κολαρο σιτρονελας - Σύνδρομο/άγχος αποχωρισμού


fop

Member
22 Μαρτίου 2009
19
0
athens
γεια σας!:)εχω εδω και ενα χρονο ενα μαλτεζακι που τωρα ειναι 2 χρονων.το προηγουμενο αφεντικο του τον παραταγε πολλες ωρες μονο του κι απο την αρχη που τον πηρα οταν φευγω απο το σπιτι γαυγιζει παρα πολυ,σχεδον ασταματητα. επειδη για μεγαλα διαστηματα δεν μενω μονη μου εμαθε να εχει κοσμο και τωρα εχω αρκετα μεγαλο προβλημα ετσι ζητησα απο εναν εκπαιδευτη να με βοηθησει.ηρθε απο το σπιτι ειδε τον σκυλο και εμενα και μου ειπε καποια πραγματα για να σταματησει να γαυγιζει.αν δεν λειτουργησουν μου ειπε να παρω ενα κολαρο ψεκασμου με σιτρονελα ωστε να ενοχλειται ο σκυλος και να σταματαει.τι λετε εσεις για το κολαρο σιτρονελας??το εχει δοκιμασει καποιος?
 


Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Το "σύνδρομο του αποχωρισμού" είναι συνηθισμένο κι υπερτιμημένο πρόβλημα (λύνεται αρκετά εύκολα).

Κάποια βασικά κόλπα:

1) Δεν αφήνεις τον σκύλο σε μεγάλο χώρο όταν λείπεις. Θα νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια σε μικρό χώρο (πχ. κλούβα ή μικρό δωμάτιο) και δεν θα μπορεί να ανεβάσει τόσο εύκολα την αδρεναλίνη του (η πολλή κίνηση ανεβάζει παλμούς, άγχος κι αδρεναλίνη). Αν δεν έχει ερεθίσματα (είναι κλεισμένος σε κλουβάκι ή σε μικρό δωμάτιο) πιο πιθανό είναι να βαρεθεί και να ξαπλώσει να κοιμηθεί.

2) Για να συνηθίσει ο σκύλος τον χώρο που θα επιλέξεις για το # 1, θα πρέπει να κοιμάται εκεί κάθε βράδι για τουλάχιστον 2 εβδομάδες πρίν αρχήσεις να τον βάζεις εκεί για να φύγεις από το σπίτι. Αυτό γιατί δεν θέλεις να συνδιάσει τον χώρο + την φυγή σου με τιμωρία/φυλακή.
Επίσης, το κλουβάκι/δωμάτιο καλό είναι να έχει "μαγικές εκπλήξεις". Όταν τον βάζεις μέσα να βρήσκει κάτω από το κουβερτάκι του ή σε μία γωνία ένα δώρο (μπάλα, μεζεδάκι, παιχνίδι με μεζέ κρυμμένο μέσα κλπ). Σημαντικό είναι να ΜΗΝ τον δωροδοκείς να μπει, κι ούτε να σε βλέπει να βάζεις την "έκπληξη" εκεί. Να την βρήσκει ως δια μαγείας! Και να μην είναι ίδια έκπληξη κάθε φορά. Σύντομα θα λατρέψει τον χώρο αυτόν!

3) Θα τον βάζεις στο κλουβάκι/δωμάτιο 30 λεπτά πριν φεύγεις από το σπίτι. Δεν θα του δώσεις ΚΑΜΙΑ σημασία μέχριε να φύγεις. Προσοχή! ΟΥΤΕ ένα βλέμμα σου δεν θα του χαρίσεις. Ότι κι αν κάνει. Οι "εκπλήξεις" στο χώρο/κλουβάκι συνεχίζουν να βοηθούν.

4) Θα διαθέσεις ένα σ.κ. (ακόμη καλύτερα ένα 3ήμερο) που θα ασχοληθείς ΠΟΛΥ με ασκήσεις όπου: Θα φεύγεις και θα επιστρέφεις αρχικά σε 20 λεπτά (για 4-5 φορές στην ίδια μέρα). Θα φεύγεις και θα επιστρέφεις σε 30 λεπτά (4-5 φορές την δεύτερη μέρα). Θα φεύγεις και θα επιστρέφεις σε 45 λεπτά (4-5 φορές την τρίτη μέρα). Είναι κουραστικό αλλά θα λύσει το πρόβλημά σου.

5) Σε ΟΛΕΣ τις φορές (ανεξαιρέτως) που θα επιστρέφεις, θα αγνοείς ξανά τον σκύλο για τουλάχιστον 15 λεπτά αφού μπείς στο σπίτι. Θα κάνεις πως δεν υπάρχει (όπως όταν ετοιμάζεσαι να φύγεις).

Δεν θα τον χαιρετάς και δεν θα τον αποχαιρετάς. Ο στόχος εδώ είναι να μειώσεις τελείως το γεγονός πως φεύγεις, όπως και το γεγονός πως επέστρεψες.

Δεν έχω δοκιμάσει το κολάρο σιτρονέλλας. Το θεωρώ πολύ σκληρό (δεν μειώνει το άγχος του σκύλου -αντιθέτως το αυξάνει και ίσως αρχήσει άλλα προβλήματα, χειρότερα από το γαύγισμα).

Το άλλο που μπορεί να βοήθησει είναι γενικώς να αυξήσεις την άσκηση και τις βόλτες του. Όπως και στους ανθρώπους, η άσκηση ανεβάζει την σερετονίνη στον εγκέφαλο (προσφέρει χαρά κι ηρεμία ενώ αφαιρεί πολύ το άγχος), χώρια του ότι οι κουρασμένοι σκύλοι είναι πάντα καλύτεροι σκύλοι !
 


fop

Member
22 Μαρτίου 2009
19
0
athens
to #1 το εχουμε!:) με το #2 εχουμε προβλημα γιατι εχει συνηθισει να κοιμαται μαζι μου πραγμα που θα κοψουμε απο σημερα κιολας γιατι μου ειπε ο εκπαιδευτης οτι θα τον βοηθησει να αγχωνεται λιγοτερο οταν φευγω.αλλα και παλι μου ειναι δυσκολο να τον κλεινω στην κουζινα(εκει τον αφηνω οταν φευγω) τα βραδια,φοβαμαι λιγο γιατι μενω μονη μου(πλεον)αλλα ακομα και να το κανω αν ειναι αναγκη δεν υπαρχει να γινει για 2 εβδομαδες πριν τον αφησω εκει γιατι δεν εχω καπου αλλου να τον αφησω.παντως κατα τη διαρκεια της μερας συχνα παει και κοιμαται στην κουζινα..τις εκπληξεις τις αγνοει μεχρι να γυρισω μονο τοτε παιζει με οτι του εχω αφησει.μονο στην κονσερβα δινει σημασια που τη λατρευει και του τη δινω μονο οταν ειναι να φυγω σαν ανταμειβη αλλα ο εκπαιδευτης ειπε να την αντικαταστησω με ενα παιχνιδι που βαζεις μεσα λιχουδιες. για το #3 τι εννοεις να τον κλεινω για μιση ωρα?και μετα?δεν καταλαβα:confused: σχεδον παντα τον βγαζω βολτα λιγακι πριν τον αφησω μονο του το #4 και το #5 τα κανω αλλα μαλλον οχι αρκετα θα τα συνεχισω πιο εντατικα:D:D
 


Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Το 3 σημαίνει να μην τον βάζεις στην κουζίνα μόλις πριν φύγεις, αλλά μισή ώρα νωρίτερα.
Ξαναδιάβασέ το.

Δεν είναι τόσο τρομερό που δεν μπορείς για 2 βδομάδες να τον βάλεις να κοιμάται στην κουζίνα (πριν το κλείσεις εκεί για να φύγεις).
Προφανώς δεν τον ενοχλεί τόσο αφού πάει και κοιμάται και μόνος του εκεί.

Όπως σε πολλές περιπτώσεις, έχεις κι εσύ το "σύνδρομο του αποχωρισμού" και το μοιράζεις με τον σκύλο σου (τον ενθαρρύνεις αθελά σου να σε χρειάζεται περισσότερο από όσο πρέπει για να είσαστε καλά). Κάνε μιά προσπάθεια να το ξεπεράσεις (θα σε ωριμάσει ως άνθρωπο).

Από απόψε κλείνε τον στην κουζίνα τα βράδια (θα ξεπεράσεις σύντομα τον φόβο σου, όπως κι εκείνος τον δικό του).

Επίσης προσπάθησε να μείνεις σταθερή στις ασκήσεις (το πιο συμαντικό είναι να μην του δίνεις ΚΑΘΟΛΟΥ σημασία ΚΑΘΕ φορά που είναι να φύγεις και ΚΑΘΕ φορά που επιστρέφεις). Δυστυχώς, αυτές είναι στιγμές που τα γλυκόλογα + τα χάδια του κάνουν κακό (και η όποιαδήποτε κουβέντα του πεις ή το ένοχο βλέμμα που κακώς θα του ρίξεις χωρίς να το καταλάβεις).

Καλή τύχη!
(Σε παρακαλώ να μας ενημερώσεις για ότι συμβεί με το θέμα. Μέσα από το πρόβλημά σου, ίσως βοηθηθούν πολλοί άλλοι).
 




fop

Member
22 Μαρτίου 2009
19
0
athens
απο την πρωτη κιολασ μερα (εχθες) το πηρε αποφαση και δεν ανεβαινει στο κρεβατι οσο ειμαι ξυπνια πραγμα που μου εκανε μεγαλη εντυπωση,το βραδυ πραοσπαθουσε συνεχεια να ανεβει κι ολο τον κατεβαζα,καποια στιγμη το πηρε λιγο αποφαση αλλα το πρωι ξανα αναβαινε..θα συνεχισω και με τα υπολοιπα και θα σας πω..
 


Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Ξέχασα να σου πω το πιο βασικό!
Οταν με το καλό είναι "καλά" και δεν γκρινιάζει καθόλου πια όταν φεύγεις (και τον αφήνεις στην κουζίνα) θα συνεχίσεις να τον κλειδώνεις στην κουζίνα το βράδυ + όταν λείπεις, και φυσικά θα συνεχίσεις να μην δίνεις καμιά σημασία πριν φεύγεις και όταν επιστρέφεις (για τουλάχιστον 15 λεπτά).

Μετά από αυτόν τον μήνα μπορείς να μην τον κλειδώνεις πια. Όμως για πάντα θα πρέπει να τον αγνοείς πριν φεύγεις και αν τον χαιρετάς στην επιστροφή, θα το κάνεις ύπια και διακριτικά πια (για δευτερόλεπτα).
 




vasiliki68

Well-Known Member
2 Μαρτίου 2010
526
2
Αμαλιάδα
Λοιπόν επειδή έχουμε ένα θεματάκι με τον αποχωρισμό, εφάρμοσα αυτά που είπε η Dr.Zhivago και λειτούργησαν όλα μια χαρά.
ΟΜΩΣ όταν είναι να φύγουμε και να πάρουμε και το Φοίβο μαζί μας, μέχρι να ετοιμαστούμε από την αγωνία του μη φύγουμε, αρχίζει, δαγκώνει μπατζάκια, της μικρής της έχει τρυπήσει δυο τρεις μπλούζες και γενικά δίνουμε μια μικρή μάχη μέχρι να ντύσω τη μικρή, πως το αντιμετωπίζω αυτό? να τον βάζω στο crate μέχρι να ετοιμαστούμε?
 






fop

Member
22 Μαρτίου 2009
19
0
athens
καιρο εχω να γραψω!κι εμεις τα παμε ολο και καλυτερα!τωρα πλεον ασχολειται με τα παιχνιδια του και γαυγιζει λιγοτερο οταν λειπω. ακομα κοιμαται στο δωματιο μου αλλα πλεον δεν ανεβαινει στο κρεβατι. το κυριοτερο ειναι οτι αλλαξε η δικη μου συμπεριφορα και το αναγνωριζει κι εκεινος:D:mrgreen:
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.114
Μηνύματα
895.822
Μέλη
19.924
Νεότερο μέλος
ALEXANDRA MOSCHOU