Aρχαίες Ελληνικές Φυλές Σκύλων

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
Λέγεται οτι υπήρχαν περισσότερες απο 65

Πληροφορίες μας παρέχουν : ο Ξενοφών στα “Κυνηγετικά”, ο Ηρόδοτος στις περιηγήσεις του και ο Αριστοτέλης στο “Περί Ζώων Ιστορίαι”.

Μινωϊκή σφραγίδα με παράσταση σκύλου φύλακα, που φέρει περιλαίμιο. Κνωσσός, Γύρω στα 1.400 π.Χ. (Φωτογραφία του Α. Έβανς, από σχέδιο)

Λακωνικός κύνας με περιλαίμιο σε ελληνικό ερυθρόμορφο αγγείο του 5ου αι. π.Χ. Βερολίνο, Αρχαιολογικό Μουσείο

μελιταίον κυνάριον”, μικρόσωμο μαλτέζικο σκυλί.

Γλυπτό που αναπαριστά Δρόμωνες Γκρεϋχάουντ (Greyhound). Λέγεται από τους ειδικούς ότι το όνομά τους προέρχεται από την λέξη Greek (Ελληνικός). Η φυλή αυτή έχει πιστή ομοιότητα με κύνες που απεικονίζονται σε αρχαία ελληνικά αγγεία και γλυπτά

συνεχίζεται...

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
Υπήρχαν επίσης οι πολεμισταί σκύλοι, οι άθλοι των οποίων αναφέρονται σε περιγραφές μαχών όπως του Μαραθώνα, της Μαντινείας κ.α.

ο σκύλος της μάχης του Μαραθώνα σε Βικτωριανή αναπαράσταση

Οι τιμές της αγοράς σκύλων στην Αρχαία Ελλάδα διαμορφώνονταν ανάλογα.
Ο Αλκιβιάδης είχε αγοράσει τον περίφημο σκύλο του, που του είχε μάλιστα ακρωτηριάσει την ουρά, στην τιμή των “ἑβδομήκοντα μνῶν”, ποσό σημαντικό για την εποχή εκείνη (Πλούταρχος “Αλκιβιάδης” 9.1).

Αργυρόν τριώβολον των Μολοσσών με απεικόνιση του μολοττικού κυνός. (Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνον)

Τα σκυλιά την αρχαία εποχή είχαν τις ίδιες ασχολίες που έχουν και σήμερα, με μόνη διαφορά ότι γενικά δεν είχε ακόμη καθοριστεί με σαφήνεια ο προορισμός της κάθε γενεάς. Ο σκύλος και τότε, όπως και σήμερα, χρησίμευε για τσοπανόσκυλο (ποιμενικός κύων), φύλακας (πυλωρός, πυλαυρός, θυρωρός, οικουρός ή δέσμιος κύων όταν ο φύλακας σκύλος ήταν δεμένος), κυνηγόσκυλο (θηρατικός, θηρευτικός, αγρευτικός κύων) δίπλα στον Έλληνα κυνηγό… Αλλά και η ίδια η λέξις προέρχεται από την παρουσία του : Κυναγός > Κυνηγός = ο άγων τον κύνα (…αλλά και – σε μερικές περιπτώσεις – ο αγόμενος από τον κύνα..!).

απο αρθρο του Βασίλειου Νικολτση

Last edited:

Θανος

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2010
605
42
Συγχαρητήρια, πολύ ενδιαφέρον ποστ!και πρωτότυπο.Μακάρι να ξέραμε και μορφολογικές διαφορές μεταξύ τους ωστε να κάναμε και συγκρίσεις με τα σημερινά και τις σύγχρονες φυλές.

Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Ας ενημερώσει κάποιος τον Αλκιβιάδη πως απαγορεύεται ο ακρωτηριασμός των σκύλων!

Υ.Γ.: Ωραίο θέμα Γιώργο!

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.920
5.310
patra
grdane.blogspot.com
χμ.... σωτηρη την ειχε κτυπησει τη ουρα παιζοντας..... :D:D:D

παρατηρω οτι ο μολοττικος κυων ( απο το αργυρον τριωβολον...)
ειχε την ουρα γυριστη ψηλα.... οπως επιμενουν ακομα ορισμενοι εκτροφεις.... κι οχι οπως την οριζει το σημερινο προτυπο....

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Ωραιότατη παρουσίαση, Γιώργο, ευχαριστούμε πολύ και έχω μερικά σχόλια: :)

Λέγεται οτι υπήρχαν περισσότερες απο 65
Ενδιαφέρον αυτό και το πιστεύω. Μήπως έχεις παραπομπή, εννοώ δηλαδή συγγραφέα?

Μινωϊκή σφραγίδα με παράσταση σκύλου φύλακα, που φέρει περιλαίμιο. Κνωσσός, Γύρω στα 1.400 π.Χ. (Φωτογραφία του Α. Έβανς, από σχέδιο)
Αμάν, αυτή την παράσταση έχω φάει τον κόσμο να τη βρω σε κανονική φωτογραφία και όχι το σχέδιο του Έβανς αλλά τζίφος.:( Ήθελα να τη δείξω στους φοιτητές μου όταν κάναμε Ξενοφώντα και τους παρουσίασα τον Κυνηγετικό το περασμένο εξάμηνο. Αναρωτιέμαι αν είναι στο Μουσείο Ηρακλείου. Επειδή από σκύλους δεν είμαι όμως πολύ σχετική, αυτή σκύλα δεν είναι στην παράσταση?

Λακωνικός κύνας με περιλαίμιο σε ελληνικό ερυθρόμορφο αγγείο του 5ου αι. π.Χ. Βερολίνο, Αρχαιολογικό Μουσείο
Αυτό θέλω να το ρωτήσω εδώ και καιρό αλλά ξεχνάω: υπάρχει ακόμα ο Λακωνικός σκύλος? Κάπου βρήκα στο ίντερνετ φωτογραφίες κυνηγετικού λακωνικού, αλλά νομίζω υπάρχει και ποιμενικός ή κάνω λάθος?

μελιταίον κυνάριον”, μικρόσωμο μαλτέζικο σκυλί.
Άλλη ερώτηση από ασχετωσύνη δική μου: όταν λέμε "μαλτέζικο" τι εννοούμε? Έχει να κάνει με το τρίχωμα ή το μέγεθος? Πώς συγκρίνεται μ' αυτό που λέμε "μαλτεζάκι" σήμερα?

Γλυπτό που αναπαριστά Δρόμωνες Γκρεϋχάουντ (Greyhound). Λέγεται από τους ειδικούς ότι το όνομά τους προέρχεται από την λέξη Greek (Ελληνικός). Η φυλή αυτή έχει πιστή ομοιότητα με κύνες που απεικονίζονται σε αρχαία ελληνικά αγγεία και γλυπτά
Μου κάνει εντύπωση ότι ακόμα και σε μικροτεχνίες (δηλαδή σφραγίδες κλπ.) οι παραστάσεις των κυνηγετικών σκύλων με τα γνωστά χαρακτηριστικά είναι αρκετά ακριβείς. BTW, οι σκύλοι του γλυπτού μάλλον ετοιμάζονται "δια το πονηρόν"....:D:D:D

Για τον Αλκιβιάδη δε σχολιάζω, νομίζω το ότι ήταν sociopath το έδειξε τότε που ακρωτηρίασε την ουρά του σκύλου του, που μάλιστα το τέρας δήλωσε ότι το έκανε για να μιλάνε οι Αθηναίοι για πάρτη του!:mad::mad: Τον απεχθάνομαι προφανώς μετά βδελυγμίας, ετοιμάζω άρθρο-λίβελλο για δαύτονα και έχω και φοιτητές που μου γράψανε εργασίες και του σούρνανε τα εξ αμάξης!!:D:D Ήταν και κυνόφιλοι.

Τέλος, ευχαριστώ για την επισήμανση της απεικόνισης σκύλων σε μάχες που ήταν πρωιμότερη απ' ότι θυμόμουνα. Κι επειδή, ως γνωστόν, είμαι Ατταλιδόπληκτη, ορίστε και σκύλοι που ελληνικοποιμενικοφέρνουν από τη Γιγαντομαχία της ζωφόρου του περίφημου Βωμού της Περγάμου που έφτιαξαν ο Ευμένης ο Βου και ο Άτταλος ο Βου με τα χεράκια τους (εδώ προφανώς πέφτουμε όλοι μπρούμυτα και προσκυνάμε!!:p:p:D:D:D):

Last edited:

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
17
earth
Η αρχαία αποικία των Ελλήνων Μελλίτη ή σύγχρονη Μάλτα -
Οι έλληνες άποικοί της ίσως και να ήταν οι πρώτοι που εξέθρεψαν σκύλους για εμπορικούς λόγους

Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Για τον Αλκιβιάδη δε σχολιάζω, νομίζω το ότι ήταν sociopath το έδειξε τότε που ακρωτηρίασε την ουρά του σκύλου του, που μάλιστα το τέρας δήλωσε ότι το έκανε για να μιλάνε οι Αθηναίοι για πάρτη του!:mad::mad: Τον απεχθάνομαι προφανώς μετά βδελυγμίας, ετοιμάζω άρθρο-λίβελλο για δαύτονα και έχω και φοιτητές που μου γράψανε εργασίες και του σούρνανε τα εξ αμάξης!!:D:D Ήταν και κυνόφιλοι.
Για το μεγαλείο του Αλκιβιάδη θα μιλήσουμε αλλού και μάλλον θα έχουμε τσακωμούς!
:D

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Κάτσε ρε, εσύ κυνόφιλος δεν είσαι? Δε σε τσαντίζουν οι βασανιστές σκύλων? :) Πάντως να τσακωθούμε το αποκλείω διότι πρώτον τον Αλκιβιάδη καθάρισαν αισίως ο Φαρνάβαζος παρέα με το φιλαράκι του το Λύσανδρο, άρα I'm cool, και δεύτερον και να ήθελες να τον γλυτώσεις από τα χεράκια τους, δεν μπορείς διότι περάσανε περί τα δυόμισυ χιλιάδες χρόνια.:) Άρα εγώ εξακολουθώ να είμαι cool και το άχτι μου το βγάζω βιβλιογραφικά!:p:p:D:D:D

Last edited:

Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Κάτσε ρε, εσύ κυνόφιλος δεν είσαι? Δε σε τσαντίζουν οι βασανιστές σκύλων? :) Πάντως να τσακωθούμε το αποκλείω διότι πρώτον τον Αλκιβιάδη καθάρισαν αισίως ο Φαρνάβαζος παρέα με το φιλαράκι του το Λύσανδρο, άρα I'm cool, και δεύτερον και να ήθελες να τον γλυτώσεις από τα χεράκια τους, δεν μπορείς διότι περάσανε περί τα δυόμισυ χιλιάδες χρόνια.:) Άρα εγώ εξακολουθώ να είμαι cool και το άχτι μου το βγάζω βιβλιογραφικά!:p:p:D:D:D
Κυνόφιλος είμαι... αλλά δεν παύω να θαυμάζω ένα ευφυιέστατο ιστορικό πρόσωπο το οποίο κατά την δική σου γνώμη ήταν ένας εγωπαθής διαταραγμένος άνθρωπος που πρόδωσε τον τόπο του και τον έσυρε σε μύρια κακά ενώ κατά την δική μου ήταν ένας από τους λίγους ο οποίος θα μπορούσε να είχε οδηγήσει την Αθήνα σε μια Ελληνική Ομοσπονδία, αλλάζοντας τον ρου της ιστορίας.

Μην ντύνεις όμως τις εικασίες ιστορία! ...να ήταν o Φαρνάβαζος? να ήταν o Λύσανδρος? να ήταν ο Τισσαφέρνης? να ήταν ένα Περσικό εκτελεστικό απόσπασμα? να ήταν ένα Σπαρτιάτικο εκτελεστικό απόσπασμα το οποίο τελούσε υπό Περσική διαταγή? να ήταν κάποιος Αθηναίος James Bond? να ήταν κάποιος απατημένος σύζυγος?

Ο Αλκιβιάδης είναι ο μοναδικός άνθρωπος στην ιστορία για τον οποίον όποια οπτική ιστορικού κι αν τον κατέγραψε δεν μπορούσε να αποφασίσει αν έπρεπε να τον θαυμάσει ή να τον μισήσει... κι αυτό διότι ήταν μέσα στην ευφυία του τόσο χαρισματικά κι ευάλωτα ανθρώπινος!

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
17
earth
Την ιστορία την γράφουν οι νικητές....συνεπώς,Σαρα μου, μην είσαι τόσο σίγουρη για το τι ακριβώς είχε στο μυαλό του ο μαθητής τέτοιων δασκάλων....
άτιμη ιστορία.......

Under

Well-Known Member
22 Αυγούστου 2009
193
0
Αθήνα
Σήμερα έτυχε να διαβάσω πως το Ισπανικο Mαστιφ προέρχεται από Φοίνικες και Έλληνες που μετέφεραν τους πρόγονους της φυλής στην Ισπανία, περίπου πριν από 2000 χρόνια.