Εγώ είμαι κάτοχος ενός Presa Canario χωρίς κομμένα αυτιά. Είμαι υπέρ στο ότι έδωσε η φύση πρέπει να το κρατάμε και κατά στην παρέμβαση του ανθρώπου για κόψιμο αυτιών και ουράς. Τώρα σε ότι αφορά τα τις φυλές πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσεις ποιο είναι ‘’καλύτερο ‘’ σκυλί’’ . Φυλές όπως Presa Canario , Cane Corso , Boerboel, Tosa Inu Bandog , μοιάζουν τόσο στην εξωτερική εμφάνιση όσο και στο χαρακτηρα.
Τα Presa Canario σε γενικές γραμμές δεν είναι δύσκολη φυλή , αλλά εξαρτάτε πάντα από το πόσο χρόνο αφιερώνεις στο σκύλο σου. Πρέπει να γνωρίζεις ότι και τα σκυλιά είναι όπως και οι άνθρωποι . Μπορεί να ανήκουν σε μια συγκεκριμένη φυλή άλλα διαφέρει ο χαρακτήρας από σκύλο σε σκύλο και ας είναι τις ίδιας φυλής. Τα Presa δένονται υπερβολικά με τον ιδιοκτήτη τους και γενικά με όλη την οικογένεια, αγαπάνε τα παιδιά και δε θα διστάσουν να τους υπερασπιστούν μέχρι θανάτου εφόσον χρειαστεί .
Είναι πολύ κάλοι φυλακές και δεν γαυγίζουν με το παραμικρό. Εάν θα γαυγίσουν να ξέρεις ότι υπάρχει κάποιος λόγος. Είναι κυρίαρχα σκυλιά και θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση χωρίς φόβο. Η κοινωνικοποίηση είναι απαραίτητη αλλά και πάλι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο σε αυτό. Όταν βγαίνουν βόλτα πρέπει πάντα να είναι με λουρί και όχι ελεύθερα. Τα πηγαίνουν πολύ καλά με τα παιδιά , αλλά και με άλλα ζώα τα οποία έχουν μεγαλώσει μαζί , όπως γάτες άλογα , κλπ.
Είναι πολύ έξυπνα και μαθαίνουν πολύ γρήγορα και δεν χρήζουν ιδιαίτερης εκπαίδευσης. Ο δικός μου ζει μαζί μας μέσα στο σπίτι είναι μέλος της οικογένειας και πάει όπου πάμε στην κυριολεξία ( Δουλειά , ψώνια, βόλτες ). Χωρίς εκπαίδευση αλλά από απλή καθημερινή επανάληψη συμπεριφέρεται σαν να είναι εκπαιδευμένος, σε όλους τους τομείς ( Θα τον ζήλευαν πολλοί εκπαιδευμένοι σκύλοι και άτομα που έχουν εξοδεύσει μία περιουσία για εκπαίδευση ,ειδικά φύλαξης και σωματοφυλακής) . Παρουσία του ιδιόκτητη τους είναι ήρεμα αλλά επιφυλακτικά με τους ξένους. Είναι ενεργητικά δραστήρια και γενικά αθλητικά σκυλιά με μεγάλη αντοχή πείσμα και δύναμη.