΚΑΘΟΛΟΥ σχεδόν διορθώσεις. Η βόλτα τους ως αποτέλεσμα είναι από τις πιο ανώδυνες που μπορείς να παρακολουθήσεις. ΚΑΙ για μένα φυσικά!

Το ότι με σέβονται απόλυτα στην βόλτα (χωρίς διορθώσεις πια) τους έχει βοηθήσει να με σέβονται γενικώς περισσότερο (ακόμη και χωρίς λουρί). Με υπολογίζουν περισσότερο γενικώς. Ευτυχώς, γιατί ο "μικρός" έχει ακριβώς τα ίδια κιλά με εμένα και μεγαλώνει ακόμα...
Στο τέλος, και εγώ ξέρω να χωρίζω σκύλους. Το θέμα είναι πως πρέπει να ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ τους καβγάδες ΠΡΙΝ αρχίσουν, αλλιώς σε πολλές περιπτώσεις θα έχουμε πολύ άσχημες και ΜΟΝΗΜΕΣ επιπτώσεις, σωματικές ΚΑΙ ψυχολογικές. Το αν αυτές οι επιπτώσεις είναι σε δικό μας σκύλο ή σε ξένο, πρέπει να μας απασχολεί το ΙΔΙΟ.