''περι αερων υδατων τοπων''


ntoulis

Well-Known Member
19 Ιουλίου 2013
3.217
2.434
Λαχανάκια Βρυξελλών
απο το Ιπποκρατικο εργο ''περι αερων υδατων τοπων'' ενα ωραιο κειμενο που σε λιγες σελιδες κανει αναφορα σε παρα πολλα πραγματα(γεωγραφια,διατροφη,περιβαλλον,νερο,τροπο ζωης κατοικων,εναλλαγη εποχων,αστρα κ.α), ολα σε σχεση με το πως να φτασεις σε μια ορθη συλληψη της ιατρικης(αλλα και προβλεψεις), και τις επιδρασεις/δυναμεις που ασκει καθε ενα απο αυτα τα πραγματα και σε ανδρες και σε γυναικες και σε παιδια..

αυτη ειναι και η μαγεια του Ελληνικου πολιτισμου η πρωτοτυπια της.. σε μια εποχη που σε αλλους <<πολιτισμους>> η αξια της ανθρωπινης ζωης ειναι στο μηδεν,εδω υπαρχουν εργα,για την αγαπη προς τον ανθρωπο γενικα,χωρις διακρισεις..

τελος με την εισαγωγη.. ας παμε στην ταμπακιερα:

H Ασια- μπορω να το βεβαιωσω- ειναι τελειως διαφορετικη απο την Ευρωπη ως προς την φυση ολων των πραγματων: και αυτων που βλασταινουν απο τη γη αλλα και των ανθρωπων. Πραγματι στην Ασια τα παντα γεννιουνται πολυ πιο ομορφα και πολυ πιο μεγαλα' η μια περιοχη ειναι πιο ημερη απο την αλλη, και οι ανθρωποι ειναι πιο ηπιοι και πιο καλοκαρδοι. Η αιτια για ολα αυτα ειναι το ευκρατο κλιμα : η Ασια βρισκεται στην Ανατολη , στη μεση ακριβως αναμεσα στη μια(τη χειμερινη) και την αλλη (τη θερινη) ανατολη του ηλιου,και επιπλεον σε μεγαλυτερη αποσταση απο τις ψυχρες περιοχες. Η ευδοκιμηση και η ημεροτητα, για τις οποιες μιλησα πρωτυτερα,ειναι κατι που υπαρχει τοτε κυριως,οταν δεν υπαρχει ενα στοιχειο που να επιβαλλεται βιαια,αλλα σε ολα βασιλευει ισορροπια.

Οπωσδηποτε, οι συνθηκες στην Ασια δεν ειναι παντου οι ιδιες,αλλα η περιοχη που βρισκεται σε ιση αποσταση απο τις θερμες και τις ψυχρες ζωνες εχει τους καλυτερους καρπους,τα καλυτερα δεντρα και το ηπιοτερο κλιμα, και τα νερα της - και αυτα που πεφτουν απο τον ουρανο και αυτα που αναβλυζουν απο τη γη - ειναι εξαιρετικα..... .... ....

Και τα ζωα που τρεφουν εκει οι ανθρωποι ειναι φυσικο να ευδοκιμουν, και μαλιστα να γεννουν πολυ συχνα και να ειναι ικανοτατα στο να μεγαλωνουν τα μικρα τους. Και οι ανθρωποι δεν μπορει παρα να ειναι καλα θρεμμενοι, με πολυ ομορφη εμφανιση , πολυ ψηλοι και με ελαχιστες διαφορες ο ενας απο τον αλλο στη μορφη και στο υψος.


.... αναγκαστικα η ηδονη θα κατευθυνει τα παντα,... ετσι εξηγειται η πολυμορφια των ζωων εκει.
#


απο το εργο:
Ιπποκρατης
Ιατρικη θεωρια και πραξη
εκδ.Ζητρος
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.122
Μηνύματα
895.913
Μέλη
19.937
Νεότερο μέλος
Spotlight