Kι εγώ δε συμφωνώ. Οι φωνές και η αχρείαστη πίεση σε περίπτωση που είναι ήδη στρεσαρισμένο το σκυλί θεωρώ ότι απλά χειροτερεύουν και το στρες και την πιθανότητα να μην υπακούσει. Και καθιστούν και τη διαδικασία τραυματική για το σκύλο ώστε να τη δεχτεί σε μέλλον από το ίδιο ή άλλο άτομο.
Συμφωνώ μεν ότι έπρεπε να είχες δουλέψει εσύ τη διαδικασία ώστε εξαρχής να μην ήταν στρεσαρισμένο με τον καθαρισμό.
Παρόλα αυτά είδα τη διαφορά με τα μάτια μου σχετικά με τον τρόπο κτηνιάτρων και στον δικό μου σκύλο. Λίγο καιρό αφότου τον πρωτοπήρα είχε κι εμένα ωτίτιδα. Ε πήγαμε σε μία κτηνίατρο η οποία γενικά ήταν όχι απότομη όπως αυτός που περιγράφεις αλλά γενικά είχε έναν τρόπο... μμμ... πώς να τον χαρακτηρίσω... εώς και ότι φοβόταν τα σκυλιά μου δωσε την εντύπωση. Σπασμωδικές κινήσεις ρε παιδί μου,μια ανασφάλεια μου έβγαζε, έκανε πίσω μόλις ο Άρης κουνιόταν, κάπως έτσι. Με τη μία του πέρασε φίμωτρο και ο καθαρισμός έγινε ως μάχη, στα εμβόλια ήταν φοβικός, αντιδρούσε, πήγαινε να τιναχτεί, τον κρατούσα εγώ κάτω κοκ. Όταν συνέχισα εγώ τους καθαρισμούς με μία-δυο ήρεμες και υπομονετικές προσπάθειες ενώ τρελαινόταν (ακόμα πονούσε) μια χαρά κάθισε τελικά να τα κάνω εγώ χωρίς πολλά πολλά. Κι άντε εκεί πες ότι του έμαθα εν τέλει εγώ πώς να κάθεται και να δέχεται τέτοιες περιποιήσεις.
Κι όμως επειδή δεν ένιωσα εγώ άνετα με αυτή την κτηνίατρο και τον τρόπο που τον χειριζόταν γενικά ρώτησα τον πατέρα μου πώς αντιμετώπισε την πρώτη κτηνίατρο που τον εξέτασε και έκανε τα πρώτα του εμβόλια όταν τον βρήκαμε (ήταν κτηνίατρος των κατοικιδίων των γονιών μου, μακριά από το σπίτι μου και τον είχαν πάει αρχικά εκεί). Μου είπε ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα ή αντίδραση και ήταν μια χαρά, ήρεμος και πειθήνιος. Πράγματι όταν άλλαξα κι εγώ κτηνίατρο και πήγα σε μια ομάδα που φρόντιζαν να μεταχειρίζονται το μικρό ήρεμα και χωρίς πίεση όπου δε χρειαζόταν, χωρίς όμως να αποφεύγουν πίεση όπου ήταν απαραίτητο (σε μία και μοναδική φορά με επίπονο τραύμα κοντά στο στόμα αποφασίσαμε εξ αρχής να του βάλουμε φίμωτρο μόνο και μόνο για να αποφύγουμε καμιά απότομη κίνηση για να μη φάει καμιά βελόνα μες στο στόμα, αλλά όταν χρειάζεται να τον κρατήσουν κάτω για να του κάνουν κάτι πιο τζαναμπέτικο τον κρατάνε σταθερά χωρίς να τον πονάνε και όταν πάει να κουνηθεί του λένε σιγά να ηρεμήσει) το σκυλί ούτε χτυπιέται να κατέβει από το τραπέζι, ούτε κιχ κάνει, ούτε κουνιέται ότι και να του κάνουνε (και δεν του χουν κάνει κ λίγα ως τώρα) όπως έκανε με την άλλη.
Δυστυχώς βέβαια πολλοί πολύ καλοί κτηνίατροι (και ανθρωπογιατροί να συμπληρώσω) είναι έτσι γρήγοροι, απότομοι και ανυπόμονοι (του στυλ "δεν θα ασχολούμαστε με την απειρία τη δικιά σας και του σκύλου σας μανδάμ"). Εάν ο γιατρός δεν έχει κάτι άλλο να που τον πιέζει χρονικά (κανά επείγον επόμενο ραντεβού π.χ.) εγώ δε μπορώ να μην αντιδράσω σε αυτή τη συμπεριφορά. Και για πρακτικούς λόγους. Δε μπορώ να καταλάβω πώς θα βοηθήσει τον ίδιο τον κτηνίατρο στην επόμενη επίσκεψη να φοβάται το σκυλί όταν το πλησιάζει και να χαλάει πάλι τον κόσμο σε κάθε επίσκεψη.