καλως σας βρηκα ...

whisper

Member
2 Φεβρουαρίου 2014
24
1
Σας διαβαζω αρκετό καιρό αφού εδώ και περίπου 6 μήνες σκέφτομαι να πάρω σκυλο.

Εξακολουθώ όμως να έχω βασικές απορίες ...

Μένω σε γκαρσονιέρα 28τμ με μπαλκόνι 10 τμ και ταρατσα 100τμ (το σκυλί θα μένει μέσα στο σπίτι) - υπάρχει παρκο στα 30 μετρα.
Δεν διαθετω αυτοκίνητο
Εργάζομαι και θα λείπω γύρω στις 10 ώρες καθημερινά εκτός ΣΚ
Στο σπίτι πολύ συχνά και για μεγάλο διάστημα κατοικοεδρεύει το 2,5 ετων ανηψάκι μου και συντομα των 3 μηνων αδερφάκι του.

Το σκυλί θα αποκτηθεί από φιλοζωική (αποκλείονται τόσο τα pet shop όσο και οι εκτροφείς)

Το σκυλί που θα ήθελα ιδανικά είναι staffy (θηλυκο) ή pitbul επίσης θηλυκο.

Και το ερώτημα με βάση τις προσωπικές εμπειρίες και τη γνώση σας... μπορώ να εχω ένα τετοιο σκυλι σε 28 τμ ; Πως μπορει να κουμανταρει κανεις στη βολτα σκυλο και παιδι (πρακτικές συμβουλες). Θα παιρνατε ενηλικο σκυλο με τοσο μικρο παιδι;

Σας ζαλισα ειμαι σίγουρη αλλά δεν θελω επ' ουδενί (και λόγω της απειρίας μου) να υποβαλω το σκυλί αλλά και το παιδί / εμένα σε δοκιμασία.

whisper

Member
2 Φεβρουαρίου 2014
24
1
nikalias δεν σκοπεύω να τα αφησω μονα τους ουτε στιγμή (ουτε τωρα δεν το κάνω πόσο μαλλον με ζωάκι) αλλά θα προτιμούσες να συστήσεις σε ένα 2,5χροχο ενα κουταβι ή ενα ενηλικο; Αναρρωτιέμαι αν ειναι πιο ευκολο για το σκυλι να αγαπήσει το παιδι οντας κουταβι και μεγαλωνοντας μαζι του. Απο την αλλη σε ενα ενηλικο θα ξερω ήδη τον χαρακτήρα του (φανταζομαι...).

D

Deleted member 14614

Guest
Καλώς ήρθες στο forum!
Μπράβο για τη σκέψη σου να υιοθετήσεις σκυλάκι από φιλοζωική!
Κοίτα, συχνά το θέμα του μεγέθους ενός διαμερίσματος δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο, αρκεί να εκτονώνεις σωστά το σκυλί σου. Εφόσον μπορείς να ανταπεξέλθεις σε κάτι τέτοιο, δεν θεωρώ ότι υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. 3 απορίες:
Γιατί σε ελκύουν οι συγκεκριμένες φυλές? Έχουν πολύ μεγάλη ενεργητικότητα.
Την ταράτσα την ανέφερες για να έχετε χώρο, π.χ. να παίζετε ή για κάποιον άλλο λόγο?
Το ανηψάκι σου μένει μόνο στο σπίτι ή είναι υπό την επίβλεψη κάποιου?

Edit: Θα σου πρότεινα ενήλικο, το οποίο να έχει δοκιμαστεί σε σπίτι και στην παρουσία παιδιών. Αν υπάρχει κάποιος να προσέχει και το σκυλί και τα παιδιά, δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.975
20.407
Καλώς ήρθες στο φόρουμ.

Staffy αδέσποτο σε φιλοζωική, δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις.
Pitbullοειδή θα βρεις πάρα πολλά. Δες και στο pitbull-rescue. Μεγάλη ποικιλλία δυστυχώς.
Το πως θα το κουμαντάρεις στην βόλτα του, θα εξαρτηθεί από τον χαρακτήρα του. Αφού το αποκτήσεις, το ξανασυζητάμε. Κτηνίατρο έχεις πολύ κοντά στο σπίτι σου; Αν χρειαστεί μια επείγουσα μεταφορά του, τι εναλλακτικές έχεις; Αν θέλεις να πας διακοπές, τι θα κάνεις; Τα τετραγωνικά, μικρή σημασία έχουν. Τους εκτροφείς [για το staffy δηλαδή], γιατί τους έχεις αποκλείσει;

Αν θέλεις να πάρεις πάντως, μια γενικότερη γεύση, είτε υιοθετήσεις τελικά κουτάβι είτε ενήλικο, ρίξε μια ματιά, στα παρακάτω:

[h=3]Υιοθεσία ενήλικου αδέσποτου "οδηγίες χρήσεως"[/h] [h=3]Υιοθεσία αδέσποτου κουταβιού "Οδηγίες χρήσεως"[/h]

whisper

Member
2 Φεβρουαρίου 2014
24
1
Rock αρχικά μου αρέσουν ιδιαίτερα οι φάτσες τους, επίσης μου βγάζουν μια αισθηση ισορροπίας (δύναμης, ογκου, ενεργειας), εκτιμώ το οτι δεν φωνασκουν χωρις λόγο, μου φαίνονται επίσης καταλληλότερα για παιδιά από μικρόσωμες φυλές (και ο μικρός δείχνει να προτιμά μεγαλυτερα σκυλιά από "χοροπηδηχτά " μικρά). Αν η ενεργητικότητα τους δεν καλμάρεται με διωρο περπάτημα / τρεξιμο / παιχνίδι + μικρή πρωινή και βραδυνή βόλτα καλύτερα να μην το πάρω (γι' αυτό και ρωτώ).
Την ταράτσα την ανέφερα θελοντας να δειξω οτι υπάρχει πανεύκολα προσβάσιμος χωρος για παιχνίδι.
Το ανηψάκι μου οταν δεν ειμαι εγω στο σπιτι μου μένει με την μητερα μου στο δικό της σπίτι (διπλα μου). Μολις επιστρέψω από την δουλειά έρχεται για παιχνίδι σε μενα.

mareco κι ομως ... και το όνομά της Στελλα ...ελπίζω να μην υπάρχει ακόμα (ειχα δει οτι ειχε ενδιαφερθει μια κοπέλα). Εχω ήδη δει το site. Εκτροφεις αποκλείονται γιατί θεωρώ ότι δημιουργούν ζωα γεννετικά "τροποποιημένα" προτιμώ τα staffακια με τα νορμαλ κεφαλια από αυτά με τα κεφαλια ταυρων, προτιμώ τα γ.π. με τα πίσω πόδια όπως είναι στα ζωα εργασίας και όχι όπως αυτά που παρουσιάζονται στις εκθέσεις κλπ και επίσης δεν θα ήθελα να φανταστω ζευγαρωμα "συγγενών" σκυλιών που από τα λίγα που ξερω γίνεται (αν κανω λάθος feel free να με διορθώσετε)τεσπα ειναι μεγαλη κουβεντα.
Ο γιατρός είναι θεμα πράγματι ... (το ενηλικο αδέσποτο το έχω διαβάσει - θα διαβάσω και τον κούταβο).

Στην βολτα σκέφτομαι πχ στην πέφτει αδέσποτο και εισαι με το παιδι στο ένα χερι και το σκυλι στο άλλο ... τί κάνεις; Σας εχει τυχει ποτέ; (προσωπικά σκέφτομαι ότι θα έπαιρνα αγκαλια το παιδί αλλά αυτό θα σήμαινε ότι θα άφηνα το σκυλι...)

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.975
20.407
Καταλαβαίνεις φαντάζομαι, ή τουλάχιστον θα εξακολουθήσεις να ενημερώνεσαι, μέχρι να καταλάβεις, πως ότι ζώο επιλέξεις από φιλοζωική, δεν θα έχει καμμία σχέση με καθαρόαιμο έτσι; Ισως να του μοιάζει λίγο έως πολύ, αλλά μέχρι εκεί. Οτι μπορεί να έχεις δει ή διαβάσει, για τον χαρακτήρα των english staffordshire bull terrier, δεν θα έχει μάλλον, σχεδόν καμμία σχέση με την κάθε...Στέλλα :rolleyes:

Της οποίας Στελλίτσας, δεν μας βάζεις κι εμάς το link, να πάρουμε μια γεύση; :)

D

Deleted member 14614

Guest
Whisper, με καλύπτει πλήρως η mareco με το post της, οπότε δεν θα γράψω τα ίδια χεχε

whisper

Member
2 Φεβρουαρίου 2014
24
1
Mareco δεν βιάζομαι και δεν θεωρώ ότι παίρνοντας σκυλο από φιλοζωική θα πάρω το πρότυπο της φυλής (πιστεύω όμως ακράδαντα οτι μπορώ να πάρω πρότυπο φατσας (με τα δικά μου δεδομένα) και χαρακτηρα. Αλλωστε δεν θελω το προτυπο της φυλής έτσι όπως εχει γινει και μου ειναι παντελώς αδιάφορα τα οποια χαρτιά.

Για την Στελλα googlarε: Στέλλα-ενας βασανισμένος θησαυρός ... ειναι το πρώτο αποτέλεσμα που βγάζει

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.975
20.407
Η Στέλλα...ναι, την έχω δει την αγγελία της. Καμμία σχέση με English [staffy] λοιπόν. Μάλλον αναφερόσουν σε American Straffordshire Terrier [amstaff] τότε. Οπως και να ΄χει, δεν σου κάνει η Στελλίτσα. Γράφουν, ότι είναι επιθετική με άλλα ζώα. Αυτό σημαίνει το λιγότερο, πως θα είναι απαγορευτικό για σένα, να την κυκλοφορείς έξω και στο άλλο χέρι, να έχεις ένα παιδί/μωρό. Ούτε γι'αστείο.

Επειδή όμως έγραψες στην αρχή:
Το σκυλί που θα ήθελα ιδανικά είναι staffy (θηλυκο) ή pitbul επίσης θηλυκο.
Οταν αναζητάς ένα "ιδανικό", σημαίνει ότι έχεις τους λόγους σου. Αν δεν σου αρέσει το πρότυπο της φυλής, τότε πως θέλεις κάτι...ιδανικά; Δεν μπορώ να καταλάβω. Και αν θέλεις, για να μην υπάρχει μπέρδεμα και κουβέντα να γίνεται...τελικά για ποιά φυλή μιλάμε και τι είναι αυτό που δεν σου αρέσει στο πρότυπό της;

whisper

Member
2 Φεβρουαρίου 2014
24
1
Στην αγγελία αναφέρεται ως stafforshire terrie (χωρίς προσδιορισμό). Το γεγονός ότι ένα staffy με κάποιο άλλο διαφερουν αρκετά ενίοτε σε συνδυασμό με τις περιορισμένες μου γνώσεις συνέβαλαν στο μπέρδεμα.
Τα American Straffordshire Terrier είναι μεγαλύτερα (συναγω ότι περιοριζονται περισσότερο στην γκαρσονιερα) από τα αγγλάκια εξ 'αυτού και η προτίμηση.

mareco αν έπρεπε να σου πω ακριβώς τι θελω θα σου έλεγα ότι θελω φατσα staffy / pitbull και πιστό συντροφο, με κεφι και ενεργεια αντοχή στα παιδικά παιχνίδια και αστείρευτη αγάπη προς το παιδί (που επίσης θα σεβεται το σκύλο). Περαιτέρω, θα σε παρέπεμπα σε αγγλικό εκτροφειο - εκεί θα έβλεπες τις διαφορές (μιλάμε για staffaκια αλλά δεν μιλάμε για το πρότυπο της φυλής = θα μου πεις δεν ειναι staffaκια).
Ωστόσο, θεωρώ ότι κατα ένα μεγάλο μέρος τον χαρακτηρα ενός σκύλου τον πλάθεις ή τον βλέπεις και αν σου κάνει οκ αν οχι δεν προχωράς (ενήλικο). Την σωματοδομή του, την αντοχή και την υγεία του (κληρονομικά νοσήματα) όμως την χρωστά κυρίως στα γονίδιά του (τα οποία με την επιλεκτική εκτροφή δεν ειναι και τα καλύτερα φοβαμαι).

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.975
20.407
Ακριβώς το αντίθετο, από αυτό που φοβάσαι, επιδιώκει η επιλεκτική εκτροφή.

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.973
7.551
Γιατί συνεχίζουμε να συζητάμε περί εκτροφής και στο τι αποσκοπεί η σωστή εκτροφή ενώ για Χ Υ λόγους το μέλος εξ αρχής δεν το επιθυμεί και ούτε και επιθυμεί κάτι άλλο από ένα ημίαιμο με μια συγκεκριμένη κοψιά εμφάνισης και δη σε μία κοψιά που υπάρχει σε αφθονία παρατημένη σε καταφύγια?

Εάν το μέλος καταλαβαίνει ότι δεν θα πάρει πρότυπο φυλής αλλά κάτι στο περίπου και κάτι στο καμία σχέση κατά περίπτωση και ότι κανένα πιτμπουλοειδές (και ότι άλλο) δεν είναι σκυλί για μούρη (επειδή μαστίζονται από τέτοιες αντιμετωπίσεις) αρκεί.

ilektra_ilie

Well-Known Member
31 Ιανουαρίου 2012
1.834
61
Hollywood
pawpix.wix.com
Καλως ηρθες.
Καπου κατι κανεις λαθος ομως.
Συμφωνα με τα λεγομενα σου δεν θελεις amstaff ή pitbull αλλα ενα ημιαιμο που να μοιαζει σε αυτο.
Οποτε παρτο παλι απο την αρχη και πες "Ψαχνω ενα ενηλικο ημιαιμακι απο την φιλοζωικη".
Απο την στιγμη που λες οτι σου αρεσει πολυ ο χαρακτηρας των pitbull τοτε πως θα τον βρεις αυτον σε καποιο ημιαιμο?
Σκοπος των εκτροφεων ειναι να συνδιαζουν υγεια-μορφολογια-χαρακτηρα.
Βεβαια για την υγεια μιας και ειναι ζωντανος οργανισμος ποτε δεν μπορεις να εισαι 100% σιγουρος.
Οπως και να εχει μπραβο που θελεις να σωσεις ενα αδεσποτακι και το καλυτερο μερος να ψαξεις αυτο που θελεις ειναι το pitbull-rescue.gr.
Εκτος απο το σκυλι, πρεπει να μαθεις και στο παιδι πως να φαιρεται σε ενα σκυλι, δηλαδη να μην κανει αποτομες κινησεις ή να τρεχει και να το περνει αγκαλια απο πισω.
Αφου θα ειναι ενηλικο τα παιδια απο την φιλοζωικη θα μπορουν να σου πουν καποια πραγματα για τον χαρακτηρα του.
Τα pitbull συνηθως ειναι πολυ καλα με τα παιδια γιατι εχουν μεγαλη αντοχη στον πονο οποτε δεν βλεπουν σαν "εχθρικες" τις κινησεις των παιδιων που τους τραβανε πολλες φορες τα αυτια κλπ (βεβαια αυτο ισχυει για τα σωστο προτυπο της φυλης).
Οσο για το χωρο οπως σου ειπαν και τα παιδια δεν υπαρχει κανενα θεμα απο την στιγμη που το σκυλι θα εκτονωνεται σωτα (σωματικα αλλα και ψυχικα).
Το μονο που θα ειχα λιγη ενσταση ειναι οτι θα λειπεις 10 ωρες καθε μερα.
Ειδικα τον πρωτο καιρο που θα πρεπει να γνωριστειτε και να μαθετε η μια την αλλη πιστευω θα ειναι σημαντικος ο χρονος που θα λειπεις ενω θα επρεπε να τον περνας μαζι της και θα ηταν πολυ χειροτερο αν επερνες κουταβι που θα επρεπε να μαθει την τουαλετα του και τους κανονες συμπεριφορας.
Φυσικα θα πρεπει και το ενηλικο σκυλι να μαθει τους κανονες του σπιτιου αλλα θα ειναι πιο ευκολο ειδικα αν εχει ζησει σε σπιτι λογω φιλοξενειας απο καποιον.

Επισης να προσθεσω οτι, τα σκυλια με τα μεγαλα κεφαλια κλπ δεν ειναι pitbull αλλα bulli, εχουν ναι μεν pitbull μεσα τους αλλα δεν ειναι αυτο το προτυπο της φυλης.
Επισης πως ειδες οτι τα amstaff εχουν τεραστια κεφαλια κλπ δεν θα το καταλαβω ποτε.
Μαλλον δεν εχεις δει εκτροφεια με αμσταφφ. Ναι ειναι βαρια σχετικα σκυλια αλλα οχι ντουλαπες, ειναι φυσιολογικα και με πολυ γλυκο χαρακτηρα.

Last edited:

whisper

Member
2 Φεβρουαρίου 2014
24
1
Καλημέρα σε όλους,

Συνεχίζω εδώ γιατί νομίζω είναι χρήσιμο να βλέπουν και όσοι διαβάζουν τί μονοπάτια ακολουθεί το μυαλό ...
Από εχθές το απόγευμα κατοικοεδρεύει στο σπίτι μία τεράααααστια ημίαιμη κοκονίτσα ...
ένα πλάσμα που δεν σταματά να τρέχει και να απαιτεί την προσοχή, γλυκύτατο και πανέμορφο!

Θα χρειαστώ την βοήθειά σας ... για τα πάντα άσχετη ούσα!

Επιφυλάσσομαι να βάλω σύντομα και φωτο!

whisper

Member
2 Φεβρουαρίου 2014
24
1
Οφείλω ένα ευχαριστώ σε όσους αφιέρωσαν χρόνο να μου απαντήσουν και θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η μεταστροφή έγινε κατόπιν

Α. του σχολίου της κας ilektra_ilie περί χρόνου
Β. κουβέντας με ιδιοκτήτη πιτμπουλ (που αξιολόγησα ως σοβαρό άνθρωπο και με υπέροχου χαρακτήρα σκύλο).

Ουσιαστικά φοβήθηκα ότι πιθανόν να μην έχω πάντα τον χρόνο / όρεξη για την απαραίτητη εκτόνωση (2+ ώρες καθημερινά) σε ένα σκυλο 20+ κιλών που ακολούθως θα εκγλωβίζεται απελπιστικά σε 28 τμ. Μπορεί τώρα να λέω ναι αλλά η εμπειρία έχει δείξει ότι η πράξη διαφέρει.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.870
8.083
Καλημέρα σε όλους,

Συνεχίζω εδώ γιατί νομίζω είναι χρήσιμο να βλέπουν και όσοι διαβάζουν τί μονοπάτια ακολουθεί το μυαλό ...
Από εχθές το απόγευμα κατοικοεδρεύει στο σπίτι μία τεράααααστια ημίαιμη κοκονίτσα ...
ένα πλάσμα που δεν σταματά να τρέχει και να απαιτεί την προσοχή, γλυκύτατο και πανέμορφο!

Θα χρειαστώ την βοήθειά σας ... για τα πάντα άσχετη ούσα!

Επιφυλάσσομαι να βάλω σύντομα και φωτο!
Να σου ζήσει και να μας την παρουσιάσεις όπως πρέπει με φωτογραφίες κλπ!
Και ένα μπράβο από μένα που έλαβες υπόψη σου κάποια πράγματα που συνήθως κανείς δεν υπολογίζει πριν την απόκτηση του σκύλου και μετά την πληρώνει το ζώο με ελλιπή εκτόνωση.

Τα pitbull συνηθως ειναι πολυ καλα με τα παιδια γιατι εχουν μεγαλη αντοχη στον πονο οποτε δεν βλεπουν σαν "εχθρικες" τις κινησεις των παιδιων που τους τραβανε πολλες φορες τα αυτια κλπ (βεβαια αυτο ισχυει για τα σωστο προτυπο της φυλης).
Για κανένα σκύλο, όσο ανοχή στον πόνο και να έχει, δεν μπορείς να εγγυηθείς ότι έχει ανοχή και στην ενόχληση. Γι αυτό και είτε πρόκειται για πιτ-μπουλ είτε για λάμπραντορ όταν παίζει με ένα παιδάκι κάτω των 3 ετών θα πρέπει να υπάρχει πάντα επίβλεψη από τους γονείς και να αποφεύγονται τετοιες χειρονομίες οπως τράβηγμα αφτιών, μούρη κολλημένη σε αυτή του σκύλου κλπ κλπ.
Όλα αυτά ισχύουν για όλους τους σκύλους εκτός από τα newfie της Σοφίας :D

whisper

Member
2 Φεβρουαρίου 2014
24
1
Σας ευχαριστώ πολύ!
και οι φωτογραφίες (χθεσινές)

Η mocca είναι 2 ή 3 μηνών (την Τετάρτη μετά το Πάσχα θα πάμε γιατρό να τσιπαριστεί και εμβολιαστεί και θα το σιγουρέψουμε) και ζυγίζει περιπου ενα κιλό.

Σημερα διαπίστωσα ότι δεν της άρεσε η μαξιλάρα και προτιμούσε μικρότερους και πιο περίκλειστους χώρους (πήγαινε συνέχεια κάτω από έναν καναπέ που έχω) οπότε της πήρα κλουβάκι μεταφοράς και κοιμάται εκεί.

l.Kyveli σε ευχαριστώ! Θα ήταν μεγάλο λάθος μου να μην ακούσω ... αλλά δεν θα το πλήρωνα κυρίως εγώ ... Είδα σημερα που παίξαμε στην ταράτσα (η μικρή δεν έχει εμβολιαστεί άρα πρασινάδες πάρκα κλπ δεν παίζουν) πόση ειναι η επίδραση μιας τρεχάλας σε αυτά τα μεγάθη και την ηλικία.

Attachments

• Like
Reactions: moko