Rottweiler και συνδρομο?

matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.431
1.022
Θα χρειαστω την βοηθεια των κατοχων και των εκτροφεων ροτι (και οποιος αλλος φυσικα γνωριζει κατι παραπανω ευπροσδεκτη η αποψη του)

Η ιστορια εχει ως εξης : θηλυκο ροτι στειρωμενο 6 ετων παρουσιαζει εδω και 11/2 χρονο περιπου εντονη κροτοφοβια εκτος σπιτιου (μεσα στο σπιτι δεν εχει προβλημα με τους ιδιους θορυβους, κροτους). Φοβαται το σκοταδι με αποτελεσμα η τελευταια βολτα να ειναι απογευμα και η βραδυνη να γινεται με τον σκυλο να τραβαει για να γυρισει σπιτι αφου κανει ισα ισα τις αναγκες του. Ημουν παρουσα σε περιστατικο που την εβγαλα μαζι με τον αντρα μου βολτα στο εξοχικο των φιλων μας (σε οικειο της περιβαλλον δηλαδη) και την πηγαμε μεχρι το αποκατω τετραγωνο. Το σκυλι καποια στιγμη εδειχνε ανησυχο και τρομαγμενο χωρις κανεναν εμφανη λογο. Πηρα εγω το λουρι της, γυρισαμε σπιτι και το σκυλι σε κατασταση εντονου στρες και πανικου πηγαινε πανω κατω, δεν μπορουσε να ηρεμησει και δεν πλησιαζε επ ουδενι τον αντρα μου με τον οποιον μεχρι το ιδιο απογευμα ηταν φιλια και αγγαλιες και εκαναν μαζι μπανιο και τρεξιμο στην παραλια. Μετα απο 1 - 2 ημερες ηταν ολα καλα.

Το σκυλι μεχρι 4,5 - 5 ετων δεν ειχε παρουσιασει καμμια φοβια ουτε στους κροτους ουτε στο σκοταδι. Προερχεται απο byb. Φοβαμαι μηπως προκειται για προβλημα νευρολογικης φυσεως ή καποιο συνδρομο της φυλης το οποιο δεν κατεχω.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.978
20.415
matilda, μου φαίνεται απίθανο, να έχει να κάνει με την φυλή.

Giannis_Rottie

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2013
1.207
1.243
Brakhami,Athens,Greece
@matilda στην επομενη επισκεψη στον κτηνιατρο...καντε του εναν οφθαλμολογικο ελεγχο. Ολα τα σκυλια παρουσιαζουν μια οξυνση της ορασης κατα τις βραδινες ωρες...αν για καποιο λογο υαρχει καποιο θεμα στο ματι του και η οξυνση αυτη αδρανοποιειται...ειναι λογικο να παρουσιαζει φοβο στο σκοταδι. Οσο για την κροτοφοβια...εμενα η δικια μου ειναι κροτοφοβικη και ιδιως πασχα και πρωτοχρονια που ακουει τις κροτιδες απεξω...ακομα και μες στο σπιτι ειναι εξαιρετικα ανυσηχη (παρολη την μουσικη που τις βαζουμε και το οτι κλεινουμε τα παραθυρα καλα ωστε να περιορισουμε τον εξωτερικο ηχο) το μονο που εχω δοκιμασει ειναι αν την αποπροσανατολιζω με το αγαπημενο της παιχνιδι η να κανουμε επαναληψεις του κατω-κατσε-ελα με μεζεδακι αναγκαστικα για να αποπροσανατολιζεται απο τον ηχο του κροτου!

matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.431
1.022
Η ακοη και η οραση της σκυλας βαση των τυπικων κτηνιατρικων ελεγχων στις οποιες οι ιδιοκτητες της ειναι απολυτα συνεπεις δεν εχει δειξει κατι. Οι αιματολογικες της επισης ειναι καλες. Μου κανει εντυπωση η μεταστροφη της συμπεριφορας της και η εξαιρετικα εντονες αντιδρασεις σε ερεθισματα που μεχρι τωρα δεν ειχε προβλημα ή τουλαχιστον εντονη συμπεριφορα.

Ο κτηνιατρος της θεωρει οτι τα θεματα της πρεπει να αντιμετωπιστουν εκπαιδευτικα. Προβληματιζομαι ομως στο αν υπαρχει ιατρικο προβλημα πισω απο αυτη την αλλαγη, ενδεχομενο που εχω συζητησει και με τους ιδιοκτητες και θεωρω οτι αξιζει να το ψαξουν για να το αποκλεισουν. Απλα δεν ξερω προς τα που να τους πω να στραφουν. Νευρολογικο, οφθαλμολογικο, ή απλα γονιδια προβληματικης συμπεριφορας που υπεβοσκαν και εμφανιστηκαν τωρα?

vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
Μήπως έχει συμβεί κάτι στην βόλτα βράδυ που την εχει κανει να τα χανει και να μην ξερει πως να το αντιμετωπίσει και γιαυτό να εχει αυτήν την συμπεριφορα ?

matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.431
1.022
Οχι κατι εντονο και τραυματικο που να δικαιολογει τετοια αλλαγη συμπεριφορας.

stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Νευρολογικό και να συμβαίνει μόνο το βράδυ ? ...θεωρητικά αν υπήρχε κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε και κατά την διάρκεια της μέρας? Μήπως έχει συμβεί κάτι σε φάση που μπορεί οι ιδιοκτήτες να μην ήταν σπίτι...και το σκυλί έχει κάνει τους δικούς του συνδυασμούς ?

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.870
8.083
Νευρολογικό και να συμβαίνει μόνο το βράδυ ? ...θεωρητικά αν υπήρχε κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε και κατά την διάρκεια της μέρας? Μήπως έχει συμβεί κάτι σε φάση που μπορεί οι ιδιοκτήτες να μην ήταν σπίτι...και το σκυλί έχει κάνει τους δικούς του συνδυασμούς ?
Ακριβώς.
Αποκλείεται νευρολογική πάθηση να εκδηλώνεται μόνο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Ο σκύλος μου ο senior , η Λούση, παρουσιάζει τα ίδια συμπτώματα. Το βράδυ βγαίνει μόνο για τις ανάγκες της και μας γυρίζει άρων άρων πίσω. Επίσης και το πρωί όταν την πάνε άλλη βόλτα και όχι εγώ κάνει το ίδιο.
Νομίζω είναι θέμα ανασφάλειας, ειδικά τις βραδυνές ώρες, εφόσον δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα (όρασης και ακοής).

matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.431
1.022
Σταματια και Κυβελη πολυ σωστη η παρατηρηση. Με βαζει σε αλλες σκεψεις απο αυτες που ειχα, και μαλλον επιβεβαιωνει τον κτηνιατρο.

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.467
12.904
Aθήνα
matilda κι εμένα η γιαγιά που έχω, κάνει ακριβώς το ίδιο και ξεκίνησε στα 9 της πριν 5 περίπου χρόνια.
Η όρασή της ΤΟΤΕ ήταν καλή, αλλά είχε θεματάκια - από ότι μου είχε πει ο γιατρός. Δηλαδή έβλεπε, αλλά όχι στο 100%. Με την πάροδο του χρόνου επιδεινώθηκε η όρασή της και με θέλει δίπλα της στη βραδινή βόλτα. Αν απομακρυνθώ τα χάνει και θέλει να γυρίσει πίσω. Στη βόλτα όταν έχει μέρα έξω, είναι άλλος σκύλος.

matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.431
1.022
Εχετε φιλο με σκυλακι που να κανετε παρεα για να δοκιμασετε μαζι βραδινη βολτα?
Το εχουν δοκιμασει αλλα δεν πετυχε. Το βραδυ θελει να γυρισει σπιτι ειτε με παρεα ειτε χωρις.

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.731
Πάτρα
Παντως ειναι πολύ σχετικό τό "δεν εχει συμβεί τίποτα να το τρομάξει". Ενδεχομένως λόγω της ηλικιας του και το πιο ανεπαίσθητο για εμας ερέθισμα να του προξένησε κάποια φοβική αντίδραση.
Αλλαγή διαδρομης της βόλτας δοκιμάσατε ή και περιοχής (στο αμάξι και βολτα σε ασχετη περιοχη)
Αν ειναι εξω από νωρις και σκοτεινιάσει, πώς αντιδρα?

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.467
12.904
Aθήνα
Eγώ την βγάζω σχεδόν πάντα μαζί με τον αδελφό της και έχει αυτή τη συμπεριφορά. Ακόμα και μόνη να την βγάλω, πάλι τα ίδια κάνει.
Η δικιά μου ερμηνεία είναι πως αισθάνθηκε άβολα όταν άρχισε να χάνει σταδιακά μέρος των αισθήσεών της.
Και νοιώθει φόβο για πράγματα που δεν μπορεί να ελέγξει 100%.
Υποθέτω επίσης πως έχει να κάνει και με τον κάθε σκύλο ξεχωριστά. Για παράδειγμα ο αδελφός της που είναι και αυτός 14 ετών και εκείνος έχει θέματα με την όραση και την ακοή του, είναι αλλού. Ο,τι ώρα και να τον βγάλω είναι σαν κουτάβι.

Μαρια&Ηρα

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2013
2.513
3.753
39
6 χρονω δεν ειναι κ γρια ακριβως να πεις...τωρα νευρολογικα οπως ειπαν κ οι υπολοιποι δε θα ταν ιδια ολο το 24ωρο?κοιτα κ μενα η Ηρα που κ που μου κανει κατι τετοια κουλα τελειως σε ανυποπτο χρονο αλλα την μια ειναι ετσι την αλλη κοκορετσι...αυτο που χω αντιληφθει εγω ειναι οτι σε φασεις που στρεσαρονται-για τον οποιονδηποτε λογο-επιθυμουν διακαως να επιστρεψουν εκει που αισθανονται ασφαλεια ειτε αυτο μεταφραζεται ως στον ιδιοκτητη ειτε ως στο σπιτι κλπ κλπ
κ μενα μια φορα μου την τρομαξε ενας φιλος με φακους κ λειζερ κ μετα δεν εβγαινε εξω για την αναγκη της,αναγκαστηκα να βγαινω μες στον ψωφο με μειον με τις πυτζαμες 3 κ 4 το ξημερωμα να κατσικωνομαι κ γω μαζι της μεχρι να τα κανει κ μετα βουρ μεσα..εε 1 2 3 ειδε οτι οποτε κ αν με εψαχνε με το βλεμμα της ημουν καπου εκει κοντα κ το ξεπερασε.
Περσυ το Πασχα που ταν κ κουταβι ακομη φιλος πυροβολησε στο 1 μετρο απαυτην,εννοειτε χ@στηκε πανω της κ μετα δεν εβγαινε απτο σπιτι,ουτε για ταρνι...με το που ξεκινησε η κυνηγετικη περιοδος κ γινοταν εδω της τρελης το καγκελο,αρχικα μεχρι να συνηθισει την εβγαζα κ γω εξω μαζι της υστερα απο λιγο τιποτα,απαθεια,business as usual...
Μπορει να ναι κατι πολυ συγκεκριμενο αυτο που την τρομαξε δλδ κατ εμε μπορει ομως κ οχι,αιντε βγαλε ακρη...απλα στην θεση τους εγω θα την εξεθετα σε αυτο που εβλεπα οτι την φοβιζει κ θα μουν συνεχεια στο πλαι της ισως αποσποντας της την προσοχη με καποιο παιχνιδι μεχρι να παθαινε "ανοσια".

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.930
5.321
patra
grdane.blogspot.com
τεινω να ομολογησω οτι νευρολογικο που κτυπα συγκεκριμμενες ωρες ειναι σπανιο..
απο την αλλη η βεβαιοτητα σου οτι δεν εχει συμβει οτιδηποτε με προβληματιζει
επισης ιατρικες εξετασεις επιβεβαιωνουν υγιη σκυλο... αλλος προβληματισμος
οπως επισης οτι επι 5 χρονια ηταν φυσιολογικο σκυλι κι αρχισε ξαφνικα...
σε τετοια ηλικια ενας σκυλος χωρις προβληματα τετοιας φυλης δυσκολα εμφανιζει τοση ανισορροπια εκτος κι εχει συμβει κατι πολυ σοβαρο....
που ειτε ουτε αυτο συνεβει ειτε εχιε συμβει και στο κρατανε κρυφο...