"kolapsus"???? τραχεία..και νάρκωση!

cathy93

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
1.924
57
Μαρούσι
Γειά σας!
δεν είμαι σίγουρη αν λέγεται έτσι..δεν θυμάμαι πως μου το είπε ο κτηνίατρος..
πάντως εννοεί το κατασκευαστικό πρόβλημα του Σαν..

όπως έχω αναφέρει και πιο παλιά ο Σαν έχει ένα κατασκευαστικό πρόβλημα στην τραχεία του όπου σε ένα σημείο στενεύει κάπως και μετά ξανά είναι κανονική.

αυτή την εποχή ο Σαν όπως και πέρσι τέτοιο μήνα έχει κάτι σαν αλλεργία και τον πιάνει αυτός ο περίεργος βήχας..γύρισα πριν λίγο απ τον γιατρό για να του κάνει το εμβόλιο και να τον δει κιόλας και μου έγραψε medrol μισό χάπι κάθε πρωί για 10 μέρες! καλά ως εδώ δεν είναι κάτι ανησυχητικό ή κολλητικό προς τα άλλα σκυλιά και ούτε μπορεί να πάθει κάτι!!

τώρα πάμε στο θέμα της στείρωσης!

το συζήτησα και αυτο με τον γιατρό τυχόν παρενέργειες που μπορεί να πάθει με την νάρκωση,το κόστος κλπ κλπ

μου είπε πως αυτός δεν θα το έκανε επειδή δεν έχει προβλήματα επιθετικότητας κλπ
αλλά να το σκεφτώ εγώ..

κόστος μου είπε 120 ευρώ!! λογική τιμή?

όταν μιλάγαμε για την νάρκωση πως θα γίνει κλπ μου είπε πως θα του κάνει ολική νάρκωση και όταν τον ρώτησα αν θα τον επηρεάσει το αναπνευστικό πρόβλημα που έχει..μου είπε πως κοιτάζουν να αποφεύγουν τις ναρκώσεις στα σκυλιά με αναπνευστικά προβλήματα αλλά επειδή δεν θα είναι "βαριά" νάρκωση πιστεύει πως δεν θα υπάρχει πρόβλημα..

το άφησε στην επιλογή μου...

εσείς τι πιστεύετε???
να το ρισκάρω είναι πολλές οι πιθανότητες να πάθει κάτι κατά την νάρκωση απο αυτό το πρόβλημα???εκεί που το είχα σιγουρέψει τώρα έχω σκαλώσει πάλι..

τα φώτα σας παρακαλώ!!!

Lostris

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2010
2.280
4
Πειραιάς
Αν αυτό το πρόβλημα στην τραχεία το έχει εκ γεννετής, γιατί τον πιάνει μόνο τέτοια εποχή? Λογικά δεν θα έπρεπε να το έχει όλο το χρόνο?
Μήπως είναι αλλεργική αντίδραση?

Δεν ρωτάς και δεύτερο γιατρό?

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
cathy93 η τιμή είναι λογική, εμένα μου είπε 150 ευρώ για την στείρωση.
Τώρα για αυτά που ρωτάς,εγώ αν πίστευα πως η νάρκωση ίσως να δημιουργήσει πρόβλημα στο σκυλί μου, θα ρωτούσα 100 κτηνιάτρους πριν αποφασίσω. Δεν έχω ανάλογη εμπειρία, ίσως κάποιος εδώ να σε βοηθήσει αλλά και πάλι πρέπει να συμβουλευτείς ειδικό όπως και να έχει.
Ψάξτο καλά πριν αποφασίσεις οτιδήποτε, για να είσαι καλυμένη :)

Elli

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
3.885
193
50
Αθήνα
Στα ιατρικά το έχω ξαναπεί δεν τό'χω δεν ξέρω! Για το θέμα του κόστους σήμερα έκανα στείρωση στη δικιά μου 120 euro κόστισε.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
Γιατί να στειρώσεις τον σκύλο εφόσον δεν πρόκειται να τον ζευγαρώσεις ούτε έχει πρόβλημα συμπεριφοράς!

Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος να γίνει όλο αυτό και μάλιστα να μην είσαι και σίγουρη από θέμα ανάρρωσης κτλ κτλ κτλ?

Oberon

Well-Known Member
2 Οκτωβρίου 2010
188
1
Αθήνα
Το καλύτερο που εχεις να κάνεις, οχι μόνο σαν συμβουλή για τον σκύλο σου αλλα ακόμη και για την ίδια μας την υγεία είναι, σε τέτοιες περιπτώσεις "αμφιβολίας" να παίρνουμε και μια 2η ιατρική γνώμη.

DOG.CRIME

Well-Known Member
5 Ιουλίου 2010
1.289
7
Γιατί να στειρώσεις τον σκύλο εφόσον δεν πρόκειται να τον ζευγαρώσεις ούτε έχει πρόβλημα συμπεριφοράς!

Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος να γίνει όλο αυτό και μάλιστα να μην είσαι και σίγουρη από θέμα ανάρρωσης κτλ κτλ κτλ?
+100

Lostris

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2010
2.280
4
Πειραιάς

Το σκυλάκι το γνωρίζω προσωπικά όπως και την cathy93 και έχουμε βρεθεί πολλές φορές να παίξουν τα σκυλάκια μας. Η στείρωση τέθηκε επί τάπητος γιατί ο Σαν προσπαθεί μονίμως να καβαλήσει όποιο σκυλί βρει μπροστά του, είτε αρσενικό, είτε θηλυκό. Τη συνήθεια αυτή δεν την κόβει όσες προσπάθειες κι αν έχουν γίνει. :)
Το έχουμε ξανασυζητήσει και σε άλλο θέμα :
http://www.dogforum.gr/v3/showthread.php?p=260462&page=7#post260462

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
Προσωπικα δεν θα ακουμπούσα τον σκύλο μου αν ήξερα ότι μια στο εκατομύριο θα είχε επιπτώσεις στην υγεία του η ακόμα και στην ζωή του επειδή έχει την συνήθεια να καβαλάει!Και ειδικά στην περίπτωση αυτή που παίζουμε με προβληματικό αναπνευστικό!

Θα περιόριζα το φαινόμενο του καβαλήματος!Καλύτερα να στερήσω από τον σκύλο μου την γνωριμία ενός αλλού σκύλου πάρα να του στερήσω την ζωή!

Lostris

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2010
2.280
4
Πειραιάς
Προσωπικα δεν θα ακουμπούσα τον σκύλο μου αν ήξερα ότι μια στο εκατομύριο θα είχε επιπτώσεις στην υγεία του η ακόμα και στην ζωή του επειδή έχει την συνήθεια να καβαλάει!Και ειδικά στην περίπτωση αυτή που παίζουμε με προβληματικό αναπνευστικό!

Θα περιόριζα το φαινόμενο του καβαλήματος!Καλύτερα να στερήσω από τον σκύλο μου την γνωριμία ενός αλλού σκύλου πάρα να του στερήσω την ζωή!
Συμφωνώ απόλυτα.
Κι' εγώ είχα πει στην Κατερίνα να μην τον στειρώσει και να προσπαθήσει όσο μπορεί με εκπαίδευση και αν διάβασες και το άλλο θέμα που παρέθεσα, είχαμε πει να προσπαθήσουμε χρησιμοποιώντας τον δικό μου να τον εκπαιδεύσουμε.

Απ' όσο ξέρω εγώ τουλάχιστον το πρόβλημα με το αναπνευστικό δεν είχε συζητηθεί μέχρι τώρα. Ίσως γιατί δεν την γνώριζα πέρυσι τέτοια εποχή.
Πάντως η άποψη μου είναι να ερωτηθεί και δεύτερος γιατρός για το αναπνευστικό, μήπως είναι αλλεργία.
Σε κάθε περίπτωση, είτε είναι πρόβλημα στην τραχεία, είτε είναι αλλεργικό, νομίζω ότι η νάρκωση είναι επικίνδυνη, όχι μόνο για την στείρωση, αλλά γενικά.

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.664
11.080
Athens

Συμφωνώ. Σε όλα τα σκυλιά - αλλά ειδικότερα σε αυτά με αναπνευστικά πτοβλήματα - περιορίζουμε τις ναρκώσεις όσο μπορούμε.
Επίσης, σου μίλησε για εισπνευστική αναισθησία? Ενδείκνυτια περισσότερο σε σκυλιά με αναπνευστικά προβλήματα, π.χ. βραχυκέφαλες φυλές.

Θα πήγαινα και σε άλλο κτηνίατρο που να ειδικεύεται πιο πολύ σε θέματα αναπνευστικών. Δεν ξέρω για το συγκεκριμένο, με τον όρο Kolapsus δεν βρήκα τίποτα. Ρώτα τον πάλι να σου πει πως ακριβώς λέγεται.

Oberon

Well-Known Member
2 Οκτωβρίου 2010
188
1
Αθήνα
Εγω το πρώτο πράγμα που θα έκανα θα ήταν εκπαίδευση. Χωρίς να είμαι σίγουρος, πιστεύω οτι και με μια "Βασική Υπακοή" το σκυλάκι θα αλλάξει προς το καλύτερο και δεν θα "καβαλάει". Δεν είναι αναγκαίο να καταφέυγουμε σε λύσεις τύπου χειρουργεία, κτλπ.

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
66
Brussels
dolceconspirito.com
Εκπαίδευση θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα από την στείρωση. Δεν είναι καν σίγουρο ότι θα το κόψει. Γνωρίζω στειρωμενα αρσενικά που συνεχίζουν να καβαλάνε.

Oberon

Well-Known Member
2 Οκτωβρίου 2010
188
1
Αθήνα
Εκπαίδευση θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα από την στείρωση. Δεν είναι καν σίγουρο ότι θα το κόψει. Γνωρίζω στειρωμενα αρσενικά που συνεχίζουν να καβαλάνε.
Αλήθεια, γιατί συμβαίνει αυτό; (ακομα και μετα την στείρωση)

Lostris

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2010
2.280
4
Πειραιάς
Collapsus της τραχείας: εμφανίζεται σε μικρόσωμα σκυλάκια, πχ Yorkshire terrier. Χαρακτηριστικά του είναι ότι τα ζώα βήχουν σε στιγμές έντασης ή αναταραχής (πχ όταν βλέπουν το φαγητό τους, ή ενθουσιάζονται που θα πάνε βόλτα), ενώ δεν βήχουν όταν κουράζονται, δηλ. στην ίδια τη βόλτα. Ο βήχας αυτός είναι πολύ ξηρός και ακούγεται έντονα, σαν κρώξιμο χήνας. Η διάγνωση συνήθως γίνεται με ακτινογραφία θώρακα-τραχήλου, ή με ενδοσκόπηση της τραχείας. Θεραπευτικά, γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί ο βήχας, με χορήγηση των κατάλληλων φαρμάκων (αντιφλεγμονωδών, αντιβηχικών). Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Επίσης, βοηθά πολύ και ο καθαρισμός των δοντιών του.

Το βρήκα εδώ : http://www.vethospital.gr/index.html

Στη σελίδα με τις συμβουλές..

Last edited:

aggeliki222

Well-Known Member
5 Φεβρουαρίου 2010
2.161
0
Το καλύτερο που εχεις να κάνεις, οχι μόνο σαν συμβουλή για τον σκύλο σου αλλα ακόμη και για την ίδια μας την υγεία είναι, σε τέτοιες περιπτώσεις "αμφιβολίας" να παίρνουμε και μια 2η ιατρική γνώμη.

Θα συμφωνήσω.

120 μου φαίνονται πολλά.
Τοσα δίνω για στείρωση μεσαίου θυληκου σκυλου, που είναι πιο ακριβη απο τη στειρωση του αρσενικου.
Αν βέβαια εχεις εμπιστοσύνη στο γιατρο σου και επιμενεις να κανεις τη στείρωση, δεν το αυζηταω.

Last edited by a moderator:

minpinkiller

Well-Known Member
3 Ιουνίου 2009
1.173
18
37
Ξεσσαλονίκη
Η στειρωση αρσενικου σκυλου δεν εχει να κανει μονο με την επιθετικοτητα, αν δεν εχεις σκοπο να ζευγαρωσεις τον σκυλο σου υπαρχει η πιθανοτητα του προστατη και το πιο πιθανο ειναι να μην μπορεις να κανεις την εγχειρηση τοτε γιατι το σκυλι θα ειναι σε σχετικα μεγαλη ηλικια και μπορει να μην αντεξει την ναρκωση. Αν κανω λαθος διορθωστε με...

Oberon

Well-Known Member
2 Οκτωβρίου 2010
188
1
Αθήνα
Η στειρωση αρσενικου σκυλου δεν εχει να κανει μονο με την επιθετικοτητα, αν δεν εχεις σκοπο να ζευγαρωσεις τον σκυλο σου υπαρχει η πιθανοτητα του προστατη και το πιο πιθανο ειναι να μην μπορεις να κανεις την εγχειρηση τοτε γιατι το σκυλι θα ειναι σε σχετικα μεγαλη ηλικια και μπορει να μην αντεξει την ναρκωση. Αν κανω λαθος διορθωστε με...
Σε ενα σχετικό thread στο φόρουμ, διάβασα οτι τα αρνητικά της στείρωσης σε ενα αρσενικό σκυλάκι είναι περισσότερα απο τα θετικά, σε αντίθεση με τα κοριτσάκια που σχεδόν "επιβάλλεται".

On the positive side, neutering male dogs (Θετικά)

• eliminates the small risk (probably <1%) of dying from testicular cancer
• reduces the risk of non-cancerous prostate disorders
• reduces the risk of perianal fistulas
• may possibly reduce the risk of diabetes (data inconclusive)

On the negative side, neutering male dogs (Αρνητικά)

• if done before 1 year of age, significantly increases the risk of osteosarcoma (bone cancer); this is a common cancer in medium/large and larger breeds with a poor prognosis.
• increases the risk of cardiac hemangiosarcoma by a factor of 1.6
• triples the risk of hypothyroidism
• increases the risk of progressive geriatric cognitive impairment
• triples the risk of obesity, a common health problem in dogs with many associated health problems
• quadruples the small risk (<0.6%) of prostate cancer
• doubles the small risk (<1%) of urinary tract cancers
• increases the risk of orthopedic disorders
• increases the risk of adverse reactions to vaccinations

Πηγή: http://www.dogforum.gr/v3/archive/index.php/t-10220.html

minpinkiller

Well-Known Member
3 Ιουνίου 2009
1.173
18
37
Ξεσσαλονίκη
Ουυφφφ...Δεν ξερω, μπερδευτικα παλι! Στον Κιλλερ ειχαμε κανει στειρωση γιατι ειχε κρυψορχια, οποτε ηταν αναγκαιο...Αν ειχα θυληκο θα εκανα σιγουρα στειρωση για να μην αντιμετωπισει ψευδοκυηση, πυομητρια κτλ αλλα αν ειχα παλι αρσενικο που η στειρωση πραγματικα δεν ειναι αναγκαια ειλικρινα δεν ξερω τι θα εκανα...

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.664
11.080
Athens
Αφενός πιστεύω ότι με εκπαίδευση έχει περισσότερες πιθανότητες να βελτιωθεί και αφετέρου, σε σκυλιά με αναπναυστικά, καρδιά κλπ. δεν κάνουμε ελαφρά τη καρδία νάρκωση.

Τώρα κατάλαβα πάντως τι είναι το Collapsus. Είχα βρει πέρυσι ένα γιόρκι με αυτό το πρόβλημα - στην αρχή νομίσαμε ότι ήταν βήχας του κυνοκομείου ή κάποια άλλαη φλεγμονή (πήρε και τσάμπα αντιβίωση!).

Στη θέση σου θα έψαχνα γιατρό με εμπειρία στο θέμα,γιατί είναι λίγο "εξειδικευμένο". Ο Τράγκας στη Νίκαια έχει εγχειρήσει κάμποσα γαλλικά μπουλντόγκ με μεγάλη μαλακή υπερώα - ίσως το αντικείμενο να είναι παρεμφερές? Εγώ θα του έκανα ένα τηλέφωνο διερευνητικό και θα έψαχνα και για άλλους που να έχουν ασχοληθεί με αυτό.