Ester-c και δυσπλασια

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Σε ξενο φορουμ συζητηθηκε το θεμα και ολα ξεκινουν απο το παρακατω link

http://www.workingdogs.com/doc0039.htm

Εχει κανεις εμπειρια επι του θεματος ? υπαρχει καμμια δοση αληθειας πισω απο ολα αυτα ?

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
δεν το διαβασα ολο

αλλα ενα μερος

και καταλαβα για ποιον μιλάει

καπου ειχα διαβάσει (δεν θυμάμε ακριβώς που) ενα αρθρο που ελεγε τα ιδια ακριβώς και πως βοηθάει η φυσικη Βιταμίνη c κλπ κλπ κλπ

στο τελος του αρθρου μάλιστα ο συγγραφέας του, πουλαγε και το θαυματουργο προιόν του.......

αυτό προσωπικα μου λέει πολλα

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
To ιδιο πιστευω και εγω Μακη ..οτι κατι βρωμαει .

Απο την αλλη , υπαρχουν δυο ''μελετες'' - μια στο Οσλο και μια στη Utah - που αναφερουν ''εκπληκτικα αποτελεσματα''.

Αυτο που με ''προβληματιζει'' ως προς τη ''βρωμα'' του θεματος , ειναι ο μικρος χρονος αποκρισης που αναφερουν ...δεν λενε δηλαδη ''Βαλε το σκυλο σου επι ενα χρονο στην ester-c'' (ωστε να πουλησουμε αρκετα:D) ...αναφερεται πως εβαλαν σκυλια με σοβαρο προβλημα σε δοση 2000mg ανα ημερα και ειδαν καποιο αποτελεσμα σε μολις 5 μερες :confused:

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
τι αποτελέσματα είδαν ????

σηκωθηκε το σκυλί και περπάτησε ???

ε και ????

δώστου παυσίπονα

ή εγινε επανασυσταση του χόνδρου ??????? :eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek:

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
τι αποτελέσματα είδαν ????

σηκωθηκε το σκυλί και περπάτησε ???

ε και ????

δώστου παυσίπονα

ή εγινε επανασυσταση του χόνδρου ??????? :eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek:
Ραδιογραφικα , τα σκυλια που υπποβληθηκαν σε θεραπεια με ester-c δεν παρουσιασαν βελτιωση ...η δυσπλασια παρεμεινε εκει που ηταν ή τα αρθριτικα χειροτερεψαν (σαν απεικονιση).

Βελτιωθηκε ομως θεαματικα η κινητικοτητα του ζωου.

Οσο αφορα τα παυσιπονα που λες (αν μιλαμε για NSAIDs) , δεν ειναι ακριβως το ιδιο .Πρωτον γιατι εχουν παρενεργειες και δευτερον λογω κοστους (αν μιλαμε για δια βιου χορηγηση) . Η ester-c (η ανθρωπινη τουλαχιστον που παιρνω εγω λογω καπνισματος) ειναι ''φθηνο'' συμπληρωμα.

Τεσπα ,το θεμα ειναι αν η ester-c παραγει το οποιο αποτελεσμα ,προσκαιρο ή μονιμο , μικρο ή μεγαλο.

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
δεκτο

απο το δεν πονάει και βελτιώθηκε η κινητικότητα μέχρι το curing (θεραπεία) που αναφερει και υπονοει το αρθρο , βαζοντας μαλιστα και παραδειγμα 8 γεννών γερμανικών ποιμενικών υπάρχει απόσταση

anyway

αν ειναι φτηνο και δεν κάνει κακό οποιος θελει το δίνει

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
anyway

Αν τυχον ειχες ενα ενηλικο σκυλο που ειχε ''γονατισει'' απο χρονια προβληματα , θα το εδινες ? εστω και για μια εβδομαδα-δεκα μερες ? :)

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
αν ειχα ενηλικο σκυλι το οποιο θα υπήρχε περίπτωση να γονατίσει

α θα εκανα εγχειριση

β θα εκανα ευθανασία

ξαναλέω

αν θα το εδινα εγω????

δεν ξερω

πιστευω πως οχι αφού στην ουσία δεν θεραπευει αλλα καλύπτει

και ενα σκυλί με σοβαρο πρόβλημα στα κοκκαλα αν δεν πονάει , πηδάει, τρέχει, ανεβαίνει σκάλες και επιβαρύνει την κατασταση του

αρα δεν του κάνω καλό

κακό του κάνω

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
αν ειχα ενηλικο σκυλι το οποιο θα υπήρχε περίπτωση να γονατίσει

α θα εκανα εγχειριση

β θα εκανα ευθανασία

ξαναλέω

αν θα το εδινα εγω????

δεν ξερω

πιστευω πως οχι αφού στην ουσία δεν θεραπευει αλλα καλύπτει

και ενα σκυλί με σοβαρο πρόβλημα στα κοκκαλα αν δεν πονάει , πηδάει, τρέχει, ανεβαίνει σκάλες και επιβαρύνει την κατασταση του

αρα δεν του κάνω καλό

κακό του κάνω
Τωρα θα ξεφυγουμε λιγο Μακη μου αλλα μηπως ειναι λιγο απολυτο αυτο οταν μιλαμε για ενηλικους σκυλους? (φυσικα η αποψη σου ειναι οποτε δικαιωμα σου:)).

Ας πουμε οτι ειναι αληθεια και οτι η ester-c καταπολεμα τον πονο και χαριζει κινητικοτητα.Εστω οτι ειχες ενα κατα τα αλλα υγιη σκυλο 7-8 ετων με κακα ισχια μια ζωη που εφθασε να εχει προβληματα κινητικοτητας σε αυτη την ηλικια.Μπορει να εχει μπροστα του καποια χρονια καλης ζωης χωρις να σημαινει πως θα ξαναγινει εφηβος.Θα του εκανες εγχειρηση σε αυτη την ηλικια ή θα του εκανες ευθανασια ? Το ποσο θα τρεξει / πηδηξει / ανεβοκατεβει σκαλες ειναι στο χερι σου να το ελεγξεις ...το θεμα ειναι αν μπορεις να του εξασφαλισεις ,εστω και με μπαλωματα, μια καλη ζωη ...οπου καλη ζωη ειναι να αυτοεξυπηρετειται , να πηγαινει μια βολτα χωρις να ποναει ή να κανει μιση ωρα για να καλυψει 200 μετρα, να παλευει πανω στο χαλι μαζι σου χωρις να σφαδαζει σε καθε κινηση της μεσης κλπ.

Φυσικα , αν μιλαμε για δυσπλαστικα κουταβια που μετρανε μερες πριν ''γονατισουν'' εκει τα πραγματα ειναι διαφορετικα και θα συμφωνησω μαζι σου πως η επιλογη νουμερο 1 (εγχειρηση) ειναι η καλυτερη :)

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Έχω δυσπλασικο σκύλο (δυσπλασία αγκώνα). Ο σκύλος παρουσίασε στα 2 περίπου χρόνια του κλινικά συμπτώματα (χωλοτητα). Με σωστή διατροφή, έλεγχο ασκησης/βάρους και σκευάσματα χονδροϊτίνης - γλυκοζαμίνη έδειξε σημάδια βελτίωσης. Αυτό δεν σημαίνει πως ο σκύλος μπορεί να κάνει ότι ένας υγιής σκύλος στα 2,5 χρόνια του.

Χρόνο με το χρόνο η κατάσταση του θα επιδεινώνεται. Ακόμα και εγχείρηση να κάνει, η κακή κατασκευή της άρθρωσης πλεον δεν διορθώνεται. Οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα δεν θεραπεύουν το πρόβλημα, αλλά ανάλογα με την περίπτωση, μειώνουν τον πόνο και να επιβραδύνουν τις εκφυλιστικές αλλοιώσεις των χόνδρων. Κάποια από αυτά (θειική Γλυκοζαμίνη/θειική Χονδροϊτίνη), έχει παρατηρηθεί πως έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Σε προχωρημένη δυσπλασία ούτε και αυτά προσφέρουν κάτι διότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση σκύλος με διαλυμένα ισχία ή αγκώνες, που ουρλιάζει από τους πόνους και σέρνει τα πόδια του, να πάρει το οποιοδήποτε συμπλήρωμα και να κάνει αυτά που περιγράφεις:

το θεμα ειναι αν μπορεις να του εξασφαλισεις ,εστω και με μπαλωματα, μια καλη ζωη ...οπου καλη ζωη ειναι να αυτοεξυπηρετειται , να πηγαινει μια βολτα χωρις να ποναει ή να κανει μιση ωρα για να καλυψει 200 μετρα, να παλευει πανω στο χαλι μαζι σου χωρις να σφαδαζει σε καθε κινηση της μεσης κλπ.
Στην ηλικία των 7-8 χρονών δεν θα έκανα εγχείρηση στο σκύλο διότι δεν έχει κανένα νόημα, για μένα τουλάχιστον, να υποβάλω ένα ηλικιωμένο σκύλο σε αυτή την ταλαιπωρία. Θα του έκανα ευθανασία. Το έχω δηλώσει στο παρελθόν πριν ακόμα εμφανίσει πρόβλημα ο σκύλος μου και δεν έχω αλλάξει γνώμη ούτε και τώρα που ζω με το πρόβλημα.

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Εγώ θα έδινα σε σκύλο σαν αυτόν που περιγράφει ο Tricky ... γιατί όχι ? Εγχείρηση δεν θα έκανα - και γιατί να το προτιμήσω απο την ευθανασία ?

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Και εγώ θα έδινα, ασχέτως αν ήξερα πως δεν έχει κανένα νόημα. Εδώ υπήρχαν άνθρωποι που έτρεχαν στην Κούβα για δηλητήριο μπλε σκορπιού μήπως και γλιτώσουν από τον καρκίνο, δεν θα έδινα εγώ στο σκύλο την πάμφθηνη βιταμίνη c που μπορώ να βρω σε όλα τα φαρμακεία?
Στην αρρώστια και τον πόνο η ελπίδα πεθαίνει παντα τελευταία, μετά πεθαίνει ο πασχων. Είτε πρόκειται για άνθρωπο, είτε για σκύλο…

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Δηλητήριο μπλε σκορπιού, φραπελιές και μαντζούνια. Ζήτω η επιστροφή στο ...Μεσαίωνα!
:(

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Προσωπικα και εμενα μου φαινεται too good to be true ...και οι πιο πολλες πιθανοτητες ειναι να μην ''δουλευει''.

Απλα , η πολυ συντομη επιδραση της ''θεραπειας'' (σε μια βδομαδα βλεπεις αποτελεσματα , λενε) και το χαμηλο κοστος (τις δικες μου ester-c τις παιρνω 15 ευρω τα 180 χαπια των 500mg) με κανουν να το βλεπω πολυ ''ευκολο'' για διαφημιστικο τρικ.

Προσωπικα , δεν με αγγιζει το θεμα (ακομα και για παντα ελπιζω...) απλα το αναφερω μπας και καποιος εχει ενα σκυλο με χωλοτητα και θελει να το δοκιμασει.Η βιταμινη C ειναι υδατοδιαλυτη και αποβαλλεται με τα ουρα (οποτε η χορηγηση της για μικρα χρονικα διαστηματα θεωρειται ασφαλης ακομα και σε σκυλους - που αλλωστε την παραγουν μονοι τους)

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Απο οτι καταλαβα , ξεκινας με υψηλη δοση 2000mg για τον πρωτο καιρο και μετα μπαινεις σε δοση συντηρησης δια βιου ....συντηρηση ειναι η δοση αυτη που δεν προκαλει στο σκυλο μαλακα κοπρανα.

Πληρη ιαση δεν νομιζω να επιτυγχανεται ...

Τεσπα , το θεμα ειναι αν με την υψηλη αρχικη δοση (2000mg) εμφανιζεται καποιο καθαρο σημαδι βελτιωσης στην κινητικοτητα του σκυλου μεσα στο μικρο χρονικο διαστημα που αναφερουν (5-10 μερες).

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Το θέμα είναι πως επιτυγχάνετε?

Εντάξει οι βιταμίνες έχουν ορισμένες δράσεις στον οργανισμό αλλά πολλές από αυτές είναι "μύθος" (θα αναφέρω παρακάτω το πιο συνιθισμένο παράδειγμα με την βιτ. C).

Επίσης το πλεόνασμα τους αποβάλλετε εύκολα από τον οργανισμό.

Βιταμίνη C και κοινό κρυολόγημα

Το 1986 , ο καθηγητής A. Stewart Truswell από το πανεπηστήμιο του Σύδνευ της Αυστραλίας , συγκέντρωσε και αξιολόγησε με προσοχή 27 έρευνες από το 1970 και μετά.

Από αυτές , οι 5 ήταν δοκιμαστικές θεραπείες με βιτ.C ή placebo που δόθηκαν μόνο στην αρχή του κρυολογήματος και μόνο για μερικές ημέρες και όλες βρέθηκαν να μην έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Οι υπόλοιπες 22 ήταν διπλές-τυφλές , ελεγχόμενες θεραπείες όπου η βιτ.C ή το placebo δινόταν πριν και κατά την διάρκεια της ίωσης.
Από αυτές οι 12 δεν έδειξαν κανένα ίχνος πρόληψης του κρυολογήματος και καμία βελτίωση στην διάρκεια ή τη σοβαρότητα της ίωσης.
Οι 5 δεν έδειξαν κανένα ίχνος πρόληψης του κρυολογήματος και μία στατιστικά ασήμαντη βελτίωση στην διάρκεια ή τη σοβαρότητα της ίωσης.
Στις τελευταίες 5
δεν υπήρχε ούτε εκεί ίχνος πρόληψης του κρυολογήματος και μία μικρή αλλά σημαντική βελτίωση στην διάρκεια και μόνο.

Ο Δρ. Truswell κατέληξε πως "Είναι πλέον ξεκάθαρό πως στην πρόληψη του κρυολογήματος , η βιτ.C δεν έχει καμία αξία".
Προσέθεσε βέβαια πως "Έχουμε όμως κάποια , λίγα στοιχεία πως υπάρχει μια μικρή θεραπευτική αξία του ασκορβικού οξέος (βιτ.C).Παρόλαυτα όμως , όπως είχε πεί και ο Δρ. Anderson το 1974 , τα 250mg. vit.C έχουν την ίδια δράση με τα 1000mg. ή τα 4000mg.".

Αν λοιπόν διαλέξετε να πάρετε συμπλήρωμα βιτ.C όταν το κρύολόγημα "χτυπήσει" , δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάρετε πάνω από 250mg. , ποσότητα που μπορεί να καλυφθεί και από κατανάλωση χυμών και φρούτων.Παραπάνω συμπλήρωση αυτών των ποσοτήτων βιτ.C δεν θα έχει κάποιο αποτέλεσμα και μπορεί να οδηγήσει σε διάρροιες ή άλλες παρενέργειες.

Πόσο λοιπόν μπορούμε να εμπιστευθούμε τις θαυματουργές ενέργειες της βιτ.C για κάτι πιο πολύπλοκο (μια που η δυσπλασία είναι μια πολυγονιδιακή , πολύπλοκη πάθηση) όπως η δυσπλασία?

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Πόσο λοιπόν μπορούμε να εμπιστευθούμε τις θαυματουργές ενέργειες της βιτ.C για κάτι πιο πολύπλοκο (μια που η δυσπλασία είναι μια πολυγονιδιακή , πολύπλοκη πάθηση) όπως η δυσπλασία?
Λογικα δεν μπορουμε , οχι :)

Απο την αλλη (ή στο ιδιο μηκος κυμματος) , ουτε οι ''θεραπειες'' γλουκοσαμινης/χονδροιτινης συνοδευονται απο ανεξαρτητες και πληρεις επιστημονικες μελετες σε σκυλους που να αποδεικνυουν την αποτελεσματικοτητα τους ...τουλαχιστον , οσο εψαξα εγω δεν βρηκα καποια (αν ξερετε καποια ,καλο θα ηταν να αναφερθει).

Υπαρχουν κανα δυο μελετες που εγιναν απο την εταιρεια που κατασκευαζει το cosequin αλλα δεν ξερω ποσο ανεξαρτητες μπορει αυτες να θεωρηθουν.

Παρολα αυτα , το ιντερνετ βρυθει απο αναφορες ανθρωπων που ειδαν σημαντικη βελτιωση στο σκυλο τους μετα απο την χορηγηση τετοιων σκευασματων και ο τζιρος αυτων των προιοντων ειναι τρομακτικος σε παγκοσμιο επιπεδο.

Ενα αλλο σκευασμα , το green lipped mussel στηριζει την ''φαρμακευτικη'' του δραση σε ερευνα σε σκυλους που εκανε Νεοζηλανδος ερευνητης (οταν η Νεα Ζηλανδια ειναι ο κυριος εξαγωγεας της ''πρωτης'' υλης αυτης:-|).

Γενικα , το κεφαλαιο ''συμπληρωματα διατροφης'' και θεραπεια ειναι ομιχλωδες εξαιτιας της ελλειψης ενδιαφεροντος απο τις μεγαλες φαρμακευτικες εταιρειες ...λιγοι επενδυουν σε ερευνα για κατι που δεν θα αποφερει σημαντικο κερδος μεσω πατεντας (οι βιταμινες θεωρουνται φυσικα στοιχεια και δεν πατενταρονται).

Λιγο off topic αλλα να το αναφερω :
Δινω στο σκυλο μου μικρη ποσοτητα λαδιου σολωμου και το τριχωμα του γινεται μαλακο και λαμπει απο υγεια.Οταν ταιζα μονο την ξηρα τροφη η οποια υποτιθεται οτι ειναι πληρης βιταμινων και ιχνοστοιχειων , ο σκυλος δεν ειχε το ιδιο τριχωμα.Καταληγω :

1) ειτε δεν ειναι φυσιολογικο να λαμπει το τριχωμα του σκυλου μου (το λαδι σολωμου ειναι δηλαδη ανεπιθημητη ντοπα)
2) ή η τροφη που του δινω δεν ειναι πληρης σε βιταμινη Α και omega 3
3) ή οι ποσοτητες βιταμινων που οριζονται απο τον Φορεα Ελεγχου Ζωοτροφων της Αμερικης (τις οποιες και ακολουθει η Eagle Pack που ταιζω) ειναι απλα οι επαρκεις αλλα οχι οι αριστες.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.321
Μέλη
20.083
Νεότερο μέλος
Avra mummy