να τον χαιρεσαι.
λογικο ειναι να μουλαρωνει στην αρχη με το λουρι. παρε μαζι σου καμια λιχουδια (κομματακι τυρι ή αλλαντικο, ακομα και κροκετα οταν ειναι μικρο και λαιμαργο), βαλτο κοντα στην μυτη του, πες του 'παμε΄ και αρχισε να προχωρας αργα. με το που θα σηκωθει και θα κανει 1 βημα δωσε τη λιχουδια. δοκιμασε το πρωτα στο σπιτι, σε χωρο που αισθανεται ανετα και μετα θα το κανει και στο δρομο. κι εμενα το εκανε τις πρωτες 1-2 φορες στη βολτα. αλλα ετσι εμαθε το 'παμε' και οταν κολλαει καπου στην βολτα (μυρωδια εντονη) της λεω ενα 'παμε' και ξεκιναει. μην του δινεις παντα λιχουδια ομως γιατι εμενα το τερας το καταλαβε πολυ γρηγορα οτι αν μουλαρωσει ακολουθει διαδικασια λιχουδιας και το εκανε και για παιχνιδι μετα τις 2-3 φορες. μουλαρωμα ανα 1 βημα με το που καταλαβε οτι εχω μαζι λιχουδια. ηταν ομως προφανες οτι δεν το εκανε απο φοβο γιατι ξερογλυφοταν και ειχε αυτο το βλεμα 'θα κανω ηλιθιοτητα τωρα, εχω φοβερη ιδεα'. οποτε την τραβηξα και λιγακι απο το λουρι και ηρθε το μυαλο (το ποιο???) στη θεση του.
βασικα ομως αρχικα πρεπει να του μαθεις (1-2 πρωτες εβδομαδες) μονο το ονομα του (οτι αν το φωναζεις και ερχεται ειναι καλο πραγμα), το 'μπραβο' και το 'μη' (για να καταλαβει τι δεν πρεπει να κανει).
υπομονη. να μαθει αυτα και μετα συνεχιζεις με το 'κατσε'. μη βιαζεσαι. 1 νεο πραγμα την φορα. 5-10 λεπτα εκπαιδευση, αν εχει ορεξη και αρκετες επαναληψεις ακομα και την ιδια μερα. ειναι μωρο ακομα, δεν ειναι το μυαλο του εκει αλλα στο παιχνιδι. χτιστε αρχικα μια καλη σχεση και η εκπαιδευση να γινει κομματι του παιχνιδιου του αρχικα. μετα να σοβαρεψει. οταν πηξει το μυαλο του λιγακι. να περναει καλα, να μαθει κανονες για φαγητο, βολτα, τουαλετα, αλλους σκυλους και ανθρωπους και μετα τις εντολες.
ψαξε οδηγιες σε ιντερνετ, βιβλια και youtube για 'κατσε', 'ελα/εδω', 'παμε', να μην τραβαει στη βολτα (εγω το λεω 'σιγααααααααααα'), 'κατω', καποια εντολη για να κατουροχεζει (εγω το λεω 'δουλεια σου'). μπορει να μαθει και αχρηστα πραγματα οπως 'το χερι σου' (για να δινει το μπροστινο ποδι), ΄χαιρετα', 'κολλα το'. ας μαθει ολα αυτα και μετα προχωρας και σε πιο δυσκολα. 'μεινε', 'φρονιμα', 'ασ'το', 'φερ'το', 'δωσ'το' και αλλα πολλα πραγματα.
α, και για το δαγκωμα που κανει. του λες μη, κανεις και ενα αυτσ οτι πονεσες και του δινεις αμεσως μετα ενα μασουλητηρι. οταν το μασουλησει αντι για το χερι σου του λες μπραβο.