προσεχουμε για να εχουμε!!!(γαλλακι)

cookie la francaise

Well-Known Member
8 Ιουλίου 2013
181
33
Καλησπερα σας!!!οπως εχω γραψει κ σε αλλο θεμα εχω ενα γαλλικο μπουλντογκακι 1,5 χρονων...διαβαζω τα τοσα ενδιαφεροντα θεματα του φορουμ κ μου δημιουργηθηκε η αναγκη νσ ρωτησω τους γονεις γαλλικων με περισσοτερη εμπειρια απο μενα τι πρεπει να κανω για να χω το γαλλακι μου υγιες και για πολλα πολλα χρονια.ξερω οτι μπορει να υπαρχουν διαφορα θεματα, τα οποια και θα διαβασω, αλλα αν μπορουσε καποις να μου δωσει καποια συμβουλη θα μουν ευγνωμων. Για πχ ποσονκαι πως να παιζουμε, συμπληρωματα διαρροφης, τροφη, ασκηση κ γενικα καθε πληροφορια θσ ναι χρησιμη για το γαλλακι μου..διαβαζα τελευταια για υην προπτοση, ποια ειναιβτα αρχικα συμπτωματα, τι να κανω και τι να μη κανω.ευχαριστω ρκ των προταιρων κ συγνωμη για τις πολλες ερωτησεις:oops:

συλβοσκυλο

Well-Known Member
28 Μαρτίου 2013
2.036
294
To παιχνίδι επιτρέπεται ,με μέτρο όμως. Γενικά έχουν την τάση να κουράζονται πολύ εύκολα, και αρχίζουν να βαριανασαίνουν. Δεν επιτρέπεται όμως να χοροπηδανε πολυ πολυ...Αυτο πρεπει σιγά σιγα να της το ελαττώσεις. Ειναι συνηθες τα γαλλικα να πάσχουν απο μια κατάσταση της σπονδυλικής στήλης ,την hermivertibrae (google it) και έχουν μεγάλη ευαισθησία εκεί. Οπότε σταματάμε άλματα, βάρβαρα παιχνίδια και μειώνουμε ανεβοκατέβασμα σκαλών...Απο συμπτώματα που λές, αν δείς δυσφορία στην κίνηση και αδιαθεσία- αμέσως στον κτηνίατρο...Τι ηλικία έχει η cookie?
Θα σου πρότεινα να κάνετε ακτινογραφίες για patella, hermivertibrae και δυσπλασία ισχύων για να ξέρεις σε τι κατάσταση είναι η cookie και να έχεις τον νού σου.
Απο βόλτα, εμένα πάει μια μικρή των 30 λεπτών γιατι παρόλο που αναπνευστικα η Συλβια δεν έχει αυτο το ρουθούνισμα των γαλλικών, αρχιζει και κουράζεται και δυσανασχετει...Δειχνει ότι της αρκει οποτε φαντάζομαι 30 λεπτά ειναι πολύ καλα για βόλτα και μόνο στη δροσιά γιατί υποφέρουν στη ζέστη.

Τι τροφή της δίνεις? Το σκυλί πρέπει να τρώει μια καλή τροφή σε καθημερινή βάση και καθόλου μπινελίκια γιατί έχουν την τάση να παίρνουν βαρος και λόγω όλων των παραπάνω καταλαβαίνεις για τι επιβάρυνση μιλάμε...
Απο συμπληρώματα, εγω της δίνω μόνο λίγο σολωμέλαιο, και αυτές τις μέρες που μαδάει και μου είχε τελειώσει το σολωμέλαιο της πήρα viacutan plus, ειναι κάτι σαν παστίλιες με υψηλά ποσοστά βιταμίνης Ε.
Τρώει φρουτάκια όμως, μήλο-αχλάδι-καρπούζι. Πρέπει να βγάλεις τα κοκούτσια, και να κόψεις το φρούτο σε πολύ μικρά κομμάτια( ή καλύτερα να το αλέσεις) γιατί τα σκυλιά, λόγω πιο κοντού εντέρου απο τον άνθρωπο, δεν μπορούν να μεταβολίσουν φρούτα και λαχανικά εύκολα.
Μπορεί να σου ακούγονται υπερβολικά αυτα που γράφω, και μάλλον λίγα έγραψα :p, αλλα θελει πολύ προσοχή.Απο όσα γαλλικά ξέρω ,ένα ποσοστό 70% έχει κατι απο τα παραπάνω... Μιλάμε για υπερευαίσθητα σκυλιά, με χείριστο γονιδιακό υποβαθρο! Οπότε όπως είπες, προσέχουμε για να έχουμε!

cookie la francaise

Well-Known Member
8 Ιουλίου 2013
181
33
To παιχνίδι επιτρέπεται ,με μέτρο όμως. Γενικά έχουν την τάση να κουράζονται πολύ εύκολα, και αρχίζουν να βαριανασαίνουν. Δεν επιτρέπεται όμως να χοροπηδανε πολυ πολυ...Αυτο πρεπει σιγά σιγα να της το ελαττώσεις. Ειναι συνηθες τα γαλλικα να πάσχουν απο μια κατάσταση της σπονδυλικής στήλης ,την hermivertibrae (google it) και έχουν μεγάλη ευαισθησία εκεί. Οπότε σταματάμε άλματα, βάρβαρα παιχνίδια και μειώνουμε ανεβοκατέβασμα σκαλών...Απο συμπτώματα που λές, αν δείς δυσφορία στην κίνηση και αδιαθεσία- αμέσως στον κτηνίατρο...Τι ηλικία έχει η cookie?
Θα σου πρότεινα να κάνετε ακτινογραφίες για patella, hermivertibrae και δυσπλασία ισχύων για να ξέρεις σε τι κατάσταση είναι η cookie και να έχεις τον νού σου.
Απο βόλτα, εμένα πάει μια μικρή των 30 λεπτών γιατι παρόλο που αναπνευστικα η Συλβια δεν έχει αυτο το ρουθούνισμα των γαλλικών, αρχιζει και κουράζεται και δυσανασχετει...Δειχνει ότι της αρκει οποτε φαντάζομαι 30 λεπτά ειναι πολύ καλα για βόλτα και μόνο στη δροσιά γιατί υποφέρουν στη ζέστη.

Τι τροφή της δίνεις? Το σκυλί πρέπει να τρώει μια καλή τροφή σε καθημερινή βάση και καθόλου μπινελίκια γιατί έχουν την τάση να παίρνουν βαρος και λόγω όλων των παραπάνω καταλαβαίνεις για τι επιβάρυνση μιλάμε...
Απο συμπληρώματα, εγω της δίνω μόνο λίγο σολωμέλαιο, και αυτές τις μέρες που μαδάει και μου είχε τελειώσει το σολωμέλαιο της πήρα viacutan plus, ειναι κάτι σαν παστίλιες με υψηλά ποσοστά βιταμίνης Ε.
Τρώει φρουτάκια όμως, μήλο-αχλάδι-καρπούζι. Πρέπει να βγάλεις τα κοκούτσια, και να κόψεις το φρούτο σε πολύ μικρά κομμάτια( ή καλύτερα να το αλέσεις) γιατί τα σκυλιά, λόγω πιο κοντού εντέρου απο τον άνθρωπο, δεν μπορούν να μεταβολίσουν φρούτα και λαχανικά εύκολα.
Μπορεί να σου ακούγονται υπερβολικά αυτα που γράφω, και μάλλον λίγα έγραψα :p, αλλα θελει πολύ προσοχή.Απο όσα γαλλικά ξέρω ,ένα ποσοστό 70% έχει κατι απο τα παραπάνω... Μιλάμε για υπερευαίσθητα σκυλιά, με χείριστο γονιδιακό υποβαθρο! Οπότε όπως είπες, προσέχουμε για να έχουμε!
Σ ευχαριστω συλβοσκυλο!!!τα διαβασα ολα με πολυ ενδιαφερον!!!η cookie ειναι 1,5 χρονων.οσον αφορα στο παιχνιδι ειναι ακουραστη, μπορει να παιζει με τις ωρες κ αν σταματησουμε εμεις για να την ξεκουρασουμε αυτη συνεχιζει μονη της ή μας κυνηγαει με ενα μπαλλακι στο στομα...αυτο απο τη μια φανταζομαι ειναι καλο γιατι δειχνει οτι ειναι υγιης αλλα απο την αλλη μας παρασυρει να παιζουμε παραπανω. Τωρα που γραφω η κουκη μου πεταει το αγαπημενο της μπαλλακι κ μου μουρμουριζει για να της το πεταξω? Αν την αμολυσουμε ελευθερη σε καποιο παρκο τρεχει σα σιφουνας!! Αυτο μου χε κανει εντυπωση απο την αρχη που την πηραμε γιατι ειχ την εντυπωση οτι τα γαλλακια ειναι πιο δυσκινητα κ με μειωμενες αντοχες.
Τωρα που εχει ζεστη τη βγαζω πρωι κ βραδυ με μια ενδυαμεση μικρη βολτα για τσισα το μεσημερι. Το χειμωνα μπορει να παμε κ βολτα μεγαλυτερη του 30λεπτου μιας κ δε δειχει σημαδια κουρασης...
Τροφη της δινω τη royal canin,ειτε αυτη για τα γαλλικα ή αν δε τη βρω για μεσαιου μεγεθους σκυλους. Θα παρω κ αυτες τισ αμπουλες που μου προτεινες..δε τις δινω ιδιαιτερα πολλα extra να φαει.ισως λιγο τυρακι ή λιγο γιαουρτι οου της αρεσει..φανταζομαι δε πειραζει...απο φρουτα σπανια της δινω γιατι δε ξερω αν κανει.εσυ της τα δινεις για λιχουδια ή κανουν και καλο???φουντουκια κανει??μια φορα ειχε βρει ενα αμυγδαλο κατω κ το μασουλισε αλλα δε μπορω να πω οτι το φαγε κιολας..
Καθε τριμηνο περιπου milbemax για τα παρασιτα και απο αμπουλα την advantix που ναι κ για το καλαζαρ, αλλα τωρα με το demodex της βαζω την promeris duo τησ εχω το σκαλιμπερ και καθε απιγεμστακι ξεκασμα με σιτρονελλα. Την εχω κανει εντοκοαπωθητικο!!!θα ρωτησω το γιατρο κ για τις ακτινογραφθες που μου πες...γενικα ξερετε αν υπαρχει κατι, τυπου συμπληρωμστος, που να κανει καλο στη σπονδυλικη στιλη κ γενικα στην ευαισθησια που χουν με τα ορθοπεδικα τους????

συλβοσκυλο

Well-Known Member
28 Μαρτίου 2013
2.036
294
Η τροφη που της δινεις δεν ειναι πολυ καλη. Στην ιδια τιμη παιρνεις πολυ πιο ποιοτικες. Εγω της δινω την brit premium και είμαι πολυ ευχαριστημένη, ισως σε λίγο καιρο να παμε σε καποια ολιστικη τροφη...Ψαξε στο φορουμ στον τομέα διατροφης και θα βρεις πολλα για διατροφη. Οι βόλτες σας μια χαρά μου φαίνονται! Ξηρους καρπούς δεν δίνω καθόλου, και κυρίως έτσι ολόκληρους γιατι τα κατεβάζει αμάσητα και παλιότερα είχε παθει ζημια εμ στραγάλι!!
Για τα ορθοπεδικα τους ,η καλυτερη θεραπεία ειναι η πρόληψη ;)

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.619
11.009
Athens
Θα σταθώ στο τι δεν πρέπει:
Όχι πηδήματα, όχι ανεβοκατεβάσματα σε σκάλες, όχι παιχνίδι με απότομα τραβήγματα. Και έχεις το νου σου αν δεις περίεργο τρέμουλο στα πόδια και κοιλιά τούμπανο, μπορεί να είναι συμπτώματα από πρόβλημα σε σπονδυλική στήλη, όπου πρέπει να δράσεις ακαριαία.
Επίσης: Μερικά γαλλάκια είναι ηλίθια και δεν ξέρουν πότε να σταματήσουν, κάτι που πρέπει να προσέχουμε ειδικά το καλοκαίρι με τις ζέστες. Γιατί τη θερμοπληξία την έχουν στο τσεπάκι...

cookie la francaise

Well-Known Member
8 Ιουλίου 2013
181
33
Θα σταθώ στο τι δεν πρέπει:
Όχι πηδήματα, όχι ανεβοκατεβάσματα σε σκάλες, όχι παιχνίδι με απότομα τραβήγματα. Και έχεις το νου σου αν δεις περίεργο τρέμουλο στα πόδια και κοιλιά τούμπανο, μπορεί να είναι συμπτώματα από πρόβλημα σε σπονδυλική στήλη, όπου πρέπει να δράσεις ακαριαία.
Επίσης: Μερικά γαλλάκια είναι ηλίθια και δεν ξέρουν πότε να σταματήσουν, κάτι που πρέπει να προσέχουμε ειδικά το καλοκαίρι με τις ζέστες. Γιατί τη θερμοπληξία την έχουν στο τσεπάκι...
σ ευχαριστω vrmode!η δικια κου ειναι υπερκινητικη, δε καταλαβανει ποτε να σταματησει το παιχνιδι, και τρεχει σα σφουνασ, που με κανει να αναρωτιμαι αν ειναι γαλλακι ή τζακ ρασελ:rolleyes: Ανεβοκατεβασμα σκαλες τελος, μονο αγκαλια πλεον, και παιχνιδια πιο ηρεμα..τα πρβληματα στη σπονδυλικη στηλη αν βρεθουν εγκαιρως αντιμετωπιζονται???σκεφτομαι να της κανω μια προληπτικη ακτινογραφια

συλβοσκυλο

Well-Known Member
28 Μαρτίου 2013
2.036
294
Μπορείς να κάνεις μια ακτινογραφία σε επιγονατίδα και σπονδυλική στηλη...το κόστος ειναι γύρω στα 70-100 ευρω. Τι ηλικία έχει? Δεν έχεις εντοπίσει καποιο κούτσαιμα ετσι?

cookie la francaise

Well-Known Member
8 Ιουλίου 2013
181
33
Μπορείς να κάνεις μια ακτινογραφία σε επιγονατίδα και σπονδυλική στηλη...το κόστος ειναι γύρω στα 70-100 ευρω. Τι ηλικία έχει? Δεν έχεις εντοπίσει καποιο κούτσαιμα ετσι?
Οχι δεν εχω εντοπισει κατι, απλα διαβαζα για αυτο το θεμα κ αγχωθηκε, συν του οτι η cookie πηδαει σα κατσικι....ειναι 1,5 χρονων...μιλησα με το γιατρο χτεσ κ μου οε μπορω να κανω κια προληπτικη ακτινογραφια να χουμε μια ιδεα για το πως ειναι η σπινδυλικη στηλη της

συλβοσκυλο

Well-Known Member
28 Μαρτίου 2013
2.036
294
Τι σου είπαμε βρε??:p
Να τα κόβετε αυτά σιγά σιγά...Και μένα έτσι είναι.Μολις μπώ στο σπίτι κάνει πάρτι και χορεύει ζούμπα, αλλα προσπαθώ να μην της το επιτρέπω. Πολυ καλα σου είπε ο γιατρος!

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.003
1.513
Athens
www.frenchieworld.de.vu
τα πρβληματα στη σπονδυλικη στηλη αν βρεθουν εγκαιρως αντιμετωπιζονται???σκεφτομαι να της κανω μια προληπτικη ακτινογραφια
Δυστυχος οχι παντα!
Εχει τυχει γαλλικο να σηκονεται απο τον υπνο- να τεντονεται και να μενει επιτοπο παραλυτο, επειδη εκεινη την ωρα επαθε προπτοση δισκου. Ουτε χειρουργειο δεν γινοταν, επειδη η σπονδυλικη του ηταν σε απελπιστικη κατασταση- εντελος δυσμορφη και με πολλα προβληματα.
Ο ιδιος σκυλος ειχε παθει και πιο πριν προπτοση- αλλα δεν την ειχε καταλαβει κανεις.

Απο την αλλη καλο ειναι, οταν εχεις γαλλικο, να εισαι ΑΛΕΡΤ- σε καθε περιεργη κινηηση!
Οταν αλλα σκυλια περπατανε με ανασυρομενη κοιλια και καμπουρα- κλανουν και ρευονται ασυστολα και δεν βολευονται πουθενα- εχουν συνηθος αερια/προβληματα γαστεντερικα. Στα γαλλικα οστοσο μια τετοια συμπεριφορα σχεδον παντα οφειλεται σε προβληματα με την μεση. Κατι σαν ισχυαλγεια/πιασημο δηλαδη.
Οταν ενας οπιοδηποτε σκυλος παθαινει προβολη δισκου η προπτοση δισκου περνανε συνηθος αρκετες μερες απο τα πρωτα ηπια συμπτοματα μεχρι την ολικη παραλυση.
Στα γαλλικα αυτο γινεται πολυ συχνα σε λιγες ωρες!
Και για αυτο ειναι παρα πολυ σημαντικο να βρεις κτνηνιατρο που να ξερει για γαλλικα και τα προβληματα του! Δεν ειναι ευκολο!! Οι 8 στους 10 δεν ξερουν!!
Οταν δεις το οτιδιποτε περιεργο ( δεν θελει να πηδαει, δεν θελει να ανεβει σκαλες, τρεμει, εχει φουσκονμενη κοιλια, δεν κανει χαρουλες, τρεμει κλπ), κανεις το Reflex Test - βαζεις τον σκυλο να στεκεται ορθιος και γυρνας της πισω πατουσες του προς τα εξω ( δηλαδη σαν να θελεις να στεκεται στην πανω μερια των δαχτυλων)- εαν δεν της διορθωνει αμεσα, αλλα καθηστερει, ΤΡΕΧΕΙΣ!!
Ο σκυλος τοτε χρειαζεται αμεσα κορτιζωνη ( αντιφλεγμονοδες και "αποροφητικο" οτι αφορα το οιδημα) και καλο ειναι και Βιταμινη Β ( Neurobion).
Εγω αυτα τα εχω πλεων παντα μαζι μου- σε ενεσιμη μορφη. Καλυτερα να κανω μια παραπανω ενεση τσαμπα, παρα να μην προλαβο στην τελικη ( ειμαι συχνα εκτος αθηνων με τα σκυλια)

Οταν διαπιστοθει οντος προβλημα με την σπονδυλικη- χρειαζεται ο σκυλος απολυτη ακινησια για αρκετες μερες να συνελθει!! Δηλαδη θα τον εχεις κλουβατο και θα βρει μονο για τα ακρος απαραιτητα και μονο με λουρι, για να αποφυγεις εντελος ολες οι αποτομες κινησεις.
Μην δινεις πολλα παυσιπονα, επειδη οταν δεν πονανε, αρχιζουν αμεσα τις κατσικιες και ειναι δυσκολα να τους συνκρατεις.
Μετα απο 10 μερες αυξανεις σταδιακα την κινηση- και ο θεος βοηθος για το μελλον!

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.321
Μέλη
20.082
Νεότερο μέλος
liakosxr