Samoyed ή ... Golden Retriever ;


Beyond Wonderland

Well-Known Member
6 Μαϊου 2013
1.108
1.753
Εισαγωγη: Απο την στιγμη τελικα που δεν απεκτησα σκυλο περυσι,περασε 1.5 χρονος χωρις να εχω ιδιαιτερη επιθυμια να ξανακοιταξω το θεμα αποκτησης κουταβιου.Απο την πολυ μεγαλη προσμονη που ειχα,εισηλθα στο σταδιο της απολυτης ξενερας και του απεριγραπτου εκνευρισμου,το μονο σιγουρο ηταν πως δεν ειχα πλεον την ιδια επιθυμια να ψαχνω για εκτροφεις και κουταβια.Τον τελευταιο καιρο αναθερμανθηκε το ενδιαφερον μου και υπαρχει στο πισω μερος του μυαλου μου(αρκετα πισω ομολογω) η ιδεα του να αρχισω να ξαναψαχνω,με την μονη διαφορα πως δεν θελω πλεον την φυλη για την οποια διαβαζα-μελετουσα για 2 χρονια περιπου(ακιτα ινου).Δεν τοποθετω χρονικα την αγορα καποιου κουταβιου,μπορω να περιμενω πολυ καιρο,καθως θεωρω πως απο την στιγμη που τελικα δεν πηρα κουταβι,νιωθω πως εκανα ενα reset,αρα ο χρονος ξεκιναει ξανα απο τωρα που ξαναεκδηλωνω ενδιαφερον(ή ετσι με βολευει :p ) Αυτο μου δινει στην ουσια την δυνατοτητα να ψαξω απο την αρχη για φυλες που να μου αρεσουν-ταιριαζουν,ετσι ελπιζω τουλαχιστον.Δεν θελω να νιωθω προσκολλημενος σε κατι που πλεον δεν με ενδιαφερει,μονο και μονο επειδη αφιερωσα χρονο σε αυτο.

Κυριως θεμα :p : Φτανοντας στον τιτλο του θεματος,ηθελα να ρωτησω κατα ποσο θα δικαιολογουνταν(απο ολες τις πλευρες) ενα διλημμα μεταξυ Σαμογεντ και Γκολντεν Ριτριβερ,με ολες τις ομοιοτητες τους και ολες τις διαφορες τους.Τα Σαμογεντ ηταν εξ'αρχης μεσα στις επιλογες μου,δευτερα κατα σειρα.Τωρα βλεποντας απο εξω τα πραγματα απορω πως δεν ηταν πρωτη μου επιλογη εναντι των ακιτα.Αν εξαιρεσω την παραπανω φροντιδα στη γουνα,θεωρω πως σε ολα τα αλλα μου ταιριαζει περισσοτερο ως φυλη.Απο την αλλη μπορει να αλλαξα και εγω μεσα σε 3 χρονια,τι να πω.Για τα Σαμογεντ γνωριζω καποια πραγματα,σαφως περισσοτερα απο τα Γκολντεν π.χ.,αλλα σιγουρα οχι σε επιπεδο που να πω οτι "ξερω".Για τα Γκολντεν παλι,δεν ξερω τιποτα παρα μονο τα πολυ βασικα πραγματα και πολυ γενικες πληροφοριες.Δεν ξερω κατα ποσο θα μπορουσαν να συγκριθουν αυτες οι δυο φυλες,μιας και μιλαμε για δυο διαφορετικα γκρουπ.Επιφανειακα και χωρις περαιτερω εμβαθυνση μου αρεσουν και στα 2 το τριχωμα τους,η διαθεση τους,η εμφανιση τους γενικοτερα και το οτι μου βγαζουν μια θετικη αυρα,ειναι φιλικα προς τριτους και αγνωστους(θεωρητικα τουλαχιστον) και αυτο δεν θα με ενοχλουσε καθολου.Ενδεχομενως σε καποιους μηνες να βρεθει ακομα μια φυλη που να πληροι τα κριτηρια που θετω ή απλως να μου κανει "κλικ".Αν και δεν μου αρεσει αυτο,καθως θα ηθελα να ημουν σιγουρος και 100% αφοσιωμενος σε μια φυλη,οπως μεχρι προτινος,παραλληλα δεν με ενοχλει γιατι εχω περιθωρια για να επιλεξω.Τωρα αν με ρωτουσε καποιος θα ελεγα πως κατα 95% θα επελεγα Σαμογεντ.Ισως επειδη αυτο πραγματικα θελω,ισως επειδη δεν γνωριζω το ιδιο καλα αλλες φυλες.

Σορρυ για την πολυλογια,ελπιζω να μπορεσα να καταγραψω τους προβληματισμους μου χωρις να γινω πολυυυυ κουραστικος,καθε γνωμη ευπροσδεκτη.Ευχαριστω για τον χρονο σας !

tl;dr Κατα ποσο θα δικαιολογουνταν(απο ολες τις πλευρες) ενα διλημμα μεταξυ Σαμογεντ και Γκολντεν Ριτριβερ,με ολες τις ομοιοτητες τους και ολες τις διαφορες τους;
 


Gaara

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2014
824
649
41
Athens
Γκόλντεν και πάλι γκόλντεν :p (καθόλου biased άποψη!!)

Σοβαρά τώρα, προτείνω να το πάρεις από την ανάποδη, και θα μιλήσω γενικά εκτός του διλλήματος που θέτεις.

Δες τί θες από ένα σκύλο (πλην τα κλασσικά τα της παρέας κλπ).

Θες να κάνεις κυνάθλημα? Αν ναι ποιο?

Θες να κάνεις κυνήγι?

Θες να κάνεις φύλαξη? Αν φύλαξη τί φύλαξη? Χώρου η σωματοφυλακή?

Θες να είναι χαρούμενο με τους πάντες, προσκολλημένο πάνω σου, αυτόνομο ή να έχει ανάγκη μονίμως παρέα?

Διάστασεις? Τρίχωμα ? Χαρακτήρα? Επίπεδα ενέργειας? Αντοχές? Εύκολα εκπαιδεύσιμο? Πεισματάρικο?

Γενικά, δες ακριβώς τί χαρακτηριστικά θα σου άρεσε να έχει ο σκύλος σου, μετά δες εσύ πόσο μπορείς να ανταπεξέλθεις σε αυτά, και η σωστή φυλή θα εμφανιστεί από μόνη της.
 


ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Κανόνισε στο τελος να σε λέμε μετενσάρκωση Νεφελακίου :whistle:
εμ δεν ήρθες να τα σχολιάζαμε λάιβ.

Πάντως αν και δεν με τραβάει καμία από τις 2 φυλές που αναφέρεις :)p ) θα σου πω το εξής γιατί βλέπω "δισταγμό" στο δίλημμα.. δεν υποδηλώνει τίποτα, ουτε επιπολαιότητα, ούτε βιασύνη ουτε τίποτα το να ψάχνεσαι σε διαφορετικές φυλές. Ανοιχτά ενδεχόμενα προς πάσα κατεύθυνση...
Οπότε μάλλον πρέπει εσύ να ψαχτείς πρώτα και μετά να δεις πώς/ποια φυλή θα σου ταιριαζε. Ναι μπορεί να άλλαξες τόσο σε 3 χρόνια, μπορεί όμως και όχι και απλά λόγω της ξενέρας που έφαγες ναι σου βγήκε έτσι.
 


Beyond Wonderland

Well-Known Member
6 Μαϊου 2013
1.108
1.753
Σωστα το θετεις,απλα επειδη εγω ειμαι λιγο biased προς τα Σαμογεντ,για αυτο το θετω και εγω ετσι απο την πλευρα μου.

Δεν θελω κυναθλημα λοιπον,δεν θελω κυνηγι ή φυλαξη.Θελω να ειναι χαρουμενο,να μην ειναι ομως και σαν κατι μικροσωμα που κανουν ολο μπαντες απο την χαρα τους :p Δηλαδη να ειναι χαρουμενο,αλλα με classy τροπο.Θα με ευχαριστουσε το σκυλι μου να δεχεται χαδια απο ολους,φυσικα εντος των επιτρεπτων οριων,δεν θελω παντως να ειναι απομακρο.Αν κουναει λιγο και την ουρα του οταν του κανουνε χαρες και του μιλανε,καλο θα ειναι και αυτο :p Να μην ειναι απαραιτητα προσκολλημενο πανω μου οπως ειναι οι γερμανικοι-βελγικοι ποιμενικοι πχ,αλλα μην κανει και οτι θελει(αυτο βεβαια ειναι και θεμα εκαιδευσης).Γενικα θελω να ειναι καλο με τον κοσμο και την οικογενεια του,ενδεχομενως και με ενα δευτερο σκυλι στο μελλον.Η αναγκη για συνεχη παρεα ειναι λιγο tricky,υπο την εννοια πως καποια στιγμη εκ των πραγματων θα μεινει μονο του,δεν πιστευω να αυτοκτονησει κιολας :p

Μιλαω παντα για μεσαιο προς μεγαλο μεγεθος σκυλου.Αν και δεν ειχα ποτε σκυλι,στο μυαλο μου,δεν θα πειραζε η πολυ τριχα και η περιποιηση της,καθως μου αρεσει το καθε τι ομορφο,αρα θα ηθελα και το σκυλι μου να ειναι παντα "στην τριχα" (pun intended).Για χαρακτηρα ανεφερα πιο πανω.Αναφορικα με την ενεργεια,δεν θελω JRT,να αντεχει το σκυλι σε εντονη ασκηση,αλλα να μπορει παραλληλα να ζησει και χωρις αυτη.Η εκπαιδευση πρεπει να αρχισει απο μενα αρχικα,νομιζω και οι 2 φυλες ειναι απο τις εκπαιδευσιμες σχετικα.

@ghelly Εγω του ελεγα του Σιρκου οτι ειμαι το Νεφελακι αλλα δεν με πιστευε,ειδες που βγηκα αληθινος τωρα ! Χαχα (δεν ειμαι η Νεφελη btw :p ) ! Η ξενερα που εφαγα ηταν το εναυσμα που με βοηθησε να δω παραπερα και αυτο που θα μου ταιριαζε περισσοτερο.Φυσικα παντα υποθετικα μιλαω μιας και δεν ειχα ποτε καποιο σκυλι (και αυτων των φυλων και γενικοτερα),οποτε δεν μπορω να ξερω με σιγουρια τι θα ταιριαζε στις αναγκες και στα γουστα μου.Σαν ανθρωπο παντως πιστευω πως με αντιπροσωπευουν πλεον περισσοτερο αυτες οι 2 οι φυλες περισσοτερο απο την προηγουμενη.Μπορει να μην αλλαξα,απλα να μην ειχα ασχοληθει με αυτες.Δεν ξερω.
 
  • Like
Reactions: ghelly






canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.410
6.538
Όταν είδα το μήνυμα, το πρώτο που σκέφτηκα ήταν πως θα ήταν "άδικο" να μην έγραφα όσα και σε ένα άλλο νήμα που ζητούσαν πληροφορίες για Labrador Retriever. Δε τα γράφω ξανά βάζω απλά το link.

ΕΔΩ

Βέβαια, @Beyond Wonderland είσαι περισσότερο καιρό εδώ οπότε είσαι εξοικειωμένος ίσως με αυτές τις πληροφορίες. Δεν κάνει κακό όμως μια υπενθύμιση. Επίσης, να ξαναγράψω πως αν υπάρχει "απωθημένο" και "καψούρα" με συγκεκριμένη φυλή (αν και εδώ βλέπω ένα "εύρος γούστου") σεβαστό.

:)
 
  • Like
Reactions: Beyond Wonderland


Beyond Wonderland

Well-Known Member
6 Μαϊου 2013
1.108
1.753
@ioanna a Καταλαβαινω με ποια εννοια το λες,απλα δεν θελω να φαινεται πως με αυτο το "διλημμα" που εγραψα εδω,οτι δεν ξερω τι θελω.Εφοσον εχω χρονο να διαθεσω και δεν θελω να βιαστω,θελω να εξαντλησω ολες τις επιλογες που εχω και να επιλεξω αυτο που μου αρεσει και μου ταιριαζει περισσοτερο.Αν ηταν να διαλεξω σημερα,οπως ειπα,θα επαιρνα Σαμογεντ και δεν θα το μετανιωνα ουτε στιγμη.Ξαναλεω,καταλαβαινω τι εννοεις και σε ευχαριστω για την απαντηση σου και δεν προκειται να σε παρεξηγησω εγω τουλαχιστον.

@spyv Η αληθεια ειναι πως οχι,εχω δει απο κοντα κτλ,αλλα δεν ξερω κατα ποσο ηταν καθαροαιμα και εντος προτυπου κτλ.Εχω παρευρεθει σε αρκετες εκθεσεις τα τελευταια χρονια αλλα η αληθεια ειναι πως παρακολουθουσα μονο τα ακιτα.Εχω επαφες με εκτροφεις Σαμογεντ απο το εξωτερικο και εχω μιλησει με αρκετους απο αυτους στο πλαισιο διερευνητικων επαφων.Επισης στην τελευταια εκθεση στην Θεσσαλονικη ρωτησα τους διοργανωτες αν υπαρχει συμμετοχη Σαμογεντ για να παω να δω απο κοντα,αλλα δυστυχως δεν ειχε καποια.Με τα Γκολντεν δεν ασχοληθηκα ποτε μου,ας πουμε οτι ηταν μια σημερινη "φλασια" που "εφαγα" και συνειδητοποιησα οτι θα με ενδιεφεραν ως φυλη.
 
Last edited:


Beyond Wonderland

Well-Known Member
6 Μαϊου 2013
1.108
1.753
Όταν είδα το μήνυμα, το πρώτο που σκέφτηκα ήταν πως θα ήταν "άδικο" να μην έγραφα όσα και σε ένα άλλο νήμα που ζητούσαν πληροφορίες για Labrador Retriever. Δε τα γράφω ξανά βάζω απλά το link.

ΕΔΩ

Βέβαια, @Beyond Wonderland είσαι περισσότερο καιρό εδώ οπότε είσαι εξοικειωμένος ίσως με αυτές τις πληροφορίες. Δεν κάνει κακό όμως μια υπενθύμιση. Επίσης, να ξαναγράψω πως αν υπάρχει "απωθημένο" και "καψούρα" με συγκεκριμένη φυλή (αν και εδώ βλέπω ένα "εύρος γούστου") σεβαστό.

:)
Ξεκινοντας,το σκυλι θα μενει 24/7 μεσα σε σπιτι.Δεν εχω αυλη ουτως η αλλως,αλλα και να ειχα παλι μεσα θα ηταν,στο δωματιο που κοιμαμαι κατα προτιμηση.Ανεφερα παραπανω τι μου αρεσουν σε αυτες τις 2 φυλες,αν και ο τιτλος του θεματος ειναι λιγο παραπλανητικος.Οπως προειπα,γνωριζω περισσοτερα για τα Σαμογεντ.Τα Γκολντεν ηταν μια "εμπνευση" της στιγμης,και παντα στα πλαισια του ψαξιματος που θα κανω προτου καταληξω 100% σε μια φυλη.Θα ηταν αδικο να αναφερω τα προτερηματα των Σαμογεντ(στα ματια μου),απο την στιγμη που δεν μπορω να απαριθμησω με σιγουρια αυτα των Γκολντεν.Αναφορικα με το θεμα της υγειας,θα κανω οτι καλυτερο μπορω,και προτου το αποκτησω,και αφου το αποκτησω με το καλο.Σκοπος μου ειναι να ζητησω εξετασεις ισχιων και ενδεχομενως αγκωνων,ματιων ελπιζω να υπαρχουν καθως και να δω αν οι γεννητορες εχουν καποιο ειδος διαβητη(νομιζω ειναι ενα απο τα προβληματα των Σαμογεντ).Την πρωτα φορα που ηταν να παρω κουταβι επαναπαυτικα πααααρα πολυ και εμεινα στην ουσια απραγος μπροστα στη φημη καποιων ανθρωπων και ποτε δεν ζητησα χαρτια.Το δις εξαμαρτειν...

Στο μυαλο μου ειναι παντα περισσοτερο τα "ασχημα" περιστατικα στην συμβιωση με εναν σκυλο,ισως αυτος ειναι και ο λογος που δεν ειχα μεχρι τωρα σκυλο στη ζωη μου.Ως "θεατης" σκεφτομαι κυριως τα ασχημα πραγματα,αλλα πιστευω πως τα καλα υπερτερουν οταν συμβιωνεις με τον σκυλο.Δεν θα μου αρεσει να το κανω μπανιο και να πηγαινει να κοιλιεται μετα μεσα στα χωματα και τις λασπες,αλλα πιστευω πως και μεσα απο αυτο,παλι κερδισμενος θα ειμαι.Ενα παραδειγμα αναφερω,πιστευω πως μεσα απο ολα τα κακα,τα καλα παντα θα υπερτερουν στην συμβιωση με εναν σκυλο,φυσικα δεν γνωριζω,καθως ποτε δεν ειχα εναν ;)

p.s. Απωθημενα δεν ξερω αν υπαρχουν.Οταν ημουν μικρος ηθελα μια Λασυ,μετα εναν Ρεξ.Μετα πιστευω συνειδητα επελεξα την φυλη των ακιτα ινου,πλεον θεωρω οτι δεν μου ταιριαζει ουτε η ιδιοσυγκρασια της φυλης,ουτε οι ανθρωποι που την αντιπροσωπευουν.Δεν θα επιλεξω εναν σκυλο που μου αρεσε πριν απο 15 χρονια,αλλα αυτο που θεωρω πως μου αρεσει αυτην την στιγμη,και αυτην την στιγμη περισσοτερα απο ολα τα αλλα(αυτα που γνωριζω τουλαχιστον) μου αρεσουν τα Σαμμυ (y)
 


Hawelose

Member
31 Οκτωβρίου 2015
5
3
38
Θα γίνω κακιά σκύλα αλλά...ενα μπαστάρδι από το δρόμο μια χαρά την κάνει τη δουλειά
@ioanna a
τα μπασταρδια ειναι το καθενα ξεχωριστα ιστορια απο μονο του. αποτελει φυλη το καθενα απο μονο του. :D
 
  • Like
Reactions: ioanna a




Nikos83

Well-Known Member
5 Ιουλίου 2011
103
1
Στην βολτα συνανταμε 2 ακιτα.Το ενα ειναι απιστευτο πλασμα αγαπισιαρικο οσο δεν παει και ειναι 4χρονων.Ο ιδιοκτητης του επισης πολυ καλο και ευγενικο παιδι.Το αλλο δεν πλισιαζεται καν οπως και ο δηδεν ιδιοκτητης του.Δειξε μου το σκυλο σου να σου πω ποιος εισαι ειναι ενα ρητο που το επιβεβαιωνω καθε μερα.
 
  • Like
Reactions: Beyond Wonderland


Beyond Wonderland

Well-Known Member
6 Μαϊου 2013
1.108
1.753
Στην βολτα συνανταμε 2 ακιτα.Το ενα ειναι απιστευτο πλασμα αγαπισιαρικο οσο δεν παει και ειναι 4χρονων.Ο ιδιοκτητης του επισης πολυ καλο και ευγενικο παιδι.Το αλλο δεν πλισιαζεται καν οπως και ο δηδεν ιδιοκτητης του.Δειξε μου το σκυλο σου να σου πω ποιος εισαι ειναι ενα ρητο που το επιβεβαιωνω καθε μερα.
Αυτο ειναι αληθεια,εγω προσωπικα σχεδον ποτε δεν κατακρινω την συμπεριφορα των σκυλων γιατι απλουστατα δεν εχουν διδαχθει σωστα,κατακρινω ομως τη νοοτροπια και την υπερφιαλη συμπεριφορα των ιδιοκτητων τους οι οποιοι παριστανουν τους γνωστες και τους σωτηρες της εκαστοτε φυλης μονο και μονο για να ικανοποιησουν το εγω τους ή για να εχουν καποιο οικονομικο οφελος.