2ος αρκούδος στην αγέλη.Πείστε με να μην τον πάρω!

Ravendark

Well-Known Member
10 Φεβρουαρίου 2012
325
3
Χαλκίδα
Καλημέρα...

Όπως ορισμένοι θα γνωρίζετε, εγώ και η γυναίκα μου έχουμε ένα αρσενικό αγίου βερνάρδου, που είναι 10 μηνών τώρα και γύρω στα 50 κιλά...

Τυχαία έπεσα σε μια γέννα ενός εκτροφείου στο εξωτερικό, από πολύ καλούς γονείς (οι γονείς είναι από το εκτροφείο Kertesi-Barsony για όσους γνωρίζουν που το θεωρώ ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης).

Τα κουτάβια γεννήθηκαν 29 Ιουνίου.
7 αρσενικά και 2 θηλυκά.

Χρειάζομαι την συμβουλή σας σε 2 θέματα.

1) Κυρίως αφορά σκυλογονείς με πάνω από ένα σκύλο. Δεν είχα ποτέ μου πάνω από ένα σκύλο. Θα ήθελα να μου πείτε 5 λόγια, πόσο πιο δύσκολο είναι με 2 αντί για ένα σκύλο;
Και δεν εννοώ, έχω 2 σκύλους και βγαίνουν βόλτα κάθε κυριακή, ο δικός μου βγαίνει βόλτα πρωί-βράδυ το καλοκαίρι και πρωί-απόγευμα-βράδυ το χειμώνα.

Θέμα χώρου...ίσως αργότερα να χρειαστώ να αλλάξω αμάξι...γιατί 2 80κιλα που θα τα βάλω;

2) Inbreeding.
Σε τι βαθμό είναι επιθυμητό; Η γέννα αυτή είναι από γονείς με τον ίδιο πατέρα. Ο εκτροφέας έκανε το ζευγάρωμα για να ενισχύσει μια συγκεκριμένη γραμμή (αμερικάνικη γραμμή κοινή και στους 2 γονείς)

Αυτά! ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Γιώργος.

silent

Well-Known Member
4 Ιουλίου 2011
1.042
52
Νότια Προάστια
θα μπω στο ψητο κατευθειαν.

1) εχεις καθολου κηπο? Γιατι ρωταω, αν θα πρεπει να βγαζεις βολτα μαζι 2 80κιλα στα οποια θα πρεπει να σταματας και να μαζευεις και τους τονους κοπρανων που κανουν, ενω τα εχεις και τα 2 στο λουρι, καταλαβαινεις οτι ειναι μια δυσκολη διαδικασια.

Αλλιως χρειαζονται 2 ατομα ή περισσοτερο χρονο να τα πηγαινεις χωριστα.

2) Οσο για το inbreeding ειναι κατι που δεν μπορουμε να πουμε εμεις κατι. Θα το εκανα μονο αν ειχα μεγαλη εμπιστοσυνη στον εκτροφεα, τον οποιο θα ηξερα προσωπικα ομως.

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.062
Ως σκυλογονιος παντοτε περισσοτερων του ενος (μεχρι κ 4ων) θα σου πω οτι τα πραγματα μου φαινονται καλυτερα οταν τα νουμερα αυξανονται.....
Δλδ στην καθημερινη ζωη το ενα εχει παρεα το αλλο κ συνηθως αν εσυ κανεις κατι κ δεν μπορεις να ασχοληθεις μπορει παντα ο αλλος σκυλος, αν εσυ δεν εισαι κει δεν νιωθουνε μονα, γινονται ποιο ενεργητικα κ συνηθως τα βρισκεις ποιο "εκτονομενα" απο το να εχεις εναν αλλο σκυλο να σε περιμενει να του καταναλωσεις ολη την ενεργεια.
Επισης ενας σκυλος που μεγαλωνει με αλλους σκυλους, παυει να ειναι το "κακομαθημενο μοναχοπαιδι" κ γινεται ποιο χαλαρος κ ποιο συνεργασιμος......

Στα δυσκολα ειναι οτι οι "ασχημες" συμπεριφορες κοπιαρονται κ πολλαπλασιαζονται.
Θεματα φαγητου, ζηλιας, ανοχες μεταξυ τους κλπ....
Αλλα ολα αυτα ειναι συμπεριφορες κ χτιζονται, εξαρταται δλδ απο σενα.

Τωρα στο δικο σου θεμα που ειναι δυο Αγ.Βερναρδου (80+80 κιλα!?!?!?!?!?) οκ θα προβληματιζομουνα.
Δεν θεωρω ευκολο να τα βγαζεις μαζι βολτα, αλλα εξαρταται απο το ποσο σε ακουνε.
Εγω εβγαζα ανετα την τριαδα μαζι (110κιλα στα λουρια) αλλα ξερανε να συμπερφερθουνε κ δεν ηταν ζωα που τα εννοιαζαν τα εξωτερικα ερεθισματα.

Δεν ξερω ποσο χωρο εχεις αλλα σκεψου την πιθανοτητα οτι θα παιζουνε/παλευουνε αρκετα μαζι γιατι ειναι κ τα δυο πολυ μικρης ηλικιας!! Σε ενα σπιτι μεσα νομιζω θα ηταν καταστροφικο!
Θα εκπλαγεις δε ποσο ευκολα βολευονται και τα δυο μαζι.....

Γενικα μεταξυ του ενα η δυο, εγω λεω δυο δαγκωτο, με πολυ δικη σου δουλεια ωστε να εχουνε αρμονικη συμβιωση.
Ειναι δε πολυ προτιμοτερο ο ενας σκυλος να ειναι "ολοκληρωμενος" ωστε ο αλλος να ξεκινησει απο αυτη τη βαση. Δλδ αν ο σκυλος που εχεις τωρα ειναι σε φαση εκπαιδευσης θα παει πισω αν ερθει κι αλλος σκυλος. Ενω αν εχει ολοκληρωθει απο εκπαιδευση κ χαρακτηρα, αυτος δεν θα αλλαξει ενω ο αλλος που θα ερθει θα παει μπροστα πολυ ποιο γρηγορα.......

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.967
20.395
Γιώργο, άλλο να έχεις πάνω από ένα σκύλο και άλλο να έχεις έστω και δύο Αγ.Βερνάρδου :D
Εγώ έχω τρία, αλλά αδυνατώ να κάνω την σύγκριση και να πω την γνώμη μου :)

Κοριτσάκι θέλεις να πάρεις;

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Επισης , σε καθε οιστρο τι θα κανεις αληθεια?
Αρκούδος γράφει, όχι αρκούδα :mrgreen:

Το προφανές είναι τα έξοδα ενός δεύτερου σκύλου, ειδικά αυτού του μεγέθους.

Πρακτικά, υπολόγισε ότι το να βγάζεις βόλτα 2 σκύλους ταυτόχρονα, δεν είναι τόσο εύκολο όσο ίσως υπολογίζεις. Σιγουρέψου τουλάχιστον ότι ο πρώτος είναι άψογος στη βόλτα, πριν έρθει δεύτερος. Και σκέψου και την πιθανότητα να χρειαστεί σε κάποια φάση εκπαιδευτής.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.967
20.395
Ειναι δε πολυ προτιμοτερο ο ενας σκυλος να ειναι "ολοκληρωμενος" ωστε ο αλλος να ξεκινησει απο αυτη τη βαση. Δλδ αν ο σκυλος που εχεις τωρα ειναι σε φαση εκπαιδευσης θα παει πισω αν ερθει κι αλλος σκυλος. Ενω αν εχει ολοκληρωθει απο εκπαιδευση κ χαρακτηρα, αυτος δεν θα αλλαξει ενω ο αλλος που θα ερθει θα παει μπροστα πολυ ποιο γρηγορα.......
Σ'αυτό συμφωνώ κι εγώ.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.870
8.082
Θα προχωρούσα σε αυτή την κίνηση μόνο εάν.
Είχα κήπο (όχι για να ζουν έξω αλλά για να παίζουν έξω)
Είχα βοήθεια στις βόλτες.
Είχα λύσει όλα τα θέματα συμπεριφοράς στην βόλτα αλλά και στο σπίτι που τυχόν είχε ο πρώτος μου σκύλος.
Ίδιου φύλλου ή αποφασισμένη να στειρώσω το ένα από τα δύο.
Είχα οικονομική άνεση.

Έχω τρία τώρα, στο σύνολο 100 κιλά και μαζί και τα τρία ούτε που διανοούμε να τα βγάλω βόλτα. Τα δύο μαζί ναι, αλλά η βόλτα δεν έχει την ποιότητα που έχει όταν τα πάω χωριστά, από πολλές απόψεις.

haviharakennel

Well-Known Member
20 Δεκεμβρίου 2012
2.581
5.770
Θεσ/νίκη
Καλημέρα, έχω 2 σκυλιά αλλά όχι βέβαια των ιδιων κυβικών όπως το δικό σου. Η μια είναι μεγάλη (35-40κιλά) και η άλλη 7 κιλά. Οσο για τις βόλτες, τις βγάζω μαζί αλλά επειδη μένουμε στο χωριο και δεν υπαρχουν κινδύνοι, τις βγαζω χωρίς λουρι και δεν απομακρύνονται πάνω από 5 μέτρα. Βέβαια στην πολη οποσδήποτε θα τις έβγαζα με λουρί και επειδή είναι υπάκουες πάντα μαζί. Τώρα εσύ αν εκπαιδευτούν σωστά και τα 2 πιστευω οτι θα μπορεις θα τα βγάζεις μαζί. Τώρα για καλύτερη συμβίωση ίσως πρέπει να πάρεις θηλυκό και να στειρώσεις τουλάχιστον το ένα.
Δεν θα αναφερθώ στα διπλάσια έξοδα αφου το πήρατε απόφαση αρα δεν υπαρχει προβλημα.
Όσο για το βαθμό inbreeding 12.5%, εγώ δεν θα το διακινδύνευα και ας είναι έμπειρος και καταξιωμένος ο εκτροφέας. Εγώ όταν έψαχνα για το κουτάβι, κοίταζα στις 4 γεννιές πριν να έχει το COI μικρότερο από 7%.
Το πρώτο έχει 0% και το δεύτερο που αναμένω τώρα 4.69%.
Βεβαια υπαρχουν και πολλοί υποστηρηκτές του inbreeding και μπορεί έτσι να βγαίνουν αξιόλογα σκυλιά αλλά όπως είπα εγώ δεν θα το ρίσκαρα.

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
66
Brussels
dolceconspirito.com
Το θέμα του βαθμού της γραμμικής αναπαραγωγής να το συζητήσεις με έμπειρους εκτροφείς της φυλής που γνωρίζουν καλά τις γραμμές, τι "κουβαλάνε" και τι περνάνε στις επόμενες γενιές. Εξάλλου δεν είναι για όλες τις φυλές το ίδιο.
Ίδιος πατέρας με μητέρες από τελείως διαφορετικές γραμμές θα σου βγάλει 12,5 %
Προσωπικά δεν διάλεγα γεννήτορα με μόνη βάση το pedigree.

Το θέμα των 2 αρκούδων είναι άλλο καπέλο...

stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Προσωπικά θα με προβλημάτιζε περισσότερο το κόστος διαβίωσης των σκύλων.

Ravendark

Well-Known Member
10 Φεβρουαρίου 2012
325
3
Χαλκίδα
Ο καθένας (εγώ και η γυναίκα μου) λογικά θα πάρουμε "εργολαβία" από ένα σκύλο. Τον Δούκα η γυναίκα μου...το μικρό εγώ...
Αν και ο Δούκας είναι άψογος στη βόλτα, αν και ανεκπαίδευτος, δεν τραβάει ακόμα και με το στηθόλουρο. Αν τραβήξει για κάποιο λόγο, θα ακούσει και θα σταματήσει. Είναι πολύ συνεργάσιμος.

Θα ξεκινήσει ΒΥ μέσα στη βδομάδα. Οπότε μέχρι μέσα σεπτεμβρίου που θα είναι διαθέσιμο το κουτάβι (αρσενικό όχι θηλυκό, δηλαδή θα έχω αν όλα πάνε καλά 2 αρσενικά!) Θα έχει τελειώσει και την ΒΥ ο Δούκας...

Αυλή-κήπο έχω και μάλιστα και με γκαζόν όπου μπορούν να τρέχουν και τα 2. Αν και ο Δούκας τον χρησιμοποιεί κυρίως για ύπνο! Σαφώς και θα μένουν μέσα στο σπίτι.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.870
8.082
Εκτός από το inbreeding που δεν μπορώ να εκφέρω άποψη όλες τις άλλες συνθήκες τις βλέπω μια χαρά για να είμαι ειλικρηνής μαζί σου.

Ravendark

Well-Known Member
10 Φεβρουαρίου 2012
325
3
Χαλκίδα
Εκτός από το inbreeding που δεν μπορώ να εκφέρω άποψη όλες τις άλλες συνθήκες τις βλέπω μια χαρά για να είμαι ειλικρηνής μαζί σου.
Αυτό βλέπω και εγώ και αγχώνομαι! :p

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.062
Δυο αρσενικα μαζι ειναι ποιο δυσκολο να τα χειριστεις απο δυο διαφορετικου φυλου.
Στην δευτερη περιπτωση θα εχει θεμα μερικες μερες στο 6μηνο.
Στην πρωτη μπορει κ καθε μερα. Μπορει κ ποτε......
Εξετασε το ενδεχομενο να γινει σκυλοκαυγας με δυο Αγ.Βερναρδου.... εκτος απο το να κανεις το θεατη δεν νομιζω να καταφερεις να κανεις κ πολλα......
Εχω χωρισει σκυλομαχιες απο τον κηπο, κυριως κατα την φαση της ενηλικιωσης του ενος κ δεν ειναι ευκολο.
Ποσο μαλλον οταν τα δικα σου θα ειναι σχεδον μαζι στην εφηβια.....
Δεν σου λεω οχι, γιατι μεχρι πριν ενα χρονο ειχα δυο αρσενικα αστειρωτα σκυλια κ ολα κυλουσαν ομαλα, αλλα μεχρι να φτασουμε στο ομαλα, περασαμε 40κυμματα.....

συλβοσκυλο

Well-Known Member
28 Μαρτίου 2013
2.036
294
Συμφωνω απόλυτα με τους παραπάνω, το μόνο που έχω να προσθέσω είναι ότι θα έχεις 2 κουτάβια με ολά τα παρελκόμενα τους και τους καυγάδες τους, τεραστίων διαστάσεων. Αυτό απο μόνο του εμένα μου φαίνεται αποτρεπτικο...και πόσα λεφτά θα θέλεις στο φαγητο τους!!
Θα σου πρότεινα να μεγαλώσει λίγο ο Δούκας, να περάσει την κουταβοπερίοδο του και μετα να προχωρήσετε στην απόκτηση δευτερου αρκούδου.

Last edited:

Ravendark

Well-Known Member
10 Φεβρουαρίου 2012
325
3
Χαλκίδα
Δυο αρσενικα μαζι ειναι ποιο δυσκολο να τα χειριστεις απο δυο διαφορετικου φυλου.
Στην δευτερη περιπτωση θα εχει θεμα μερικες μερες στο 6μηνο.
Στην πρωτη μπορει κ καθε μερα. Μπορει κ ποτε......
Εξετασε το ενδεχομενο να γινει σκυλοκαυγας με δυο Αγ.Βερναρδου.... εκτος απο το να κανεις το θεατη δεν νομιζω να καταφερεις να κανεις κ πολλα......
Εχω χωρισει σκυλομαχιες απο τον κηπο, κυριως κατα την φαση της ενηλικιωσης του ενος κ δεν ειναι ευκολο.
Ποσο μαλλον οταν τα δικα σου θα ειναι σχεδον μαζι στην εφηβια.....
Δεν σου λεω οχι, γιατι μεχρι πριν ενα χρονο ειχα δυο αρσενικα αστειρωτα σκυλια κ ολα κυλουσαν ομαλα, αλλα μεχρι να φτασουμε στο ομαλα, περασαμε 40κυμματα.....
Ο εκτροφέας μου λέει ότι είναι καλύτερα με 2 αρσενικά.
Δεν έχουν θέματα με καυγάδες και η διαφορά ηλικίας είναι μια χαρά.
Με το που έρθει ο μικρός ο Δούκας θα είναι ενός έτους, και θα είναι αυτομάτως άλφα...

vasgial

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2011
3.531
1.729
50
Μαραθώνας-Κάτω Σούλι
Άλλο ένα σκυλί, άλλο δυο. Όλα είναι επί δυο. Διπλά έξοδα για τροφή διπλά έξοδα για περίθαλψη, διπλά έξοδα για τυχόν εκπαίδευση ή φιλοξενιά κτλ. Αν δεν κολλάς στο οικονομικό και έχεις το χώρο και το χρόνο για να ανταπεξέλθεις δεν πρέπει να προβληματίζεσαι καθόλου. Όλα τα άλλα λύνονται στην πορεία και απ' ότι διαβάζω είσαι ενημερωμένος και με κάποια εμπειρία οπότε δεν θα σου φανεί βουνό.