....μαστεκτομή.....

Fileiro

Well-Known Member
17 Οκτωβρίου 2006
452
1
Athens
Δεν είναι η εισπνευστική αναισθησία επικίνδυνη αλλά τα προαναισθητικά που χρησιμοποιούνται.
Δεν έγραψα πουθενά κάτι τέτοιο. Έγραψα οτι
Ακόμη και ειδικό ενέσιμο σχήμα υπάρχει για τις περιπτώσεις εκείνες που ακόμη και η εισπνευστική αναισθησία είναι επικίνδυνη (λόγω καρδιακής ανεπάρκειας)."
Απ' όσο γνωρίζω δεν υπάρχει αμιγώς ενέσιμο σχήμα για καρδιοπαθείς σκύλους και γάτες που να είναι ασφαλέστερο της ειπνευστικής αναισθησίας (με την προϋπόθεση ότι γίνεται τροποποιημένη προνάρκωση).
Υπάρχει ενέσιμο πρωτόκολλο αναισθησίας για ζωα με σοβαρή Καρδιακή Δυσλειτουργία και που δεν θα ανεχτούν (tolerate) εισπνευστική αναισθησία.Φυσικά το θέμα είναι τεράστιο και οι πρακτικές προεκτάσεις του επίσης..όπως το αν θα αποφασίσουμε να χειρουργήσουμε ένα τέτοιο ζώο...αλλά....συζήτηση κάνουμε..:)

Συμφωνώντας απόλυτα με τον raul_vet :

Η πιθανότητα να επανεμφάνισης του όγκου σε άλλους μαστούς μετά το χειρουργείο υπάρχει αλλά έχει να κάνει με το αν πριν την επέμβαση είχαν γίνει μη ορατές μεταστάσεις.
Εδώ μιλάμε για την υγεία ενός ζώου. Το σωστό είναι να δράσουμε γρήγορα όχι να περιμένουμε κοιτάζοντας τον όγκο.
..είναι ολα αρκετα ρευστά.Ανάλογα με το είδος του όγκου, έχουμε λίγες πιθανότητες επανεμφάνισης του προβλήματος...έως επανάληψης της ιστορίας (να αναζητήσουμε τη βοήθεια του κτηνιάτρου για σχετικό με όγκους πρόβλημα μέσα σε δυο χρόνια άπό την πρώτη μαστεκτομή.Και το πρόβλημα αυτό μπορεί να είναι όγκος σε άλλο μαστό ή μετασταση σε πιο ζωτικά όργανα).

Σημαντικό είναι επίσης να μην δεχθούμε ποτέ την αφαίρεση του όγκου και μόνο : "Ήταν μονο 1 x 1 εκατοστό ο όγκος και γιαυτό αφαιρέθηκε μόνο αυτός και αφήσαμε το μαστό"(δυστυχώς συμβαίνει)

Επίσης θα πρέπει να ξέρουμε οτι μετά το χειρουργείο θα πρέπει να βοηθήσουμε πολύ το σκύλο μας με παυσίπονα (προσωπικα προτιμω αυτοκόλλητα επιθέματα πολύ ισχυρού αναλγητικού για τις πρώτες 2-3 μέρες και συνεχίζουμε από το στόμα.Αυτό γιατι ειδικά σε περιπτώσεις μαστεκτομής σε σειρα, δηλαδή αφαίρεση όλων των μαστών της μιας πλευράς, ο πόνος είναι τρομακτικός.Παρόλα αυτά η αντοχή στον πόνο διαφέρει αρκετά απο σκύλο σε σκύλο.Υπάρχουν σκυλες που 2 ώρες μετα το χειρουργείο είναι έτοιμες να τρέξουν (φυσικά αυτό απαγορεύεται δια..ροπάλου) και άλλες που πραγματικά υποφέρουν.

Last edited:

sir-elric

Well-Known Member
17 Νοεμβρίου 2006
2.589
3
marathon beach
το ειδαμε και αυτο ! 2 κτηνιατροι σε φορουμ για σκυλια να ανταλασουν αποψεις. για συνεχιστε εξαιρετικα ενδιαφερουσα η συζητηση σας.

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
57
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
Σημαντικό είναι επίσης να μην δεχθούμε ποτέ την αφαίρεση του όγκου και μόνο : "Ήταν μονο 1 x 1 εκατοστό ο όγκος και γιαυτό αφαιρέθηκε μόνο αυτός και αφήσαμε το μαστό"(δυστυχώς συμβαίνει
οι χειρουργικες μεθοδοι που εφαρμοζονται στα νεοπλασματα μαστων περιλαμβανουν την εκτομη του νεοπλασματος ,την απλη,την εντοπισμενη,την πληρη ετεροπλευρη και την ολικη μαστεκτομη.Ωοθηκυστερεκτομη μπορει να γινει ταυτοχρονα με οποιαδηποτε απο τις επεμβασεις αυτες ,αν αποφασιστει αυτο γινεται για το περιορισμο της διαφυγης των νεοπλασματικων κυτταρων στη κοιλιακη κοιλοτητα ,ολα εξαρτονται απο την περιπτωση και την ιστοπαθολογικη

πες μου σε παρακαλω γιατι δεν δεχομαστε απλα και μονο την εξαιρεση του ογκου οταν βεβαια αυτος ειναι μικρης διαμετρου ,οταν η κλινικη κατασταση του ειναι καλη και χωρις μεταστατικη δυνατοτητα οπως προκυπτει απο την ιστοπαθολογικη?

Fileiro

Well-Known Member
17 Οκτωβρίου 2006
452
1
Athens
οι χειρουργικες μεθοδοι που εφαρμοζονται στα νεοπλασματα μαστων περιλαμβανουν την εκτομη του νεοπλασματος ,την απλη,την εντοπισμενη,την πληρη ετεροπλευρη και την ολικη μαστεκτομη.Ωοθηκυστερεκτομη μπορει να γινει ταυτοχρονα με οποιαδηποτε απο τις επεμβασεις αυτες ,αν αποφασιστει αυτο γινεται για το περιορισμο της διαφυγης των νεοπλασματικων κυτταρων στη κοιλιακη κοιλοτητα ,ολα εξαρτονται απο την περιπτωση και την ιστοπαθολογικη
Ας μην μπούμε σε τέτοιες λεπτομέρειες. Δεν εχει καμία σχέση η ωοθηκυστερεκτομή με τον περιορισμό της διαφυγής των νεοπλασματικών κυττάρων στη κοιλιακή κοιλότητα. Ο περιορισμός αυτός έχει σχέση με το ΤΙ κάνεις πρώτα απο τα δυο..

Πολυ ευχαρίστως να σου απαντήσω αλλα όχι εδω. Είναι αδύνατον να περιγράψουμε την παθολογία του μαστού και την φυσιοπαθολογία της περιοχής και της κατάστασης μεσα σε μερικά μηνύματα.
Σε γενικές γραμμές, λόγω της επικοινωνίας των μαστών μεταξύ τους με το αγγειακό και το λεμφικό σύστημα προσπαθούμε να απομονώσουμε οσο μπορουμε καλυτερα την περιοοχή του προβλήματος αφαιρώντας πανω απο εναν μαστους τη φορα.
Επαναλαμβανω..ας μην μπούμε σε τετοιες λεπτομέρειες εκτος αν ειμαστε ολοι κτηνίατροι.

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
57
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
ακριβως επειδη δεν ειμαι γιατρος ,ψαχνω,διαβαζω,ρωταω,ενημερωνομαι,μαθαινω,προστατευω τα ζωα μου

συγνωμη που δεν καταλαβαινω τι εχει το "εδω" για να μην μπορω να ενημερωθω

οι εκπαιδευτες μας ενημερωνουν για θεματα εκπαιδευσης και επικοινωνιας

οι εκτροφεις για θεματα αναπαραγωγης ,προτυπων φυλης κλπ

οι γιατροι για θεματα υγειας

Fileiro

Well-Known Member
17 Οκτωβρίου 2006
452
1
Athens
Έχεις απόλυτο δίκιο!!Σε ολα!
Κάποιες φορές ομως η απάντηση σε κάποιες ερωτήσεις (δεν εννοώ συγκεκριμένες ερωτήσεις εδω στο forum) ισοδυναμεί με παράδοση σε πανεπιστημιακή αίθουσα.
Παρόλα αυτά ..μακάρι ολος ο κόσμος που μπαίνει στους χώρους εργασίας μας να έχει την όρεξη και τη διάθεση να μάθει και να ασχοληθεί..όσο εσείς!!

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.179
3.023
ΑΤΤΙΚΗ
εγώ πάντως παρακολουθώ την όλη συζήτηση με μεγάλο ενδιαφέρον(και ας μη με αφορά άμεσα) και θα ήθελα να συνεχιστεί.:)

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Σε όγκο μη μεταστατικό γιατί να αφαιρέσεις όλη την σειρά?

Εγώ έκανα πρίν ένα και κάτι μήνα ολική αφαίρεση της σειράς σε όγκο με μεταστατική φυσικά ιδιότητα, η πορεία του σκύλου ήταν 10 μέρες πόνος όπως περιγράφει ο Fileiro 15 μέρες σε πολύ καλή κατάσταση και 10 μέρες τρομερά γρήγορη επιδείνωση με εξάπλωση όγκων σε όλο το σώμα, και κατάληξη του ζώου.

Θέλω να πώ ... μακάρι ο καρκίνος να ήταν ελέγξιμος και προβλέψιμος αλλά δεν είναι ...

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
57
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
εγω ρωταω γιατι σε ογκο 1cm να κανω μαστεκτομη ,οχι ολης της σειρας, αλλα μονο του συγκεκριμενου μαστου και να μην απλα εξαιρεθει ο ογκος και να σταλει για ιστοπαθολογικη η οποια θα καθορισει και την πορεια της ιστοριας

στους ανθρωπους οταν μια γυναικα ανακαλυψει ογκιδιο στο στηθος της κανουν αμεσως μαστεκτομη ? η ακολουθειται η σειρα εξετασεως αφαιρεση ογκου ,βιοψια και παρακολουθηση εξελιξη κλπ ?

γιατι στις σκυλες κατευθειαν μαστεκτομη ?

Fileiro

Well-Known Member
17 Οκτωβρίου 2006
452
1
Athens
Θέλω να πώ ... μακάρι ο καρκίνος να ήταν ελέγξιμος και προβλέψιμος αλλά δεν είναι ...
Έτσι ακριβώς είναι. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και δεν είναι δυνατό να υπάρξει συγκεκριμένη (και ίδια σε ολες τις σκύλες) σειρά κινήσεων απο πλευράς του κτηνιάτρου, και πολύ περισσότερο να κατανοηθεί (η σειρά) απο τον ιδιοκτήτη.

Krina δεν σε κάλυψα πιο πάνω?Μάλλον όχι.:)
Άλλοι λόγοι είναι το υψηλότερο σχετικά ρίσκο της αφαίρεσης ενος ογκιδίου 1 x 1 γιατι μια λάθος κίνηση σημαίνει τη διασπορά καρκινικών κυττάρων στη γύρω περιοχή, το τραύμα συρράφεται..και μετα απο λίγο καιρο να τος πάλι ο νέος όγκος.(έχω συναντήσει πολλές τέτοιες περιπτώσεις)
Είναι πιο ασφαλές να αφαιρείται ολος ο μαστός αλλά και άλλοι διπλα του (ανάλογα με το ΠΟΙΟΣ μαστός έχει τον όγκο).Οταν ο όγκος έχει φτάσει πολύ μεγαλύτερα μεγέθη η πρόγνωση συνήθως είναι δυσμενέστερη.

Last edited:

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
57
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
θα σε ευχαριστησω για την υπομονη και το χρονο σου

ευχομαι να συνεχισουμε να σε εχουμε και σενα και τους αλλους γιατρους εδω στο φορουμ

οσο για τον ογκο της σκυλας μου ελπιζω ,ευχομαι,επαγρυπνω

Fileiro

Well-Known Member
17 Οκτωβρίου 2006
452
1
Athens
Στις γυναίκες, πολλές μελέτες δείχνουν οτι η γαλουχία μοιάζει να προστατεύει το μαστό απο πιθανό νεοπλασία! Μάλιστα καποιες άλλες μελέτες έδειξαν οτι ο θηλασμός για μεγαλύτερη περίοδο (6-12 μηνες) μείωσε σαφώς το ρίσκο τόσο του προ οσο και του μετα την εμμηνόπαυση εμφανιζόμενου καρκίνου του μαστού.

Οι κτηνίατροι που ασχολούνται με την αναπαραγωγή πιστεύουν οτι ισως συμβαίνει το ιδιο και με τη σκύλα.Προσωπικά έχω παρατηρήσει πολύ πιο σπάνια ογκους στο μαστό σε σκύλες εκτροφής που έχουν γεννήσει και γαλακτοφορήσει απο τις σκύλες που δεν χρησιμοποιούνται σε εκτροφή.

Οσον αφορα τις ψευδοκυήσεις εχω να πω οτι υπάρχει καθαρά αυξημένο ρίσκο ογκων στους μαστούς στις σκύλες που εμφάνισαν ψευδοκυήσεις συγκρινόμενο με αυτο των σκύλων που δεν εμφάνισαν ψευδοκυήσεις.
Το ρίσκο αυξάνεται στις σκύλες που είχαν περισσότερες απο μια ψευδοκυήσεις και αυξάνεται επισης οσο προχωρεί η ηλικία.
Αυτό το φαινόμενο μπορεί να εξηγηθεί ως εξής. Με τη ψευδοκύηση..υπάρει μηχανική καταπόνηση του ιστού των μαστών (και μείωση του οξυγόνου των κυττάρων τους και επισης αύξηση καρκινογόνων προϊόντων που συντίθενται εκει απο την κατακράτηση του γάλακτος ενω η ορμόνη προλακτίνη φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο στο να συντελεί στην πρόκληση προ-νεοπλασματικών αλλοιώσεων.

Αυτές οι παρατηρήσεις υποδεικνύουν οτι η πρόληψη των ψευδοκυήσεων είναι σημαντική και το οτι οι ψευδοκυήσεις πρέπει να θεραπεύονται.

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.179
3.023
ΑΤΤΙΚΗ
Θα ήθελα να ρωτήσω,οι στειρωμένες σκύλες τι πιθανότητες έχουν για ανάπτυξη όγκων στο μαστό?

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
57
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
οι ψευδοκυήσεις πρέπει να θεραπεύονται.
τι εννοει θεραπεια ? τα σκευασματα του εμποριου ?

εγω στην ψευδοκυηση κανω (θα φωναζουν τωρα ισως πολλοι ) οχι απλη διαιτα αλλα αποχη εντελως απο το φαγητο για τρια 24ωρα και την 4η μερα ταιζω στεγνο στηθος απο κοτοπουλο και απο 5η μερα αν η σκυλα εχει εντελως στεγνωση στους μαστους δινω παλι σιγα σιγα ξηρα τροφη , α και νερο στη ποσοτητα που χρειαζεται
δεν δινω καθολου σκευασματα
αλλα καιροφυλακτω ξερω ποτε να περιμενω ψευδοκυηση και θελω να το προλαβω αμεσως

πες μου Fileiro τη γνωμη σου αν κανω λαθος ,τι πρεπει να διορθωσω

Fileiro

Well-Known Member
17 Οκτωβρίου 2006
452
1
Athens
Ανάλογα με την κατάσταση ο κτηνίατρος θα συστήσει την ανάλογη θεραπεία. Δε συμφωνώ με τις νηστείες γιατι δεν είναι πάντα επιτυχής τακτική και διαφωνώ με το να αφήνουμε ενα σκύλο νηστικό για 72 ωρες.Προτιμώ άλλα σχήματα που ομως δεν θα αναφέρω εδω γιατι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.ΟΙ νηστείες αυτές συστήνονται και απο κτηνιάτρους με σκοπο να "στρεσσάρουν" λιγο τον οργανισμό μεχρι και διουρητικα εχω δει να δινουν!!!
Οι μέθοδοι αυτες ειναι κατα τη γνώμη μου ανεπαρκεις για να θεραπεύσουν την κατάσταση με 100% αποτελεσματικοτητα.

Fileiro

Well-Known Member
17 Οκτωβρίου 2006
452
1
Athens
Θα ήθελα να ρωτήσω,οι στειρωμένες σκύλες τι πιθανότητες έχουν για ανάπτυξη όγκων στο μαστό?
Ανάλογα με το ΠΟΤΕ στειρώθηκαν. Πρίν τον πρώτο οίστρο ή μετα τον 4ο - 5ο

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.179
3.023
ΑΤΤΙΚΗ
και οι δύο μου σκύλες στειρώθηκαν μετά τον πρώτο τους οίστρο.

Θα με ενδιέφερε βέβαια να μάθω πόσο επιδρά η στείρωση στην πρόληψη της δημιουργίας όγκων,άρα και κατά πόσο οι σκύλες που είναι εκτός αναπαραγωγής και μπορούν να στειρωθούν,προστατεύονται με αυτήν.

Δευκρινίζω και πάλι ότι δεν αντιμετώπισα αυτό το πρόβλημα ποτέ και ούτε και το αντιμετωπίζω, απλά ρωτάω επειδή θέλω να μάθω. Ευχαριστώ:)

lilly

Member
9 Νοεμβρίου 2009
6
0
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες σας!!
Η λιλλυ δεν είναι 14 αλλά 11 ετών!
Αυτή τη βδομάδα πάμε για εξετάσεις και το πιο πιθανό και για το χειρουργείο!!
Δυστυχώς ο όγκος είναι αρκετά μεγάλος, ο κτηνίατρος είπε θα κάνει μαστεκτομή και θα βγάλει και τις ωοθήκες!
Η γενική κατάσταση του ζώου είναι αρκετά καλή.
Δεν φαίνεται να πονάει,έχει όρεξη για παιχνίδια και γενικότερα καμία διαφορά δεν έχει από πριν!
Με αγχώσατε λίγο με το θέμα του πόνου μετεγχειρητικά......
Κι έχω ήδη αρκετό άγχος για την εξέλιξη του ίδιου του χειρουργείου!!
Ελπίζω να πάνε όλα καλά, ειλικρινά δεν ξέρω τι να περιμένω και φοβάμαι ήδη πάρα πολύ!

lilly

Member
9 Νοεμβρίου 2009
6
0
Τελικά κάναμε αφαίρεση του όγκου και ολική υστερεκτομή την Τετάρτη 9/12. Ήρθαμε σπίτι μας το ίδιο βράδυ και ρίξαμε κάτι τεράστιους ύπνους!
Από την επόμενη μέρα τρώμε κανονικά και παίρνουμε την αντιβίωσή μας και θέλουμε συνέχεια παιχνίδια και χαδάκια αλλά έχουμε και πολλά νεύρα με το τεράστιο χωνί που έχουμε στο κεφάλι μας!!!
Η χαζούλα τις πρώτες μέρες όπου τράκαρε έμενε εκεί ακίνητη!Τώρα έμαθε και κουνάει το κεφάλι της και το ξεμαγκώνει!
Το μόνο που με ανησυχεί είναι ότι κάνει πάρα πολλά κακάκια 4-5 φορές τη μέρα και είναι μαλακά (αλλά αυτό λέει η αντιβίωση σαν παρενέργεια)
το πολλές φορές με ανησυχεί κι έχει κ πολλά αέρια τις τελευταίες 2 μέρες, κι όταν κοιμάται τρομάζει και σηκώνεται κι αρχίζει και τρέχει!χαχαχα

Φαίνεται αρκετά καλά πάντως,οπότε ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι