χρώμα μύτης!?!

ghost girl

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2007
1.073
185
το έχω δίπορτο...
Παιδιά, το Golden retriever της ξαδέρφης μου (2 χρονών περίπου, αρσενικό) άρχισε να αλλάζει χρώμα στη μύτη του πριν από λίγες μέρες. Από μαύρη γινόταν σιγά σιγά ροζ. Τώρα είναι όλη ροζ. Δεν έχει κοκκινίλες ή άλλα συμπτώματα. Είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί; Το έχει κανείς σας ξανακούσει ή δει; :?:

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
παλιότερα είχε βγεί μια βρώμα ότι έβαφαν σπουργίτια και τα πούλαγαν για άλλη ράτσα (ακόμη και για καναρίνια ) στο σχιστό.

μπας και την έχει πατήσει και η ξαδέρφη σου και δεν έχει πάρει λάμπραντορ αλλά μεταμφιεσμένο red nose???? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

sorry δεν ξέρω αλλά δεν μπόρεσα να αντισταθώ :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Ρωτάμε όμως και τον κτηνίατρο ...

Είναι γνωστή ως μύτη του χειμώνα ή του χιονιού. Πρόκειται για την ξεθωριασμένη μύτη που αποκτούν, στα μεγάλα κρύα, αρκετές, ανοικτόχρωμες συνήθως, φυλές σκύλων και εικάζεται πως οφείλεται σε έλλειψη ήλιου. Τεχνικά, πρόκειται για έλλειψη χρωστικής στην περιοχή της μύτης.
Γιατί ξεθωριάζει η μύτη του;

Όταν το ξεθώριασμα δε συνοδεύεται από ερεθισμούς, ξηρασία ή απολέπιση στην περιοχή της μύτης και η υφή του δέρματος παραμένει λεία και η υγρασία φυσιολογική πρόκειται πιθανώς για…

Χιονισμένη μύτη (Snow nose, Winter nose): πρόκειται για το εποχιακό ξεθώριασμα που εμφανίζεται συνήθως το χειμώνα και οφείλεται, πιθανώς, σε έλλειψη ηλιοφάνειας ή θερμοκρασιακές μεταβολές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το μαύρο χρώμα επανέρχεται την άνοιξη (μαζί με τα χελιδόνια). Παρουσιάζεται συνήθως σε ανοιχτόχρωμες φυλές και το ξεθώριασμα μπορεί να μονιμοποιηθεί, σε ηλικιωμένα ζώα. Η χιονισμένη μύτη είναι συνηθισμένη και αποδεκτή στα Λαμπραντόρ, στα Γκόλντεν Ριτρίβερ, στα Χάσκι, και στους σκύλους Βέρνης. Δεν υπάρχει θεραπεία, όπως ούτε και λόγος ανησυχίας. Κάποιοι κτηνίατροι χορηγούν βιταμίνη Ε, κάτι που μπορείτε να δοκιμάσετε με ασφάλεια. Μια άλλη θεωρία θέλει τον αποχρωματισμό της μύτης να οφείλεται σε έλλειψη βιταμίνης Β, και συγκεκριμένα τύπου «PABA».

Βιτιλίγκο (Vitiligo): σε αυτήν την περίπτωση ο αποχρωματισμός της μύτης συνδυάζεται, συνήθως, με ξεθώριασμα των χειλιών και παρουσίαση λευκών τριχών, είτε σε τούφες είτε διεσπαρμένες σε όλο το τρίχωμα. Οφείλεται, πιθανώς, σε κάποιο πρόβλημα του ανοσοποιητικού και είναι συνηθισμένο σε κάποιες φυλές όπως τα Ροτβάιλερ. Συχνά εκδηλώνεται σε συνδυασμό με υποθυρεοειδισμό (μπορεί να αποτελέσει ένδειξη υποθυρεοειδισμού σε κάποια ζώα, αλλά είναι εύκολο να παρασύρει σε λανθασμένη διάγνωση). Δεν υπάρχει θεραπεία. Επειδή η περιοχή της μύτης αποκτά ευαισθησία στον ήλιο, καλύψτε τη με κρέμα ηλιοπροστασίας όταν το ζώο βγαίνει έξω, για να αποφύγετε εγκαύματα.

Δερματίτιδα του Πλαστικού Σκεύους (Plastic dish dermatitis): παρουσιάζεται σε περιπτώσεις που ένας σκύλος, με ευαισθησία στο πλαστικό, χρησιμοποιεί πλαστικό ή λαστιχένιο μπολ για το φαγητό ή το νερό του. Πρόκειται για μορφή δερματοπάθειας και προκαλείται από την εξ επαφής αλλεργική αντίδραση της μύτης σε ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται μέσα στο πλαστικό. Συχνά παρουσιάζεται ταυτόχρονα ερεθισμός ή ξεθώριασμα των χειλιών, όταν αυτά είναι σκούρα, αλλά και ελαφρύς ερεθισμός του δέρματος. Αντικαταστήστε το μπολ με κεραμικό ή ανοξείδωτο.

Μύτη του Ντάντλεϊ (Dudley nose): όταν η μύτη ξεθωριάζει χωρίς να συνδυάζεται με εποχιακές μεταβολές, αλλεργική αντίδραση ή κάποια ασθένεια ονομάζεται έτσι, χωρίς να ξέρουμε από πού προήλθε η ονομασία αυτή, ούτε φυσικά και ο αποχρωματισμός. Η μύτη είναι κατά τα άλλα υγιής - πέραν του χρώματος.

Μη θεωρείτε πως οι κτηνίατροι αδιαφορούν για την ξεβαμμένη μύτη του σκύλου σας. Στην πραγματικότητα σπάνια μπορούν να επιδιορθώσουν το «πρόβλημα». Χαλαρώστε και θυμηθείτε πως η ροζ μυτούλα δε βλάπτει την υγεία του σκύλου σας ούτε τον επηρεάζει ψυχολογικά.

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.003
1.513
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Στα Lab kai Golden ειναι αρκετα διαδεδομενο το Snow Nose.

Τελευταια εμφανιζεται και ολο και πιο συχνα στα French Bulldogs (σε διασταυροσεις fawn X fawn, που πρεπει να αποφευγονται, οπος και οι Pied X Pied η fawn x pied επειδη χανεται το Pigment), οπου θεωρειται και ελλατομα για αποκλεισμο απο την εκτροφη!

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Παντως εχω την εντυπωση οτι και με τα γεραματα μπορει να ξεθοριασει λιγο η μυτουλα, τα χειλη και τα μαλλια..,το γερομαλτεζακι μου εμενα ειχε ξεθοριασει λιγο σε αυτα τα μερη..,τα μαλια μονο δεν ειχαν ασπρισει γιατι ηταν ηδη ασπρα.. :lol:

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.003
1.513
Athens
www.frenchieworld.de.vu
oscar said:
στα lab και golden θεωρειται ελλατωμα?
Δεν νομιζω να ειναι αποκλειστηκο ελλατοωμα, αλλα ουτε και καλο- στο προτυπο (που βρικα στο γερμανικο Ομιλο Ρετριβερ/VDH/FCI) λεει : Ακρορινιο κατα προτιμηση μαυρο.

GAIA LYKAIA

Well-Known Member
30 Δεκεμβρίου 2007
614
16
57
Θεσσαλονίκη
gaialykaia.com
Όπως προείπε και ο denis υπάρχουν αρκετές αιτίες για απώλεια της χρωστικές στη μύτη. Γενικά αν δε συνοδεύεται από "αλλοιώσεις" στην ποιότητα της επιδερμίδας στην περιοχή της μύτης συνήθως είναι snow nose.

Η απώλεια της μελανίνης φαίνεται να σχετίζεται με την εποχικότητα του καιρού και της ηλιακής ακτινοβολίας και κατά περίπτωση φαίνεται να συμβάλλει σε αυτό το φαινόμενο και η διατροφή. Υπάρχουν εκτροφείς (κυρίως Καναδέζικων) οι οποίοι βρήκαν λύση στο πρόβλημα με συμπλήρωση της διατροφής του σκύλου με βιταμίνη Β, C και με αμινοξέα. Άλλοι προτιμούν συμπληρώματα διατροφής βασισμένα σε φυσικές χρωστικές και σε φυτικά σκευάσματα υψηλά σε βιταμινή C (τσουκνίδα, είδη μούρων, κλπ).

Γενικά δεν επηρεάζει στο ελάχιστο τη φυσιολογία ή τις ικανότητες του σκύλου, ούτε του προκαλεί κάποια δυσφορία ή πόνο. Το αποτέλεσμα είναι κυρίως αισθητικό.

Αυτό όταν μιλάμε για σκυλιά συντροφιάς. Στα εκθεσιακά και αναπαραγωγικά τα πράγματα διαφοροποιούνται. Η προδιάθεση εμφάνισης snow nose μπορεί να συνδεθεί με την κληρονομικότητα και ο βαθμός αποχρωματισμού (καθώς και η συχνότητα και η διάρκεια) μπορεί να αυξηθεί σε μή αποδεκτό όριο, μέχρι του βαθμού να προκύψει συνθήκη αποκλεισμού του συγκεκριμένου σκύλου και από συμμετοχή σε εκθέσεις μορφολογίας.

nikos_x

Well-Known Member
31 Μαρτίου 2008
2.117
11
...
H μυτη της Χιονας ειναι.
Αποχρωματιστηκε σταδακα.:(
Ο ενας κτηνιατρος εκανε ενεσιμη αντιβιωση για τη μυτη και εδωσε celestoderm.
O αλλος ειπε ειναι φυσιολογικο.:(
Να παω κτηνιατρο σημερα?

nikos_x

Well-Known Member
31 Μαρτίου 2008
2.117
11
...
επισημανση!!!
το ασπρο στη δευτερη φωτο ειναι λιγη celestoderm που της εβαλα σημερα.

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Εάν η επιδερμίδα δεν είναι ερεθισμένη και δεν υπάρχουν αλλοιώσεις, κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για snow nose.
Ποια ήταν η διάγνωση του γιατρού? Γιατί σύστησε κορτικοστεροειδές?

nikos_x

Well-Known Member
31 Μαρτίου 2008
2.117
11
...
Aπο αυτο που ψιλαφιζω βλεπω μονο οτι στις ακρες ειναι λιγο ξηρη ενω η υπολοιπη μυτη ειναι υγρη κανονικα.

το κορτι-αυτο δεν ξερω γτ το εδωσε...επειδη οτι ειχε αρχισει και ροζιζε τοτε ,υπεθεσε μηπως και ειχε χτυπησει καπου ή την γρατσουνισε η γατα της γιαγιας μου και δεν το πηρα εγω χαμπαρι.:confused:

Θα μπορουσε να ειναι μολυνση απτις γατες που κοβουν βολτες στην αυλη???οπου καθονται χωνει μετα τη μυτη η Χιονα και κανει ιχνηλασια!

nikos_x

Well-Known Member
31 Μαρτίου 2008
2.117
11
...
Ειναι ο φοβος μου αυτος.Το εχω στο μυαλο μου αλλα δεν ηθελα να σκευτω κατι τετοιο.
:(
Αλλα συμπτωματα ομως δεν εχει.
Θα παω στο κτηνιατρο κατευθιαν μολις ανοιξει.
Ρε παιδια παρολα τα μετρα προστασιας να εχει συμβει κατι τετοιο?παω να κρεμαστω δλδ!!!!
αν δεν φτανουν για προστασια τα κολαρα,οι αμπουλες,τα σπρευ,οι ταμπλετες...ε οκ...δεν εχω να ελπιζω σε τπτ.

nikos_x

Well-Known Member
31 Μαρτίου 2008
2.117
11
...
Πηγαμε κτηνιατρο.
Λοιπον,ειπε ειναι snow nose γιατι παρατηρησε και αποχρωματισμο στα χειλη και στη μουσουδα.
Του ειπα για καλαζααρ και μ ειπε οτι αποκλειεται και δεν χρειαζεται να κανουμε εξεταση.
Ειπε επισης ειναι υγιεστατη και ''ντελικατη''!χοχοχοχοχοχχοχο:D
Αχ Θεε μου...θα κοιμηθω και αποψε.:D

kotsidas

Well-Known Member
16 Ιουνίου 2008
381
13
Αντε ρε Νικο μπραβο, να ακουσουμε και κανα καλο. Στο εχω ξαναπει εμεις θα γινουμε snow hair στο τελος και θα πηγαινουμε στη ζουλα στη Frenchie για βαφη.:D

nikos_x

Well-Known Member
31 Μαρτίου 2008
2.117
11
...
Αχχχχ εμενα μ λες...πριν της ωρας μ θα παω να κανω πλατινε το μαλλι!
χαχαχαχαχαχα:D

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Nα μου στείλεις pm τον γιατρό, τσάμπα δίνω 1000 ευρώ για εξετάσεις καλαζάρ τόσα χρόνια ... απατεώνας θα είναι ο δικός μου ...

Σε γενικό αποχρωματισμό επίσης θα έκανα γενική αίματος για αναιμία ...

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.321
Μέλη
20.082
Νεότερο μέλος
liakosxr