schnauzer.Νεανικός καταράκτης-μυστήριο. Eπέμβαση;

paris

New Member
14 Απριλίου 2011
2
0
Ο μικρούλης μου είναι λευκός mini schnauzer. 1,5 χρονών.
Τον πήρα από τον καλύτερο, θεωρητικά, εκτροφέα όταν ήταν 4 μηνών.
Το πρόβλημα είναι οτι σε ηλικία 1 χρόνου εμφάνισε καταρράκτη στο ματάκι του και μετά από άμεση επίσκεψη στο γιατρό του και μετά σε 2 ειδικούς οφθαλμίατρους ξέρω επίσημα οτι έχει χάσει πλήρως την όρασή του από το δεξί μάτι.

Δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς φταίει.
Ο τελευταίος γιατρός μου είπε οτι απλά ήταν κακή η ποιότητα του φακού.
Η πρώτη τον είδε, μου ζήτησε να τον ξαναπάω.. την πλήρωσα φυσικά για την επίσκεψη...και έτρεξα να πάρω δεύτερη γνώμη. (μόνο πανικό μου μετέφερε-ακαταλαβίστικα)

Ο δεύτερος λοιπόν γιατρός ... (και εξίσου πολυδιαφημισμένος... κατά πολλούς άριστος επιστήμονας-μακάρι) μου είπε οτι εγχειρίζεται και ότι θα έπρεπε να κάνει ο μικρός πρώτα μια εξέταση για τον αμφιβληστροειδή και αν βγει καλή η εξέταση σημαίνει οτι μπορώ να προχωρήσω σε επέμβαση με εγγυημένη επιτυχία. (Με τον τρόπο αυτό μάλιστα δεν θα έπερνα και το ρίσκο για το έξοδο μιας ανεπιτυχούς επέμβασης καταρράκτη).
Ο χρόνος που θα έπρεπε να μπω στη διαδικασία.? Μου είπε " Έχετε χρόνο να το αποφασίσετε αλλά όχι και 5 χρόνια".
Άρα.. έχω χρόνο. Έχουμε μάλλον χρόνο να το σκεφτούμε.

δεδομένα λοιπόν:

*Ο ΚΑΤΑΡΑΚΤΗΣ ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Ο "ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΣ".

*ΔΕΝ ΠΡΟΗΛΘΕ ΑΠΟ ΧΤΥΠΗΜΑ-ΟΥΤΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ (στο κεφάλι) ΟΥΤΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (ΤΟΥ ΦΑΚΟΥ)

*δεν έχει σχέση με διαβήτη ή κάτι τέτοιο.

*είναι απλά τυχαίο περιστατικό. Ίσως η ποιότητα του φακού του συγκεκριμένου σκύλου ήταν κακή.

*ονομάζεται και αυτός ΝΕΑΝΙΚΟΣ ΚΑΤΑΡΑΚΤΗΣ και είναι εγχειρίσιμος. Η επιτυχία της επέμβασης εξασφαλίζεται από εξέταση (300) που προηγείται.

Τωρα έχουν περάσει.. 6 μήνες από τη διάγνωση και το συμβάν.
Οι σκέψεις μου είναι οι εξής:

1) (άσχετη μακρόσυρτη-παράπονο "αμανές") :-|ειναι δυνατόν να μην μπορούσε κανείς να διαγνώσει από πολύ νωρίς το πρόβλημα αυτό στον φακό?(είναι κακό που είμαι καχύποπτη απέναντι στους εκτροφείς και τους ελέγχους που κάνουν στα κουταβάκια;)
Δεν θα έπρεπε να εμπλακεί και ο ίδιος ( ο εκτροφέας) έστω και ώς ζωόφιλος:mad: δίνοντας ψυχολογική υποστήριξη.. σε αυτή τη νέα κατάσταση που αντιμετοπιζω με το κουτάβι που είχα μόλις 8 μήνες πάρει από "εκεί";(δεν θες να ξέρεις πως ήταν το εκεί). Η μόνη του αντίδραση ήταν.. ανακούφιση όταν του είπα οτι δεν θεωρείται κληρονομικός καταρράκτης και κάποια περιττά σχόλια τύπου "ναι, γιατί εγώ δεν έχω ελλατωματικά σκυλιά. Τα πάω σε εκθέσεις... ο μπαμπάς του έχει πάρει βραβεία.. " Ναι ρε φίλε. Αλλά το σκυλάκι που εσύ στην τελική μου έδωσες.- ο γιος του καλοχτενισμένου πρωταθλητή, έχει ένα MIΚΡΟ ελλάτωμα. Έχει χάσει εντελώς την όραση του από το ένα ματάκι του και είναι μόλις ενός. Τι σημαίνει? Δεν σε νοιάζει? ή το ενδιαφέρον παύει τη στιγμή που παίρνεις βιαστικά τα λεφτά από την άκρη του τραπεζιού?

2) πραγματικά τώρα.
Να μπω στη διαδικασία να κάνω τις δύο επεμβάσεις?
(και οι δύο θα έχουν νάρκωση)

3) έχω ακούσει ότι είναι ρίσκο ούτως ή άλλως μια επέμβαση σε ένα μικρό ζωάκι.Εσείς συμφωνείτε?

4) τα μικρά σκυλιά - λένε- είναι νευρικά και θα είναι πολύ δύσκολο να είναι ήσυχος με τις γάζες και χωρίς ταρακουνήματα -(επιβαλλόμενη μετεγχειριτική συμπεριφορά)Έχετε μικρό σκύλο που έχει υποβληθεί σε αντίστοιχη επέμβαση; Τι έγινε:

5) άλλοι λένε να μην κάνω. Έτσι χωρίς επιχείρημα. Γιατί;

Ο ίδιος ο σκυλάκος μου δεν δίχνει να τον νοιάζει. Εϊναι όπως πάντα, χαρούμενος, γλυκός παιχνιδιάρης κοινωνικός και αστείος. Μόνο που καμιά φορά χτυπάει όταν πάει να στρίψει προς τη πλευρά που δεν βλέπει και πονάω εγώ περισσότερο μάλλον από εκείνον:(. Αυτός συνεχίζει. Έχει συνηθίσει.. προσαρμόστηκε... ξέρω γω?...
το γλυκό μου.

Έχει κανείς σας να μοιραστεί κάποια εμπειρία παρόμοια.
Οποιαδήποτε σκέψη και συμβουλή είναι καλοδεχούμενη. Έστω και αν έχει να κάνει με το "να μην είμαι καχύποπτη με την σοβαρότητα που κάνουν οι εκτροφείς αυτή τη δουλειά"

υσ.
Συγχωρήστε με αν μοιάζω θυμωμένη.
Περισσότερο στεναχωρημένη είμαι... αυτό που με φρικάρει περισσότερο είναι κάποιοι που μου λένε απλά "να μην την κάνει την επέμβαση" και δεν μου λένε περισσότερα. Απλά κάτι δείχνει το βλέμμα τους... ρε παιδί μου. Μια από αυτούς ήταν και μια γιατρός που κάποτε τον εξέτασε για άσχετο λόγο και της είπα την ιστορία.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
Τα προβλήματα στην όραση είναι ελάττωμα της φυλής ή είναι τυχαίο περιστατικό?

Αν είναι τυχαίο περιστατικό τότε ο εκτροφέας δεν μπορεί να κάνει κάτι ούτε έχει ευθύνη!

Τι σημασία έχει αν είναι γιος του πολυχτενισμένου πρωταθλητή?

Αν είσαι καχύποπτη και πήγες και τον έπιασες από τα μούτρα είναι λάθος κίνηση!
Με τον εκτροφέας μας έχουμε προφανώς καλή σχέση μιας που μας εμπιστεύτηκε το κουτάβι του!
Μήπως είσαι υπερβολική στις ευθύνες που ρίχνεις?Θα σου πρότεινα να ηρεμήσεις και να σκεφτείς πρώτα!

aggeliki222

Well-Known Member
5 Φεβρουαρίου 2010
2.161
0
Οι γιατροι που επισκευθηκες είναι ειδικοι οφθαλμιατροι;

Η αληθεια ειναι πως μια επεμβαση δεν παυει να είναι επεμβαση με ότι αυτο
συνεπαγεται.
Επεμβασεις γίνονται πολυ συχνα (βλ. στειρωση) σε παρομοιες ηλικιες με το δικο σου σκυλο,
οποτε αυτο θεωρω ότι δεν πρεπει να σε ανησυχει.

Προσωπικα, θα εξαντλουσα καθε περιθώριο πριν κανω την επεμβαση,
ζhτώντας τριτη, τεταρτη ακομα και πεμπτη γνωμη.

Όσον αφορά στον εκτροφεα εφοσον προκυπτει ότι δεν ειναι κληρονομικο αλλα κάτι τυχαιο,
είναι σαν να αγοραζεις ένα αυτοκινητο και να πεφτει πανω του ενας βραχος, δεν φταιει η αντιπροσωπεια,
αλλα οι κουβεντες "ναι, γιατί εγώ δεν έχω ελλατωματικά σκυλιά. " ειναι πραγματι εγωιστικες.
Το ότι δεν σου συμπαρασταθηκε ψυχολογικά όπως λες είναι
χαρακτηριστικο της προσωπικοτητας του (υποθετω)
δεν του αφαιρει την ιδιοτητα του καλου εκτροφεα.

Ευχομαι να πανε όλα καλα
:)

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
57
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
κατα αρχην να πω οτι δεν ειμαι γιατρος ,ομως ψαχνοντας την οφθαλμολογια βρηκα διαφορετικα πραγματα απο αυτα που εσυ αναφερεις ,θα σου προτεινα να επισκεφτεις και αλλον γιατρο με αυτην την ειδικοτητα

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
17
earth
αν κάνεις μιά αναζήτηση για cataract schnauzer στο google θα βρείς πολλά στοιχεία
εννοείται πως δεν θα εμπιστευτείς ότι βρείς αλλά όσα είναι απο κτηνιατρικούς συλλόγους ή συλλόγους φίλων του σνάουτσερ κλπ
όλως τυχαίως βέβαια δεν παρατήρησα διαφωνίες σε όσες πηγές διάβασα...

τα μίνι σνάουζερ έχουν έφεση στον juvenile cataract (μέχρι και ο willis το έχει στην λίστα με τα κληρονομικά)

αυτό που έχει βέβαια σημασία είναι το σκυλί να εγχειριστεί σύντομα γιατι κινδυνευει να τυφλωθεί τελείως
το ότι δεν βλέπει απο το ένα μάτι ήδη είναι σίγουρα άσχημο αλλά σίγουρα δεν είναι τόσο χάλια όσο το να τυφλωθεί και απο τα δύο-πράγμα που μπορεί να γίνει σύντομα

...αλίμονο...δεν είμαι κτηνίατρος...αλλά επειδή συμπτωματικά παρατηρώ μεγάλες αποκλίσεις στα λεγόμενα του γιατρού(όπως εσύ τα μεταφέρεις)και όλων των πηγών είτε στο διαδύκτιο είτε στα βιβλία που άνοιξα επι τροχάδην
θα πήγαινα σε άλλον έναν
και δεν θα έλεγα ούτε για τους προηγούμενους γιατρούς ούτε για απο πού το πήρα
έτσι
για να δουλέψει ανεπηρέαστος

http://www.upei.ca/~cidd/Diseases/ocular disorders/cataracts.htm
http://www.vin.com/proceedings/Proceedings.plx?CID=WSAVA2006&PID=15884&O=Generic
http://www.dog-pictures.co.uk/dog-care-articles/Hereditary-eye-disease.shtml

μην το σκέφτεσαι αν θα τον εγχειρίσεις
αλλά σκέψου πού θα τον εγχειρίσεις

paris

New Member
14 Απριλίου 2011
2
0
Σας ευχαριστώ όλους για τα σχόλια σας. Θα μελετήσω τα link που μου στείλατε και θα επανέλθω.
:)

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
66
Brussels
dolceconspirito.com
Μάλλον κληρονομικός καταρράκτης είναι, δυστυχώς είναι ένα από τα προβλήματα της φυλής και πιο συχνό στα λευκά λόγω έλλειψης γενετικού υλικού. Οφείλεται σε υπολειπόμενο γονίδιο και δεν υπάρχει ακόμα DNA τεστ για την πάθηση.
Για A-PRA νομίζω ότι υπάρχει. Στα λευκά

Ενημέρωσε σίγουρα τον εκτροφέα σου.

Ρίξε μια ματιά εδώ

schnauzer φόρουμ http://schnauzer.dogboard.net/

Rooby

Well-Known Member
2 Ιανουαρίου 2011
359
0
Πρέπει να αναζητήσεις αν είναι κάτι κληρονομικό ή κάτι που προκλίθηκε από εξωτερική επέμβαση ή αν είναι κάτι που προκλήθηκε κατά την κύηση .Πολλοί άρτιοι και υγειείς γονείς τυχαίνει να γεννήσουν κουταβάκια που να έχουν προβλήματα λόγω κάποιων διαταραχών κατά την κύηση. Αν αυτό προκλήθηκε στην κύηση στο στάδιο που "κατασκευάζονται" τα μάτια στο έμβριο ,μπορεί να φέρει το πρόβλημα του "χαλασμένου" φακού και στα δύο μάτια .Μπορεί ακόμα και κουτάβια της ίδιας γέννας να έχουν το ίδιο πρόβλημα .Ψάξε το παραπάνω ,όσο πιό πολύ μπορείς για να είσαι σίγουρος .Αλλά αυτό που θα έπρεπε να αναρωτηθείς εσύ είναι αν μπορείς να ανταπεξέλθεις στις ανάγκες ενός μονόφθαλμου σκύλου .Επίσης εγώ ήμουν πάντα αρνητική στις ναρκώσεις ( ξέρουμε για τις επιπτώσεις στην ευαίσθητη καρδούλα των φίλων μας) και να κρατάς πάντα το ενδεχόμενο ότι μπορεί να χρειαστεί και άλλες νάρκωσεις στην ζωή του .Μακρυά από εμάς ,αλλά ποτέ δεν ξέρεις...δυστυχώς ....Συζήτησε όλες τις παραμέτρους με τον γιατρό.
Μακάρυ να πάνε όλα καλά!

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
17
earth
Τωρα έχουν περάσει.. 6 μήνες από τη διάγνωση και το συμβάν.
Οι σκέψεις μου είναι οι εξής:

1) (άσχετη μακρόσυρτη-παράπονο "αμανές") :-|ειναι δυνατόν να μην μπορούσε κανείς να διαγνώσει από πολύ νωρίς το πρόβλημα αυτό στον φακό?(είναι κακό που είμαι καχύποπτη απέναντι στους εκτροφείς και τους ελέγχους που κάνουν στα κουταβάκια;)
Δεν θα έπρεπε να εμπλακεί και ο ίδιος ( ο εκτροφέας) έστω και ώς ζωόφιλος:mad: δίνοντας ψυχολογική υποστήριξη.. σε αυτή τη νέα κατάσταση που αντιμετοπιζω με το κουτάβι που είχα μόλις 8 μήνες πάρει από "εκεί";(δεν θες να ξέρεις πως ήταν το εκεί). Η μόνη του αντίδραση ήταν.. ανακούφιση όταν του είπα οτι δεν θεωρείται κληρονομικός καταρράκτης και κάποια περιττά σχόλια τύπου "ναι, γιατί εγώ δεν έχω ελλατωματικά σκυλιά. Τα πάω σε εκθέσεις... ο μπαμπάς του έχει πάρει βραβεία.. " Ναι ρε φίλε. Αλλά το σκυλάκι που εσύ στην τελική μου έδωσες.- ο γιος του καλοχτενισμένου πρωταθλητή, έχει ένα MIΚΡΟ ελλάτωμα. Έχει χάσει εντελώς την όραση του από το ένα ματάκι του και είναι μόλις ενός. Τι σημαίνει? Δεν σε νοιάζει? ή το ενδιαφέρον παύει τη στιγμή που παίρνεις βιαστικά τα λεφτά από την άκρη του τραπεζιού?

[/I]
ο εκτροφέας είναι ενήμερος

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
Χμμ άρα μιλάμε για κληρονομική πάθηση...έτσι?

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να σηκώσεις το τηλέφωνο ή να πας από τον εκτροφέα σου να συζητήσετε το πρόβλημα και αυτός θα σε κατατοπίσει!Προφανώς εφόσον είναι πάθηση της φυλής θα ξέρει και οφθαλμίατρους καλούς που εμπιστεύεται!

Ελπίζω να γίνει καλά ο μικρός σου...

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Καλώς ήρθες, αν και με άσχημη αφορμή...

Δεν θα έπρεπε να εμπλακεί και ο ίδιος ( ο εκτροφέας) έστω και ώς ζωόφιλος:mad: δίνοντας ψυχολογική υποστήριξη.. σε αυτή τη νέα κατάσταση που αντιμετοπιζω με το κουτάβι που είχα μόλις 8 μήνες πάρει από "εκεί";(δεν θες να ξέρεις πως ήταν το εκεί).
Τι εννοείς? Πώς ήταν το "εκεί"?