New Boston Terrier- H Tequila μας

alexmgm

Member
11 Απριλίου 2014
5
0
Καλως σας βρηκα και γω.

Ειμαι ο έτερος ιδιοκτητης και καθως η ενασχοληση μου με το ζωο τον τελευταιο καιρο εχει αυξηθει κατα πολυ ειπα να γραφτω και γω ωστε να μπορω να μοιραζομαι μαζι σας σκεψεις-εμπειριες-προβληματισμους.

Πλεον εχει περασει πανω απο ενας χρονος συμβιωσης και η αληθεια ειναι οτι δεν ειχα και πολυ σχεση με την μικρη περα απο καποια βασικα. Οι λογοι πολλοι και διαφοροι. Η μικρη ομως ειχε αρχισει τον τελευταιο καιρο να μας δειχνει τη δυσαρεσκεια-στεναχωρια της, απορροια του να ΜΗΝ ασχολουμαστε ενεργα μαζι και το κυριοτερο να την αφηνουμε πολλες (πολλες ομως) ωρες μονη στο σπιτι. Ευτυχως ζημιες δεν εκανε αλλα μας ειχε πεθανει στις ακαθαρσιες. Τον τελευταιο μηνα για καποιο αδιευκρινιστο λογο μου γυρισε στο μυαλο ο διακοπτης και αποφασισα οτι δεν υπαρχει αλλος τροπος απο το να κανω το σκυλι αυτοκολλητο στην καθημερινοτητα μου. Ετσι αρχισα να το παιρνω μαζι μου στο γραφειο. Διστακτικα στην αρχη με μεγαλη χαρα στην συνεχεια.
Μερικες παρατηρησεις που βγηκαν ευκολα ευκολα στην επιφανεια μετα απο 1 μηνα αυτοκολλητης συμβιωσης.
1.Οπως και να χει το σκυλι κανει τις βολτες του. Μια το πρωι πηγαίνοντας στη δουλεια, μια το μεσημερι σε διάλειμμα που κανουμε για να μην τα αφησει μεσα στο γραφειο και μια το απογευμα-βραδυ στην επιστροφη.
2. Στο γραφειο εχει γινει η μασκοτ. Δεν εχω δει καμμια αρνητικη αντιδραση ακομα και απο ανθρωπους που περιμενα κατι τετοιο.
3. Το βραδυ συνηθως ειναι πτωμα. Αν δεν ειχα τον γιο μου να την τρελαινει μεχρι να τον βαλω για υπνο νομιζω οτι απλως θα κοιμοταν σερι μεχρι το αλλο πρωι.
4. Ειναι πολυ καλυτερα ψυχολογικα και φαινεται.
5. Δεν μαζευω τα απειρα απο τα πατωματα.
6. Εχουμε δεθει σε σημειο να πηγαινω στην τουαλετα και να καθεται απ'εξω περιμένοντας με καρτερικα...
7. Και το πιο κουφο....εχουμε πολυ καλυτερη ψυχολογια στο γραφειο! Ειλικρινα περασαμε βδομαδα που υπο αλλες συνθηκες θα παιζαμε ξυλο μεταξυ μας και με την Τεκιλα στον χωρο ειμασταν ολοι πολυ πιο "θετικοι".

Απο κει και περα βγηκαν και καποια αρνητικα στην επιφανεια που αγνοουσα και τωρα με προβληματιζουν. Δεν δημιουργηθηκαν τωρα. Δημιουργηθηκαν απο την απομονωση του σκυλιου μεσα στο σπιτι ολο το προηγουμενο χρονικο διαστημα. Και τωρα εχω βαλθει να τα διορθωσω.

1. Δυσκολα παιζουμε με αλλα σκυλια. Εχουμε ολη την καλη διαθεση αλλα μαλλον αγνοουμε τον τροπο. Ειναι σε τετοια υπερενταση και χαρα οταν ερχεται σε επαφη με αλλα σκυλια που δημιουργει εκνευρισμο και εν τελει την απομακρυνω γιατι φοβαμαι τα χειροτερα.
2. Δεν ξερουμε να περπαταμε. Τραβαει απο δω τραβαει απο κει. Μυριζει τα παντα. Τα παντα ομως. Και δεν φαινεται να μειωνεται καθολου αυτη η ταση παρα το γεγονος οτι πλεον κλεινουμε μηνα με καθημερινοτητα που περιεχει 3 βολτες.

Δειχνει υπακοη εκει που δεν το περιμενεις και δεν μαζευεται εκει που θελω να την μαζεψω. Για παραδειγμα οταν κραταω το λουρι οπως προειπα τραβαει προς ολες τις κατευθυνσεις αλλα αν το αφησω στο πατωμα πχ για να δεσω τα κορδονια μου και της πω "μεινε" καθεται εκει και περιμενει μεχρι να ξαναπιασω το λουρι (?!) Αφου καμια φορα σκεφτομαι να την βγαλω βολτα σε ελεγχόμενο χωρο χωρις λουρι να δω αν με ακολουθει πιο πιστά.

Πρεπει να οργανωσω στο κεφαλι μου ενα προγραμμα εκπαιδευσης γιατι λεφτα για εκπαιδευτες πλεον δεν παιζουν και θα ηθελα αν καποιος απο σας εχει να μου προτεινει οτιδηποτε απο βιβλιογραφια ή ακομα ακόμα απο βιντεο που παιζουν στο διαδίκτυο.

Σορρυ για το μακροσκελες του μηνυματος...σε οποιον μπει τουλαχιστον στον κοπο να το διαβασει...;)

συλβοσκυλο

Well-Known Member
28 Μαρτίου 2013
2.036
294
Τα χαιρετισματα μου στο αλλο έτερον ήμισυ ;)

Ο σκυλος δεν δειχνει την δυσαρεσκεια του λερωνοντας το σπίτι. Δεν εκδικειται για τις ωρες απουσιας σας, οι σκυλοι δεν εχουν αναπτύξει τέτοιες συμπεριφορες. Συνηθισε να το κάνει αυτό, μια-δυο-τρεις, δεν διορθωθηκε την στιγμή που έπρεπε και εδραιωθηκε αυτη η συμπεριφορα.
Με ενα σταθερο πρόγραμμα φαγητου-βόλτας και διορθωσης την στιγμή που πάει να λερώσει στο σπίτι το πρόβλημα θα λυθει!

1. Αν βλέπει σπάνια σκυλιά και αν στο παρελθον δεν ειχε έρθει σε επαρκή κοινωνικοποίηση με άλλα σκυλιά, ειναι λογικότατη συμπεριφορα. Αγνοει τον τροπο να "παιξει" γιατι δεν τον έμαθε ποτε. Ισως να υπερενθουσιάζεται, ισως να εχει μεγαλη περιεργεια...Θελει σταθερη κοινωνικοποίηση ο σκυλος.
2. Στο youtube εχει πολλά βιντεο με το αντιστοιχο θεμα. Aς πουμε αναζητηση victoria stilwell leash training... δεν μπορω να σου στειλω βιντεο δυστυχως.

Παντως, μια συνεδρια με εκπαιδευτη δεν ειναι μεγάλο ποσό. Ισα ισα να σας δώσει μια κατευθυνση τι να προσέξετε!

alexmgm

Member
11 Απριλίου 2014
5
0
Σχετικα με την ενδειξη δυσαρεσκειας μαζι σου ειμαι. Ελα ομως που το εκανε επιδεικτικα. Δηλαδη δεν επαιζε ρολο αν την ειχαμε βγαλει βολτα ή αν τα ειχε κανει πριν μιση ωρα. Οταν εκλεινε η πορτα και φευγαμε ηξερα οτι και μετα απο 1 ωρα να γυρνουσα θα εβρισκα ακαθαρσιες. Και μιλαμε για το ιδιο σκυλι και για την ιδια περιοδο στην οποια εξαιτιας ενος μικροατυχηματος που ειχα, αναγκαστηκα να μεινω μια βδομαδα κλεισμενος στο σπιτι και το ζωο δεν εκανε το παραμικρο απο το πρωι που το βγαζαμε μεχρι το βραδυ που το ξαναβγαζαμε. Εκεινη η εβδομαδα ηταν που με εβαλε σε σκεψεις. Ημουν εκει και δεν εκανε τιποτα....εφευγα και γεμιζε τον τοπο. Σιγουρα εχει αποκτησει μια λαθος ανεση και δεν προσπαθει και πολυ να κρατηθει. Αλλα υπαρχει μεγαλη αποσταση μεταξυ των 2 συμπεριφορων.

Οσο για τις συνεδριες με εκπαιδευτες που λες, εχουμε δοκιμασει. Και η αληθεια ειναι οτι μας μαθανε πολλα πραγματα και μας αλλαξανε αρκετα τον τροπο σκεψης. Στην πραξη ομως το πραγμα δυσκολευει οταν δεν εχεις εμπειρια. Ασε που ακουσαμε αποψεις απο τερμα αριστερες μεχρι τερμα συντηρητικες! (για να ειμαστε και στο κλιμα των καιρων...:cool:) Οπως και να χει ειδαμε υπεροχα πραγματα και καπου εκει και γω θα προσπαθησω να βασισω την εκπαιδευση. Απλως η εικονα πολλες φορες ειναι αρκετα δυνατη για να σε επαναφερει στο σωστο δρομο οταν μπερδευεσαι.

Υ.Γ. Θα δωσω ;)

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.870
8.083
Συγνώμη αλλά να πω στο θέμα σας κάτι άσχετο.
Τα boston terrier είναι μια αρκετά υγιής φυλή αν δεν κάνω λάθος, δεν είναι καλή εναλλακτική για όσους θέλουν french bulldog;

Mην με κατσαδιάσετε μία σκέψη έκανα!

Όσο για το θέμα σας πολύ όμορφο να παίρνεις σκύλο στο γραφείο! Ήθελα κι εγώ να παίρνω τα σκυλιά μου ( τα δύο από τα τρία εναλλάξ) αλλά πάω με λεωφορεία και μετρό!

alexmgm

Member
11 Απριλίου 2014
5
0
Σαν καινουργιος στο φορουμ ψαχούλευα τα διαφορα θεματα που μου φαινοντουσαν να εχουν ενδιαφερον και διαβαζα προ ολιγου ενα θεμα "γιατι να ΜΗΝ παρεις γαλλικο μπουλτογκ" χαχα.

Η αληθεια ειναι οτι το bostonακι μας ειναι υγιεστατο....φτου φτου. Το ειχα ψαξει αρκετα το θεμα της υγειας οταν ψαχνομουν για ρατσα και καπως ετσι κατεληξα σε αυτο. Ισως ομως να παιζει ρολο οτι ειναι και αρκετα σπανιο. Ο κοσμος δεν το γνωριζει δεν το ζηταει και ετσι η "παραγωγη" ειναι πολυ μικροτερη και ισως πιο προσεγμενη. Χαρακτηριστικα θα σου πω οτι ολο κι ολο ειχα βρει 2 εκτροφεις στην Αθηνα. Ουτε πετ σοπ ουτε τιποτα. Μπορει ομως στην τελικη να ειναι απλως οπως το λες....μικρο γαλλικο χωρις τα προβληματα.

Υ.Γ. Θεωρουσα εκνευριστικο οτι ολος ο κοσμος που το χαλβαδιαζε στο δρομο ελεγε "τι γλυκο γαλλικοοοοο" και γω διορθωνα....δεν ειναι γαλλικο ειναι boston. Τον τελευταιο καιρο ομως εχω παθει πλακα ακομα και με τους ιδιοκτητες γαλλικων που αναφωνουν το ιδιο πραγμα! Θα της βαλω ταμπελα "ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΓΑΛΛΙΚΟ" :cool:

Last edited:

συλβοσκυλο

Well-Known Member
28 Μαρτίου 2013
2.036
294
Κυβελη ειναι το υγιές ξαδερφάκι του γαλλικου.
Εχουν παρόμοια προβλήματα βέβαια (όπως και όλες οι βραχυκέφαλες) αλλα σε πολύ μικρότερα ποσοστά εμφανιζονται στα μποστον καλής εκτροφής!
Απο εμφανιση εγω προσωπικά θεωρω οτι τα μποστον ειναι απειρως πιο χαριτωμένα απο τα γαλλάκια.
Μοιάζουν πολύ σε κάποιον που δεν ειναι εξοικειωμένος, αλλα τα μπόστον ειναι πιο λεπτοκαμωμένα-λιγότερο μυώδη απο τα γαλλάκια, με μικρότερο κεφάλι, λιγότερες ζάρες κλπ...Ακομα και στον χαρακτηρα μοιάζουν αρκετα..

Εγω πάντως λέω "ευτυχώς που δεν είναι δημοφιλή..."

ΥΓ: Kαμια φωτο να χαλβαδιάσουμε και εμεις το Τεκιλακι??:D

Last edited:

cookie la francaise

Well-Known Member
8 Ιουλίου 2013
181
33
Γεια σε όλους , είμαστε μια τρελή οικογένεια από Θεσσαλονίκη που η ζωή μας έχει αλλάξει ριζικά με την παρουσία του 5 του πλέον μέλους της, την όμορφη Tequila. Η Tequila είναι ένα Boston Terrier σχεδόν 3 μηνών και μας ήρθε αεροπορικός πριν από μια εβδομάδα περίπου. Μετά από έρευνα την Ελλάδα και εφόσον δεν υπήρχε άμεσα διαθέσιμο κουτάβι εδώ, βρήκαμε έναν εκτροφέα στην Κύπρο.
Το πόσο μας επηρεάσατε και πόσες φορές σκεφτήκαμε να μην πάρουμε τελικά σκυλάκι με όλα αυτά που γράφετε… , ευτυχώς όμως η λογική? Το συναίσθημα? δεν ξέρω επικράτησε και τελικά το κάναμε. Καλά όλα αυτά για τις ευθύνες και τη δέσμευση όμως η χαρά.. η αγάπη… η συντροφικότητα… πρέπει νομίζω να τονίζονται περισσότερο τα πλεονεκτήματα από την παρουσία ενός σκυλού σε μια οικογένεια.
Πάντα ήθελα σκυλί από μικρή, το ίδιο και ο άντρας μου, τώρα…. και καλά το πήραμε για τα παιδιά …..ΨΕΜΑΑΑΑ. Βασικά είχαμε ένα ατύχημα με τα παιδιά μου και μετά από προτροπή ψυχολόγου είπαμε να πως ένα σκυλάκι θα μας άλλαζε θετικά τη καθημερινότητα εφόσον είμαστε διατεθειμένοι να του προσφέρουμε ένα υγείες και ασφαλές επιβάλλον.
Έτσι κάπως άρχισε η αναζήτηση… καθαρόαιμο ή ημιαιμο? Καταλήξαμε στο καθαρόαιμο γιατί φοβηθήκαμε πιθανά προβλήματα υγείας που ίσως δεν θα γνωρίζαμε από πριν και μετά απ’ όσα περάσαμε με την μικρή μου κόρη ήταν ένα ρίσκο που δεν άντεχα να το πάρω.
Γιατί Boston Terrier? Η επιλογή ήταν προμελετημένα τυχαία. Ψάχναμε τα χαρακτηριστικά των φυλών, κλείσαμε όλες τις Φώτο και καταλήξαμε ότι στο σπίτι και στο χαρακτήρα μας θα ταίριαζε ένα Boston! Βασικά δεν την ξέραμε καθόλου την φυλή και μετά δεν φανταζόμασταν πόσο δύσκολα θα βρίσκαμε ένα τέτοιο σκυλί στην Ελλάδα και πόσο μάλλον Θεσσαλονίκη! Όμως τελικά βρήκαμε και τώρα σκοτωνόμαστε για το ποιος θα την χαϊδέψει /αγκαλιάσει περισσότερο!
Περιττό να πω ότι μέχρι να έρθει δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε από τον ενθουσιασμό μας, δεν έκλαψε καθόλου το πρώτο βράδι της στο σπίτι. Ερωτεύσιμη από την πρώτη ματιά! Την έχουμε σε ένα πάρκο στο σαλόνι μας που παραγγείλαμε σε έναν μάστορα 1,5 *2μ αν και συνεχώς γυρνάει ελεύθερη σε όλο το σπίτι. Τρώει μια χαρά και το σαλόνι μας είναι σκέτο ναρκοπέδιο! (προσπαθούμε να βρούμε στόχο στην πάνα αφού ακόμα δεν έχουμε τελειώσει όλα μας τα εμβόλια για να βρούμε βόλτα έξω…) Νιώθω σαν να έχουμε ξανά μωρό τρέχουμε συνεχώς 4 άτομα από πίσω της μην φάει κάνα παιχνίδι μην γλείψει το σφουγγαρισμένο πάτωμα, μην πέσει από τον καναπέ… κτλ. ( είναι δύσκολα αλλά είναι ωραία δύσκολα) Πέστε μου ότι αυτό κρατάει λίγο ….αντέχω αλλά πέστε το ! Αλήθεια τα κουτάβια κοιμούνται τόσο πολύ? Όταν αποφασίζει να ξυπνήσει είναι απίστευτα παιχνιδιάρα και ήδη μας φέρνει πίσω το μπαλάκι (καλά το σκυλί μας είναι πανέξυπνο!) Το πιο δύσκολο μέχρι τώρα είναι να κρατήσω μακριά τα παιδιά όταν κοιμάται… Την φράση το πάρκο είναι για το σκυλί και όχι για τα παιδιά πρέπει να την κάνω αυτοκόλλητο στο μέτωπο μου!!! Επίσης αυτό που με αγχώνει στη βόλτα αύριο μεθαύριο είναι τα άλλα σκυλιά… Φαντάζομαι αγκαλιάζεις το σκυλί και τρέχεις είναι λάθος ε?
Για τους παραπάνω λογούς, σκεφτόμαστε να την εκπαιδεύσουμε, υπάρχει εκπαιδευτής Θεσσαλονίκη που να αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει παιδιά και σκύλο μαζί? Ο γιος μου είναι 4,5 και η κόρη μου 2 και μετά από μια βόλτα στο pet festival στην έκθεση Θεσσαλονίκης την Κυριακή με ρώτησε αν μπορεί να συμμετέχει και αυτός με την Tequila σε κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι δεν θα ήταν άσχημα να έχει κάτι τέτοιο να ασχολείται (το προτιμώ από το Nickelodeon και το DS) + ότι μαζί με το σκυλί θα εκπαιδευτεί το παιδί. Είναι κάτι που θα του δώσει κίνητρο για περισσότερη ουσιαστική επικοινωνία με το σκυλί σωστά? Δεν μας νοιάζει το αποτέλεσμα αρκεί που θα ασχολείται με κάτι που θα έχει αντίκτυπο στον χαρακτήρα του σωστά? Χρειάζεται να έχει κάποια ηλικία για να το κάνει αυτό?
Ελπίζω να μην σας κούρασα παρά πολύ, προσπαθώ κυρίως να διαβάζω για τις απορίες μου ακόμα δεν έχω πάει στη δουλειά, μέχρι να μπούμε όλοι σ’ ένα πρόγραμμα!
Καλώς σας βρήκαμε! Ορίστε και μερικές φώτο από την κουκλίτσα μας και το παρκάκι της.
View attachment 43916 View attachment 43917 View attachment 43918
Πανεμορφη!!!αν δεν ειχα γαλλικο μπουλντογκ θα ταν η 2η μου επιλογη αυτη η ρατσα!!!να τη χαιρεστε!!!κ μπραβο που εχετε αυτα τα "μυαλα" σαν οικογενεια!!!τι κσλυτερο να μεγαλωνουν τα παιδια με ενα ή κ περισσοτερους σκυλιυς;)

LaCat

Well-Known Member
3 Ιουλίου 2013
861
923
Lenaz και Alexmgm να τη χαίρεστε! :)

Μπράβο στην Tequila, άψογη στο γραφείο!
Δε ξέρω για το χαρακτήρα των boston terrier αλλά επειδή και εγώ παίρνω το σκύλο στο γραφείο δεν είναι εκπληκτικό το πόσο εύκολα προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους αναλόγως του χώρου;

Ενδιαφέροντα βιντεάκια εκπαίδευσης έχει και η kikopup.
Αφού το βάλατε στο πρόγραμμα σιγά σιγά θα ξεπεράσετε τα ζητήματα σας!

Το πάρκο-crate σας τέλειο!!
Να ρωτήσω αν εξακολουθείτε να το χρησιμοποιείται και τώρα που μεγάλωσε;

alexmgm

Member
11 Απριλίου 2014
5
0
Τα boston γενικως δεν πολυγαυγιζουν. Η δικια μου βεβαια εχει φτασει στο ακρο. 14 μηνες που την εχω, ζητημα να την εχω ακουσει να γαυγιζει 4-5 φορες και αυτο για 1-2 δευτερολεπτα. Δεν περιμενα ποτε οτι μπορει να με ενοχλει το γεγονος οτι το σκυλι μου ΔΕΝ γαυγιζει κι ομως με ενοχλει...χαχα.

Κατα τα αλλα η προσαρμογη ηταν οντως ευκολη αφου στην πραγματικοτητα δεν αλλαξαν και πολλα πραγματα σε σχεση με τη ζωη της στο σπιτι. Εδω η μονη διαφορα ειναι οτι εχει την δυνατοτητα να παιζει πιο συχνα με μεγαλυτερη ποικιλια ανθρωπων. Αλλα οταν δεν της δινεις σημασια επιστρεφει χαλαρη στο μαξιλαρι της για εναν υπνακο. Γενικως οταν εχουμε τρεξιμο ειναι αορατη.

το παρκο (κακως) δεν το χρησιμοποιουμε οπως στις αρχες. Βασικα οταν μεγαλωσε αρχισε να βγαινει μονη της και μεις αντι να το αντιμετωπισουμε εγκαιρα την αφησαμε να κανει το κομματι της. Αποτελεσμα τωρα πια οταν την βαζουμε μεσα δεν το πολυγουσταρει και μιξοκλαιγεται αρκετα. Συνηθως βεβαια επειδη και μεις δεν μασαμε ιδιαιτερα καταληγει απλως να κοιμαται. Οπως και να χει παντως δεν εχει την ιδια χρηση. Τωρα θα μπει μεσα μονο σε ειδικες περιπτωσεις και τα βραδια την αφηνουμε να κοιμηθει απ'εξω...

Ευχαριστω για τις εκπαιδευτικες βιντεο-προτασεις. Ακομα δεν τα ειδα αλλα θα τα δω σιγουρα καποια στιγμη. Το σκ που μας περασε αρχισα πλεον στις βολτες να την εκπαιδευω παραλληλα (και αυτην και εμενα) και ειμαι πολυ ενθουσιασμενος γιατι βλεπω ανταποκριση. Μαθαινουμε τους ρολους μας μαζι.

Last edited:

bekis3

Member
4 Μαρτίου 2016
9
3
42
Γειά σας. Είμαι από Θεσσαλονίκη και εδώ και κάμποσο καιρό έχω "φάει κόλλημα" και ψάχνω απεγνωσμένα να βρω τεριέ βοστώνης. Μήπως θα μπορούσατε να μου δώσετε κάποιες πληροφορίες από που πήρατε την τεκίλα, τι τιμή κλπ? Θα με βοηθούσατε πάρα πολυ! Ευχαριστώ πολύ!

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Για τα μποστον, όπως και για όλα τα καθαρόαιμα, χρειάζεται μελέτη κι έρευνα. Για να μάθει κανείς τα χαρακτηριστικά τους, το χαρακτήρα τους, τα ευάλωτα σημεία τους κι εν τέλει να αποφασίσει αν ταιριάζει στον τρόπο ζωής αλλά και την ιδιοσυγκρασία του υποψήφιου κηδεμόνα/ιδιοκτήτη/συντρόφου/αφεντικού (όπως θες, πες το). Κατά τη διάρκεια της έρευνας αυτής, θα έπρεπε να προκύψει, και να λυθεί, το θέμα της σωστής (από ηθικής αποψης, και όχι μόνο) πηγής απόκτησης καθαρόαιμου σκύλου. Επιπλέον, μέσα από την έρευνα θα βρει κανείς και ποιοι είναι οι εκτροφείς της φυλής που τον ενδιαφέρει, οι οποίοι βρίσκονται υπό τη σκέπη του κυνολογικού ομίλου Ελλάδας (ΚΟΕ, αν μιλάμε για εσωτερικό) ή άλλου ομίλου της διεθνούς κυνολογικής ομοσπονδίας (FCI) στην οποία θα υπάγεται ο όμιλος της χώρας του επιθυμητού εκτροφέα.
(Υπάρχουν σοβαροί όμιλοι στο εξωτερικό κι εκτός FCI, αλλά αυτή είναι συζήτηση που έρχεται σε δεύτερο, τρίτο ή... εικοστό τρίτο χρόνο)