κουταβι και εκπαίδευση τουαλετας


elinapol2

Well-Known Member
13 Δεκεμβρίου 2018
326
405
35
Για να μην ανοίγω άλλο topic θεωρώ σωστό να γράψω εδώ επειδή πρόκειται για το ίδιο θέμα.
Έχω ένα κουτάβι schnauzer standard 2 μηνών.
Θα ήθελα να μου πείτε την γνώμη σας αν διαχειρίζομαι σωστά το θέμα.

Ο εκτροφέας το είχε μάθει σε πάνα. Και εγώ για 4 μέρες από την μέρα που την πήρα την πήγαινα σε πάνα. Και είχε μάθει την διαδικασία τα έκανε εύκολα σχετικά. Κάποιες φορές βρήκε σχεδόν μόνη της τον δρόμο. Είχα λοιπόν στο μυαλό μου ότι θα το μάθω σε πάνα όπως το 14χρόνο σκυλάκι που είχα παλιά. όμως όταν μίλησα με τον εκπαιδευτή μου, μου λέει πανά την ξεχνάς. ότι κάνει έξω. ΟΧΙ μέσα στο σπίτι.
Παράλληλα περιορισμός συνεχώς στο crate που έχω και συγκεκριμένα μου είπε αρκετές ώρες.
Το βγάζω βόλτα (είμαι σε αυλή δική μου) αν δεν τα κάνει μπαίνει μέσα. Αν τα κάνει μέσα μένει εκεί με αυτά για να καταλάβει ότι είναι σπίτι του κι είναι λάθος. Σιγά σιγά θα σταματήσει να το κάνει.
Η εκπαίδευση αυτή ξεκίνησε χθες. Από τα ξημερώματα (το βγάζω ανά 2 με 3 ώρες έξω) ξεκίνησε έξω όμως τα έκανε και μεσα στο crate σε μια κουβερτούλα που έχει 1 φορά.
Οπότε σίγουρα θα βγάλω την κουβέρτα.

Θα δούμε πως θα πάει σήμερα. Βέβαια υπάρχει το εξής θέμα. Επειδή δεν έχει μάθει το έξω και σαστίζει με το τι βλέπει γύρω της χαζεύει και δεν κάνει κάτι. Οπότε σκέφτηκα να το πάω πιο ομαλά. και να βάλω απλά τις πάνες έξω. Άρα έβαλα 1 με 2 πάνες έξω και έτσι ξεκίνησε και τα έκανε έξω.
Να σημειώσω ότι και με δεύτερο εκπαιδευτή που μίλησα μου είπε η πάνα μέσα είναι απαγορευτική και είναι ΕΝΤΕΛΩΣ λαθος. Πανεύκολα θα δει αργότερα τα ωραία σου χαλάκια σαν μια μεγάλη πάνα. Και είναι σωστό αυτό γιατί το έζησα 14 χρόνια με το yorki.

Άρα για να συνοψίσω η ζωή του κυλάει ως εξής.

Φουλ περιορισμός στο crate
Ανά 2 με 3 ώρες έξω για να τα κάνει
Το πρωί παίζω μαζί της για καμία ώρα
Και επίσης το μεσημέρι απόγευμα πάλι που την βγάζω έξω και ταυτόχρονα παίζω.

Πιστεύετε ότι είναι σωστή η διαδικασία?
Καλα σου τα ειπανε, για αρχη ο περιορισμος βοηθαει, σαφεστατα ομως μερα με τη μερα να ειναι περισσοτερες ωρες μαζι σου και οχι μεσα στο κλουβακι...
Εγω τον εβαζα μεσα στο παρκο οταν πλησιαζε η ωρα για να κατουρισει, τον αφηνα κανενα μισαωρο και μετα εξω στο μπαλκονι αρχικα. φυσικα με το που κατουρουσε δεν τον εκλεινα παλι, τον ξαναεκλεινα μετα απο κανενα δυωρο και παλι την ιδια ρουτινα.
Αν ειναι ολη μερα μεσα πως θα το μαθαιτε και θα σας μαθει; Δεν ξερω, λιγο υπερβολικο μου φαινεται, σιγα σιγα αραιωνε τις ωρες που βρισκεται μεσα στο κλουβακι του...
 


Αthineto

New Member
20 Φεβρουαρίου 2024
4
0
31
Καλησπερα σε ολους! χαιρομαι πολυ που εχει ξανανοιξει αυτο το θεμα μιας και ειμαι σε απογνωση.
εχω ενα κουταβι 4 μηνων η οποια οσο δεν μπορουσε να ανεβει στο κρεβατι μας ,κοιμοταν διπλα μας στο δωματιο μας στο κρεβατακι της και πηγαινε στην πανα κατα τη διαρκεια την νυχτας.
απ οταν βρηκε τον τροπο να ανεβαινει στο κρεβατι μας ενω ξεκιναει με υπνο στο δικο της κρεβατι ,επειδη της το επιβαλλω εγω χωρις φωνες απλα την πηγαινω στο κρεβατι της οσο ειμαι ξυπνια και κανει κινηση να ανεβει στο κρεβατι μας ,κατα τη διαρκεια της νυχτας ανεβαινει στο κρεβατι μας και κανει τσισα της. το εχει κανει 3 βραδια συνεχομενα.
δεν ξερω τι να κανω,ειμαι σε απογνωση,δεν εχω παπλωμα πια ειναι ολα για πλυσιμο και δεν ξερω πως να διαχειριστω αυτο το προβλημα.
την επιασα μονο εχθες το βραδυ ακριβως την ωρα που το εκανε ,συγκεκριμενα εκανε τσισα με το που ανεβηκε και τη μαλωσα. τα προηγουμενα βραδια απλα τα μαζεψα το πρωι που το ειδα.
οι αποψεις σαν και τυχον λυσεις θα με βοηθουσαν πολυ.
ευχαριστω!