Obedience


TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.168
2.985
ΑΤΤΙΚΗ
Obedience FCI
(Υπακοή)

Ιστορία
Τον Οκτώβριο του 1949 πραγματοποιήθηκε το πρώτο τεστ υπακοής στο Λονδίνο, ενώ το 1951 στη διεθνή έκθεση σκύλων, τη γνωστή "Crufts" παρουσιάζεται σε ευρύ κοινό για πρώτη φορά. Από το 1955 διεξάγονται πρωταθλήματα υπακοής συχνά μαζί με τα Crufts στην Αγγλία.

Στη συνέχεια δημιουργούνται από την FCI οι πρώτοι κανόνες υπακοής και το 1989 διοργανώνονται οι πρώτοι επίσημοι αγώνες στη Κοπεγχάγη.

Το 2001 γίνεται μια προσπάθεια καταγραφής κανονισμών για το νέο άθλημα από τη Γερμανία βασισμένο σε ένα παλιό ολλανδικό μοντέλο κανόνων.

Το 2002 τον Απρίλιο τίθεται σε εφαρμογή ένα συνόλων κανόνων και κανονισμών το οποίο συντάχθηκε από τον Uwe Wehner.

Obedience FCI στην Ελλάδα

To Obedience FCI ήρθε στην Ελλάδα με εισήγηση του ΚΟΒΕΠΕ τον Ιούλιο του 2019 από την Γερμανίδα steward Alexandra Finke και διεξήχθη το πρώτο σεμινάριο παρουσίασης του αθλήματος στην Κόρινθο. Μετά από καθυστέρηση 2 ετών λόγω της πανδημίας, διεξάγονται οι πρώτοι προκριματικοί αγωνες για το FMBB από τον ΚΟΒΕΠΕ. Ακολουθεί τον Μάιο του 2022 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FMBB στο Καρπενήσι με συμμετοχή τριών αθλητών.

Την επόμενη χρονιά 2023 διεξάγονται στην Ελλάδα εκ νέου προκριματικοί αγώνες όπου και προκρίνονται 8 αθλητές για το FMBB 2023 στη Ρουμανία.

Από το 2019 έως το 2023 έχουν διεξαχθεί αγώνες και σεμινάρια ενημέρωσης και εκπαίδευσης τόσο από τον ΚΟΒΕΠΕ όσο και από ιδιωτική πρωτοβουλία καθώς και μια προσπάθεια εκπαίδευσης και κατάρτισης των πρώτων βοηθών στίβου στο ελλαδικό χώρο κάτω από την αιγίδα της FCI

Τι είναι το Obedience FCI

Είναι ένα άθλημα προσιτό σε όλους ανεξάρτητου ηλικίας, σωματικής διάπλασης και αντοχής! Αναδεικνύει την απόλυτη σύμπνοια και συνεργασία χειριστή και σκύλου! Έχει τρεις επίσημες βαθμίδες αξιολόγησης (class 1, 2, 3) με κλιμάκωση του βαθμού δυσκολίας ανάλογα με τη βαθμίδα και μια για τους αρχάριους!

Για την επίτευξη αυτού του στόχου και της οπτικής αρμονίας στο στίβο απαιτείται συστηματική και ουσιαστική προπόνηση στις επιμέρους ασκήσεις και στο σύνολο της εμφάνισης και προσοχή στις λεπτομέρειες!

Ένας ελεγχόμενος και χαρούμενος σκύλος πρόθυμος να εκτελέσει εντολές, φωνητικές με ταυτόχρονη οπτική βοήθεια από το χειριστή στις απομακρυσμένες ασκήσεις που το επιτρέπουν οι κανονισμοί είναι αυτό που απαιτείται στο άθλημα αυτό . Η οποιαδήποτε μορφή πίεσης και βίας στο σκύλο είναι απαγορευμένη, εντός και εκτός στίβου.
Χρειάζεται υπομονή και επιμονή στη προπόνηση για να έχει κάποιος άρτια αποτελέσματα.

Τι χρειάζεται για να κάνεις Obedience FCI

*Κριτή /κριτές
*Υπεύθυνο στίβου, βοηθό στίβου,
*Στίβο συγκεκριμένων διαστάσεων

Εξοπλισμός:
*βαράκια (3 στο κάθε μέγεθος),
*εμπόδια (κλειστό ανοικτό),
*τετράγωνο,
*4 κώνους μικρούς .
*2-6 μεγάλους κώνους ή ένα βαρέλι, *σημάνσεις για τις θέσεις εξ αποστάσεως,
*σημάνσεις για τις θέσεις εν κινήσει, *σπρέυ κιμωλίας,
*σημάνσεις για τα σημεία αναστροφής και ενδείξεις στο έδαφος.
 
  • Like
Reactions: spyv and mareco




TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.168
2.985
ΑΤΤΙΚΗ
Το σεμινάριο δυστυχώς μετατίθεται για τον επόμενο μήνα λόγω ανυπέρβλητων δυσκολιών της εισηγήτριας.
 


TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.168
2.985
ΑΤΤΙΚΗ
Ελατε να γνωρισετε το αθλημα της αγωνιστικης υπακοης (obedience) στις 21.10.23 ημερα Σαββατο , πριν τα τελικα ,στον κεντρικο στιβο στην εκθεση του ΚΟΕ στο ΜΕΚ Παιανιας.( περιπου 15:00)IMG_8826.jpeg
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.114
Μηνύματα
895.840
Μέλη
19.924
Νεότερο μέλος
ALEXANDRA MOSCHOU