καταστροφή ελληνικών αιγιαλών


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ

Το νομοσχέδιο που θα καταστρέψει για πάντα την ελληνική ακτογραμμή αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, την οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει άμεσα. Αυτό απαντά ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν Siim Kallas, αντικαταστάτης του Όλι Ρεν, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή και εκ νέου υποψηφίου με τον ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή.

Ο Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του, με βάση πληροφορίες από τα «ψιλά» των εφημερίδων, ότι, «κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα συζητήθηκαν θέματα χωροταξίας, πολεοδομίας, περιβάλλοντος, καθώς και θέματα που αφορούν στους υδάτινους πόρους», ζητούσε να μάθει από την Κομισιόν «ποια ήταν τα συγκεκριμένα θέματα που συζητήθηκαν για κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες και τι τελικά συμφωνήθηκε».

Στην απάντησή του, ο επίτροπος Kallas, χωρίς να κρύβει τα λόγια του, ομολογεί ότι αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της Ελλάδας να θεσπίσει ταχέως νομοθεσία για τις παράκτιες ζώνες, τονίζοντας μάλιστα ότι το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει να έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, «τη διευκόλυνση των “στρατηγικών επενδύσεων” και τις “ιδιωτικοποιήσεις”».

Στη συνέχεια της απάντησής του, ο Kallas ενημερώνει ότι, «οι αρχές θα θεσπίσουν επίσης ένα νέο νόμο περί δασοκομίας για να αποσαφηνίσουν τον ορισμό των δασών και των δασικών γαιών».

«Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι τα μνημόνια δεν διαλύουν μόνο τις ανθρώπινες ζωές αλλά καταστρέφουν και το περιβάλλον. Οι κυβερνητικοί εταίροι, υπό την άμεση καθοδήγηση της τρόικα, παραδίδουν τον φυσικό και αισθητικό πλούτο της χώρας, παραδίδουν κυριολεκτικά ‘’γη και ύδωρ’’ στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, σαν να πρόκειται για δική τους περιουσία και όχι του ελληνικού λαού», αναφέρει σε δήλωσή του, σχετικά με το θέμα, ο Νίκος Χουντής

Η περίπτωση της Ελαφονήσου

Eν τω μεταξύ μετά από έντονες αντιδράσεις τον κατοίκων της περιοχής της Ελαφονήσου για πρώτη φόρα το ΤΑΙΠΕΔ όπως αναφέρουν και οι ίδιοι, κάνει λόγο σε ανακοίνωση που εξέδωσε για δημόσια διαβούλευση και ανοικτό διάλογο.

Οι αντιδράσεις προέκυψαν όταν το ΤΑΙΠΕΔ περιέλαβε την δίδυμη παραλία Σίμου και Σαρακίνικου στην Ελαφόνησο, στην λίστα με τα ακίνητα του Δημοσίου προς «αξιοποίηση».

Όπως αναφέρει στο koutipandoras.gr ο κ. Δεληγιάννης επιστημονικός συνεργάτης του δήμου Ελαφονήσου το σημείο που έχει «σκιαγραφήσει» το ΤΑΙΠΕΔ είναι 100% κεδροδάσος και προστατευόμενη περιοχή Natura 2000.

Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο οι δύο παραλίες λαμβάνουν σημαντικές διακρίσεις από τα διεθνή μέσα και τα κοινωνικά δίκτυα. Ο «Guardian» μάλιστα το 2013 την ενέταξε στην πρώτη θέση με τις δέκα ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας, ενώ οι χρήστες του TripAdvisor την κατέταξαν στην πρώτη θέση.

Οι συγκεκριμένες παραλίες, έκτασης 175 στρεμμάτων, έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ και έχουν δημοσιοποιηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του Ταμείου - μαζί με άλλα 109 ακίνητα του Δημοσίου ανά τη χώρα και ορισμένες από τις καλύτερες παραλίες - προς πώληση σε ιδιώτες με το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για το χρονικό διάστημα των 50 ετών.

Απάντηση του ΤΑΙΠΕΔ

Έπειτα από τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί και την επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε ο απερχόμενος δήμαρχος Π. Ψαρομμάτης προς τον πρόεδρο του Ταμείου και τον υπουργό Οικονομικών, το ΤΑΙΠΕΔ με ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα 19 Μαΐου διευκρινίζει πως «αφενός η συγκεκριμένη έκταση δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αξιοποίησης, αφετέρου το όποιο μελλοντικό σχέδιο αξιοποίησής της θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ανοικτό διάλογο με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».

«Εξάλλου οι χρήσεις που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ είναι μόνο ενδεικτικές και σε κάθε περίπτωση αφορούν ιδιαίτερα ήπια και οικολογική ανάπτυξη, με ειδική μέριμνα για την προστασία των ευαίσθητων περιβαλλοντικά ή και προστατευόμενων δημοσίων ακινήτων. Επιπλέον η όποια αξιοποίηση παραθαλάσσιων εκτάσεων προβλέπει ρητά την ελεύθερη πρόσβαση των λουομένων στις παραλίες».

ΠΗΓΗ: http://www.koutipandoras.gr/
 


TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.168
2.985
ΑΤΤΙΚΗ
τα πράγματα δυστυχώς είναι απλά....:(

1/φέρανε ένα νομοσχέδιο που ξεσήκωσε αντιδράσεις...
2/το αποσύρανε (....λόγω των εκλογών)
3/ αν τα ποσοστά τους το επιτρέψουν, θα το ξαναφέρουν μετά τις εκλογές....
4/και θα το ψηφίσουν με την άνεση τους και με τις ευλογίες των καναλιών και των λοιπών ''αναπτυξιολόγων'' (...... αναπτυξιολόγων της τσέπης βέβαια...)

και ούτε γάτα -ούτε ζημιά....:cool:
 


ntoulis

Well-Known Member
19 Ιουλίου 2013
3.217
2.434
Λαχανάκια Βρυξελλών
εγω γελασα εκει που ελεγε για διαπραγματευσεις με την τροικα !

τοσες φορες που το εχω διαβασει,σε λιγο θα το πιστεψουν και οι ιδιοι !
 




TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.168
2.985
ΑΤΤΙΚΗ
Ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια της Μεσσηνίας - μια περιοχή στο Διβάρι της Γιάλοβας του Δήμου Πύλου-Νέστορος, έκτασης 535 περίπου στρεμμάτων - ετοιμάζεται να περάσει σε ιδιωτικά χέρια....
http://www.thepressproject.gr/article/62815
 
  • Like
Reactions: manolo


TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.168
2.985
ΑΤΤΙΚΗ
Επιστολή με την οποία καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην ακολουθήσει το αποτυχημένο παράδειγμα της Ισπανίας στη διαχείριση του αιγιαλού απέστειλε προς τους υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού, ο διευθυντής του WWF Ισπανίας, Juan Carlos del Olmo.

ολόκληρη η επιστολή βρίσκεται εδώ...
http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/min-katastrepsete-tis-aktes-sas-opos-i-ispania
 
  • Like
Reactions: manolo and ISKENDER


ISKENDER

Well-Known Member
28 Ιουνίου 2013
1.986
6.021
SALONIKI
Και μην ξεχνάμε την διαδικασία του κατεπείγοντος και τα
κατα συρροή προεδρικά διατάγματα χωρίς καμία διαβούλευση
που θυμίζουν εποχές "αποφασίζουμε και διατάσουμε"
 
  • Like
Reactions: manolo and TARA


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
Όλο τον κόσμο συνεχίζουν να μαγεύουν οι ελληνικές παραλίες, τόσο με την απίστευτη ομορφιά τους, όσο και με τα πεντακάθαρα νερά τους. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε πως τέσσερις από αυτές συμπεριλήφθηκαν στις 100 καλύτερες στον κόσμο.

Οι κορυφαίες ελληνικές παραλίες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα tripadvisor, είναι για φέτος τρεις από τα Επτάνησα και μία από την Κρήτη. Συγκεκριμένα, το Ελαφονήσι στα Χανιά είναι στην πρώτη 20άδα, ενώ στις 100 καλύτερες είναι οι Εγκρεμνοί της Λευκάδας, ο Μύρτος της Κεφαλλονιάς και η παραλία του ναυαγίου στη Ζάκυνθο.

Δεν είναι μόνο αυτές οι παραλίες όμως. Οπως έγινε γνωστό τις τελευταίες ημέρες, οι 9 στις 10 στην Ελλάδα πληρούν τα αυστηρότερα κριτήρια και χαρακτηρίζονται εξαιρετικής ποιότητας για κολύμπι, με βάση την ετήσια έκθεση της Κομισιόν για την ποιότητα των νερών.



ΠΗΓΗ: http://www.zarpa.gr/


Και εμείς όλα αυτά τα ξεπουλάμε.
 
  • Like
Reactions: ntoulis


ntoulis

Well-Known Member
19 Ιουλίου 2013
3.217
2.434
Λαχανάκια Βρυξελλών
τα ξεπουλαμε γιατι ετσι ειναι το DNA μας.. βλεπεις η επιστημη ειναι ενα απο τα πιο εκδικητικα πραγματα στον κοσμο.. εκει που εχεις(ποιητικα) την φαντασιωση οτι εισαι απογονος αρχαιων ελληνων με αρχαιο πνευμα αθανατο.. τσουπ τελικα εισαι ρωμιος,ραγιας,γκιαουρης,παρασιτο,τελευταιος και οι πραξεις σου η νοοτροπια σου η κουλτουρα σου η αδρανεια σου και ολα τα καλα της φυλης γυρνανε μπουμεραγκ, και παιρνεις αυτο που σου αξιζει.. αλλα, και κανεις αυτο που αξιζεις.. οταν δεν κανεις τιποτα.. κανουν οι αλλοι....φυσικα παντα στην υγεια των κοροιδων..

δεν το δεχομαι ξεπουλαμε.. ο καθε ενας χτιζει παρανομα και μετα τον κανουν νομιμο,ο καθε ενας κανει οτι θελει στη χωρα την βιαζει καθημερινα(τσιχλες πας να παρεις και εισαι αντιμετωπος με το κρατος η με λαμογια η βρωμια η κατι κακο/ασχημο τριτοκοσμικο) και με την αισθητικη του και με την βρωμια του σκουπιδια του και αλλα παρατραγουδα.. αυτοι ειμαστε παιδια (το λεω παντα φιλικα και χαρουμενα) δεν ειναι κακο.. ισα ισα.. ας ξεκινησουμε με σωστα βηματα..

για να λυθει ενα προβλημα πρεπει να το παραδεχθεις.. ας κατσουμε να κανουμε μερικους δημοσιους διαλογους στην τηλεοραση στους δημους και οχι να λει ο καθε ενας τις π1πες του.. και να δουμε τι μπορει να γινει..

πιστευει καποιος οτι θα γινει ποτε αυτο ? ΠΟΤΕ ! αρα ολα πανε καλα.. αρα ΖΩΑΡΑ ΟΛΟΙ
 
  • Like
Reactions: Aslan


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
Σε επιφυλακή για τις ακτές!
Αγαπητοί Φίλοι,

Μια από τις πρωτοβουλίες πολιτών για την προστασία των ακτών διοργανώνει μεθαύριο Πέμπτη 12/6 συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο του αιγιαλού στο Σύνταγμα, στην Αθήνα, στις 18:00 (Ραντεβού στο κεντρικό σιντριβάνι της πλατείας.) Θα βρεθούμε εκεί και σας περιμένουμε μαζί μας!

Στο μεταξύ, σας γράφω τις τελευταίες εξελίξεις για τις ακτές αλλά και για άλλη μια ‘κεραμίδα’ που έρχεται: το νέο δασικό νομοσχέδιο. Δυστυχώς το τελευταίο έχει πάρει λιγότερη δημοσιότητα, και ελπίζουμε αυτό να αλλάξει ώστε να προλάβουμε δυσάρεστες εξελίξεις.

Μετά την παράδοση 112 χιλιάδων υπογραφών διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών (σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 140 χιλιάδες!), η κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι ‘θα λάβει υπόψη τις αντιδράσεις’. Χαρήκαμε για τη μαζική κινητοποίηση που ήρθε από πολλούς ανεξάρτητους φορείς αλλά και δίκτυα πολιτών (όπως η πρωτοβουλία STOP) και είμαστε περήφανοι που η δουλειά της νομικής μας ομάδας παρείχε τεκμηριωμένη βάση στο κύμα αντίδρασης. Λίγες μέρες μετά, καταθέσαμε και μια θετική νομική πρόταση.

Παρόλα αυτά είμαστε ανήσυχοι για τη συνέχεια. Ο φόβος μας είναι ότι το νομοσχέδιο θα κατέβει για ψήφιση στη βουλή, ή με ‘αόρατο μανδύα’ (δηλαδή με τις διατάξεις του διασπαρμένες σε άλλα άσχετα νομοσχέδια) ή με τη διαδικασία του ‘κατεπείγοντος’. Γι’αυτό παραμένουμε σε επιφυλακή.

Στο μεταξύ, τα διεθνή ΜΜΕ προέβαλαν το θέμα. Η βρετανική Guardian, αναφέρει ότι το νομοσχέδιο απειλεί ‘μια από τις πιο παρθένες ακτογραμμές ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου’, προωθώντας τη χαοτική ανάπτυξη των ακτών της Ιταλίας και της Ισπανίας. Ο διευθυντής του WWF Ισπανίας, απήυθυνε έκκληση στους Έλληνες Υπουργούς: «μην καταστρέψετε τις ακτές σας όπως εμείς». Η Ισπανία ακολούθησε το μοντέλο του ‘χτίστε ελεύθερα παντού’ και πλήρωσε το τίμημα. Σήμερα, το 75% των ακτών της έχει οικοδομηθεί, ο τουρισμός της έχει σε μεγάλο βαθμό υποβαθμιστεί, ενώ ταυτόχρονα περίπου μισό εκατομμύριο παραθεριστικές κατοικίες είναι κενές.

Και το άλλο κομμάτι του παζλ που έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα: το νέο δασικό νομοσχέδιο. Δεν έχουμε ακόμα δει την τελική του μορφή, όμως τον περασμένο Σεπτέμβρη όταν είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, οι προθέσεις του ήταν σαφείς: οικολογικά πολύτιμες εκτάσεις μένουν εκτός ουσιαστικής προστασίας. Κάθε λογής παρέμβαση διευκολύνεται στα δάση και τις δασικές εκτάσεις, ακόμα και για τουριστικές επενδύσεις. Νομιμοποιούνται αυθαίρετα ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές! Ενώ ορισμένες εκτάσεις που καίγονται δε θα κηρύσσονται πια αναδασωτέες…

Τα νομοσχέδια αυτά φανερώνουν μια ξεκάθαρη λογική: η λύση που προωθείται για το αναπτυξιακό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η διάλυση της περιβαλλοντικής προστασίας.

Όπου γης, οικοδομή; Όχι! Μας πειράζει ότι γι’αυτές τις επενδύσεις το φυσικό περιβάλλον έχει ημερομηνία λήξης. Ότι αδικούνται όλοι οι άλλοι επενδυτές που έχουν σεβαστεί τους νόμους και το δημόσιο συμφέρον. Ότι έτσι θα υποβαθμιστεί η μοναδική φυσική ομορφιά της χώρας μας, ο ίδιος δηλαδή ο λόγος που οι τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα μας.

Το υλικό της εκστρατείας μας είναι συγκεντρωμένο εδώ. Θα σας κρατήσουμε ενήμερους για τις εξελίξεις! Στο μεταξύ μπορείτε να με βρείτε στο [email protected].

Με εκτίμηση,
Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής τμήματος περιβαλλοντικής πολιτικής WWF Ελλάς.
 




TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.168
2.985
ΑΤΤΙΚΗ
εγώ πάλι έχω να πω τούτο....

-εκτός απο τους άμεσα ενδιαφερόμενους ( εκείνους δηλαδή που ζουν ή θα ζήσουν το πρόβλημα στο πετσί τους)

-εκτός απο αυτούς που είναι γενικότερα ευαισθητοποιημένοι για πράγματα που αφορούν το κοινωνικό σύνολο και όχι μόνο για την καμπούρα τους.....

οι υπόλοιποι είναι ΠΑΡΑ ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ αδιάφοροι για το τι γίνεται γύρω τους......:notworthy::mad:
 




Στατιστικά Forum

Θέματα
33.122
Μηνύματα
895.913
Μέλη
19.937
Νεότερο μέλος
Spotlight