υπερ επιλεκτικη εκτροφη

spyrou

Well-Known Member
13 Νοεμβρίου 2008
857
6
θα ηθελα να θιξω ενμα περιεργο θεμα υπαρχουν καποιες φυλες οπως το english bulldog (tricky παραδειγμα δινω) που δυστυχως πασχουν απο καποια βαρια προβληματα και η επιλεκτικη εκτροφη γινεται ακομα ποιο δυσκολη. απο οσο γνωριζω (ισως κανω λαθος)το κοστος των φυλων αυτων ειναι λιγο μεγαλυτερο κατα την γνωμη μου θα πρεπει να ειναι μεγαλυτερο λογο του δυσκολου της εκτροφης εσεις τι λετε?

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Το κοστος αγορας (που δεν ειναι και τρομερα μεγαλυτερο αλλα οντως ειναι μεγαλυτερο σε σχεση με αλλες φυλες) προκυπτει απο τον συνδιασμο τεχνητης επιβασης , καισαρικης κατα την γεννα και σχετικα μικρων σε αριθμο τοκετομαδων.Υπαρχει και ενα ποσοστο του εξτρα κοστους που κατα τη γνωμη μου προκυπτει απο μια διαθεση ''ελιτισμου'' (αυτο ειναι καθαρα δικη μου αποψη).

Για ολα τα παραπανω ευθυνεται η εκτροφη των τελευταιων 50-60 ετων ...που σιγουρα πρεπει να στραφει σε παλιοτερους , ελαφρυτερους τυπους.Αυτο ειναι ενα προβλημα εκτροφης

Απο κει και περα , στο δικο μου μυαλο τουλαχιστον , πρεπει να διαχωριστουν τα ορια του σκυλου απο τα προβληματα υγειας.

Το bulldog δεν ειναι σκυλος που αντεχει εντονη ασκηση ,ιδιαιτερα υπο συνθηκες ζεστης και υγρασιας.Το οριο του καθε σκυλου ειναι διαφορετικο βεβαια , αλλα δεν ειναι σκυλος να τον παρεις βολτα με το ποδηλατο , ουτε σκυλος να τρεχεις μαζι του στην ακροθαλασσια το καλοκαιρι.Αυτο φυσικα , πολλοι ιδιοκτητες bulldog το μεταφραζουν ως το ''πρασινο φως'' για να αφησουν το σκυλο τους ακινητο , χωρις βολτα και χωρις καμμιας μορφης ασκηση ...καταληγωντας να εχουν ενα υπερβαρο ζωο που μπορει να σπασει το ποδι του εαν τρεξει . Η αληθεια ομως δεν ειναι αυτη ...καθε σκυλος χρειαζεται βολτα και καθε σκυλος χρειαζεται ασκηση , στα μετρα των δυνατοτητων , των αντοχων και του περιβαλλοντος που ζει.Αυτο αναφερεται στα ορια του σκυλου.

Τα προβληματα υγειας ειναι κατι διαφορετικο ...ως προβληματα υγειας εγω θεωρω αυτα που θα αντιμετωπισει ο μεσος ιδιοκτητης ενος bulldog που σεβεται τη φυλη και δεν θα την παρει απο τη βιτρινα.Εαν δεν σεβεται το σκυλο σου , δεν με αφορα οποτε δεν θα τον καλυψω με αυτη την αναλυση.Εκει τα πραγματα ειναι πολυ διαφορετικα απο αυτα που πολλοι πιστευουν.Το cherry eye ειναι το πιο συνηθες προβλημα και δεν εχει εξαληφθει απο την εκτροφη (δεν υπαρχουν καν προληπτικες εξετασεις , ουτε εχει κατανοηθει ακριβως σαν ασθενεια).Οι δερματικες παθησεις ειναι μαλλον σπανιες στις περισσοτερες σοβαρες γραμμες εκτροφης ενω τη δυσπλασια ισχυων ,παροτι γεγονος ακτινογραφικα, τη θεωρω μειοψηφια κλινικα , αφου τα bulldog ,ζωντας στα ορια που περιεγραψα παραπανω, ζουν μια απροβληματιστη ζωη απο τη δυσπλασια (τις οποιας τα αιτια μαλλον πανε πολυ πισω στα γενεσιουργα γονιδια - ειναι αδυνατον τοσο μεγαλο ποσοστο να οφειλεται στην εκτροφη ,ΙΜΟ).Χρεος του ιδιοκτητη ειναι να διατηρει το σκυλο του σε σωστο βαρος και να μην αμελει την ασκηση του.

Φυσικα , η ιντερνετικη λιστα με ολες τις πιθανες ασθενειες ενος bulldog ειναι μεγαλη (οπως και πολλων αλλων φυλων)...ακομα και το ροχαλητο συμπεριλαμβανεται καποιες φορες :D

spyrou

Well-Known Member
13 Νοεμβρίου 2008
857
6
θεωρω οτι για τους παραπανω λογους φυσικα και πρεπει να ειναι μεγαλυτερο το κοστος αλλα δεν πρεπει η εκτροφη να αλλαξει κατευθυνση να αποκλειονται τα κακα δειγματα απο την αναπαραγωγη και ο σκυλος να αρχισει να γινεται πιο αθλητικος? ειχα δει στο internet μια φωτο απο ενα bulldog που ηταν σε καταπληκτικη κατασταση

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
...δεν πρεπει η εκτροφη να αλλαξει κατευθυνση να αποκλειονται τα κακα δειγματα απο την αναπαραγωγη και ο σκυλος να αρχισει να γινεται πιο αθλητικος?
Συμφωνουμε ...δεν προκειται ποτε να γινει ο σουπερ ντουπερ αθλητης αλλα τα θεματα αναπαραγωγης ειναι σιγουρα εφικτο και επιβεβλημενο να αποκατασταθουν απο την εκτροφη.

Εγω πιστευω πως ο τρεχον τυπος και το τρεχον προτυπο εαν ερμηνευθει σωστα απο τους εκτροφεις και κριθει καταλληλα απο τις Κυνολογικες οργανωσεις , ενω παραλληλα οσοι απλοι ανθρωποι αγαπουν τη φυλη , καταλαβουν πως κανενα σκυλος δεν πρεπει να καθεται στον καναπε ολη μερα (οσο και αν ενα bulldog δειχνει πως του φτανει μονο η παρεα του αφεντικου) , τοτε το bulldog που ξερουμε , πιο ελαφρυ , μπορει να ειναι ενας ακομα καλυτερος σκυλος συντροφιας.

Αλλα ολα αυτα πρεπει να γινουν με σεβασμο στο χαρακτηρα της φυλης , που πραγματικα πρεπει να τον ζησεις , για να καταλαβεις ..το λεω αυτο γιατι πολλοι φτιαχνουν αθλητικοτερα ''bulldog'' , απλα διασταυρωνοντας τα με αλλες αθλητικες φυλες...μαλλον δεν ειναι ακριβως το ιδιο πραγμα;).

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.652
11.063
Athens
...δεν πρεπει η εκτροφη να αλλαξει κατευθυνση να αποκλειονται τα κακα δειγματα απο την αναπαραγωγη και ο σκυλος να αρχισει να γινεται πιο αθλητικος? ειχα δει στο internet μια φωτο απο ενα bulldog που ηταν σε καταπληκτικη κατασταση
Συμφωνώ. Και σε αυτό συμβάλλουν και οι εκτροφείς αλλά και πιο "απαιτητικοί" πελάτες.
Να σας δώσω ένα παράδειγμα, ή μάλλον δύο: Όταν έψαχνα να πάρω το δεύτερο γαλλικό , ήθελα εξετάσεις υγείας γονέων. Σε ελληνικό εκτροφείο δεν υπήρχε, οπότε ευχαρίστησα και απευθύνθηκα έξω. Όμως: Αν όλοι απαιτήσουν εξετάσεις και από τα ελληνικά εκτροφεία, τότε και τα ελληνικά εκτροφεία κάποια στιγμή θα αναγκαστούν να κάνουν εξετάσεις, αν δεν θέλουν να χάνουν πελάτες από άλλα εκτροφεία έξω.

Επίσης: Αφού κατέληξα σε εκτροφείο του εξωτερικού (που κάνει εξετάσεις γονέων), ζήτησα κουτάβα, όχι ανοιχτόχρωμη και το κατά δύναμη αθλητική. Κάτι γνωστοί με κοροιδεύουν γιατί έχω πει στο παρελθόν χαριτολογώντας ότι θέλω γαλλικό μπουλντόγκ με μουσούδα ντόπερμαν, ενοώντας φυσικά ότι δεν το θέλω υπερτυπικά πλακουτσωτό στη μούρη. Εφόσον "μας έκατσε η γέννα", μου διάλεξε την πιο "μουσουδάτη" και "λιγότερο βαριά". Η αδερφή της δικιάς μου για παράδειγμα έχει σχεδόν ολόδια χρώματα αλλά φαίνεται να βγαίνει πιο "βαριά" και είναι πιο κεφάλας. Οκ, δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί τελικά, αλλά τουλάχιστο το προσπαθήσαμε προς την κατεύθυνση που θέλαμε.

Σε διάλογο με το εκτροφείο αργότερα και αφού είχα πάρει την κουτάβα, μου είπε πως όλο και περισσότερος κόσμος ζητά πιο αθλητικά γαλλικά μπουλντόγκ. Αυτό για μένα είναι αισιόδοξο - αν η ζήτηση θέλει πιο "κανονικοποιημένα" σκυλιά και λιγότερο υπερτυπικά, τότε λογικά και η παραγωγή θα το λάβει υπόψη και μπορεί να δούμε πιο υγιή δείγματα.

dimitris73

Well-Known Member
15 Μαρτίου 2010
419
0
ανεξαρτήτως της φυλής 1000% μαζί σας ως προς την απαίτηση για εξετάσεις υγείας και την στροφή της εκτροφής σε προσπάθεια προάσπισης των "εργασιακών" χαρακτηριστικών και -> της υγείας των σκύλων.

fotis1960

Well-Known Member
4 Μαρτίου 2008
365
68
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Το κοστος αγορας (που δεν ειναι και τρομερα μεγαλυτερο αλλα οντως ειναι μεγαλυτερο σε σχεση με αλλες φυλες) προκυπτει απο τον συνδιασμο τεχνητης επιβασης , καισαρικης κατα την γεννα και σχετικα μικρων σε αριθμο τοκετομαδων.Υπαρχει και ενα ποσοστο του εξτρα κοστους που κατα τη γνωμη μου προκυπτει απο μια διαθεση ''ελιτισμου'' (αυτο ειναι καθαρα δικη μου αποψη).
D
Εγω παντως δεν θα επερνα σκυλο,
εστω και δωρεαν αν ειχε γινει η συληψη
και η γεννα,
σε συνθηκες Φραγκεσταιν.
Ετσι διαιονιζεται το προβλημα των σκυλων αυτων.
Αν δεν τα αγοραζατε, θα αναγκαζονταν να κανουν φυσιολογικη
εκτροφη της φυλης.
Ακου καισαρικη.
Τι φταινε τα σκυλακια;
Και το κοστος το πληρωνει ο "φιλοζωος".
Να μου λειπει το βυσινο.

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
εστω και δωρεαν ....
Να μου λειπει το βυσινο.
Αναφαιρετο δικαιωμα σου :)

Παντως οι καισαρικες δεν ειναι αποκλειστικοτητα καποιας φυλης (ουτε τα bulldog ειναι η πρωτη φυλη σε καισαρικες).Σε σχετικη ερευνα , φυλες οπως ο Ιρλανδικος Λυκοθηρας ή του Αγιου Βεναρδου ειχαν ποσοστα περι το 42%

tangerin

Well-Known Member
25 Μαϊου 2008
741
1
εστω και δωρεαν αν ειχε γινει η συληψη
και η γεννα,
σε συνθηκες Φραγκεσταιν.
Ετσι διαιονιζεται το προβλημα των σκυλων αυτων.
Αν δεν τα αγοραζατε, θα αναγκαζονταν να κανουν φυσιολογικη
εκτροφη της φυλης.
Ακου καισαρικη.
Τι φταινε τα σκυλακια;
Και το κοστος το πληρωνει ο "φιλοζωος".
Να μου λειπει το βυσινο.
Να συμπεράνω από τα λεγόμενα σου ότι η ανιψια μου που που έγινε η σύλληψη της με τεχνίτη γονιμοποίηση και γεννήθηκε με καισαρική
είναι η νύφη του Φραγκεσταιν.
Και θα πρέπει να στειρωθεί για μην αναπαραχθεί για να μην διαιωνίζει τα προβλήματα τον ανθρώπων αυτών!!
Κατάλαβα σωστά?

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Αναφαιρετο δικαιωμα σου :)

Παντως οι καισαρικες δεν ειναι αποκλειστικοτητα καποιας φυλης (ουτε τα bulldog ειναι η πρωτη φυλη σε καισαρικες).Σε σχετικη ερευνα , φυλες οπως ο Ιρλανδικος Λυκοθηρας ή του Αγιου Βεναρδου ειχαν ποσοστα περι το 42%
Το ποσοστό καισαρικής στε Α.Μπουλντόγκ πιο είναι;

Μπορείς να παραθέσεις μία σχετική έρευνα (όπως αυτήν που ανέφερες;). Μου κάνει εντύπωση για τον Αγ. Βερνάρδο αλλά ακόμη περισσότερο για τον Λυκοθύρα.

Πάντως το πρόβλημα των καισαρικών σε μία φυλή λύνεται πάρα πολύ εύκολα (και βρίσκω καλή ιδέα αυτό που είπε ο Fotis). Το μόνο που χρειάζεται είναι να απαγορευτούν στις εκθέσεις σκύλες που γέννησαν έτσι και όλοι οι απόγονοί τους. Έτσι θα συμφωνήσουν όλοι οι εκτροφής να πάρουν το θέμα στα σοβαρά. Όπως απαγορεύουν στειρωμένα ζώα ή τα ζώα που έχουν υποστεί χειρουργείο για να αλλάξουν κληρονομικό ελλάτωμα μορφολογίας.

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Το ποσοστό καισαρικής στε Α.Μπουλντόγκ πιο είναι;

Μπορείς να παραθέσεις μία σχετική έρευνα (όπως αυτήν που ανέφερες;). Μου κάνει εντύπωση για τον Αγ. Βερνάρδο αλλά ακόμη περισσότερο για τον Λυκοθύρα.

Πάντως το πρόβλημα των καισαρικών σε μία φυλή λύνεται πάρα πολύ εύκολα (και βρίσκω καλή ιδέα αυτό που είπε ο Fotis). Το μόνο που χρειάζεται είναι να απαγορευτούν στις εκθέσεις σκύλες που γέννησαν έτσι και όλοι οι απόγονοί τους. Έτσι θα συμφωνήσουν όλοι οι εκτροφής να πάρουν το θέμα στα σοβαρά. Όπως απαγορεύουν στειρωμένα ζώα ή τα ζώα που έχουν υποστεί χειρουργείο για να αλλάξουν κληρονομικό ελλάτωμα μορφολογίας.
Αυτο που ''προτεινεις'' , δεν εχει βαση , ΙΜΟ ...και εξηγω :

Πρεπει να ξεχωρισουμε την επειγουσα καισαρικη απο την προγραμματισμενη.Ειναι απιθανο μια σκυλα οποιασδηποτε φυλης που ειχε δυο φυσιολογικους τοκετους στη ζωη της , να χρειαστει στην τριτη γεννα μια επειγουσα καισαρικη ? (λογω καποιας επιπλοκης , μεγαλης τοκετομαδας στο υπερηχογραφημα, ιδιαιτερων συνθηκων κλπ).Πως θα μπορουσε να υπαρχει ελεγχος σε επιπεδο εκθεσεων για κατι τετοιο ?Πως θα διαχωριστει η επειγουσα καισαρικη ? Ειναι δικαιο η σκυλα και ολα της τα κουταβια να αποκλειστουν απο την εκτροφη ?

Οι καισαρικες δεν ειναι παντα απαραιτητες ... για καποιους εκτροφεις (ανεξαρτητως φυλης) , ειναι μια μεθοδος να προστατεψουν τη σκυλα και τα κουταβια (ενω βεβαια διευκολυνει και τη ''δουλεια'' τους ).Μιλαμε για προγραμματισμενες καισαρικες , αφου στις επειγουσες προφανως τρεχεις να σωσεις.Φυσικα , κανενας σοβαρος εκτροφεας δεν θα υποβαλλει μια σκυλα που γεννα με καισαρικη στις ιδιες γεννες , οπως μια σκυλα που γεννα φυσιολογικα και εκει μπορει να υπαρχει ενας σωστος ελεγχος σε επιπεδο Κυνολογικων οργανωσεων (πχ αυστηρο οριο γεννων που μπορει μια σκυλα να δωσει με καισαρικη , πχ 2-3 σε ολη της τη ζωη).

Τελος , οι αιτιες μιας καισαρικης ειναι πολλες ...και πολλες φορες συνδιαστικες.

Οσο αφορα την ερευνα του KC , μπορειτε να τη βρειτε εδω και αφορα σχεδον ολες τις φυλες (με λιγες να εχουν μηδενικα ποσοστα) :

http://www.terrierman.com/C-Section-rates-purebreed-dogs.pdf

Οπως θα διαβασετε στο κειμενο της μελετης , σε αντιστοιχη ερευνα στην Αμερικη , η δευτερη φυλη σε καισαρικες ηταν τα lab :shock: και οι μελετητες το συνεδεσαν αμεσα με τη δημοφιλια της φυλης στην Αμερικη...δηλαδη τα πραγματα (ή η κουβεντα μας ,αν θελετε) ισως να πρεπει να εξετασει τις καισαρικες ως ...hype της εκτροφης , αμεσα συνδεδεμενο με τη δημοφιλια της καθε φυλης και την τρεχουσα εκτροφικη νοοτροπια .Στις βραχυκεφαλες φυλες φυσικα τα ποσοστα ειναι μεγαλυτερα , οποτε σιγουρα θα πρεπει να τεθει θεμα επιλεκτικης εκτροφης και σε αυτον τον τομεα.

Φυσικα , δεν ειμαι εκτροφεας οποτε λεω απλα τις αποψεις μου που μπορει να ειναι και λαθος :)