Πόσο λοιπόν μπορούμε να εμπιστευθούμε τις θαυματουργές ενέργειες της βιτ.C για κάτι πιο πολύπλοκο (μια που η δυσπλασία είναι μια πολυγονιδιακή , πολύπλοκη πάθηση) όπως η δυσπλασία?
Λογικα δεν μπορουμε , οχι
Απο την αλλη (ή στο ιδιο μηκος κυμματος) , ουτε οι ''θεραπειες'' γλουκοσαμινης/χονδροιτινης συνοδευονται απο ανεξαρτητες και πληρεις επιστημονικες μελετες
σε σκυλους που να αποδεικνυουν την αποτελεσματικοτητα τους ...τουλαχιστον , οσο εψαξα εγω δεν βρηκα καποια (αν ξερετε καποια ,καλο θα ηταν να αναφερθει).
Υπαρχουν κανα δυο μελετες που εγιναν απο την εταιρεια που κατασκευαζει το cosequin αλλα δεν ξερω ποσο ανεξαρτητες μπορει αυτες να θεωρηθουν.
Παρολα αυτα , το ιντερνετ βρυθει απο αναφορες ανθρωπων που ειδαν σημαντικη βελτιωση στο σκυλο τους μετα απο την χορηγηση τετοιων σκευασματων και ο τζιρος αυτων των προιοντων ειναι τρομακτικος σε παγκοσμιο επιπεδο.
Ενα αλλο σκευασμα , το green lipped mussel στηριζει την ''φαρμακευτικη'' του δραση σε ερευνα σε σκυλους που εκανε Νεοζηλανδος ερευνητης (οταν η Νεα Ζηλανδια ειναι ο κυριος εξαγωγεας της ''πρωτης'' υλης αυτης:-|).
Γενικα , το κεφαλαιο ''συμπληρωματα διατροφης'' και θεραπεια ειναι ομιχλωδες εξαιτιας της ελλειψης ενδιαφεροντος απο τις μεγαλες φαρμακευτικες εταιρειες ...λιγοι επενδυουν σε ερευνα για κατι που δεν θα αποφερει σημαντικο κερδος μεσω πατεντας (οι βιταμινες θεωρουνται φυσικα στοιχεια και δεν πατενταρονται).
Λιγο off topic αλλα να το αναφερω :
Δινω στο σκυλο μου μικρη ποσοτητα λαδιου σολωμου και το τριχωμα του γινεται μαλακο και λαμπει απο υγεια.Οταν ταιζα μονο την ξηρα τροφη η οποια υποτιθεται οτι ειναι πληρης βιταμινων και ιχνοστοιχειων , ο σκυλος δεν ειχε το ιδιο τριχωμα.Καταληγω :
1) ειτε δεν ειναι φυσιολογικο να λαμπει το τριχωμα του σκυλου μου (το λαδι σολωμου ειναι δηλαδη ανεπιθημητη ντοπα)
2) ή η τροφη που του δινω δεν ειναι πληρης σε βιταμινη Α και omega 3
3) ή οι ποσοτητες βιταμινων που οριζονται απο τον Φορεα Ελεγχου Ζωοτροφων της Αμερικης (τις οποιες και ακολουθει η Eagle Pack που ταιζω) ειναι απλα οι
επαρκεις αλλα οχι οι
αριστες.