Το ποσοστό καισαρικής στε Α.Μπουλντόγκ πιο είναι;
Μπορείς να παραθέσεις μία σχετική έρευνα (όπως αυτήν που ανέφερες

. Μου κάνει εντύπωση για τον Αγ. Βερνάρδο αλλά ακόμη περισσότερο για τον Λυκοθύρα.
Πάντως το πρόβλημα των καισαρικών σε μία φυλή λύνεται πάρα πολύ εύκολα (και βρίσκω καλή ιδέα αυτό που είπε ο Fotis). Το μόνο που χρειάζεται είναι να απαγορευτούν στις εκθέσεις σκύλες που γέννησαν έτσι και όλοι οι απόγονοί τους. Έτσι θα συμφωνήσουν όλοι οι εκτροφής να πάρουν το θέμα στα σοβαρά. Όπως απαγορεύουν στειρωμένα ζώα ή τα ζώα που έχουν υποστεί χειρουργείο για να αλλάξουν κληρονομικό ελλάτωμα μορφολογίας.
Αυτο που ''προτεινεις'' , δεν εχει βαση , ΙΜΟ ...και εξηγω :
Πρεπει να ξεχωρισουμε την επειγουσα καισαρικη απο την προγραμματισμενη.Ειναι απιθανο μια σκυλα οποιασδηποτε φυλης που ειχε δυο φυσιολογικους τοκετους στη ζωη της , να χρειαστει στην τριτη γεννα μια επειγουσα καισαρικη ? (λογω καποιας επιπλοκης , μεγαλης τοκετομαδας στο υπερηχογραφημα, ιδιαιτερων συνθηκων κλπ).Πως θα μπορουσε να υπαρχει ελεγχος σε επιπεδο εκθεσεων για κατι τετοιο ?Πως θα διαχωριστει η επειγουσα καισαρικη ? Ειναι δικαιο η σκυλα και ολα της τα κουταβια να αποκλειστουν απο την εκτροφη ?
Οι καισαρικες δεν ειναι παντα απαραιτητες ... για καποιους εκτροφεις (ανεξαρτητως φυλης) , ειναι μια μεθοδος να προστατεψουν τη σκυλα και τα κουταβια (ενω βεβαια διευκολυνει και τη ''δουλεια'' τους ).Μιλαμε για προγραμματισμενες καισαρικες , αφου στις επειγουσες προφανως τρεχεις να σωσεις.Φυσικα , κανενας σοβαρος εκτροφεας δεν θα υποβαλλει μια σκυλα που γεννα με καισαρικη
στις ιδιες γεννες , οπως μια σκυλα που γεννα φυσιολογικα και εκει μπορει να υπαρχει ενας σωστος ελεγχος σε επιπεδο Κυνολογικων οργανωσεων (πχ αυστηρο οριο γεννων που μπορει μια σκυλα να δωσει με καισαρικη , πχ 2-3 σε ολη της τη ζωη).
Τελος , οι αιτιες μιας καισαρικης ειναι πολλες ...και πολλες φορες συνδιαστικες.
Οσο αφορα την ερευνα του KC , μπορειτε να τη βρειτε εδω και αφορα σχεδον ολες τις φυλες (με λιγες να εχουν μηδενικα ποσοστα) :
http://www.terrierman.com/C-Section-rates-purebreed-dogs.pdf
Οπως θα διαβασετε στο κειμενο της μελετης , σε αντιστοιχη ερευνα στην Αμερικη , η δευτερη φυλη σε καισαρικες ηταν τα
lab :shock: και οι μελετητες το συνεδεσαν αμεσα με τη δημοφιλια της φυλης στην Αμερικη...δηλαδη τα πραγματα (ή η κουβεντα μας ,αν θελετε) ισως να πρεπει να εξετασει τις καισαρικες ως ...hype της εκτροφης , αμεσα συνδεδεμενο με τη δημοφιλια της καθε φυλης και την τρεχουσα εκτροφικη νοοτροπια .Στις βραχυκεφαλες φυλες φυσικα τα ποσοστα ειναι μεγαλυτερα , οποτε σιγουρα θα πρεπει να τεθει θεμα επιλεκτικης εκτροφης και σε αυτον τον τομεα.
Φυσικα , δεν ειμαι εκτροφεας οποτε λεω απλα τις αποψεις μου που μπορει να ειναι και λαθος
