FHO επέμβαση στο Λαμπραντοράκι μου...(Δυσπλασία ισχίου)


Georges

Member
19 Ιανουαρίου 2008
23
0
Αν και γράφτηκα στο forum πριν από 2 χρόνια , είναι το δεύτερο post που κάνω.

Ο Enzo διαγνώστηκε με δυσπλασία βαριάς μορφής πριν από 4 χρόνια οταν ήταν περίπου 5 μηνών. Αφού έγιναν διάφορα σκηνικά που θα τα περιγράψω κάποια άλλη στιγμή , τον είχα (πίστευα) φέρει σε μια κατάσταση που δεν έδειχνε να πονάει, έτρεχε , πήδαγε στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου χωρίς πρόβλημα και γενικά έδειχνε ότι περνάει μια ζωή χωρίς πόνους. Ξεθάρεψα και γώ , σταμάτησα τα "μην τρέχεις , πρόσεχε " κλπ που τον είχα μάθει και πίστευα πως κάπως μαγικά το πρόβλημα είχε εξαφανιστεί.

Μέγα λάθος. Την Τετάρτη που μας πέρασε έλαβα ένα πανικόβλητο τηλέφωνημα στη δουλειά από τη γυναίκα μου ότι του βγήκε το πόδι και ότι γίνεται χαμός. Την διαδρομή Γέρακας-Νίκαια πρέπει να την έκανα σε 15 λεπτά . Το σκυλί ήταν σε κατάσταση ήρεμη αφού είχε περάσει ο πανικός του πόνου. Και πρέπει να πόνεσε πολύ. Ήρθε πάνω μου κλαψουρίζοντας προσπαθώντας να μου εξηγήσει ότι πονάει. Τον σήκωσα στα χέρια και τον πήγα στον κτηνίατρο. Αποφασίστηκε να γίνει FHO (femoral head ostectomy). Ζήτησα να είμαι μέσα στο χειρουργείο και ο γιατρός δεν είχε κανένα πρόβλημα αν άντεχα. Κανονίσαμε το ραντεβού για την επόμενη μέρα. Κοιμήθηκα στον καναπέ , δίπλα του για να τον έχω υπό επίβλεψη. Την επόμενη μέρα πήγαμε για την επέμβαση. Ετρεμε ο δόλιος . Ετρεμε και με κοίταζε στα μάτια. Του έγινε η ένεση για να χαλαρώσει. Με ρώτησε ο γιατρός αν είμαι σίγουρος ότι θέλω να είμαι μέσα και του είπα ότι είμαι έτοιμος. Το σκυλί άρχισε να χαλαρώνει και τον ανέβασα στο μεταλικό τραπέζι. Μετά από 40 λεπτά η επέμβαση είχε τελειώσει. Μου έδωσε μια ένεση με αντιβίωση και μία παυσίπονη για το βράδυ. Του ζήτησα να μην τον επαναφέρει τελείως από την νάρκωση για να μην πονάει. Ετσι και έγινε.

Στο σπίτι , η γυναίκα μου είχε ετοιμάσει το χώρο που θα καθόταν. Είχε γεμίσει την περιοχή με υποσέντονα γιατί ήξερα ότι θα του έφευγαν τα ούρα . Και όντως , όταν άρχισε να συνέρχεται αυτό και έγινε. Μόλις έφυγε η νάρκωση προπάθησε ο Ενζο να πατήσει το εγχειρισμένο αλλά ο πόνος τον έκανε να βγάλει φωνή. "Θα μάθει πολύ σύντομα" μου είχε πει ο γιατρός και έτσι και έγινε. Εκανε 2-3 προσπάθειες να ξαπλώσει προς την μεριά της επέμβασης και μετά έμαθε.

Το πρώτο βράδυ πέρασε σχετικά ανώδυνα. Του έκανα τις ενέσεις και κοιμήθηκα δίπλα του. Το βράδυ με ξύπνησε κατά τις 2 γιατί ήθελε να ουρήσει. Τον έβγαλα στο μπαλκόνι που του έιχα βάλει ένα μεγάλο χαλάκι με υποσέντονα πάνω. Πρέπει να έβγαλε και ενα λίτρο. Μπήκαμε μέσα και μετά από μια ώρα κατάλαβα ότι πόναγε. Ξάπλωσα δίπλα του και ήρθε και έχωσε τη μουσούδα του στη μασχάλη μου. Κοιμήθηκε μετά από λίγο και επέστρεψα στον καναπέ.

Την επόμενη μέρα , πήγα στη δουλειά . Στα τηλέφωνα με το σπίτι άρχισα να ηρεμώ γιατί το σκυλί πήγαινε καλά. Σηκώθηκε , περπάτησε , βγήκε στο μπαλκόνι και το βασικότερο έφαγε. Θυμήθηκα τον γιατρό που την ώρα της επέμβασης των ρώτησα πότε μπορώ να τον ταίσω .
"Πολλά σκυλιά θέλουν 1-2 μέρες να αρχίσουν να τρώνε"

Εγώ πάλι είμαι σίγουρος ότι αν έβγαζα ένα μπιφτέκι την ώρα της νάρκωσης ο Εnzo θα ξύπναγε.

Σήμερα , 4 μέρες μετά την επέμβαση , το σκυλί περπατάει κανονικά ( με τα τρία εννοώ) , τρώει κανονικά , έχει καλή διάθεση , μέχρι που προσπάθησε να τρέξει και κόντευα να πάθω εγκεφαλικό. Ευτυχώς δεν έχει χρειαστεί να του βάλω το κολάρο-πορτατιφ που του πήρα γιατί δεν ακουμπάει τα ράμματά του.

Σύμφωνα με το γιατρό, σε 3-4 εβδομάδες θα το πατάει κανονικά και στο χρόνο δεν θα φαίνεται κάν ότι έχει κάνει επέμβαση. Αρκει , μετά τις 3-4 εβδομάδες να πλακωθούμε στη γυμναστική .

Αυτά τα ολίγα και ελπίζω να μην σας κούρασα αλλά τα είπα και ξαλάφρωσα .... :)

Και μια φωτογραφία , 4-5 ώρες μετά την επέμβαση.
 








Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Περαστικα σας :)

Δυο ερωτησεις μονο :

1)δυσπλασια υπηρχε μονο στο ενα ισχυο ? Το αλλο σε τι κατασταση ειναι ?

2)αν θελεις , θα μπορουσες να μας ενημερωσεις για το ολο κοστος της επεμβασης ?
 






Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.737
1.479
Illinois, USA
Α, έχω μια ερώτηση: πρέπει να του δίνεις γλυκοσαμίνη-χονδροϊτίνη για όλη του τη ζωή μετά από αυτό?
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.651
19.886
Περαστικά και από εμένα. Το θέμα σου εξαιρετικά χρήσιμο και σ' ευχαριστούμε που το μοιράστηκες και μας ενημέρωσες. Εύχομαι στο εξής να μην έχετε άλλα προβλήματα.
 


st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.741
Θεσ/νίκη
Περαστικα ευχομαι και εγω στο τρελοσκυλο σου!

Να γινει γρηγορα καλα και να ξαναπατησει γρηγορα και στα 4 ποδαρακια του!!!
 








Georges

Member
19 Ιανουαρίου 2008
23
0
Περαστικα σας :)

Δυο ερωτησεις μονο :

1)δυσπλασια υπηρχε μονο στο ενα ισχυο ? Το αλλο σε τι κατασταση ειναι ?

2)αν θελεις , θα μπορουσες να μας ενημερωσεις για το ολο κοστος της επεμβασης ?

Καλημέρα και ευχαριστώ όλους , για τις ευχές σας και τα καλά λόγια.

Δυσπλασία έχει και στα δύο πόδια αλλά στο άλλο έιναι σε μικρότερο βαθμό.

Το κόστος της επέμβασης ήταν 700€ + ότι 6,70 η αντιβίωση + 37 € το παυσίπονο.
 


Georges

Member
19 Ιανουαρίου 2008
23
0
Α, έχω μια ερώτηση: πρέπει να του δίνεις γλυκοσαμίνη-χονδροϊτίνη για όλη του τη ζωή μετά από αυτό?
Γλουκοσαμίνη , χονδροιτίη και msm του έδινα τον πρώτο χρόνο και παράλληλα του δίνω και μια συγκεκριμένη τροφή που περιέχει κάποια από τα παραπάνω.

Για τη συνέχεια δεν μου είπε τίποτα τέτοιο ο γιατρός . Ισως σε μεταγενέστερες συζητήσεις να το συζητήσουμε.
 


Georges

Member
19 Ιανουαρίου 2008
23
0
Το εντυπωσιακό της όλης υπόθεσης είναι ότι βλέπω μια εκπληκτική μετεγχειρητική πορεία του Ενζο. Δεν θα μπορούσα ποτέ να πιστέψω ότι με τέτοια επέμβαση , 4 μέρες μετά , το σκυλί θα περπατάει (στα τρία) χαλαρά χωρίς (εμφανείς) πόνους.

Η δεν πονάει ή είναι "σκύλος" στους πόνους. :)
 






Georges

Member
19 Ιανουαρίου 2008
23
0
2.000 το ποδι ειχα ακουσει!
Δεν ξέρω αν μιλάμε για την ίδια επέμβαση γιατί ξέρω ότι παίζουν αρκετές επεμβάσεις για δυσπλασία, οπότε και ανάλογα και τους είδους της επέμβασης παίζει και το κόστος.

Για παράδειγμα , το Total Hyp Replacement κόστιζε , σε συγκεκριμένο γιατρό, κοντά στις 7000€ πριν 4 χρόνια και για τα δύο πόδια .
 




Στατιστικά Forum

Θέματα
33.116
Μηνύματα
895.852
Μέλη
19.925
Νεότερο μέλος
vicky1981