OΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ


boxer

Well-Known Member
2 Αυγούστου 2006
529
1
ATHENS
www.petcorner.gr
H ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ είναι μια φυσική εναλλακτική θεραπευτική μέθοδος που λειτουργεί εξαλείφοντας την υποκείμενη ανισορροπία στο σώμα του κατοικίδιου, η οποία προκαλεί τα συμπτώματα.

Γενικά, η σύγχρονη συμβατική ιατρική και κτηνιατρική πρακτική βασίζεται σε ένα σύστημα καταστολής των συμπτωμάτων της ασθένειας, όχι στο να θεραπεύει την αιτία της. Τα συμπτώματα είναι μια ένδειξη ασθένειας, σημάδια ότι το σώμα παλεύει να επιστρέψει στην κατάσταση ισορροπίας του. Η κατάπνιξη των συμπτωμάτων της ασθένειας συχνά έχει ως αποτέλεσμα η ασθένεια να προχωράει βαθύτερα, έχοντας σαν επακόλουθο μια διαφορετική και συχνά πιο σοβαρή σειρά από συμπτώματα ενώ η υποκείμενη ανισορροπία παραμένει ανεξέλεγκτη.

Η ομοιοπαθητική είναι ένα σύστημα ιατρικής που ανακαλύφθηκε πριν 200 χρόνια από τον Γερμανό φυσικό χημικό, και μεταφραστή Samuel Hahnemann(1755-1843). Ο Hahnemann κατάπιε φλοιό του δέντρου κιγχόνη που περιέχει κινίνη(φάρμακο)[εκείνο τον καιρό χρησιμοποιούσαν την κινίνη για την θεραπεία της ελονοσίας] ο οποίος τον έκανε να βιώσει τα συμπτώματα της ελονοσίας(κυρίως κρυάδες, ζέστη και παραλήρημα από τον πυρετό της ελονοσίας). Όταν σταμάτησε να παίρνει την κιγχόνη, τα συμπτώματα κόπασαν. Από αυτή την εμπειρία, αποφάνθηκε ότι: τα φάρμακα, τα οποία προκαλούν τα συμπτώματα της ασθένειας, μπορούν μάλιστα και να θεραπεύσουν την ασθένεια αυτή. Στη συνέχεια, άρχισε να χρησιμοποιεί την μικρότερη δυνατή ποσότητα φαρμακευτικής ουσίας και ξεκίνησε μια μακρόχρονη έρευνα τεστάροντάς τες στη χρήση τους να θεραπεύουν ασθένειες οι ουσίες αυτές.

Είναι θλιβερό ότι στις μέρες μας, άνθρωποι και ζώα υποφέρουν από τις ίδιες ασθένειες. Οι άνθρωποι τώρα πληροφορούνται και μαθαίνουν ότι τα ίδια φυσικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε για εμάς, ειδικότερα όσων αφορά την ομοιοπαθητική, μπορούν να φανούν εξίσου ευεργετικά και στα ζώα συντροφιάς μας. Παρομοίως, καθώς χρησιμοποιούνται συνθετικά φάρμακα στα ζώα μας όλο και περισσότερο, υποφέρουν και αυτά από τοξικές, επιβλαβείς , μοιραίες παρενέργειες.
Η ομοιοπαθητική είναι μία σοφή επιλογή για τα κατοικίδιά μας, ενώ ένα συνθετικό προϊόν μπορεί να βλάψει το συκώτι και τα νεφρά.

Όπου η αλλοπαθητική ιατρική πρέπει να χρησιμοποιηθεί, η ομοιοπαθητική μπορεί να συνδράμει στην απουσία των παρενεργειών της αλλοπαθητικής.
Η έννοια του «Άσε τα όμοια να θεραπευθούν από τα όμοια» είχε εκφραστεί πρώτα από τον Ιπποκράτη και η σημασία του είχε θεωρηθεί από άλλους πως ήταν ότι ο καλύτερος θεραπευτικός παράγων για να θεραπευτεί μια ασθένεια είναι να μοιάζει ο ίδιος με την ασθένεια αυτή. Για παράδειγμα, ένα βότανο που ένα κομμάτι του έχει σχήμα σαν νεφρό, χρησιμοποιούταν για προβλήματα των νεφρών ή κάτι κόκκινo μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για το αίμα. Ανάμεσα σε άλλους γιατρούς και στον εαυτό του, ο Hahnemann έκανε πειράματα με πολλές ουσίες, ξανανακάλυψε τον πραγματικό νόμο των ομοίων, ο οποίος είναι η ανακάλυψη της Ομοιοπαθητικής.

200 χρόνια πειράματα, αποδείξεις, και χρήση ομοιοπαθητικών φαρμάκων έχουν δείξει ότι αφού τα συμπτώματα είναι ο τρόπος του σώματος να αμύνεται και να θεραπεύεται όπως και το να αντιμετωπίζει το άγχος, τα ομοιοπαθητικά γιατρικά δουλεύουν σε συνεργασία μαζί του, παρά εναντίον του συνολικού αμυντικού συστήματος του καθενός και παρέχουν μια ήπια αλλά αποτελεσματική και ισχυρή θεραπεία.

Ειδικότερα, με την ομοιοπαθητική μπορούν να αντιμετωπιστούν προβλήματα από το πιο απλό(όπως μια εξωτερική πληγή) μέχρι το πιο σύνθετο(όπως προβλήματα ζωτικών οργάνων, ή ακόμα και όγκοι)

Oρισμένα παραδείγματα:

Σύμφωνα με μαρτυρίες, πιλότοι του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου πρόσεξαν ότι η όρασή τους τη νύχτα βελτιωνόταν αισθητά αφότου έτρωγαν μύρτιλλον vaccinium myrtillus(bilberry)

Φλοιός μαύρης καρυδιάς(black walnut hull) χρησιμοποιείται επιτυχώς για θεραπεία και πρόληψη για τα σκουλήκια της καρδιάς. Μία από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις της ασθένειας αυτής, καθώς ο κτηνίατρος είχε πει ότι το σκυλί ήταν στη χειρότερη κατάσταση που είχε δει, θεραπεύθηκε μέσα σε 3 μήνες, μετά από 3 μήνες θεραπείας το σκυλί ήταν αρνητικό στην ασθένεια των σκουληκιών της καρδιάς.

Υπάρχουν αναφορές επιτυχίας για σκυλιά που είχαν διαγνωστεί με όγκο στον εγκέφαλο και μετά από 5 μήνες θεραπείας με γαϊδουράγκαθο cnicus benedictus(blessed thistle) και φυσική δίαιτα, οι όγκοι συρρικνώθηκαν.
Related terms: Bitter thistle, cardin, Carbenia benedicta, Chardon Benit, Cardo Santo, Carduus benedictus, Cnici benedicti Herba, cnicus, holy thistle, Kardo-benedictenkraut, St. Benedict thistle, salonitenolide, spotted thistle.

Μια γερμανική μελέτη τεκμηρίωσε ότι η μακρόχρονη χρήση του γίγκο (gingko biloba) έδειξε βελτίωση σε καρδιαγγειακόυς κινδύνους, ασθένειες της στεφανιαίας αρτηρίας, υπέρταση, υπερχολεστερολημία,κλπ. (Witte et al., 1992)

Grapeseed-antioxidant: ένα από τα κυριότερα αντι καρκινικά βότανα!! 20 φορές πιο δυνατό από τη βιταμίνη C και 50 φορές πιο ισχυρό από τη βιταμινη Ε στο να αδρανοποιεί τις «ελεύθερες ρίζες». Ελεύθερη ριζική βλάβη είναι ο σύνδεσμος σε περισσότερες από τις 60 σοβαρότερες ασθένειες. Αναφορές από ανθρώπους που το χρησιμοποιούν πιστωποιούν ότι βοηθά τις ακόλουθες περιπτώσεις: αλλεργίες, αρθρίτιδα, άσθμα, φραγμένες στεφανιαίες αρτηρίες, πτωχή κυκλοφορία, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη, οίδημα, γλαύκωμα, πονοκεφάλους, αιμορροϊδες, φλεγμονές αρθρώσεων, τραντάγματα ποδιών τη νύχτα, διογκωμένο προστάτη, καφέ σημάδια δέρματος, κυτταρίτιδα, έκζεμα, φαγούρα, ψωρίαση, παλιές χειρουργικές ουλές.

Η υούκκα η αλοήφυλλος(yucca) κερδίζει αυξημένη προσοχή των «φυλάκων σκύλων» λόγω της επιτυχίας της στη θεραπεία αρθρίτιδας, δυσπλασίας ισχίου, και άλλων ασθενειών στα οστά και στις αρθρώσεις(όχι όμως στον όγκο οστού)


Αν το κατοικίδιό σας υποφέρει από ασθένειες όπως αρθρίτιδα, καρκίνος, νεφρική ανεπάρκεια, παράσιτα, αλλεργίες, πρόβλημα στο συκώτι, παγκρεατίτιδα, αναπνευστικά προβλήματα, καρδιακά προβλήματα, ψωρίαση, κολίτιδες, μυκητιάσεις , διροφιλλαρία,προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα, προβλήματα ματιών και αυτιών και πολλές άλλες ασθένειες, ή αν θέλετε να τα προφυλάξετε να ΜΗΝ νοσήσουν από αυτές, σκεφτείτε και την ομοιοπαθητική,ενδεχομένως σε συνδιασμό με την κλασική, ώστε το αγαπημένο σας ζωάκι να μην κινδυνεύει να «θεραπευθεί» εικονικά από μια ασθένεια και τελικά να νοσήσει σοβαρότερα από μια άλλη.

Επίσης, πολλά βότανα είναι εκπληκτικά ευεργετικά για ζώα που εμβολιάζονται ετησίως, που παίρνουν φάρμακα για αποπαρασιτώσεις, που εκτείθενται σε καπνιστές και μολυσμένη ατμόσφαιρα, που υπόκεινται σε χημειοθεραπείες, ραδιοθεραπείες, κ.ά.
 


S

SwkDoG

Guest
Απάντηση και προβληματισμός μαζί...

Πρίν 200 χρόνια (εγώ θα έλεγα περισσότερα γιατί ακόμα και ο Ιπποκράτης με βότανα και λοιπά εθεράπευε...) είχαμε την ομοιπαθητική.
Χιλιάδες χρόνια πρίν στην Ασία είχαμε τον βελονισμό.
Επίσης πολλά χρόνια πριν είχε ανακαλυφθεί η ρεφλεξολογία , η ιριδολογία , η υδροθεραπεία , κλπ. κλπ.

Αυτό που ονομάζουμε συμβατική ιατρική είναι η νεοτέρα όλων.

Και ρωτώ, ποιά ανάγκη απαιτούσε την ανακάλυψη της συμβατικής ιατρικής εάν οι υπόλοιπες δούλευαν τέλεια και θεράπευαν?!...

Γιατί οι υπόλοιπες "φιλοσοφίες/προσεγγίσεις" της ιατρικής χάθηκαν ή παρήκμασαν σε μια περίοδο που δεν υπήρχαν "συμφέροντα φαρμακοβιομηχανιών" και η συμβατική ιατρική ήταν κάτι νέο και καινούργιο?!...

Και κάποιες παρατηρήσεις επί του κειμένου...

Η συμβατική ιατρική δεν "κυνηγάει" το σύμπτωμα , αλλά την ασθένεια.

Δεν υποφέρουμε από τις ίδιες ασθένειες όλα τα χρόνια.Οι ασθένειες μεταλλάσοντε και προσαρμόζοντε.

Έγω πιστεύω πως οι περισσότερες αν όχι όλες "εναλλακτικές" μέθοδοι έχουν να δώσουν πολλά και να συμπληρώνουν και να πλαισιώνουν την συμβατική ιατρική που,κακά τα ψέματα,έχει αποδείξη την αξία της.
Ας είμαστε σαν την μέλισσα,όπως είπε και ο φιλόσοφος,που επισκέπτετε όλα τα λουλούδια αλλά από όλα συλλέγει το νέκταρ...το "καλύτερο"!!

Το παραπάνω ισχύει και για θέματα ιατρικής και εκπαίδευσης και για όλα... :D
 


Skylos

Well-Known Member
16 Δεκεμβρίου 2006
397
0
Είχα την εντύπωση ότι όταν μιλάμε για ομοιοπαθητική ιατρική αναφερόμαστε στη χρήση ειδικών ομοιοπαθητικών σκευασμάτων και όχι στη χρήση βοτάνων, βιταμινών, αμινοξέων κλπ.

Θα το ψάξω περισσότερο και θα επανέλθω.
 


S

SwkDoG

Guest
Skylos χρησιμοποιούντε βότανα στην Ελλάδα (...και το τονίζω...στην Ελλάδα) από ομοιοπαθητικούς και προτείνοντε σαν ομοιπαθητική θεραπεία.
Βέβαια τα βότανα έχουν ενεργες ουσίες και είναι "αλλοπαθητικά" - δηλαδή δρουν με τρόπους αναγνωρίσιμους από την "συμβατική" ιατρική.

Οπότε έχεις ένα δίκιο... :wink:

Θα συνεχίσω αργότερα επί του θέματος μια που το "ψάχνω"...
 


S

SwkDoG

Guest
Ένα καλό της ομοιοπαθητικής είναι η εξατομικευμένη αντιμετώπιση του ασθενούς.
Είναι σημαντικό πράγμα ο γιατρός σου να ενδιαφέρετε για αυτά που σε απασχολούν και σε στεναχωρούν.Κάποιοι μάλιστα από τους "ασθενείς" έχουν ανάγκη μόνο αυτό!...
Στην ουσία οι καλοί γιατροί (συμβατικοί και μη) εδώ και χιλιάδες χρόνια εφαρμόζουν αυτήν ακριβώς την αντιμετώπιση και σε αυτό το σημείο να συμφωνήσω πως και οι "κλασικοί" γιατροί πρέπει να γίνουν λίγο πιο άνθρωποι.

Χάρη στην ολιστική αντιμετώπιση, η ομοιοπαθητική έχει συσσωρεύσει έναν αρκετά εντυπωσιακό όγκο γνώσης.Για παράδειγμα ένας ομοιοπαθητικός, αντιμέτωπος με κάποιο αλλεργικό σύμπτωμα, μπορεί να δώσει απλές διατροφικές συμβουλές που θα το εξαλείψουν.Αυτό ισχύει για οποιοδήποτε σύστημα ιατρικής: κανένα δεν είναι 100% άχρηστο και στην πραγματικότητα τα περισσότερα κάνουν καλά κάμποσα πραγματάκια.Τα λαϊκά γιατροσόφια με βάση τα βότανα για παράδειγμα έχουν αρκετά εντυπωσιακό ποσοστό εγκυρότητας.Αν έχεις αφιερωθεί με ειλικρινή διάθεση στη θεραπεία των ανθρώπων, τελικά έχεις και ειλικρινή διάθεση να παρατηρήσεις και να μάθεις από τα λάθη σου με αποτέλεσμα τη συσσώρευση γνώσης.

Στο κάτω-κάτω και ο Hahnemann δεν ήταν κανάς βλάκας!...
Είναι π.χ. ο ίδιος που εισήγαγε την καραντίνα σαν εργαλείο αποτροπής επιδημιών στην Πρωσσία.Ούτε η κλασική ιατρική του καιρού του ήταν κάτι το τρομερά επιστημονικό...δεισιδαίμονες σφάχτες ήτανε οι περισσότεροι. Αν η κλασική ιατρική, ξεκινώντας από αυτό το επίπεδο, έχει φτάσει σε 200 χρόνια να συζητά τη δημιουργία τεχνητών οργάνων από βλαστοκύτταρα, καθόλου περίεργο που και η ομοιοπαθητική έχει πετύχει κι αυτή κάτι, παρά τις προβληματικές θεμελιώδεις παραδοχές της.

Στην ουσία κιόλας υπάρχουν 2 "σχολές" ομοιoπαθητικής.
Υπάρχουν οι "επιστημονικοί", που γενικά θεωρούν πως η ομοιοπαθητική θα έπρεπε να είναι συμβατή με την κλασική ιατρική (ουσιαστικά ένας υποκλάδος) με κύριους εκφραστές τους Robert Dangeon και Richard Hughes.Υπάρχουν από την άλλη οι "μεταφυσικοί", που στηρίζονται κυρίως στην σχεδόν θρησκευτική ανάγνωση των Βιβλίων του Μεγάλου Δασκάλου, με έτερο (ή, για πολλούς, σημαντικότερο) Μεγάλο Δάσκαλο τον James Tyler Kent. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της δεύτερης είναι η εχθρότητα των οπαδών της (όχι αναγκαστικά των επαγγελματιών της, εν μέρει και λόγω του πραγματισμού που υπαγορεύουν οι ευθύνες τους) προς την κλασική ιατρική, πράγμα λογικό αν λάβουμε υπόψη μας το χαρακτήρα της σαν σχεδόν πλήρες σύστημα πεποιθήσεων.

Σήμερα οι δυο σχολές αντιπροσωπεύονται από την "πολύπλοκη ομοιοπαθητική" (που εξασκείται κυρίως στη Γερμανία), ένα παρακλάδι ουσιαστικά της "φυτοθεραπείας/βοτανοθεραπείας και την "κλασική ομοιοπαθητική"...που βασικά είναι η Ομοιοπαθητική στην οποία έχετε 99% πιθανότητες να πέσετε.

...και θα συνεχίσουμε αργότερα την "περιπλάνηση" μας στα μονοπάτια της ομοιοπαθητικής.... :wink: :D
 


S

SwkDoG

Guest
Πάμε λίγο παρακάτω λοιπόν...

Εστιάζοντας λοιπόν στην Κλασική Ομοιοπαθητική, πρέπει να σταθούμε σε δύο θεμελιώδεις παραδοχές της:

1. Ο Νόμος των Ομοίων.
2. Ο Νόμος των Απειροελάχιστων ή "αρχή της ελάχιστης δόσης".

Το πρώτο μας λέει ότι το όμοιο θεραπεύει το όμοιο. Π.χ. η φαγούρα θεραπεύεται με τσουκνίδα, γιατί η τσουκνίδα προκαλεί φαγούρα. Θα ασχοληθούμε με αυτόν τον "Νόμο" αργότερα.

Ο 2ος νόμος είναι ο ακριβής μηχανισμός μέσα από τον οποίο λειτουργεί ο 1ος. Δηλαδή,εντάξει,"το όμοιο θεραπεύει το όμοιο" επί της αρχής,στην πράξη όμως είναι λίγο πιο πολύπλοκα τα πράγματα από το να δώσεις απλά τσουκνίδα σε κάποιον που έχει φαγούρα. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι αν κάποιος έχει φαγούρα και πας και τον τρίψεις με τσουκνίδα,μάλλον δε θα τον πολυβοηθήσεις.Επίσης αν απλά βράσεις τσουκνίδες και του δώσεις να πιει,το πιο πιθανό είναι ότι δε θα γίνει τίποτα.

Ο Νόμος των Απειροελάχιστων λέει ότι οι θεραπευτικές-βάσει του 1ου Νόμου-ιδιότητες μιας ουσίας ενεργοποιούνται μέσα από μία συγκεκριμένη διαδικασία κατεργασίας, η οποία λέγεται ενίσχυση (potentiation) ή δυναμιτισμός (dynamitisation).


Σε τι συνίσταται η διαδικασία της ενίσχυσης?!...
Είναι πολύ απλό...παίρνεις την ουσία που σε ενδιαφέρει (ας πούμε εκχύλισμα τσουκνίδας) και τη διαλύεις σε νερό.Βάζεις το διάλυμα σε ένα σέηκερ και κουνάς αρκετά καλά.Μετά, παίρνεις από το σέηκερ μια σταγόνα και τη ρίχνεις σε ένα καινούριο σέηκερ με καθαρό νερό, το οποίο επίσης κουνάς.Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία μέχρι το αρχικό εκχύλισμα να έχει αραιωθεί μερικά δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων φορές.Το τελικό προϊόν περιέχει 1 μέρος τσουκνίδας ανά 1e32 (1 και 32 μηδενικά) ή 1e40 μέρη νερού.Σε τέτοιες μόνο συγκεντρώσεις και μόνο εφ' όσον αυτές έχουν προκύψει με την παραπάνω διαδικασία,εκδηλώνεται πλέον η θεραπευτική ιδιότητα της τσουκνίδας για τη φαγούρα -σύμφωνα πάντα με τον Νόμο των Απειροελάχιστων.

Θα σταθούμε λίγο στη φράση "1 μέρος τσουκνίδας ανά 1e32 μέρη νερού". Η χημεία μας λέει ότι ένα λίτρο νερού περιέχει περίπου 3e25 μόρια νερού. Απλή μέθοδος των τριών:

Τα 1e32 μόρια νερού περιέχουν 1 μόριο τσουκνίδας.
Τα 3e25 μόρια νερού περιέχουν x; μόρια τσουκνίδας.

Απάντηση: x = 3e25/13e2 ~ 0.0003 μόρια τσουκνίδας.

(κάνω κάποιες απλουστευτικές παραδοχές,όπως ότι η τσουκνίδα είναι ένα μόριο και ότι αυτό ζυγίζει περίπου το ίδιο με το νερό.Μη νομίσετε ότι αδικώ την ομοιοπαθητική,ίσα-ίσα...αν δούμε την τσουκνίδα σαν το πολύπλοκο μίγμα μακρομορίων που είναι, προκύπτει ότι 1 λίτρο νερού περιέχει ακόμα λιγότερη τσουκνίδα!...)

Εδώ τώρα θα πρέπει να συγκεντρωθείτε,γιατί παίζει μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια:

Δεν υπάρχουν "0.0003" μόρια τσουκνίδας.Τα μόρια δε διαιρούνται.Δεν υπάρχει "μισό" μόριο κάπου.Υπάρχει είτε ένα, είτε κανένα!!...

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι ένα πράγμα για το οποίο μπορούμε να είμαστε βέβαιοι είναι το τελικό διάλυμα δεν περιέχει καθόλου τσουκνίδα.Είναι καθαρό νερό και τίποτα παραπάνω.

Εδώ θα πρέπει να γίνει μια αναγκαία παρένθεση.Η Ομοιοπαθητική θεμελιώθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα.Τότε διατυπώθηκε από τον ιδρυτή της,το Hahnemann ο Νόμος των Απειροελάχιστων.Η χρονολογία της διατύπωσης έχει σημασία, γιατί εκείνη την εποχή τα επιστημονικά δεδομένα ήταν εντελώς διαφορετικά.Συγκεκριμένα δεν ήταν γνωστή η ύπαρξη των μορίων και των ατόμων.Όλοι νόμιζαν ότι η ύλη είναι άπειρα διαιρετή, που σημαίνει ότι ένα διάλυμα είναι άπειρα αραιώσιμο.Κατά συνέπεια μπορούσε κανένας να μιλάει για διαλύματα "1 μέρος στα 1e32".Σήμερα αυτό δε γίνεται.Ένα πράγμα που είναι αναγκασμένοι να παραδεχθούν οι σύγχρονοι ομοιοπαθητικοί, είναι ότι διάλυμα "1 μέρος στα 1e32" δεν υπάρχει. Διάλυμα "1 μέρος στα 1e32" είναι καθαρό νερό χωρίς ίχνος της αρχικής ουσίας, τελεία και παύλα.

Θα σταματήσουμε σε αυτό το σημείο και θα επανέλθουμε αργότερα και αν και το σημείο που σταματήσαμε "αδικεί" πολύ την ομοιοπαθητική να επαναλάβω πως καλά στοιχεία υπάρχουν παντού... :D
 


S

SwkDoG

Guest
Ώρα να συνεχίσουμε από εκεί που το αφήσαμε λοιπόν... :)

Ο Νόμος των Απειροελάχιστων λοιπόν επαναδιατυπώνεται σήμερα ως εξής:
Οι θεραπευτικές ιδιότητες μιας ουσίας,βάσει του Νόμου των Ομοίων,εκδηλώνονται από καθαρό νερό το οποίο έχει προκύψει από επανειλημμένη αραίωση κάποιου διαλύματος της ουσίας.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι για να ισχύει ο Νόμος των Απειροελάχιστων,πρέπει να υπάρχει κάποιος μηχανισμός με τον οποίον η τσουκνίδα μεταδίδει τις ιδιότητές της στο νερό,μέσα από τη διαδικασία της ενίσχυσης (δηλαδή της αραίωσης).

* Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως αν αυτός ο μηχανισμός υπάρχει,δεν βλέπω το λόγο (όπως και άλλοι ...) γιατί το νερό θα έπρεπε να κολλάει ιδότητες μόνο από την τσουκνίδα που του ρίξαμε και όχι από το ψάρι που ζεί και κινείτε σε αυτό ή από το ελαφάκι που αφόδευσε μέσα στο παταμάκι 10.000 χρόνια πρίν??!!...αλλά δεν θα ασχοληθούμε με αυτή την απολύτως βάσιμη ένσταση...)

Η πιο εσωτερική θεωρία που θα ακούσετε, είναι ότι στο ενεργειακό επίπεδο των ζωικών δυνάμεων (του οποίου "φυσικά" εκδήλωση είναι ο υλικός κόσμος...Α! ρε Πλάτωνα τι φωτιές μας έχεις ανάψει?!),το νερό λειτουργεί σα μέσο στο οποίο "καταγράφεται" η ζωική δύναμη της τσουκνίδας,με τον ίδιο περίπου τρόπο που μια κασέτα (ένα μαγνητικό μέσο) μπορεί να καταγράψει το μαγνητικό πεδίο της κεφαλής του μαγνητοφώνου.Αυτή η θεωρία (αρκετά κυρίαρχη, παρατηρώ με λύπη) έρχεται σε συμφωνία με τη γενικότερη κλασική ομοιοπαθητική κοσμοθέαση, με την οποία θα ασχοληθούμε αργότερα.

Μια κάπως πιο προσγειωμένη θεωρία είναι ότι το νερό λειτουργεί ακριβώς σαν ηλεκτρομαγνητικό μέσο:
Τα μόρια της τσουκνίδας (που φυσικά έχουν,έστω και μικρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία όπως κάθε μόριο) αφήνουν μια "μαγνητική υπογραφή" στα μόρια του νερού.Λειτουργούν δηλαδή σαν πολλές,μικροσκοπικές κεφαλές μαγνητοφώνου,και τα μόρια του νερού λειτουργούν σαν πολλές,μικροσκοπικές μαγνητικές ταινίες.

Τη θεωρία αυτή την αναφέρω γιατί από εκεί προέρχεται η μόνη μέχρι σήμερα ένδειξη ότι ο Νόμος των Απειροελάχιστων έχει κάποια βάση.Πρόκειται για το περίφημο πείραμα του Benveniste .

Σύντομο background:
Υπάρχουν κάποια κύτταρα στο αίμα που αντιδρούν σε μια συγκεκριμένη ουσία,με αποτέλεσμα την πρόκληση αλλεργίας.

Ο Benveniste λοιπόν διαπίστωσε πειραματικά ότι καθαρό νερό που έχει προκύψει με αραίωση της ουσίας που προκαλεί την αλλεργία, εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις σε αυτά τα κύτταρα.Tο νερό κληρονομεί ιδιότητες από πράγματα που έχουν διαλυθεί σε αυτό στο παρελθόν.Άρα,υπάρχει πειραματική θεμελίωση για το Νόμο των Απειροελάχιστων.Δυστυχώς,δεν κατάφερε να επαναλάβει τα αποτελέσματά του όταν τα πειράματα έγιναν παρουσία σκεπτικιστών και το όλο θέμα κατέληξε σε φάρσα (ο Benveniste πλεόν έχει ξεφύγει τελείως: ισχυρίζεται ότι οι ιδιότητες αυτές μπορούν επίσης να αποθηκευθούν σε ένα σκληρό δίσκο, να μεταδοθούν από το Ιντερνετ και να γίνουν upload σε άλλο νερό!!...).

Η επιστημονική (και μη) διαμάχη γύρω από την εγκυρότητα του πειράματος του Benveniste είναι ακόμα αρκετά έντονη.Φυσικά αυτό δεν εμποδίζει μερικούς από τους πιο ενθουσιώδεις οπαδούς της να ισχυρίζονται ότι το πείραμα αποτελεί την τελειωτική απόδειξη ότι η ομοιοπαθητική έχει βάση.

Με τόση φασαρία,απαιτείται πραγματικά καθαρό μυαλό για να παρατηρηθεί ότι ακόμα και αν το πείραμα του Benveniste ήταν σωστό,δεν αποτελεί επιβεβαίωση του Νόμου των Απειροελάχιστων,αλλά διάψευση!Όπως πολύ σωστά -και προς τιμήν του- παρατηρεί ο Γιώργος Βυθούλκας, κορυφαίος εν ζωή κλασικός ομοιοπαθητικός και τιμημένος με το Εναλλακτικό Βραβείο Νόμπελ,ο Νόμος των Απειροελάχιστων λέει ότι το αραιωμένο διάλυμα θα έπρεπε να θεραπεύει την αλλεργία και όχι να την προκαλεί!

Συνεπώς, αν αγνοήσουμε τις υποκειμενικές εντυπώσεις των οπαδών της ομοιοπαθητικής, ο Νόμος των Απειροελάχιστων μένει:

1. Με θεωρητική θεμελίωση βασισμένη στην (λανθασμένη) υπόθεση της άπειρης διαιρετότητας της ύλης.
2. Με μοναδική πειραματική τεκμηρίωση ένα αμφίβολο πείραμα που για την ακρίβεια τον... διαψεύδει!

Έχω την εντύπωση ότι αυτό δε λέγεται "νόμος",αλλά "θρησκευτική πεποίθηση".Και δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις per se.
Έχω πρόβλημα με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις που δικαιολογούν το να συσκευάζεται καθαρό νερό σε μπουκαλάκια που λένε "φάρμακο" και να πωλείται για 20euro τα 15ml ή αν προτιμάτε 1320euro το λίτρο!!!...

Αυτό φίλοι μου δεν είναι ιατρική είναι επιτυχημένη αλχημεία:
Μετατροπή νερού σε χρυσάφι!!!... :D


Έχει και συνέχεια όμως η πορεία μας... :)
 


Skylos

Well-Known Member
16 Δεκεμβρίου 2006
397
0
Μπράβο Skwdog! Αυτές τις πληροφορίες έψαχνα.

Και συμφωνώ απόλυτα με αυτό:

Skwdog said:
Έχω την εντύπωση ότι αυτό δε λέγεται "νόμος",αλλά "θρησκευτική πεποίθηση".
Όσον αφορά το γιατί πολύς κόσμος στρέφεται σε εναλλακτικές θεραπείες δεν είμαι σίγουρος αν οφείλεται στη φιλοσοφία της κλασσικής ιατρικής ή στην κακή "βιομηχανοποιημένη" εφαρμογή της από τους γιατρούς. Προσωπικά δεν έχω συναντήσει κανέναν που στόχος του φαίνεται να είναι η ίαση του ασθενούς. Είναι σα να έχουν στο μυαλό τους μία λίστα από τις πιο συνηθισμένες ασθένειες και τις πιο συνηθισμένες θεραπείες και απλά τις αντιστοιχούν με τα συμπτώματα που τους περιγράφεις. Αν αυτό που έχεις είναι μέσα στη λίστα είσαι τυχερός. Αν όχι ουσιαστικά σου λένε κόψε το λαιμό σου.

Για παράδειγμα θυμάμαι κάποτε με πονούσε πολύ ο αυχένας μου, δε μπορούσα με τίποτα να βολευτώ στο μαξιλάρι και έπρεπε κάθε τόσο να πιέζω τους σπόνδυλους να κάνουν κρακ και να "μπουν" στη θέση τους για να ανακουφιστώ. Πήγα στον ορθοπεδικό, μου έβγαλε ακτινογραφία και επειδή η ακτινογραφία δεν έδειξε τίποτα με έστειλε σπίτι μου. Ούτε λόγος για φυσιοθεραπεία, ασκήσεις, σωστή στάση τους σώματος κλπ. Το πρόβλημα μου λύθηκε μόνο όταν άρχισα να κάνω γυμναστική με βάρη και δυνάμωσαν οι μυς του αυχένα.

Νομίζω ότι υπάρχει πολύς κόσμος που ταλαιπωρείται έτσι πηγαίνοντας από γιατρό σε γιατρό χωρίς να βρίσκει λύση στο πρόβλημα του ή ακόμα σε μερικές περιπτώσεις γίνεται χειρότερα από παρενέργειες ασφαλών υποτίθεται φαρμάκων και στο τέλος χάνει την εμπιστοσύνη του στην κλασσική ιατρική.
 


S

SwkDoG

Guest
Skylos το Πάσχα πλησιάζει και ελπίζω να μη ξεχάσεις να μου φέρεις λαμπάδα μια που με έχεις "ξαναβαφτίσει" μερικές φορές (SwkDoG...Skwdog)!!!!.... :lol:

Απαντήσεις στο γιατί στρέφετε ο κόσμος υπάρχουν αρκετές...
Μία είναι αυτή που αναφέρθηκε στην αρχή-η εξατομικευμένη αντιμετώπιση του ασθενούς-και είναι λίγο-πολύ και αυτό που εσύ περιγράφεις.
Αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι (όπως μόδα,κουλτούρα,άγνοια,απελπισία,καχυποψία,κακές εμπειρίες και άλλα πολλά).

Σημαντικότερο είναι όταν κάνουμε κάτι να ξέρουμε το "γιατί" και να μη χάνουμε ποτέ το κριτικό μας ένστικτο και την κοινή λογική.

Αν υπάρχει ανταπόκριση και "όρεξη" για το θέμα μπορούμε να επεκτείνουμε και σε έννοιες όπως "placebo effect","nocebo effect","αυτοίαση" και άλλα πολλά που παίζουν ρόλο στα αποτελέσματα της ομοιοπαθητικής και την άποψη μας για αυτή.

Το να "μονολογώ" με τεράστιες δημοσιεύσεις μου φαίνετε κουραστικό αν δεν ενδιαφέρει τους υπόλοιπους και θα το έκανε πιο "εύπεπτο" αν παρεμβάλονταν και αντίθετα επιχειρήματα... :)
 




Skylos

Well-Known Member
16 Δεκεμβρίου 2006
397
0
SwkDoG said:
Skylos το Πάσχα πλησιάζει και ελπίζω να μη ξεχάσεις να μου φέρεις λαμπάδα μια που με έχεις "ξαναβαφτίσει" μερικές φορές (SwkDoG...Skwdog)!!!!.... :lol:
Ουψ! :lol:
 


S

SwkDoG

Guest
Λοιπόν boxer,μια που το θέμα το ξεκίνησες εσύ και φαίνετε να είσαι "υποστηρικτής" της ομοιοπαθητικής,τι γνώμη έχεις για την ομοιοπαθητική μετά τα παραπάνω?...

Και θα μεταφέρεις αυτούς τους προβληματισμούς (αλλά και άλλους που δεν γράφτηκαν...) στον ομοιοπαθητικό σου (κτηνίατρο ή ιατρό)?!...
 


boxer

Well-Known Member
2 Αυγούστου 2006
529
1
ATHENS
www.petcorner.gr
1) στο γηπεδο παιζεις μονος σου, το ξερεις και το εκμεταλλευεσαι αναλογως... ο πραγματικος αντιλογος θα ερχοταν απο εναν ομοιοπαθητικο ή ολιστικο κτηνιατρο. εδω μεσα δεν υπαρχει.. :wink:

2)εχω την ιδια γνωμη που ειχα και πριν. η ομοιοπαθητικη μπορει να κανει θαυματα, ή μπορει να μην κανει τιποτα ισως. αυτο που δεν ανεχομαι ειναι οτι πολυ συχνοτερα η συμβατικη μπορει να σκοτωσει, και κανεις συμβατικος δε φροντιζει να προειδοποιει αναλογως.
ωστοσο, το καλυτερο αλλα και αναγκαστικο συνηθως, ειναι ο συνδιασμος τους. τουλαχιστον στις πολυ σοβαρες περιπτωσεις, η μια απο τις δυο σιγουρα δεν ειναι αρκετη.
μην ξεχναμε οτι τα σκευασματα στα βαζακια δεν ειναι αρκετα ουτως ή αλλως... για παραδειγμα, τι να το κανει το αντικαρκινικο βοτανο, οταν καθε μερα τρεφεται με καρκινογονες ουσιες?και παει λεγοντας..

3)οχι δε θα μεταφερω τις αποψεις σου αλλα αν θελεις να σου στειλω τα στοιχεια του να τα πειτε....................................................................

Αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι (όπως μόδα,κουλτούρα,άγνοια,απελπισία,καχυποψία,κακές εμπειρίες και άλλα πολλά).
:) Αυτοι ακριβως ειναι και οι λογοι που οι περισσοτεροι στρεφονται τυφλα μονο στην κλασικη. και βγαινουν χαμενοι..

Όσον αφορά το γιατί πολύς κόσμος στρέφεται σε εναλλακτικές θεραπείες δεν είμαι σίγουρος αν οφείλεται στη φιλοσοφία της κλασσικής ιατρικής ή στην κακή "βιομηχανοποιημένη" εφαρμογή της από τους γιατρούς. Προσωπικά δεν έχω συναντήσει κανέναν που στόχος του φαίνεται να είναι η ίαση του ασθενούς. Είναι σα να έχουν στο μυαλό τους μία λίστα από τις πιο συνηθισμένες ασθένειες και τις πιο συνηθισμένες θεραπείες και απλά τις αντιστοιχούν με τα συμπτώματα που τους περιγράφεις. Αν αυτό που έχεις είναι μέσα στη λίστα είσαι τυχερός. Αν όχι ουσιαστικά σου λένε κόψε το λαιμό σου.
δικιο εχεις Skylos , αλλα αλλος ενας λογος(ο σημαντικοτερος για μενα) που παρα πολλοι στρεφονται στην ομοιοπαθητικη, ειναι οτι εχει αποδειχτει οτι μπορει να ειναι αποτελεσματικη. και σιγουρα πιο ακινδυνη.

αυτα. δεν εχω και ιδιαιτερη εμπνευση τωρα...
SwkDog μπορεις να συνεχισεις να μονολογεις.. εχμ να δινεις πληροφοριες εννοω :p καλο ειναι. λιγο σπρωξιμο το θες παντα ομως.. καποιος να πει για barf, για ομοιοπαθητικη, για εμβολιασμο,... απο μονος σου δε "ριχνεις" τιποτα.. :?
 


S

SwkDoG

Guest
Γιατί παίζω μόνος μου?!... :?

Εσύ άνοιξες το θέμα "εκθιάζοντας" την ομοιοπαθητική χωρίς να είσαι ομοιοπαθητικός ή ολιστικός και φάνηκε να "το έχεις ψάξει"...αυτά που έγραψα δεν τα είχες αναρωτηθεί και δεν τα είχες απαντήσει?!...

Αν όχι,ποιά είναι η γνώμη σου τώρα?...

Τώρα να μου δώσεις τα στοιχεία ενός ομοιοπαθητικού,να τον πάρω τηλέφωνο και να του πώ ότι είναι κομπογιαννίτης,μοιάζει περισσότερο με φάρσα!!...
Αν ήταν θα έπαιρνα το "Χρυσό Οδηγό" και θα έπαιρνα έναν-έναν τους ομοιοπαθητικούς να τους "τα χώνω"!!...

Εσύ "διαφήμισες" την ομοιοπαθητική εδώ οπότε μόνη σου πήρες το "χρήσμα" του υπερασπιστή της... :p :D

αλλα αλλος ενας λογος(ο σημαντικοτερος για μενα) που παρα πολλοι στρεφονται στην ομοιοπαθητικη, ειναι οτι εχει αποδειχτει οτι μπορει να ειναι αποτελεσματικη. και σιγουρα πιο ακινδυνη.
Κανά επιχείρημα για αυτά?!!...Αλλιώς και το ζωόδιο μου "πέφτει μέσα" πολλές φορές...λές να διακηρύσω την αστρολογία ως υπέρτατη επιστήμη?! :p

λιγο σπρωξιμο το θες παντα ομως...καποιος να πει για barf, για ομοιοπαθητικη, για εμβολιασμο... απο μονος σου δε "ριχνεις" τιποτα...
Σε αυτό έχεις δίκιο...Δεν "σπρώχνω" κάτι...οπότε δεν "ρίχνω" τίποτα... :p :D
 


boxer

Well-Known Member
2 Αυγούστου 2006
529
1
ATHENS
www.petcorner.gr
περασε και δεν ακουμπησε....

Γιατί παίζω μόνος μου?!...
:?
ειπα γιατι

Εσύ άνοιξες το θέμα "εκθιάζοντας" την ομοιοπαθητική χωρίς να είσαι ομοιοπαθητικός ή ολιστικός και φάνηκε να "το έχεις ψάξει"...αυτά που έγραψα δεν τα είχες αναρωτηθεί και δεν τα είχες απαντήσει?!...
ειναι ενα ενημερωτικο κειμενο με πληροφοριες για την ομοιοπαθητικη.και τι παει να πει "εκθιαζοντας"????? λες ναναι δικες μου οι πληροφοριες???????? εγω μεταφραζω απο διαφορες πηγες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

σου ειπα οτι η γνωμη μου παραμενει ιδια. εκτος αν θες να σχολιασω τα 1e32 νερου κλπ... :) :) :) αστο καλυτερα! παιξε μπαλαααα!

ενω με φαρσα δε μοιαζει να παω εκει να του δειξω το κειμενο που εκανε ποστ σε καποιο φορουμ ενας που λεει οτι ειναι κτηνιατρος..?!?!?! :shock:

τι επιχειρηματα θελεις? προσωπικα παραδειγματα εννοεις? λιγο ψαξιμο θελει και μαθαινει κανεις αν εχει αποτελεσματα ή οχι, και αν ειναι πολυ πολυ λιγοτερο ακινδυνη σε σχεση με συμβατικη.

Σε αυτό έχεις δίκιο...Δεν "σπρώχνω" κάτι...οπότε δεν "ρίχνω" τίποτα... :p :D
δε σε ενδιαφερει να ενημερωνεις στο φορουμ σου? μονο να "σχολιαζεις"?
 


S

SwkDoG

Guest
ειναι ενα ενημερωτικο κειμενο με πληροφοριες για την ομοιοπαθητικη.και τι παει να πει "εκθιαζοντας"????? λες ναναι δικες μου οι πληροφοριες???????? εγω μεταφραζω απο διαφορες πηγες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Εσύ δηλαδή διαβάζεις ένα κείμενο,δεν κρίνεις τις πληροφορίες που δίνει και το κάνεις copy/paste σε ένα φόρουμ?!!... :shock:
Μόνο μετάφραση κάνεις δεν κρίνεις?!...
Εγώ λοιπόν κρίνω το κείμενο που παρέθεσες "διαφημιστικό",παραπλανητικό,παραπληροφοριτικό,στερούμενο επιχειρημάτων και επιστημονικής τεκμηρίωσης,βασισμένο σε θρησκευτικού τύπου πεποιθήσεις άρα "ανυπόστατο" από κάθε άποψη και το κάνω με επιχειρήματα που παραθέτω.
Το σκυλακό που υπεραγαπάς τον αφήνεις στα χέρια μιας επιστήμης που δεν την κρίνεις?!!...Μόνο τη "μεταφράζεις"?!...

Αυτό ζήτησα και τίποτε παραπάνω...όπως έκρινες και έβαλες αυτό το κείμενο και αυτό το θέμα,να κρίνεις και τον αντίλογο...ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ...

Φροντίζω τα σχόλια μου να είναι "ενημερωτικά"...όχι "διαφημιστικά"... :p :D
 


Skylos

Well-Known Member
16 Δεκεμβρίου 2006
397
0
boxer said:
αλλος ενας λογος(ο σημαντικοτερος για μενα) που παρα πολλοι στρεφονται στην ομοιοπαθητικη, ειναι οτι εχει αποδειχτει οτι μπορει να ειναι αποτελεσματικη. και σιγουρα πιο ακινδυνη.
Πολλά βότανα και συμπληρώματα διατροφής έχει αποδειχθεί με επιστημονικές μελέτες ότι έχουν αποτελεσματικότητα. Όσον αφορά όμως τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα δε νομίζω ότι υπάρχουν αντίστοιχες αποδείξεις.
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Απέφυγα να συμμετάσχω στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση σας με τον φόβο ότι θα αδυνατούσα να είμαι αμερόληπτη, όσον αφορά την ομοιοπαθητική ιατρική (γενικότερα) και τα οφέλη της.

Πριν από 2 χρόνια ένας πολύ δικός μου άνθρωπος κόντεψε να αποδημήσει εις Κύριον, βασιζόμενος σε ομοιοπαθητική θεραπεία. Υποτροπίασε επικίνδυνα και αναγκαστήκαμε να του κάνουμε εισαγωγή στο νοσοκομείο άρον άρον, για να βρει την υγειά του.
Η απάντηση του κορυφαίου ομοιοπαθητικού ήταν ότι η θεραπεία δεν απέδωσε, λόγω των ταλαιπωριών (ψυχικών και σωματικών), που έδρασαν επάνω του κατά τον χρόνο θεραπείας. συμπεριλαμβανομένου και του γεγονότος του βουρτσίσματος των δοντιών του με οδοντόκρεμα γεύση μέντας… :?

Συμπέρασμα «Τι κάνεις Γιάννη? Κουκιά σπέρνω…»

Προσωπικά, θεωρώ πως ΚΑΚΩΣ η ομοιοπαθητική ανήκει στην κατηγορία της εναλλακτικής ιατρικής.
Θα πρέπει να ανήκει στην κατηγορία της παραιατρικής φροντίδας.

Το αντεπιχείρημα είναι ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα περιέχουν σε εξαιρετικά χαμηλές συγκεντρώσεις ουσίες που σε μεγαλύτερες δόσεις θα προκαλούσαν οι ίδιες τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ασθενής. Άρα να πάθει κάποιος κάτι από ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι λίγο δύσκολο.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν είναι έτσι και αυτό το βίωσα τραυματικά…

Για τις περισσότερες επιτυχίες των ομοιοπαθητικών γιατρών οφείλεται η άγνοια των ασθενών, οι οποίοι ανθυποβάλλουν τον εαυτό τους στην διαδικασία της αυτοίασης, πληρώνοντας βέβαια αδρα…

όσον αφορά την ομοιπαθητική:
Όταν διατυπώθηκε αυτή η θεωρία, το 1810, από τον Γερμανό Hahneman – δεν γνωρίζαμε ακόμα τίποτα από το πως κινούνται και δρουν οι νοσογόνοι παράγοντες. Ούτε τα μικρόβια είχαν ανακαλυφθεί, ούτε οι ιοί, ούτε οι βάκιλοι. Τα βακτηρίδια ανακαλύφθηκαν, ταξινομήθηκαν και συσχετίστηκαν με ασθένειες πολλά χρόνια μετά.

Τα τελευταία νέα (πηγή in.gr), όσον αφορά στην ομοιοπαθητική είναι τα κάτωθι. (Συγνώμη για το copy –paste, αλλά έχει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον…)

Οι ομοιοπαθητικές θεραπείες έχουν παραπλήσια δραστικότητα με τα ψευδοφάρμακα (placebo), τα οποία χορηγούνται στους ασθενείς για να τους κάνουν να νομίζουν ότι είναι καλύτερα, καταλήγει δημοσίευση σε κορυφαία βρετανική επιθεώρηση.
Μάλιστα, το έγκριτο Lancet αναφέρει σε εντιτόριαλ που συνοδεύει τη σχετική έρευνα ότι ο χρόνος για περαιτέρω μελέτες έχει πια λήξει και οι γιατροί πρέπει να είναι ειλικρινείς με τους ασθενείς τους όσον αφορά την «έλλειψη ωφέλειας» της ομοιοπαθητικής.
Στην τελευταία μελέτη, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βέρνης στην Ελβετία, με επικεφαλής τον Ματίας Έγκερ, συνέκριναν κλινικές δοκιμές ομοιπαθητικών φαρμάκων με συγκρίσιμες μελέτες της κλασσικής ιατρικής. Η ομάδα ανασκόπησε τη διεθνή βιβλιογραφία για το διάστημα 1995-2003 και εντόπισε 110 έρευνες της ομοιοπαθητικής και 110 αντίστοιχες ιατρικές μελέτες.
Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν εξελιγμένα στατιστικά εργαλεία για να βαθμολογήσουν τα αποτελέσματα των μελετών όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του δοκιμαζόμενου φαρμάκου. Όσες μελέτες έφεραν σκορ κάτω από 1,0 θεωρήθηκαν αποτελεσματικές, συγκρινόμενες με placebo.
Η γενική βαθμολογία υπολογίστηκε στο 0,96 για την ομοιοπαθητική και 0,67 για την κλασσική ιατρική, όπως αναφέρει το Reuters. Ο Δρ Έγκερ καταλήγει έτσι στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα δεν προσφέρουν «καμία πειστική ένδειξη ότι η ομοιοπαθητική ήταν ανώτερη από το placebo, ενώ για τη συμβατική ιατρική παρέμενε ένα σημαντικό όφελος».
Ωστόσο, στο ίδιο τεύχος του Lancet επισημαίνεται ότι το προσχέδιο έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πλειονότητα των μελετών που διενεργήθηκαν τα τελευταία 40 χρόνια έδειξαν ότι η ομοιοπαθητική είναι ανώτερη από το placebo.
Όμως η έκθεση του ΠΟΥ κατηγορείται για μεροληψία, καθώς σχεδόν όλες οι έρευνες που συμπεριλαμβάνονται τυχαίνει να δίνουν θετικά αποτελέσματα.
Ορισμένοι ομοιοπαθητικοί υποστηρίζουν, πάντως, ότι οι κλινικές μελέτες που εφαρμόζονται στην κλασσική ιατρική είναι ακατάλληλες για τον έλεγχο της ομοιοπαθητικής ούτως ή άλλως
Η ομοιοπαθητική βασίζεται στην αρχή ότι το όμοιο θεραπεύει το όμοιο, αν και ο ακριβής μηχανισμός δράσης παραμένει άγνωστος. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα περιέχουν σε εξαιρετικά χαμηλές συγκεντρώσεις ουσίες που σε μεγαλύτερες δόσεις θα προκαλούσαν οι ίδιες τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ασθενής.
Στις υψηλότερες από τις αραιώσεις που εφαρμόζονται, υπάρχει πιθανότητα έως και 50% το ομοιοπαθητικό σκεύασμα να μην περιέχει ούτε ένα μόριο δραστικής ουσίας.


Κλείνοντας.

Ο κάθε ένας από εμάς είναι ελεύθερος να εμπιστευτεί την τύχη τη δική του, των δικών του και κατ’ επέκταση του σκύλου του όπου θέλει: στον αστρολόγο, στον χειροπράκτη, στον βελονιστή, στον λιθοθεραπευτη, στα ανθοιάματα, στον ιριδολόγο, στο μέντιουμ, ακόμα και στην Εκατοταπυλιανή της Τήνου. Αλλά θα πρέπει να είναι ενήμερος για τις πιθανές επιπτώσεις...
 


S

SwkDoG

Guest
"Μα εμένα ο σκύλος μου έγινε καλά..." ή "Ένας ξαδερφος μου παραλίγο να πεθάνει από...".
Αυτά είναι τα λεγόμενα "ανεκδοτικά πειστήρια".

Τα ανεκδοτικά πειστήρια είναι μια από τις πιο δημοφιλείς και πειστικές μορφές πειστηρίων που παρουσιάζονται για την πίστη στο υπερβατικό,παραφυσικό και στο ψευδοεπιστημονικό.Παρ' ολ' αυτά, τα ανεκδοτικά πειστήρια έχουν μικρή αξία για τον καθορισμό της δυνατότητας ύπαρξης των πραγμάτων που επιχειρούν να υποστηρίξουν.

Οι ειλικρινείς και ζωντανές περιγραφές των επαφών με έναν άγγελο, έναν εξωγήινο,ένα φάντασμα,των θαυματουργών αποτελεσμάτων της "φραπελιάς" ή της ομοιοπαθητικής δεν έχουν μεγάλη αξία για το κατά πόσο είναι λογικό να πιστεύει κανείς σε αυτά τα πράγματα.Τέτοιες περιγραφές είναι εγγενώς υποκειμενικές, ανακριβείς,αναξιόπιστες και πολωμένες.Μπορούν να συγκριθούν με τις μαρτυρίες ικανοποιημένων πελατών που προβάλλουν διάφορες τηλεοπτικές διαφημίσεις,όπως για την αποτελεσματικότητα μιας μεθόδου αδυνατίσματος ή για τη γεύση της μαργαρίνης.

Αν δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθούν οι ισχυρισμοί,τότε δεν θα υπάρχει τρόπος να δούμε αν η εμπειρία ήταν μια αυταπάτη ή αν ερμηνεύτηκε σωστά.Αμα και άλλοι μπορούν να βιώσουν το ίδιο πράγμα, τότε είναι πιθανό να επινοηθεί ένας έλεγχος της μαρτυρίας ώστε να κρίνουμε το κατά πόσο ο ισχυρισμός που βασίζεται πάνω της είναι άξιος προσοχής ή οχι.

Αν αυτές οι μαρτυρίες/πειστήρια είναι επιστημονικώς άχρηστες, τότε γιατί είναι τόσο δημοφιλείς και γιατί είναι τόσο πειστικές?!...Υπάρχουν αρκετοί λόγοι.Οι μαρτυρίες συχνά είναι ζωντανές και περιγραφικές,γίνοντας έτσι πιο πειστικές.Συχνά λέγονται από ενθουσιώδη άτομα που φαίνονται φερέγγυα και ειλικρινή και που δεν έχουν κάποιο λόγο να μας εξαπατήσουν.Συχνά λέγονται από άτομα με κάποιο κύρος ή εξουσία, όπως κάποιον που έχει διδακτορικό στην ψυχολογία ή στη φυσική ή στην ομοιοπαθητική.Μέχρι κάποιο βαθμό, οι ανεκδοτικές μαρτυρίες γίνονται πιστευτές γιατί οι άνθρωποι θέλουν να τις πιστέψουν.Συχνά, κάποιος περιμένει με ανυπομονησία και ελπίδα κάποια κανούργια θεραπεία ή οδηγία.Η μαρτυρία δίνεται αρκετά σύντομα μετά την εμπειρία,οπότε και η διάθεση του ατόμου είναι ακόμα ανυψωμένη από την προσδοκία του για ένα θετικό αποτέλεσμα.Η εμπειρία και η μαρτυρία που αυτή παράγει,παίρνουν τελικά μεγαλύτερη αξία απ' ότι τους αξίζει.

Τέλος,πρέπει να σημειωθεί πως οι μαρτυρίες χρησιμοποιούνται συχνά σε πολλούς τομείς της ζωής, όπως στην ιατρική επιστήμη,και πως το να δίνει κανείς την ανάλογη προσοχή σε τέτοιες μαρτυρίες θεωρείται σοφό,όχι ηλίθιο.Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει τις μαρτυρίες των ασθενών του ώστε να βγάλει συμπεράσματα για κάποια αγωγή ή διαδικασία.Για παράδειγμα,ο γιατρός θα πάρει τα ανεκδοτικά πειστήρια από έναν ασθενή σχετικά με την αντίδραση του σε μια νέα φαρμακευτική αγωγή,και θα χρησιμοποιήσει αυτή την πληροφορία ώστε να ρυθμίσει τη δοσολογία ή την αγωγή γενικότερα.Αυτό είναι πολύ λογικό.Όμως, ο γιατρός δεν μπορεί να είναι επιλεκτικός στις μαρτυρίες που θ' ακούσει,προσέχοντας μόνο τις μαρτυρίες που ταιριάζουν στις δικές του ιδέες και προκαταλήψεις.Κάνοντας κάτι τέτοιο βάζει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών του.Ούτε θα έπρεπε και ο μέσος άνθρωπος να είναι επιλεκτικός όταν ακούει μαρτυρίες σχετικά με κάποια παραφυσική ή απόκρυφη εμπειρία ή ιατρικά αποτελέσματα.
 


S

SwkDoG

Guest
Επίσης χρήσιμη είναι και η γνώση των παρακάτω "όρων" για την κουβέντα μας...

Ευσεβείς Πόθοι

Οι Ευσεβείς Πόθοι είναι η ερμηνεία γεγονότων,αναφορών,δεδομένων,αντιλήψεων κλπ. σύμφωνα με το τι κάποιος θα ήθελε να είναι, παρά με το τι πραγματικά είναι.Αν αυτό γίνεται σκόπιμα και χωρίς σεβασμό για την αλήθεια, ονομάζεται παρερμηνεία, παραχάραξη,συγκάλυψη,ανειλικρίνεια ή απλά διαστροφή της αλήθειας.

Αυταπάτη

Η αυταπάτη είναι η διαδικασία ή το γεγονός του να παραπλανούμε τον εαυτό μας να δεχτεί ως αληθές ή έγκυρο κάτι το οποίο είναι ψευδές ή άκυρο. Κοντολογίς, η αυταπάτη είναι ο τρόπος με τον οποίο δικαιολογούμε στον εαυτό μας τις ψευδείς πεποιθήσεις μας.

Στο βιβλίο "How We Know What Isn't So" (Πως ξέρουμε ότι δεν είναι έτσι),ο Thomas Gilovich περιγράφει τις λεπτομέρειες πολλών μελετών οι οποίες μας δείχνουν εμφανώς ότι πρέπει να καιροφυλακτούμε απέναντι στην τάση μας να:

1. μην αντιλαμβανόμαστε σωστά τυχαία δεδομένα και να βλέπουμε πρότυπα εκεί που δεν υπάρχουν.

2. παρερμηνεύουμε ελλιπή ή μη-αντιπροσωπευτικά δεδομένα και να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή σε δεδομένα που επιβεβαιώνουν τις απόψεις μας ενώ παράλληλα να βγάζουμε συμπεράσματα χωρίς να ερευνούμε ή να προσέχουμε για δεδομένα που τις αντικρούουν.

3. κάνουμε πολωμένες αξιολογήσεις διφορούμενων ή ασυνεπών δεδομένων,έχοντας την τάση να είμαστε λιγότερο κριτικοί στα υποστηρικτικά δεδομένα και περισσότερο κριτικοί στα αντικρούοντα δεδομένα.


Ακριβώς λόγω αυτών των τάσεων είναι που οι επιστήμονες απαιτούν σαφώς ορισμένες, ελεγχόμενες, διπλές-τυφλές,τυχαιοποιημένες, επαναλήψιμες και δημοσιοποιημένες μελέτες.Αλλιώς διατρέχουμε τον κίνδυνο ν' αυταπατηθούμε και να πιστέψουμε σε πράγματα τα οποία δεν είναι αληθή.Είναι επίσης ακριβώς λόγω αυτών των τάσεων που όταν μη-επιστήμονες προσπαθούν να αποδείξουν μια πεποίθηση, θα πρέπει να μιμούνται την επιστήμη όσο είναι δυνατόν.Στην πραγματικότητα,οι επιστήμονες πρέπει να υπενθυμίζουν συνεχώς στον εαυτό τους αυτές τις τάσεις και να προφυλάσσονται κατά τις παθολογικής επιστήμης.

Επιλεκτική Κρίση

Η επιλεκτική κρίση είναι η διαδικασία όπου κάποιος επιλέγει να εστιάσει και να θυμάται στοιχεία που του αρέσουν, ενώ αγνοεί τα στοιχεία που δεν του αρέσουν.Αυτού του είδους η συλλογιστική είναι η βάση για την πίστη στις ψυχικές δυνάμεις των ψυχικών και των μέντιουμ.Επίσης είναι η βάση για τις περισσότερες, αν οχι όλες, τις απόκρυφες και ψευδοεπιστημονικές δοξασίες.