Carlos ο...ατίθασος


george 1

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2011
53
123
Θεσσαλονικη
Λόγω άνεσης χρόνου, νομίζω ότι ήρθε η στιγμή για μια μίνι παρουσίαση του ‘’μικρού’’ (τη χρωστάω, εδώ και χρόνια).

Κατ’ αρχήν οφείλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του forum γιατί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με βοήθησαν απεριόριστα σε βασικά κομμάτια που έπρεπε να συνθέσω για να καταλήξω στην καλύτερη – για μένα – επιλογή.

Το ταξίδι μου με συνοδοιπόρο τον ‘’σκύλο’’ ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια σε ένα περιβάλλον πολύ διαφορετικό από αυτό που ζω σήμερα και σε ηλικίες όπου η ευθύνη που μου αναλογούσε – λόγω ηλικίας - για τις καθημερινές ανάγκες των συγκεκριμένων ζώων ήταν από ελάχιστη έως πολύ μικρή.

Σε μια προσπάθεια να μην πλατειάσω – δύσκολο το βλέπω - φτάνω στο σήμερα ή μάλλον καλύτερα μια επταετία πριν. Ηλικιακά ώριμος – λέμε τώρα- (λίγο πριν τα πρώτα ‘’ήντα’’), επειδή θεωρούσα ότι οι συνθήκες το επέτρεπαν, αποφάσισα να βάλω στη ζωή μου ένα φίλο – σύντροφο – συνοδοιπόρο (όπως θέλετε πέστε το).

Έψαχνα ένα μετρίου/μεγάλου μεγέθους σκυλί, σχετικά αθλητικό, ανθρωποκεντρικό, εκπαιδεύσιμο, που κάτω από προϋποθέσεις να μπορεί να επιβιώσει αξιοπρεπώς και σε αστικό περιβάλλον. Μέτα από αρκετή μελέτη και προβληματισμό, κατέληξα στο cane corso. (στην πορεία θα αναφέρω – αν δοθεί η ευκαιρία - πόσα από όλα τα παραπάνω αναθεώρησα μετά από συμβίωση τεσσάρων ετών με ένα αρσενικό corso).

Ως αδαής περί των αναγκών της συγκεκριμένης φυλής και έχοντας την άποψη ότι δεν μου επιτρέπονται λάθη, άρχισα να διαβάζω για τη συγκεκριμένη πια φυλή. Εδώ συνάντησα το πρώτο μεγάλο πρόβλημα: ελάχιστα άρθρα που αφορούσαν τη φυλή από Έλληνες εκτροφείς, απουσία βιβλιογραφίας μεταφρασμένης στα ελληνικά (οι γνώσεις μου στην αγγλική πενιχρές) των ξένων εκτροφέων. Λύση στα περισσότερα έδωσε φίλη αγγλο/ιταλομαθής στην οποία χρωστάω χάρη.

Επόμενο στάδιο: εκθέσεις. Για περίπου τρία χρόνια παρακολούθησα πάνω από δέκα. Έχοντας αποστηθίσει το πρότυπο, προσπαθούσα να κατανοήσω στην πράξη και μέσα από τις εικόνες που προσλάμβανα, τι δηλώνει ο κάθε όρος και πώς αυτό μεταφράζεται από τον κριτή (τεράστια βοήθεια προσφέρει να βρίσκεται κάποιος πίσω από τη γραμματεία και να ακούει τον κριτή κατά τη διάρκεια της αποτίμησης του σκύλου).

Τρίτο στάδιο: επικοινωνία με εκτροφείς. Οι εκθέσεις δίνουν τη δυνατότητα να μιλήσεις με μερικούς αλλά όχι με όλους. Ήρθα λοιπόν σε επαφή με όσους ασχολούνται με τις εκθέσεις αλλά και συνάντησα στα εκτροφεία τους ή επικοινώνησα τηλεφωνικά και με τους υπόλοιπους (όσοι δήλωναν τότε γέννες στον ΚΟΕ). Μίλησα επίσης τηλεφωνικά με εκτροφεία από Ιταλία, Ισπανία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία.

Τέταρτο στάδιο: επιλογή εκτροφέα-γέννας. Αφού κατέληξα – για συγκεκριμένους λόγους – στον εκτροφέα, μπήκαμε στη διαδικασία να επιλέξουμε ζευγαρώματα με βάση το τι ήλπιζε αυτός (σε χαρακτηριστικά ) ότι θα του αποφέρει το καθένα και τι ζητούσα εγώ πλέον με βάση τις γραμμές που εξέτρεφε.



συνεχίζεται...
 


george 1

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2011
53
123
Θεσσαλονικη
Μετά από έξι μήνες καταλήξαμε στη γέννα που έφερε στον κόσμο αυτό το μωρό:


Guido κουταβι.jpg

Μαζί με το άλλο αρσενικό της γέννας

κουταβι 4.jpg

Η συνέχεια περιλαμβάνει το ταξίδι στην Αθήνα και την επαφή για πρώτη φορά με το ‘’αγόρι’’. Κάναμε το ταξίδι της επιστροφής με ελάχιστες στάσεις – δεν έδειξε να ενοχλείται από το αυτοκίνητο και μέχρι σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα στις μετακινήσεις.

IMG_4316.JPG

Είχε ετοιμαστεί χώρος στο μπαλκόνι για αθλοπαιδιές:
IMG_4322.JPG

IMG_4416.JPG

Αλλά και για εκπαίδευση-προετοιμασία για εκθέσεις:

IMG_4469.JPG

IMG_4475.JPG

Όπως φυσικά κι εσωτερικά στο σπίτι για εκμάθηση crate:

IMG_4489.JPG

(το ύφος με το που έκλεινε η πόρτα όλα τα λεφτά!!!)

συνεχίζεται...
 


george 1

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2011
53
123
Θεσσαλονικη
Φτάσαμε αισίως στους έξι μήνες και τη στιγμή που έπρεπε να πάει ‘’σχολείο’’. Είχα κάνει την απαραίτητη έρευνα και είχα καταλήξει σε συγκεκριμένο εκπαιδευτή που θεωρούσα ότι πληρούσε τις προδιαγραφές που είχα θέσει μετά από συζήτηση με τον εκτροφέα και άλλους εκπαιδευτές.


20151228_132504.jpg

IMG_5202 - 1.jpg

Η δεύτερή φωτό μπήκε για να θυμίσω σε συγκεκριμένο μέλος - αν δεν κάνω λάθος – την εποχή και της δικής της εκπαίδευσης ως εκπαιδεύτρια.


Αφού ολοκληρώσαμε τη βασική εκπαίδευση αρχίσαμε να ασχολούμαστε πιο ενεργά με εκθέσεις. Κι εκεί φυσικά είχε προετοιμασία, από ένα σημείο και μετά με επαγγελματία, την καλύτερη για μένα, του χώρου.


20160609_185209.jpg

Εδώ να αναφέρω ότι οι εκθέσεις δεν ήταν αυτοσκοπός ούτε προαπαιτούμενο για την επιλογή του κουταβιού, απλά μετά από τριετή επαφή και ‘’τριβή’’ με συγκεκριμένους ανθρώπους το έβλεπα σαν μια ευκαιρία ανταμώματος και διαπροσωπικής επαφής με επίκεντρο κάτι που όλοι αγαπούσαμε. Η χαλαρότητα που μου πρόσφερε το ότι δε με αφορούσε το αποτέλεσμα αλλά επικεντρωνόμουν μόνο στις κρίσεις και ειδικότερα για τον δικό μου σκύλο, με έκανε να τις απολαμβάνω περισσότερο.

συνεχίζεται...
 

Attachments



george 1

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2011
53
123
Θεσσαλονικη
Κάπως έτσι πέρασε ο καιρός, η καθημερινότητα μας άλλαξε, οι προτεραιότητες διαφοροποιήθηκαν, ο Guido μεγάλωσε - σωματικά - χωρίς να σοβαρέψει στην επαφή του μαζί μας. Άλλαξε όμως ο τρόπος που βλέπει πράγματα και καταστάσεις, με αποτέλεσμα να απαιτείται η απόλυτη προσοχή μας κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με αγνώστους ανθρώπους και ζώα, ειδικά στο σπίτι και στην περιοχή γύρω από το σπίτι και ειδικότερα τη νύχτα.

20180128_105619.jpg

20170422_140801.jpg

Ζώντας σε αστικό περιβάλλον, από τον πρώτο καιρό έγινε κατανοητό ότι οι ανάγκες εκτόνωσης δεν καλύπτονταν από τις βόλτες στα διπλανά πάρκα και πλατείες. Τη λύση έδωσε η απομάκρυνση από τον αστικό ιστό επισκεπτόμενοι με το αυτοκίνητο κοντινούς λόφους (κάποιες φορές στεκόμαστε τυχεροί και συναντάμε μέλη του forum με τα πολύ όμορφα κορίτσια τους:love:), δάση, παραλίες (τον χειμώνα) και γενικότερα περιοχές που απουσιάζει το ανθρώπινο στοιχείο σε μεγάλο βαθμό και η επαφή με άλλα ζώα είναι μικρή.

20170102_121628.jpg

20171125_103325.jpg
Σε μικρότερη ηλικία ήρθαμε σε μια πρώτη επαφή με το agility με άριστες επιδόσεις από τον σκύλο και τραγικές από τον ¨χειριστή¨:(. Η προσπάθεια ίσως να επαναληφθεί το μέλλον αν ο ¨χειριστής¨ αποκτήσει φυσική κατάσταση αντάξια του σκύλου!

Αυτά σαν μια πρώτη γνωριμία με το ¨αγόρι¨ που ακούει στο όνομα Guido. Όπως όλοι γνωρίζετε θα μπορούσαν να γραφτούν πολλές σελίδες ακόμη εύκολα για να αποτυπωθεί και πάλι ένα μόνο μέρος της καθημερινότητας μας. Σταματώ κάπου εδώ ελπίζοντας να μην κούρασα. Μακάρι στην πορεία να πούμε περισσότερα.
 


east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Να τον χαιρεσαι!

Τελικα Carlos η Guido?
Αν θες μας λες κ απο που τον πηρες πως κατεληξες εκει κλπ κλπ.......
 
  • Like
Reactions: george 1






george 1

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2011
53
123
Θεσσαλονικη
Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά σε όλους.

Να τον χαιρεσαι!

Σ' ευχαριστώ πολύ. Κι εσύ τα δικά σου.

Τελικα Carlos η Guido?
Αν θες μας λες κ απο που τον πηρες πως κατεληξες εκει κλπ κλπ.......
Έχεις δίκιο για το όνομα. Άρχισα να γράφω το κείμενο προχθές και το ολοκλήρωσα χθες και δεν πρόσεξα ότι ο τίτλος έχει το εκτροφικό όνομα.

Πάμε λοιπόν:
όνομα: Passione Per Cane Corso Carlos aka "Guido"
πατέρας: Angelo Diamantino Corso Semiz Ki Ma
μητέρα: Passione Per Cane Corso Ombra

Από το εκτροφείο του Γιάννη του Ξώνα, που δυστυχώς δεν είναι πια κοντά μας (άξια συνεχίστρια του έργου του η κόρη του).

Όπως προείπα, όταν επέλεξα τη φυλή έπρεπε να ορίσω και τις προτεραιότητες στην επιλογή εκτροφείου - ζώου.
Με όλα αυτά που είχα διαβάσει και είχα δει, δεν θα μπορούσε πρώτη προτεραιότητα να είναι άλλη από την υγεία (στο μέτρο που μπορεί να διασφαλιστεί εκ των προτέρων).

Ο επόμενος παράγοντας στην κλίμακα μου ήταν το ταμπεραμέντο (δύσκολη λέξη να την ορίσεις και να την προσδιορίσεις σ' ένα κουτάβι κι ακόμη δυσκολότερη, στη συνέχεια, να τη διαχειριστείς σε αστικό περιβάλλον:().

Τέλος η μορφολογία, ήταν παράγοντας που μου πρόσφερε τροφή για σκέψη, στο επίπεδο που θα διευκόλυνε το σκυλί να εκτελεί ευκολότερα την όποια εργασία.

Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό μου, άρχισα να παρακολουθώ εκθέσεις και να έρχομαι σε επαφή με εκτροφείς. Είτε δια ζώσης είτε τηλεφωνικά. Μετά από αρκετό προβληματισμό, απέρριψα τη λύση του εξωτερικού (πολλές γέννες - τα μεγάλα εκτροφεία - αδυναμία ελέγχου από μέρους μου βασικών παραγόντων επιλογής κ. ά.)θεωρώντας το τοπίο αρκετά ομιχλώδες - στα δικά μου μάτια τουλάχιστον - έχοντας πάντα τη σκέψη ότι πρέπει να υπάρχει αδιάλειπτη επικοινωνία με τον εκτροφέα, κάτι που δεν ήμουν βέβαιος ότι θα ήταν εφικτό με κάποιον από το εξωτερικό. Εδώ παρενθετικά να αναφέρω ότι θεωρώ το εξωτερικό (Ιταλία) μονόδρομο για κάποιον που αναζητά συγκεκριμένες (rustic) γραμμές αίματος (εδώ κι αν δεν υπάρχει ''ομίχλη'' ακόμη και στην Ιταλία για το ποιος ζευγαρώνει τι και με τι, ειδικά τα προηγούμενα χρόνια. Θα μου μείνει αξέχαστη η αναφορά κάποιας Ολλανδής εκτροφέας που αποθεώνει την ιταλική ύπαιθρο και τα δείγματα που συνάντησε εκεί αλλά στέκεται και με κριτική ματιά στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν κάποιοι εκτροφείς

πηγή: http://www.canecorsonancy.info/italy.htm ).

Αφού περιόρισα το εύρος της αναζήτησης στην εγχώρια παραγωγή, ήρθα σε επαφή τους περισσότερους εκτροφείς (εδώ να αναφέρω ότι την εποχή εκείνη η εκτροφή εκτός Αθηνών ήταν σε νηπιακό αν όχι βρεφικό επίπεδο), είδα τα σκυλιά τους από κοντά, συζητήσαμε αρκετά με κάποιους και...ελάχιστα με κάποιους άλλους, με βάση τα δικά μου δεδομένα.

Μετά την επιλογή εκτροφέα, σειρά είχε η επιλογή ζευγαρώματος, με βάση το εκτροφικό πλάνο και η δυνατότητα πρώτης επιλογής στα αρσενικά. Παρακολουθούσα τον πατέρα για χρόνια στην πορεία του στους στίβους στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό(υπέροχη, αρμονική κίνηση, φανταστική έκφραση, ισορροπημένο ζώο, με καλά ανεπτυγμένο μυικό σύστημα) και συνομίλησα με εκπαιδευτές που τον υπέβαλλαν στο παρελθόν σε τεστ χαρακτήρα. Προσπάθησα να έχω εικόνα των απογόνων ερχόμενος σε επαφή με ιδιοκτήτες κουταβιών από προηγούμενες γέννες του συγκεκριμένου και καταλήξαμε με τον εκτροφέα να επιλέξουμε επαναληπτική, της αρχικής, γέννα που είχε δώσει άριστα δείγματα.

Κάπως έτσι φτάσαμε στη γέννα. Η συνέχεια; Κάθοδος στην Αθήνα πρώτη επαφή και επιλογή, με τη βοήθεια του εκτροφέα και επιστροφή στη Θεσ/νίκη. Αϋπνία και εκνευρισμός τον πρώτο καιρό, ικανοποίηση και σχετική χαλάρωση (μέσα στο σπίτι) στη συνέχεια. Κοινωνικοποίηση, προσπάθεια να έρθει σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερα ερεθίσματα με τον πιο ευχάριστο τρόπο.

Σταματώ κάπου εδώ, ελπίζοντας ότι δεν κούρασα...πολύ.:)
 


Pepev50

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2016
460
2.570
39
Να τον χαίρεστε. Φοβερό βλέμμα έχει ο μπαγάσας.
Οχι μόνο δεν με κούρασες αλλά προσωπικά θα ήθελα να διαβάσω κ άλλα, ειδικά για τον χαρακτήρα του Guido. Άρα αν βρεις τον χρόνο και την όρεξη...
 
  • Like
Reactions: george 1


dimitris-skg

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2012
844
2.851
Γιώργο Χρόνια Πολλά, και για την γιορτή σου!
Ο Guido είναι σκύλαρος, να τον χαίρεσαι!
Τα λέμε σύντομα και από κοντά.
 
  • Like
Reactions: george 1


george_gt

Well-Known Member
23 Μαρτίου 2016
188
429
Χρονια πολλά και καλως ηρθες και επισημα.

Πραγματικά πανέμορφο σκυλί και υπέροχη περιγραφη....Μπραβο!!
 
  • Like
Reactions: george 1