18 χρονών παππούλης ζητάει βοήθεια

Jerryst

Active Member
23 Φεβρουαρίου 2011
26
0
Καλησπέρα σας,

Συγχαρητήρια για τις πληροφορίες που δίνετε! Είναι πολύ σημαντικές!
Εμείς έχουμε ένα κανίς τον Τζέρρυ που κλείνει τα 18 σε 3 μήνες.:rolleyes:
Τον τελευταίο καιρό έχει έντονα σημάδια αρθρίτιδας (όταν ξυπνάει κάποιες μέρες το πρωί αδυνατεί να σταθεί όρθιος, και τον παίρνω αγκαλιά να τον βγάλω έξω, αλλά και ενίοτε κατα τη διάρκεια της ημέρας αλλά όχι πάντα) και άνοιας. (όταν δεν τον ενοχλεί η αρθρίτιδα κόβει βόλτες στο σπίτι μανιωδώς και αυτό καθημερινά).
Πέρα από το neurobion που του δίνω κάθε μέρα, η κτηνίατρος μας σύστησε και του κάναμε μία ένεση κορτιζόνης, η οποία είπε ότι θα βοηθήσει και για τις δύο περιπτώσεις και θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε κάθε 15 μέρες. Μετά την πρώτη ένεση η κατάστασή του βελτιώθηκε λίγο αλλά όχι σημαντικά. Αλλά γενικά η στάση της ήταν "ε, γεράκος είναι τί περιμένεις".
Έχει κανένας εμπειρία με αυτό το θέμα?
Μήπως η κορτιζόνη δεν είναι καλή γι αυτή την ηλικία? Μήπως να πάρω γνώμη και κάποιου άλλου κτηνιάτρου? ή δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο σε αυτή την ηλικία?:(
Να σημειώσω ότι το σκυλί δεν φαίνεται να υποφέρει, εκτώς από την ενόχληση που έχει όταν πονάνε τα κοκκαλάκια του. Γενικά δεν παραπονιέται και βρίσκει το δρόμο του μέσα στο σπίτι, στο φαγητό του, ζητάει να βγει έξω για τουαλέτα κλπ

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
18 ετων σκυλακος ειναι ...λογικο να εχει μια καποια χολωτητα ...ΙΜΟ , λιγα φαρμακα.

skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
18 χρονων;λεγε τωρα,τι σκυλι ειναι,τι το ταιζεις,που κοιμαται,ποσα χαδια την ημερα παιρνει,κτλ...:p

Σε τετοια ηλικια ειναι λογικο κι επομενο να δυσκολευεται.Αν εβλεπα οτι δεν ποναει ο σκυλος,δε θα εδινα τιποτα.Αν πονουσε θα προτιμουσα πρωτα μη κορτιζονουχα φαρμακα.

Andromeda

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2010
1.595
2
Η κορτιζόνη γενικά δεν κάνει καλό, ούτε σε σκυλιά, ούτε σε ανθρώπους. Νομίζω ότι θα έπρεπε να πάρεις μία δεύτερη γνώμη από κτηνίατρο. Ο προηγούμενος σκύλος μας παρουσίασε άνοια πρίν πεθάνει. Ο δικός σας έχει μόνο σποραδικές διαλήψεις, ή όσο περνάει ο καιρός επιδεινώνεται ; Σας αναγνωρίζει ; Αν σου είναι εύκολο πές μου λίγα ακόμη για τις βόλτες που κάνει μέσα στο σπίτι - έχω λόγο που σε ρωτάω. Το κάνει όταν παρουσιάζει άνοια ; Πηγαινοέρχεται με τις ώρες μέχρι να μην τον βαστούν πλέον τα πόδια του ;

Πάντως εύχομαι να είναι ακόμη κοντά σου για πολλά - πολλά χρόνια ...

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
18 χρονων;λεγε τωρα,τι σκυλι ειναι,τι το ταιζεις,που κοιμαται,ποσα χαδια την ημερα παιρνει,κτλ...:p
...και, επιπλέον, πες μας πόσες φορές το μήνα το πηγαίνεις σε ψυχολόγο, τι σπορ του κάνεις, αν κάνει βελονισμό και διαλογισμό...:D

Να σου ζήσει χίλια χρόνια!!!

Jerryst

Active Member
23 Φεβρουαρίου 2011
26
0
Παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Όπως σας είπα τα προβλήματα είναι δύο:
Το θέμα της άνοιας Ανδρομέδα, έχει εξελιχτεί πάρα πολύ από το καλοκαίρι. Και πριν έκοβε τις βόλτες του σαν χαμένος, αλλά τουλάχιστον όταν γυρνούσα από τη δουλειά, αν και δεν έβλεπε, με μύριζε και ερχόταν να με υποδεχτεί. Ενώ παλιά ερχόταν συνέχεια για χάδια, τώρα τα αποδέχεται με ευχαρίστηση μεν, μετά όμως, από λίγο βαριέται και φεύγει, και δεν τα αποζητά ποτέ από μόνος του. Το έχω κι εγώ απορία εάν με αναγνωρίζει ή όχι...Μάλλον όχι...
Επειδή κοιμάται όλη μέρα και ξυπνάει απόγευμα αρχίζει και πηγαινοέρχεται ατελείωτα, σαν χαμένος μέχρι να κουραστεί και να πάει να κοιμηθεί.
Το θέμα τώρα της αρθρίτιδας, δεν ξέρω καν αν είναι μόνο αυτό. Μια μέρα πριν του κάνω την κορτιζόνη σαν να είχε παραλύσει το ένα του ποδαράκι και δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος γιατί το ΄εσερνε. Του έδωσα μισό ντεπόν όπως είπε η κτηνίατρος και το βράδυ έκοβε πάλι βόλτες σαν να μην είχε γίνει τίποτα. Του κάνω την κορτιζόνη και προσπαθώ να καταλάβω εάν βελτιώθηκε η κατάσταση λόγω αυτής ή επειδή έτυχε. Γιατί είναι τελείως με τις μέρες του. 2 βδομάδες μετά, σήμερα δηλ., πάλι πρόβλημα με ένα πόδι. (δεν θυμάμαι εάν είναι το ίδιο, τα πίσω είναι πάντως)
Είναι άραγε αρθριτικά ή εγκεφαλικό? Τον πονάει ή δεν το νιώθει? Αυτά προσπαθώ να καταλάβω...
Αύριο θα τον ξαναπάω για κορτιζόνη, απλά λέτε να ρωτήσω και καμμιά άλλη γνώμη?

Andromeda

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2010
1.595
2
Φαντασου αργότερα με 2 ντομπερμαν σπίτι κάποια στιγμή να μην με γνωρίζουν.
Δεν στο εύχομαι με τίποτε ! :shock: Κάποια στιγμή ο δικός μας με κυνηγούσε γύρω γύρω από το τραπέζι για να με δαγκώσει - δεν με αναγνώριζε καθόλου. Ευτυχώς ήταν γιορκσαΐρ ...

Jerryst

Active Member
23 Φεβρουαρίου 2011
26
0
Είναι κανίς, πολλά χάδια και πολλές βόλτες, αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας!

Last edited by a moderator:

Andromeda

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2010
1.595
2
Το θέμα της άνοιας Ανδρομέδα, έχει εξελιχτεί πάρα πολύ από το καλοκαίρι. Και πριν έκοβε τις βόλτες του σαν χαμένος, αλλά τουλάχιστον όταν γυρνούσα από τη δουλειά, αν και δεν έβλεπε, με μύριζε και ερχόταν να με υποδεχτεί. Ενώ παλιά ερχόταν συνέχεια για χάδια, τώρα τα αποδέχεται με ευχαρίστηση μεν, μετά όμως, από λίγο βαριέται και φεύγει, και δεν τα αποζητά ποτέ από μόνος του. Το έχω κι εγώ απορία εάν με αναγνωρίζει ή όχι...Μάλλον όχι...
Επειδή κοιμάται όλη μέρα και ξυπνάει απόγευμα αρχίζει και πηγαινοέρχεται ατελείωτα, σαν χαμένος μέχρι να κουραστεί και να πάει να κοιμηθεί.
Το θέμα τώρα της αρθρίτιδας, δεν ξέρω καν αν είναι μόνο αυτό. Μια μέρα πριν του κάνω την κορτιζόνη σαν να είχε παραλύσει το ένα του ποδαράκι και δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος γιατί το ΄εσερνε. Του έδωσα μισό ντεπόν όπως είπε η κτηνίατρος και το βράδυ έκοβε πάλι βόλτες σαν να μην είχε γίνει τίποτα. Του κάνω την κορτιζόνη και προσπαθώ να καταλάβω εάν βελτιώθηκε η κατάσταση λόγω αυτής ή επειδή έτυχε. Γιατί είναι τελείως με τις μέρες του. 2 βδομάδες μετά, σήμερα δηλ., πάλι πρόβλημα με ένα πόδι. (δεν θυμάμαι εάν είναι το ίδιο, τα πίσω είναι πάντως)
Είναι άραγε αρθριτικά ή εγκεφαλικό? Τον πονάει ή δεν το νιώθει? Αυτά προσπαθώ να καταλάβω...
Αύριο θα τον ξαναπάω για κορτιζόνη, απλά λέτε να ρωτήσω και καμμιά άλλη γνώμη?
Οπωσδήποτε να ζητήσεις μία δεύτερη γνώμη. Απλά να σου πώ ότι η μητέρα μου έπεσε και χτύπησε το χέρι της, είχε φρικτούς πόνους, και ο γιατρός της είπε καλύτερα να υποφέρεις παρά να σου κάνω κορτιζόνη. Είναι άτιμο πράγμα η κορτιζόνη, και θέλει προσοχή. Θα μου πείς, το σκυλί είναι μεγάλης ηλικίας, άρα ίσως δεν πειράζει. Αν όμως η κορτιζόνη δεν του προσφέρει και κάτι, γιατί να ταλαιπωρείται με τις ενέσεις ;

Αυτό που μου περιγράφεις μου θυμίζει πάρα πολύ την περίπτωση του δικού μας, ο οποίος περπατούσε πάνω-κάτω στο σπίτι μέχρι που κατέρεε. Το έψαξα το θέμα, και υπάρχουν αρκετοί επιστήμονες που ισχυρίζονται ότι πρόκειται για ατταβισμό. Δηλαδή το σκυλί που έχει άνοια και ξεχνάει πως έχουν τα πράγματα στην ζωή του, αρχίζει να συμπεριφέρεται βάσει ενστίκτου. Το ένστικτο του υπαγορεύει να συμπεριφερθεί όπως οι πρόγονοι του στην άγρια φύση που όταν αισθάνονταν τις δυνάμεις τους να τους εγκαταλείπουν λόγω ηλικίας, περπατούσαν ώρες ατελείωτες μέχρι να πεθάνουν από την εξάντληση. Αυτό είναι βεβαίως μία θεωρία μόνο. Όμως αυτό που μου περιγράφεις είναι πολύ οικείο και πιστεύω από την προσωπική μου εμπειρία ότι έχει άνοια το σκυλάκι σου. Πιθανά να υπέστη και κανένα εγκεφαλικό, συνήθως έτσι γίνεται. Εμείς ξυπνήσαμε ένα πρωί και απλά δεν μας αναγνώριζε, άρα μάλλον είχε πάθει κάποιο εγκεφαλικό το βράδυ.

Πάρε μία δεύτερη γνώμη από κτηνίατρο που εμπιστεύεσαι, και αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος μην το ταλαιπωρείς. Να είσαι έτοιμος για την στιγμή που μπορεί να φύγει από κοντά σου και να αισθάνεσαι καλά που το φρόντισες τόσα χρόνια και το έφτασες σε αυτή την ηλικία. Λυπάμαι που δεν μπορώ να σε ενθαρρύνω, αλλά τα σημάδια δεν είναι καλά. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα φύγει γρήγορα - εμάς έζησε έναν ολόκληρο χρόνο σε αυτή την κατάσταση, αλλά στο τέλος είχε επιδεινωθεί τόσο πολύ η υγεία του, ώστε υποχρεωθήκαμε να του κάνουμε ευθανασία γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Μπορεί ο παππούλης σου να είναι κοντά σου για αρκετό ακόμη καιρό και να σβύσει ήρεμα. Συγνώμη που σε στενοχώρησα. Μακάρι να κάνω λάθος ... :(

Jerryst

Active Member
23 Φεβρουαρίου 2011
26
0
Ανδρομέδα μην ανησυχείς είμαι ήδη στεναχωρημένη, έχω κι εγώ σκεφτεί το ενδεχόμενο της ευθανασίας αν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο...
Αλλά, δεν το νιώθω να υποφέρει, απλά ότι πλέον δεν έχουμε "κοινή ζωή". Ελπίζω να μην κάνω λάθος...
Γενικά η ζωή του είναι ύπνος, μαμ, κακά, περπάτημα, ύπνος. Αν δω ότι δεν αυτοεξυπηρετείται ασφαλώς και θα κάνω ευθανασία... Αλλά όχι ακόμα...νομίζω...
Εσείς για την άνοια του δίνατε κάποιο χάπι?
Από κτηνίατρο δεν ξέρω κάποιον άλλον, μήπως έχετε να μου συστήσετε κάποιον στη Γλυφάδα ή γενικά στα νότια προάστια?

Andromeda

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2010
1.595
2
Ανδρομέδα μην ανησυχείς είμαι ήδη στεναχωρημένη, έχω κι εγώ σκεφτεί το ενδεχόμενο της ευθανασίας αν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο...
Αλλά, δεν το νιώθω να υποφέρει, απλά ότι πλέον δεν έχουμε "κοινή ζωή". Ελπίζω να μην κάνω λάθος...
Γενικά η ζωή του είναι ύπνος, μαμ, κακά, περπάτημα, ύπνος. Αν δω ότι δεν αυτοεξυπηρετείται ασφαλώς και θα κάνω ευθανασία... Αλλά όχι ακόμα...νομίζω...
Εσείς για την άνοια του δίνατε κάποιο χάπι?
Από κτηνίατρο δεν ξέρω κάποιον άλλον, μήπως έχετε να μου συστήσετε κάποιον στη Γλυφάδα ή γενικά στα νότια προάστια?
Σε καμία περίπτωση μην προχωρήσετε σε ευθανασία αν δεν υποφέρει, ακόμη και αν έχει όντως άνοια. Εφόσον δεν υποφέρει όλα είναι καλά, δεδομένης και της ηλικίας του. Μην το σκέφτεσαι κάν - τουλάχιστον όχι ακόμη. Δεν υπάρχει κάποιο χάπι για την άνοια, εξ΄όσων γνωρίζω. Η δικιά μας κτηνίατρος είναι εξαιρετική, αλλά είναι στο κέντρο της Αθήνας και δεν θα σε βολεύει ...

Jerryst

Active Member
23 Φεβρουαρίου 2011
26
0
Ευχαριστώ πολύ για τα στοιχεία της κτηνιάτρου... Κάναμε τη δεύτερη κορτιζόνη και φαίνεται καλύτερα...Παρόλ'αυτά λέω να πάρω και μια δεύτερη γνώμη. Ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον σας!

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.321
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Δεν είναι απαραίτητο να έχει τόσο προχωρημένη άνοια που να μη σε αναγνωρίζει καν :) Απλά, όπως και οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, δεν θέλει πολλά πολλά, δεν έχει όρεξη, θέλει την ησυχία του...
Όσο για την κορτιζόνη, αν μπορείς να την αποφύγεις... καλό θα είναι.
Έχω κι εγώ κανίς μεγάλο σε ηλικία αλλά όχι όσο το δικό σου. Έχει φάει κι αυτός κάποιες φορές κορτιζόνη, αλλά μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, και τώρα τις αποφεύγουμε όσο είναι δυνατόν.
Στο μεγάλο πόνο μόνο γιατί τα αρθριτικά δεν φαίνεται να τα γλιτώσαμε...
Ο δικός μου έχει και καρδιολογικά προβλήματα. Έχετε ελέγξει την καρδιά του? Αν δεν έχει πρόβλημα μπορεί να φτάσει και τα 20. Τα κανίς συγκαταλέγονται στις φυλές με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής (ϊσως το υψηλότερο :)).
Ευθανασία όταν πονάει και υποφέρει χωρίς τέλος. Αλλιώς γιατί? Αυτή είναι η γνώμη μου τουλάχιστον...
Να τον χαίρεσαι :):):):):)

Jerryst

Active Member
23 Φεβρουαρίου 2011
26
0
Την καρδιά του την ελέγξαμε και είναι μια χαρά ευτυχώς! Γενικά έχω μπερδευτεί γιατί είμαι ευχαριστημένη με την κτηνίατρο που είχαμε τόσα χρόνια, η οποία θεωρεί ότι η καλύτερη λύση, η πιο άμεση και η πιο αποτελεσματική για αυτά που έχουμε εμείς (άνοια, αρθριτικά, -ίσως ψιλοπαράληση από μικρά εγκεφαλικά-) είναι η κορτιζόνη...Τώρα τί να πω βρε παιδιά... :(
Εσείς τί παίρνετε για τα αρθριτικά?

Last edited:

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.321
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Δεν είμαστε εδώ για να το παίζουμε γιατροί Jerryst... Λέμε μια γνώμη με βάση τις εμπειρίες και τις όποιες γνώσεις έχουμε αποκτήσει, τίποτα παραπάνω. Από κει και πέρα φυσικά και τον τελευταίο λόγο έχει η γιατρός σου - εφ' όσον την εμπιστεύεσαι. Αν πάλι έχεις αμφιβολίες για τη χρήση της κορτιζόνης (λογικό) ζήτα και μια δεύτερη γνώμη ειδικού.

Jerryst

Active Member
23 Φεβρουαρίου 2011
26
0
Σωστό κι αυτό...:rolleyes:
Ευχαριστώ πολύ όλους για το ενδιαφέρον σας!
Θα σας ενημερώσω για τυχόν εξελίξεις για να μαθαίνουν και οι νεότεροι.:)