Oστεοαρθρίτιδα σε 3 σπονδύλους!!!

cpnm

Active Member
27 Δεκεμβρίου 2009
41
0
Ierapetra
www.aquahobby.gr
Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους σας.
Έχω ένα ημίαιμο White Terrier 6 χρονών και 6 κιλών, αρσενικό ονόματι Gucci.
Μέχρι πρόσφατα (τέλος καλοκαιριού) ήταν πολύ δραστήριος. Το τελευταίο διάστημα είχε χάσει την διάθεση του για παιχνίδια και γενικά έδειχνε πιο νωχελικός. Κάποια βράδια (2-3 φορές τον μήνα) έβαζε τις φωνές, σηκωνόταν από το κρεβάτι του, ερχόταν στο πλάι του κρεβατιού μας, και έκλεγε καθιστός και έτρεμε. Μετά από λίγο του πέρναγε και ξανά πήγαινε για ύπνο. Ο κτηνίατρος μου υπέθεσε ότι παθαίνει κράμπα στον ύπνο του. Το τελευταίο διάστημα οι ενοχλήσεις του έγιναν πιο τακτικές και κάποιες μέρες έμενε νηστικός. Υποθέτοντας ότι μπορεί να τον πειράζει κάτι στην τροφή του, αλλάξαμε 3-4 αλλά τα συμπτώματα παρέμεναν. Το τελευταίο μήνα παρατήρησα ότι όταν κατεβαίνει την σκάλα μας για να πάει βόλτα κατεβαίνει με τα 3 πόδια, αποφεύγοντας να πατήσει το πίσω δεξί του πόδι, ενώ δεν μπορούσε (πάντα) να την ξανά ανέβει. Καθόταν στο πρώτο σκαλί και περίμενε να τον ανεβάσω αγκαλιά επάνω. Μόλις φτάναμε στο κεφαλόσκαλο τον κατέβαζα και πήγαινε κατευθείαν στο κρεβάτι του. Πριν από 10 μέρες τον ξαναπήγα στον κτηνίατρο μας, του περιέγραψα την κατάστησα και του κάναμε 3 ακτινογραφίες. Αν και ρίχναμε το βάρος στο πίσω δεξί πόδι, εντοπίσαμε οστεοαρθρίτιδα (αν κατάλαβα καλά) σε 3 σπονδύλους και ξεκινήσαμε θεραπεία με ½ mg metacam κάθε 24 ώρες. Πέρασε μια εβδομάδα στα ίδια πλαίσια αλλά με λιγότερες ενοχλήσεις. Την Πέμπτη προσθέσαμε και από 1 χαπάκι Arthroluxyl C 3 φορές την μέρα. Την Παρασκευή το πρωί όμως και ενώ είχε πάρει μόλις 2 χαπάκια από το Arthroluxyl C, ο Gucci δεν μπορούσε να ελέγξει 100% τα πίσω πόδια του. Σχεδόν τα έσερνε. Από το μεσημέρι και μετά δε, δεν μπορούσε καν να σταθεί και στα 4 πόδια του. Μόλις τον άφηνα στο έδαφος καθόταν. Την Παρασκευή δε έμεινε και όλη μέρα χωρίς να φάι και να πιεί. Εχθές και σήμερα νε μεν μπορεί να στηριχτεί στα πόδια του, κάνει μερικά βήματα αλλά εξακολουθεί να σέρνει τα πίσω πόδια του.
Δυστυχώς εδώ που μένουμε δεν έχουμε την πολυτέλεια μιας δεύτερης γνώμης.
Κάθε βοήθεια σας είναι δεχτεί.

Last edited:

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Ο κτηνίατρός σας τι είπε που χειροτέρευσε η κατάσταση;

Δεν υπάρχει κάποιος άλλος γιατρός στην Κρήτη που να ειδικεύεται σε τέτοιες καταστάσεις ή δεν υπάρχει η δυνατότητα να ανέβετε Αθήνα αν θέλετε να πάρετε μια ακόμα γνώμη;

cpnm

Active Member
27 Δεκεμβρίου 2009
41
0
Ierapetra
www.aquahobby.gr
Λόγο των αργιών ΠΣΚ δεν τον έχω ενημερώσει ακόμα.
Έχω βρει έναν κτηνίατρο ορθοπεδικό στα Χανιά, με τον οποίο θα προσπαθήσω να έρθω σε επαφή αύριο.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Χωρίς να γνωρίζω ποια μπορεί να είναι η κατάσταση του σκύλου σου, ίσως θα ήταν καλό μέχρι να τον δει κάποιος γιατρός να του περιόριζες όσο μπορείς τις κινήσεις μην τυχόν επιβαρύνουν την κατάσταση!

samsok

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2009
1.091
100
φιλε μου δεν ειμαι κτηνιατρος(ειμαι ομως γιατρος και υπαρχουν αρκετες ομοιοτητες σε ασθενειες και θεραπειες) αλλα η οστεοαρθριτιδα ειναι χρονια εκφυλιστικη νοσος η οποια δεν ειναι δυνατον να προκαλεσει μια τετοια οξεια επιδεινωση που φτανει αν καταλαβα καλα ως την παρεση των ακρων σε τοσο συντομο χρονικο διαστημα ...προφανως υπαρχει κατι αλλο.Φυσικα διαγνωση σωστη μπορει να γινει μονο απο τον ειδικο του τομεα και σιγουρα ΟΧΙ εξ αποστασεως.
Η συμβουλη μου ειναι να ζητησεις μια δευτερη γνωμη αμεσα..σιγουρα θα βοηθησει και το οτι ο δευτερος κτηνιατρος πλεον θα εχει στην διαθεση του περισσοτερα στοιχεια απο τον πρωτο(οπως το οτι η θεραπεια για ΟΑ δεν εφερε αποτελεσμα)

cpnm

Active Member
27 Δεκεμβρίου 2009
41
0
Ierapetra
www.aquahobby.gr
Έβαλα την φωτό του ως avatar μου.
Sorry αλλά δεν έχει κέφια αυτές τις μέρες. Η φωτό είναι σημερινή.
Ελπίζω αύριο να ανεβάσω παλαιότερες που ήταν και στα κέφια του.

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Αναστεναζει?
Τρωει?
Πινει?
πιπι κακα?ολα καλα?
Βαρος?
Γυμνασμενος?
Τι πατωμα εχεις?
Κανει τιποτα ακροβατικα?
Αποπαρασιτωμενος?
Ποια τροφη?
Ατυχημα ειχε ποτε?τραυματισμο η κατι τετοιο?
Τα νυχια του ειναι ενταξει?
Τα δαχτυλα του πισω ειναι οκ?
Απαντησε αν μπορεις σε ολες σε παρακαλω.

cpnm

Active Member
27 Δεκεμβρίου 2009
41
0
Ierapetra
www.aquahobby.gr
Αναστεναζει?
Ναι, αλλά αναστέναζε πάντα. Αν λέμε το ίδιο. Σαν να πέρνει βαθιά ανάσα.
Τρωει?
Προχθές τίποτα. Εχθές και σήμερα μια χαχαλία (χούφτα) από το χέρι. Το πιατακι του δεν το ήθελε.
Πινει?
Προχθές καθόλου, εχθές και σήμερα ναι αλλά λίγο.
πιπι κακα?ολα καλα?
Ολα καλά.Και σε συχνότητα και σε "πιότητα"
Βαρος?
Περίπου 5-6 κιλά
Γυμνασμενος?
Ναι.
Τι πατωμα εχεις?
Μάρμαρο
Κανει τιποτα ακροβατικα?
Μέχρι πριν αρωστήσεί όταν ήταν η ώρα του φαγητού ή της βόλτας πήδαγε κάνα μέτρο. Αυτό υποψιάζομε και ως αίτιο της οστεοαρθρίτιδας.
Αποπαρασιτωμενος?
Ναι.
Ποια τροφη?
Μόνο ξηρά και 1-2 φορές το μήνα κονσέρβα.
Συνήθως Friskies, Purina και Pedigree
Ατυχημα ειχε ποτε?τραυματισμο η κατι τετοιο?
Οχι.
Τα νυχια του ειναι ενταξει?
Ολα μια χαρά.
Τα δαχτυλα του πισω ειναι οκ?
Ναι

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Το μαρμαρο γλυστραει και του εχει τραυματισει οχι μονο κοκαλα αλλα και μυες,δεν γινεται θεραπεια εφοσον υπαρχει μονιμα ο λογος που προκληθηκε ο τραυματισμος,θα μπορουσες να του αγορασεις καλτσακια τουλαχιστο για τα πισω ποδια με λαστιχο απο κατω μονο για το σπιτι,τα μπροστα δεν ειναι προβλημα γιατι εχουν μεγαλυτερα περιθωρια κινησης,τα πισω ελεγχουν το κεντρο βαρους οταν γλυστραει και εκει δινει την δυναμη και οταν πηδαει.
Κοιτα εγω πρωτα κανω τα δικα μου πρακτικα και μετα παω σε γιατρο(μερικες φορες σηκωνω τα χερια ψηλα),θα επερνα π.χ ζελατινη σε χαπια(οχι ζαχαροπλαστικης!!!) στην Γερμανια την πουλανε σε μπακαλικα,ειναι για ηλικιωμενους με αρθριτικα,και χαπια μαγνησιου και αυτα ειναι για τους μυες οι οποιοι στο δικο σου σκυλι ειναι τραυματισμενοι,σαν πρωτη βοηθεια θα εριχνα στην πλατη του μισο μπουκαλι οινοπνευμα μπλε και θα του εκανα λιγο μασαζ,καταπραυνει και ψιλοναρκωνει τον πονο,απεφευγε βολτες χωρις λουρι,και κοψε τα ακροβατικα,το σκυλι δεν μπορει με τραυματισμενους μυες να κινησει τον σκελετο του,και ισως χειροτερεψει.
Αν θες τα κανεις αυτα,τα εχω δοκιμασμενα σε αγγλικο μπουλντογκ το οποιο δεν μπορουσε να περπατησει και καναμε 3 μηνες θεραπειες δεν εγινε ομως τιποτα,εκανα τα δικα μου,τα οποια τα εχω απο εναν πρακτικο παππου για ανθρωπους εδω στην Δραμα και πηραμε κυπελο σε αγωνες ταχυτητας με το μπουλι,ο γιατρος στην Γερμανια ελεγε οτι εγινε τυχαια,αλλα τι να εκανε να εσκιζε το διπλωμα του?:p:p:p

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Εξαρταται απο την μοκετα,πολλες γλυστρανε και βαζει παλι δυναμη για να κρατηθη,το οτι δεν εχει παθει χειροτερα ειναι γιατι ειναι ελαφρυ σκυλι,κοιτα τα καλτσακια κανουν 3-5 ευρω το ενα και τα εχουν σχεδον ολοι οι κτηνιατροι,για να μην γλυφουν τα σκυλια πληγες,υπαρχουν και πολυ καλες για Χασκυ,η κανεις καμια πατεντα και βαζεις απο κατω μαλακο λαστιχο.
Επισης επειδη το πατωμα ειναι λειο(η σκληραδα δεν βλαπτει οπως νομιζουν μερικοι)χρειαζεται περπατημα σε αν υπαρχουν χαλικια πετρες και γενικα ανωμαλες επιφανειες,αυτο ειναι μασαζ για ολα τα σκυλια,εσυ νομιζεις οτι ποναει και αυτο αισθανεται ομορφα.
Διαβασα σε αλλο θεμα να τον λες χοντρο,αν ειναι υπερβαρος για το υψος του,τοτε διαιτα αμεσως για το καλο του,δεν την σηκωνουν την παχυσαρκια τα σκυλια,μην κοιτα εμας,εμεις εχουμε και 3πλασιο συκωτι απο το κανονικο μας,λογω καταχρησεων.

Last edited:

raul_vet

Well-Known Member
30 Οκτωβρίου 2009
55
0
Patras city
Με κάθε επιφύλαξη (μιας και δεν έχω δει ούτε το σκύλο, ούτε τις ακτινογραφίες), από το ιστορικό που περιγράφεις θα σκεφτόμουν σοβαρά την περίπτωση της δισκοσπονδυλίτιδας, δηλαδή βακτηριδιακής φλεγμονής στους σπονδύλους.

Όπως σου είπε και κάποιος (ανθρωπο)γιατρός πιο πάνω η οστεοαρθρίτιδα δεν εμφανίζεται έτσι απότομα.

Θα σε συμβούλευα να το συζητήσεις ως πιθανότητα με τον κτηνίατρό σου και ενδεχόμενα να πάρεις και μια δεύτερη γνώμη. Αν είναι δισκοσπονδυλίτιδα αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά αλλά χρειάζεται πολλές εβδομάδες αντιβίωση.

cpnm

Active Member
27 Δεκεμβρίου 2009
41
0
Ierapetra
www.aquahobby.gr
Καλησπέρα.

Πέρασα όλο το πρωινό μου στον κτηνίατρο με τον Gucci. Του έκανε κάποιες αιματολογικές εξετάσεις οι οποίες βγήκαν αρνητικές.
Αφού όχι μόνο δεν καλυτέρευσε με το metecam, αλλά πλέον έχει χάσει τον έλεγχο από την μέση και κάτω, μας έκοψε το metacam και έκανε μια ένεση κορτιζόνης.
Θα τον παρακολουθήσουμε σήμερα και θα δούμε τι θα κάνουμε.
Με τον γιατρό στα Χανιά δεν επικοινώνησα.
Επικοινώνησα με τον raul_vet που είναι κτηνίατρος στην Πάτρα. Είπαμε μερικά πράγματα. Τα είπαμε και με τον δικό μας εδώ. Αύριο το πρωί θα στείλει την ακτινογραφία και ένα video από τον Gucci σε κάποιους γνωστούς του κτηνίατρος Νευρολόγους και Ορθοπεδικούς και βλέπουμε.

Μου είπε ότι με τα μέσα που έχει δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο. Καλώ θα ήταν να κάναμε κάποια αξονική και να δούμε το ενδεχόμενο για εγχείρηση στην Θεσσαλονίκη.

cpnm

Active Member
27 Δεκεμβρίου 2009
41
0
Ierapetra
www.aquahobby.gr
Θα σε συμβούλευα να το συζητήσεις ως πιθανότητα με τον κτηνίατρό σου και ενδεχόμενα να πάρεις και μια δεύτερη γνώμη. Αν είναι δισκοσπονδυλίτιδα αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά αλλά χρειάζεται πολλές εβδομάδες αντιβίωση.
Εχθές που το συζητήσαμε μου είπε ότι προφανώς είναι κάποιου είδους δισκοσπονδυλίτιδας αλλά 1) δεν ξέρουμε τι ακριβώς και 2) για όλα αυτά η θεραπεία (εκτός της χειρουργικής οδού) είναι η κορτιζόνη.

Σήμερα και αφού ούτε με την ένεση κορτιζόνης δεν είχαμε κανένα (άμεσο) αποτέλεσμα, ο γιατρός μας έδωσε Prezolon (πρωί – βράδυ) και σε καμιά δεκαριά μέρες να ξαναπάμε να μας δει. Ο Gucci εξακολουθεί να μην έχει τον έλεγχο τον πίσω ποδιών και να πονάει όποτε τον παίρνουμε αγκαλιά (για βόλτα, φαί κλπ), αλλά ευτυχώς πλέον τρωεί και πίνει κανονικές ποσότητες νερό.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.322
Μέλη
20.085
Νεότερο μέλος
DimitrisK.