Fila Brasileiro


omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Βραζιλια,μια χωρα που επρεπε να κατακτηθει,οι λαοι που την ηθελαν ηταν πολλοι,Ολλανδοι,Πορτογαλοι
Ισπανοι,Αγγλοι,οι σκυλοι σε αυτο το επιχειρημα ηταν απαραιτητοι για το κυνηγι,και την φυλαξη,για την καταγωγη τους δεν εχουν γραφτει πολλα,το μονο που χρειζοταν οι αποικοι ηταν δυνατα και αφοβα σκυλια,στο τελος κυριαρχισαν οι Πορτογαλοι,και τα σκυλια της Ιβηρικης χερσονησου.
Κατι που αποδεικνυει την μεταφορα σκυλων στην Βραζιλια,ειναι στο βιβλιο The Decades Of The New World,εκει λεγεται οτι ο Χριστοφορος Κολομβος στην 2η εξερευνηση που εκανε με 17 πλοια(1493-1496) ειχε σε ολα μαζι του Lebreles(μεγαλοσωμα αγρια σκυλια που εμοιαζαν με τα σημερινα,Γκρευχαουντ,Σαμπουεσκος ιχνηλατες,και Περντιγκερος πουλοσκυλα)σε αυτο επισης το βιβλιο αναφερονται επιθεσεις με σκυλους εναντιον των Ινδιανων.
Antonia de Herra στο βιβλιο Historia(1601)γραφει,τελος Μαρτιου 1495,ο Κολομβος με 200 στρατιωτες απο τους οποιους οι μισοι με οπλα,20 αλογα,και 10 Μαστιφ εναντιον του τοπικου αρχηγου Guatiguana και των πολεμιστων του.
Την φωτια των οπλων δεν την φοβηθηκαν τοσο πολυ,τραπηκαν ομως σε φυγη οταν ο Κολομβος διεταξε να αφησουν τα σκυλια.
Ενα απο αυτα τα σκυλια λεγοταν Leonccilo,ενα κοκκινο μπλουτχαουντ με μαυρη μυτη,και μαυρα ματια,λεγεται οτι ανηκε στον Vasco nunes de Balboa (Ισπανος κατακτητης)και οτι με αυτον κερδισε 2000 πεσος σε χρυσο,το πως δεν το γνωριζουμε.

Προσπαθεια εξηγησης για το πως βγηκε το Φιλα Μπραζιλειρο.
Χωρις αμφιβολια προκειται για μια παλια ρατσα με νεαρη ιστορια,χωρις να μπορει να ακολουθησει ακριβως την πορεια του.
Καταγεται απο Ισπανικα και Πορτογαλεζικα σκυλια τα οποια μεταφερθηκαν απο τους αποικους,δεν ειναι δυσκολο να βρη ομως καποιος την συνταγη που ακολουθησαν,σε μια τοσο μεγαλη χωρα,σιγουρα δεν διασταυρωναν μια ιδια ρατσα ταυτοχρονα σε ολη την χωρα.
Αυτο που μερικοι λενε,οτι στο Φιλα ρεει και Ινδιανικο αιμα ειναι λαθος,γιατι οι Πορτογαλοι αναφερουν οτι οταν εφτασαν δεν βρηκαν καθολου σκυλια εκει,οπως οτι δεν υπηρχαν κοπαδια,ουτε κοτες,καθολου οικοσιτα ζωα.
Ο δε Αμερικο Βεσπουκι,εγραψε οτι υπαρχουν τοσα ζωα εκει που θα ηταν δυσκολο να χωρασουν ακομη και στην κιβωτο του Νωε,παρ ολα αυτα δεν υπαρχουν εξημερωμενα ζωα.
Πολυ αργοτερα,στο εμποριο σκλαβων απο την Αφρικη(οι Πορτογαλοι ειχαν και στην πατριδα τους σκλαβους)εφεραν και πορτογαλεζικα λαγωνικα τα Sabujo.
Αυτα τα σκυλια επρεπε να προσεχουν τους σκλαβους στις μεγαλες πορειες τους προς το κεντρο της χωρας,και οταν δραπετευαν επρεπε να τους βρουνε και να τους φερουν παλι πισω,σωους φυσικα.
Τετοια λαγωνικα τοτε υπηρχαν σε ολη την Ευρωπη,με γνωστοτερο το Hubertushund απο το Βελγιο το οποιο εχει δωσει σε πολλα σκυλια τα γονιδια του.
Συνεχιζεται...
 


omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Αναμεσα στα Λαγωνικα,και τα Καταδιωκτικα σκυλια οι αποικοι εφεραν μαζι τους και ποιμενικα οπως και Packer(αρπακτικα) τα ονομαστα Αλανος τα οποια δεν ηταν πολυ μεγαλα αλλα,παρα πολυ αγρια σκυλια και τρομερα δυνατα.
Μπορουμε να πουμε μεγαλοσωμα μπουλ απο τα οποια υπηρχαν πολλα στην Ισπανια και προερχονται απο τα Αλανια εναν λαο που πηγε στην Ισπανια απο τον καυκασο.
Μια περιγραφη της εποχης για το Αλανο,ειναι μεγαλυτερο απο τα καταδιωκτικα Λεμπρελες,εχει μεγαλο κεφαλι,μυτη φαρδια που παει προς τα επανω,κοντο και φαρδυ λαιμο,κοκκινα κρεμασμενα ματια,και τρομακτικο βλεμμα.
Το σκυλι αυτο ηταν ιδανικο για κυνηγι αρκουδας,ελαφιου,και αγριογουρουνου.
Πολλοι ερευνητες λενε οτι το Αλανο ηταν ο πατερας του Περο ντε Πρεζα Καναριο,του Περρο ντε πρεζα Μαγιορκα,του εξαφανισμενου Φιλα ντε Τερτσειρα,και του Ντογκο Αρτζεντινο.
Το αν βοηθησε και στο Φιλα Μπραζιλειρο δεν μπορει να αμφισβητηθει ουτε και να επιβεβαιωθη,στην Βραζιλια ειδικα δεν υποστηριζη κανενας αυτη την αποψη,παρα μονο οτι τα καταδιωκτικα,και τα λαγωνικα βοηθησαν στην υπαρξη του Φιλα ως ρατσα.
Λεγεται οτι πηρε απο τα μεγαλα καταδιωκτικα το αθλητικο παραστημα,και το γεματο κεφαλι,απο τα λαγωνικα(Bloodhound) πηρε την φορμα του κεφαλιου,την θεση των αυτιων,το πολυ δερμα,το μελανχολικο βλεμμα,και την ευαισθητη οσφρηση του.
Απο αυτα τα καταδιωκτικα και λαγωνικα την φυσικη ροη και το περασμα του χρονου δημηουργηθηκε το Φιλα οπως το γνωριζουμε σημερα,παρα πολλα στοιχεια οπως και σε αλλες ρατσες ειναι στο σκοταδι δεν γνωριζουμε περισσοτερα.

Η αναγνωριση της ρατσας Φιλα Μπραζιλειρο.
Μετα απο μεγαλες προσπαθειες του Dr. Paulo Santos Cruz,ο οποιος πεθανε το 1990,αναγνωριστηκε σαν ρατσα το 1946,εως τοτε στην βραζιλια δεν ενδιαφερθηκε κανεις για αυτη την ρατσα,και κανεις δεν γνωριζει γιατι,ευτυχως οι φαρμερς στην Μινας Γκερες(περιοχη της βραζιλιας,πατριδα του Φιλα)κρατησαν εως τοτε την ρατσα ζωντανη.
Πολλοι απο αυτους τους Fazenteiros,Jose Gomes,Engeho Velho,Pedro Ribeiro,κ.α,συντηρησαν την ρατσα και την εκτρεφαν γιατι τους ηταν αναντικαταστατη σαν χαρακτηρας,τα πρωτα επισημα Φιλα καταχωρηθηκαν το 1947,απο το εκτροφειο "Do Rancho Alto" 2 γεννες,η 3η απο το εκτροφειο "Parnapuan" του Dr. Paulo Santos Cruz.
Συνεχιζεται...
 


omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Υπαρχουν στην Βραζιλια πολλοι συλλογοι Για το Φιλα,KCP(Clube Paulista do Fila Brasileiro)με εδρα το Sao Paulo,εκει δηλωνεται το 70% τον Φιλα,αντιπροσωπος του FCI ειναι το CBKC(Confederacao Brasil Kennel Club)παλαιοτερα λεγοταν BKC.
Μετα απο διαφορες μεσα στο CBKC και 10 χρονια προεδριας ο Eugenio Henrique Pereira de Lucena δημιουργησε το ACB (Associacao Cinologica do Brasil)και παρα πολλοι εκτροφεις περασαν σε αυτο.
Το 1995 ο προεδρος του παρεδωσε στην FCI μια 200σελιδη μελετη για την κυνολογια στην Βραζιλια,απο τοτε προσπαθει το FCI να συγκρινει τους 2 συλλογους χωρις αποτελεσμα,επισης η επιροη του ACB ειναι τοσο μεγαλη που μια επανενωση ειναι και αυτη αδυνατη.
Το CAFIB(Comissao de Aprimoramento do Fila Brazileiro)δεν ανηκει σε κανεναν συλλογο,υποστηριζει ομως της προσπαθειες του ACB,δημηουργηθηκε το 1979 για την σωτηρια του Φιλα και πηγαινει στον δικο του δρομο,ειναι περιπου το 10% τον Φιλα εκτροφεων στην Βραζιλια μελη του,αυτος ομως ο μικρος συλλογος ειναι που ξεσκεπασε πολλους μεγαλους εκτροφεις οπως και της μεθοδους τους,και εσωσε την ρατσα απο μεγαλυτερη ζημια.
Πολλα εχουν γινει,το CAFIB παραμενει ανεξαρτητο,το 1982 εγινε μια προσπαθεια προσβολης του CAFIB απο το CBKC,εγραψε αυτο στο VDH στην Γερμανια,και ειπε στους Γερμανους να προσεχουν τα πετιγκρι του CAFIB,αλλα το Μολοσσερ Κλαμπ Γερμανιας απαντησε στο VDH Γερμανιας οτι τα πετιγκρι του CAFIB ειναι πιο αξιοπιστα απο αυτα του CBKC και τα Φιλα του ειναι πολυ καλυτερα.
Το παραδοξο ειναι οτι θα πρεπει να εμπιστευεται καποιος πετιγκρι απο πολυ μικρο συλλογο που δεν ανηκει στο FCI περισσοτερο απο του FCI,αυτα εγραψε το Μολοσσερ Κλαμπ της Γερμανιας,προς το VDH.

Διασταυρωσης Φιλα με ξενες ρατσες

Την 10ετια του 70 στην Βραζιλια εγιναν κρυφες διασταυρωσης με αλλες ρατσες και Φιλα,και μιλαμε για Μαστιφ,Μαστινος,και Γερμανικους μολοσους.
Το αποτελεσμα ηταν να βγουν τυποι οπως"Μαστιφιλα"Μ.,"ΦιλαΜαρκες"Γ.Μ και "Ναπολιφιλα"Μ.Ν.,
Αυτο γινοταν και απο μεγαλους εκτροφεις και επαιρναν και επισημο πετιγκρι απο το CBKC(FCI).
Εκτροφεις και εραστες της ρατσας ηθελαν να ξεφυγουν απο αυτο το μπασταρδεμα της ρατσας,και δημιουργησαν το CAFIB,ασκησαν πολυ αυστηρη κριτικη στο CBKC,και ξεσκεπασαν της μεθοδους που χρησημοποιουσαν οι κακοι εκτροφεις,απαιτησαν επισης την παραδειγματικη τιμωρια των συμετασχοντων,και την εξεταση ολων των υποπτων γεννητορων,αυτο δεν εγινε και απο τοτε το CAFIB παει τον δικο του δρομο,κατι που υπογραφει και το υπουργειο γεωργιας της Βραζιλιας,δηλαδη οτι το CAFIB ειναι ο μοναδικος συλλογος υπευθυνος για το Φιλα Μπραζιλειρο.
Μετα απο πολλα χρονια μονο ενας παλιος προεδρος του CBKC παραδεχτηκε την μιξη και αλλων φυλων ,και ειπε ακομη οτι απο τα 20000 εγγεγραμενα Φιλα ισως τα 4000 να εχουν καθαρο πετιγκρι,και η ευρωπη δεν μπορουσε να ,μεινη απ εξω πολλα ηρθαν και εδω.

Το χαρακτηριστικο της Καχυποψιας

Ενα γνωστο βασικο χαρακτηριστικο του
Φιλα ειναι οτι ειναι μονο για τους ανθρωπους του και δεν δεχεται καινουριες γνωριμιες.
Αγκαλιαζει ολη την οικογενεια με αγαπη και στοργη,και δεν προσπαθει ποτε να κυριαρχηση σε αυτη,"πιστος σαν Φιλα" λενε στην Βραζιλια.
Ο πυρηνας ειναι η καχυποψια απεναντι σε ξενους η γνωστη "Ojeriza"(απειλητικο γαυγισμα,επιθεση)η οποια εμφανιζεται αναλογα με την κληρονομικοτητα,κοινωνικοποιηση,παντως εμφανιζεται καθως μεγαλωνει.
Για αυτο θα μιλησουμε παρακατω για το Mental tests for sheperd dogs,1934 Humphrey & Warner,οι υγειης καχυποψια καμια σχεση δεν εχει με την ντροπαλοτητα η φοβο,απλα δεν θελουν ξενους και αποριπτουν καθε σχεση φιλιας με αυτους.
Και για αυτον και μονο τον λογο πρεπει ενα Κουταβι Φιλα να ερχεται σε επαφη με πολλους ανθρωπους αλλιως μπορει να γινει η φοβιτσιαρικο η επικυνδυνο,και θα νομιζει συνεχως οτι απειλειτε.
 


Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
39
Πεντελη,Αθηνα
Μπραβο Ηλια!

εντυπωσιακη η φυλη και εξαιρετικη στα καθηκοντα της ως φυλακας.

ποτε μου δεν ειχα βρει μια τετοια συνολικη αναλυση και ομολογω εμαθα πραγματα που δεν ηξερα!:):)

μπορεις να μου πεις μερικα καλα εκτροφεια και τις σελιδες τους στο διαδυκτιο, να κανω και ενα προσωπικο ψαξιμο?...μου κινησες την περιεργια.:D
 


omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Γνωστοι εκτροφεις στην Βραζιλια"Canil Do Amparo"προεδρος του CAFIB,"Canil Serra Do Itanhandu","CanilBoa Sorte","Do Ibituruna""Do Alto Quatis"ειναι ολοι CAFIB εκτροφεις,στην Γερμανια ειναι μονο ενας καλος ο φιλος μου ο Ντετλεφ ο οποιος εχει 8 σκυλια ολα απο τους παραπανω εκτροφεις,ειναι το "Canil von Drachenschwanz",στην Πολωνια ειναι 1-2,στην Τσεχια επισης 1-2,και στην Ουγγαρια,στην Ισπανια γινεται επισης καλη δουλεια.
 






Fileiro

Well-Known Member
17 Οκτωβρίου 2006
452
1
Athens
Δυστυχώς δεν είναι ακόμα σαφές (ούτε ανάμεσα στους κριτές) πως μοιάζει το τυπικό Fila. Επικρατεί πλήρης σύγχυση....:(
 




Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
39
Πεντελη,Αθηνα
παντως το σκυλι στην φωτογραφια σου Fileiro,ειναι πολυ ομορφο και απ'οσο μπορω να διακρινω πρεπει να εχει και αρμονικες αναλογιες.

τωρα οσον αφορα το τυπικο Φιλα,θα συμφωνησω με τον Denis...:(...πρεπει νομιζω να καταληξουν...
 


omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Η κριτες δεν συμφωνουν σε καμμια ρατσα,νομιζω οτι υπαρχει αυτο που λεμε γουστα και επηρεαζει κατα καποιο τροπο την κριση,η οποια δεν ειναι παντα βασει προτυπου,εχω δει κα εγω σκυλια εκτος προτυπου αλλα παρολα αυτα ομορφα σκυλια.
Τα στανταρντ του CAFIB ομως πιστευω οτι ειναι πολυ αυστηροτερα απο τις περισσοτερες ρατσες,π.χ βαζουν ενα σκιτσο προτυπου Φιλα διαστασεων 1:1 και βαζουν τον διαγωνιζομενο μπροστα του,εκει δεν γλυτωνει κανεις,κεφαλι,μεγεθος,ποδια,ραχη,λαιμος,ολα μετριουνται(με την μεζουρα οχι αστεια),εκει δεν χρειαζεσαι ουτε κριτη,εκει εισαι εσυ ο σκυλος σου και το προτυπο,υπαρχουν βιντεο στην ιστοσελιδα του Canil Do Amparo(προεδρος CAFIB σημερα)οπου μπορειτε να δειτε την ολη διαδικασια,εγω προσωπικα δεν γνωριζω κατι αυστηροτερο,σε καμμια ρατσα.
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Επειδή δεν τα παω καλά με τα Πορτογαλικά μπορείς να βάλεις καποιο link με αυτό το βιντεάκι;
 




omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Φοιβος εβγαλε τα βιντεο απο την σελιδα του,ειχα κατι μηνες να μπω μεσα,θα το βρω ομως σε καποια φαση και θα το βαλω.
 


omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
CAFIB Standard,Γραμμενα απο τον Dr.Paulo Santos Cruz

Γενικη εικονα

Τυπικο Μολοσσοειδες σκυλι.
Ογκωδες σκυλι,μασιφ,με δυνατο σκελετο,αντικατοπτριζει την δυναμη και την αντοχη του,χωρις να δινει την εντυπωση οτι ειναι βαρυ η απαθες.


Φιγουρα

Μασιφ αλλα αρμονικο και καλοζυγισμενο,συμμετρικο σωμα,μακροστενο,το οποιο ομως ειναι διαφορετικο στα δυο φυλα,το θυληκο πρεπει να ειναι και να φαινετε θυληκο,και το αρσενικο να δειχνη αρρενωπο.

Ταμπεραμεντο

Ειναι ενα θαρραλεο,και αποφασιστικο σκυλι,που δεν κρυβει την καχυποψια του απεναντι σε ξενους,ουτε την αγαπη του στην οικογενεια του,ειναι παραδοσιακα τρυφερο με τους δικους του ανθρωπους.
Ειναι ενας αξεπεραστος φυλακας,και ενα πολυ καλο ποιμενικο,οπως και καλος κυνηγος μεγαλων θηραματων.
Δειγμα του ταμπεραμεντου του μπορει να δειξει και σε κριτες εκθεσεων(εναν ξενο)και να μην χαρακτηριστει σαν λαθος,αλλα σαν αποδειξη.
Υπαρχουν και τα τεστ ταμπεραμεντου απο το πρωτο ετος,στο οποιο το Φιλα πρεπει να επιτεθη διαγωνιως(δηλαδη στα δυο ποδια)στον ερεθιστη.

Νευρικο συστημα

Ησυχο,γεματο σιγουρια,και αυτοπεποιθηση,ακομη και σε ξενο χωρο,χωρις να επηρεαζεται απο ξενους θορυβους.οπως πυροβολισμους,μεχρι τα 5 μετρα,ολα αυτα απο το 1ο ετος.


Κινηση
Επιθετικο,ελαστικο με ρυθμικα βηματα,θυμιζει τα μεγαλα αιλουροειδη,στο περπατημα το κεφαλι ειναι στην ιδια ευθεια η και χαμηλοτερα της πλατης..
Επισης εχει αυτο που λεμε το περπατημα της καμηλας δεξι και αριστερο ποδι μπρος πισω πανε μαζι.


Καλπασμος
Δυνατος,φτανει απιστευτες ταχυτητες για σκυλι αυτου του βαρους και μεγεθους.Οταν το Φιλα κινειται φαινονται οι χαλαρες του αρθρωσεις στα ποδια,και την σπονδυλικη στηλη,βασικα χαρακτηριστικα αυτης της ρατσας.
Και για αυτον τον λογο ειναι το Φιλα σε θεση να αλλαξει πολυ ξαφνικα και γρηγορα κατευθυνση,ακομη και σε καλπασμο.






Κεφαλη

βραχιοκεφαλο,και μεγαλο βλεποντας το προφιλ,κρανιο και ρυνχος 50%-50% αλλα μακροστενο(οχι μαστιφ),μεγαλα αυτια κρεμασμενα πισω απο το κρανιο,μετωπο χωρις ρυτιδες οταν ειναι χαλαρο,το ρυνχος απο μπροστα φαρδυ,και η μυτη ελαφρως προς τα κατω(ρωμαικη μυτη).
Κρανιο
Στο προφιλ ξεκιναει μια καμπυλη απο την ριζα του ρυνχους μεχρι το πισω μερος του κρανιου.
Το προσωπο ειναι φαρδυ,μεγαλο,και ελαφρως τοξοτο.
Οι πλευρες τραβανε προς τα κατω σε μια απαλη,περιπου καθετη καμπυλη,χωρις εκτεθειμενα αυτια,και δεν δημηουργουν καποια σκαλα μεχρι την ριζα του ρυνχους.




Πισω κεφαλη


Βγαινει εξω,και αρκετα μακρυα απο τον λαιμο.


Αυτια

Πεσμενα,μεγαλα,χοντρα,πολυ μεγαλα στην βαση τους,λοξα προς τα πισω,ειναι πισω απο το κρανιο οταν ειναι χαλαρο το σκυλι,και ψηλα οταν ακουσει κατι,αυτια πεσμενα στα πλαγια η αυτια γυρισμενα προς τα εξω(τριανταφυλα)επιτρεπονται.


Ματια

Μελανχολικα οταν ειναι χαλαρο,αλλα βγαζουν φωτιες οταν υπαχει δραση,μεσαια εως μεγαλα αμυγδαλωτα,.
Χρωμα απο καστανα εως κιτρινα.
Συδυαζονται με το χρωμα του σκυλου.
Μερικα σκυλια λογω πολυ χαλαρου δερματος εχουν πολυ κρεμαστα ματια(κοκκινα),αυτο δεν ειναι λαθος απλα τα κανει ακομη πιο μελανχολικα.


Ρυνχος
Απο τα πλαγια τοσο μακρυ οσο και το κρανιο.μακροστενο αλλα βαθυ,χωρις να δινει την εντυπωση οτι το βαθος ξεπερναει την γναθο.Η μπροστα γραμμη του ρυνχους ισια με ελαφρια κλιση προς τα πισω.Στα μισα δημηουργει μια τελεια καμπυλη με την κατω γραμμη της γναθου,η οποια επηρεαζεται απο τα επανω χειλη.
Τα επανω χειλη ειναι χοντρα και κρεμονται πανω απο τα κατω,τα οποια ειναι σφιχτα στην κατω γναθο,αλλα στα πλαγια χαλαρα με δοντακια(ζικ ζακ).
Το ολο προσωπο ειναι τοξοτο,και η καμπυλες φτιαχνουν ενα μεγαλο ρυνχος.
Αυτο εξασφαλιζει οτι τα ουλα μεγαλωσαν αρκετα.
Και σαν αποτελεσμα εχει οτι κατω απο τα ματια ειναι σχετικα στρογγυλο,και στην μεση σχετικα λειο,για να γεμισει παλι στο τελος,και να δειξη ενα στρογγυλο μακρυ ρυνχος.
Που οταν το κοιτας απο επανω στην μεση του ρυνχους να μην φαινετε αλλα και να ειναι στρογγυλο




Μυτη

Μεγαλη πολυ καλη μυτη,η οποια δεν πιανει ολο το φαρδος της ανω γναθου,και ειναι παντα και μονο μαυρη.


Δοντια
Τα δοντια ειναι σχετικα μικρα,αλλα δυνατα και καθαρα.Τα επανω προσθια(κυνοδοντες) δοντια ειναι στην ριζα σχεδον τοσο φαρδια οσο και μακρια.

Λαιμος

Γενικα κοντος λαιμος,με πολυ δυνατους μυες,ο σβερκος του ειναι ελαφρως τοξοτος ο γνωστος ως λαιμος επιβητορα(Αλογα).
Κατω απο τον λαιμο υπαρχουν δυο παραληλες γραμμες δερματος η οποιες πανε μεχρι πισω.


Στηθος

Δυνατο,φαρδυ,και βαθυ,ο θωρακας μακρυτερος της κοιλιας.
Τελεια διαμορφωμενα πλευρα δημιουργουν το βαθυ στηθος,το οποιο δεν ειναι εμποδιο για ελευθερη κινηση της ωμοπλατης.Και οι ακρες τους φτανουν μεχρι και κατω σχεδον απο τον αγκωνα.




Συνεχιζεται...
 








foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Βρε Fileiro για να δούμε την φωτό θέλουμε προτζέκτορα!!!:p:p:D:D:D


Υπάρχει κάποια εξήγηση ή είναι τυχαίο που σχεδόν όλα τα Φίλα κάνουν κάλους;
Έχω παρατηρήσει μεγαλύτερη συχνότητα από αλλες φυλές!
 




Στατιστικά Forum

Θέματα
33.116
Μηνύματα
895.852
Μέλη
19.925
Νεότερο μέλος
vicky1981